Madeliefje: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen madelief

- Het madeliefje
- Kenmerken
- Verspreiding
- Bloeiperiode
- Naamgeving
- Inhoudsstoffen van de madelief
- Madeliefjes in de keuken
- Gezondheidsvoordelen
- Toepassingen
- Bijwerkingen en veiligheid
- Zwangerschap en borstvoeding
- Allergische reactie

Het madeliefje
Kenmerken
Het madeliefje is een kruidachtige plant die ongeveer 4 tot 15 cm hoog wordt. Vezelige wortels zijn te vinden op de wortelstok en de bladeren staan allemaal in een wortelrozet en de spatelvormige behaarde bladeren worden ongeveer vijf cm groot. Op het einde van de bloemstengel prijkt één bloemhoofdje. De bloemen zijn wit, vormen een krans en bereiken een lengte van 4 tot 8 mm. Ze zijn gerangschikt in twee rijen en in het midden zijn er gele buisbloemen. Het madeliefje richt zijn bloemen altijd op de zon, en wanneer er regen valt en als de nacht intreedt, laat hij zijn hoofdje hangen. Omdat madeliefjes vaste planten zijn, kunnen ze in de winter overleven.Verspreiding
Madeliefjes gedijen in heel Europa, van het Middellandse Zeegebied tot Noord-Europa, uitgezonderd in het noordoosten van dit werelddeel. Ook Zuidwest Azië hoort tot het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de soort.
Bloeiperiode
Madeliefjes bloeien tussen april en oktober. Daarna kunnen de bloemen worden verzameld en gedroogd. Om ze te drogen, moeten ze worden bewaard op een schaduwrijke en koele plaats. Het is belangrijk dat de delen van de plant niet zwart worden. Daarna moeten ze worden beschermd tegen vocht en licht.Naamgeving
Het Nederlandse woord 'madeliefje' is mogelijk afkomstig van 'maagde-lief', omdat het bloempje vroeger werd geassocieerd met de heilige maagd Maria. De Latijnse naam van het madeliefje is afgeleid van de Latijnse termen 'bellus' (mooi) en 'perennis' (persistent), wat zoveel betekent als 'mooie, overblijvende schoonheid'. Het madeliefje werd oorspronkelijk beschouwd als een Germaanse cultusplant en was opgedragen aan de godin Freya, de godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Bovendien is het plantje zeer nauw verwant met Pasen en paasdecoratie.
Inhoudsstoffen van de madelief
Essentiële oliën, tannines, bitterstoffen en bayogenine zijn te vinden in de buisvormige bloemen van het madeliefje. Verder wordt de glucoside cosmosiin ook in de bloemen aangetroffen. Madeliefjes hebben een antihyperlipidemisch en antimicrobieel effect. Antihyperlipidemische stoffen bevorderen de verlaging van lipideniveaus in het bloed; lipiden zijn vetachtige substanties in het bloed.Madeliefjes in de keuken
Van het madeliefje kunnen zowel de bladeren als de gesloten bloemknoppen en de geopende bloemknoppen worden gebruikt. De smaak van de bloemen van de madelief kan worden omschreven als subtiel nootachtig, terwijl de bladeren een groene, licht zure toon hebben (vergelijkbaar met een milde variant van zuring – een wild kruid, dat groeit op zure grond). Het madeliefje kan bijna het hele jaar door worden geoogst. Zodra de eerste bloemen en het delicate bladgroen in het voorjaar verschijnen, kunnen de bloemen en bladeren die steeds weer terugkomen tot laat in de herfst worden verzameld. Het late voorjaar en de zomermaanden beloven echter de beste kwaliteit.Er zijn in feite geen grenzen aan het gebruik van madeliefjes in de keuken. De bladeren en bloemen smaken puur in bladsalades en een ingrediënt in kruidenwrongel, zelfgemaakte kruidenboter of gewoon op een broodbeleg met boter; de bloemen zijn in elk geval decoratief.

Gezondheidsvoordelen
Madeliefjes worden gebruikt voor slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn, pijnlijke menstruatiebloedingen of huidziekten. Het kan ook worden gebruikt om hoest te verlichten.Vanwege de tannines in de madeliefjes, wordt dit kruid geacht de eetlust te stimuleren. De tannines stimuleren de productie van spijsverteringssappen in de maag, gal en lever. Tegelijkertijd heeft het madeliefje een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking.
Medicinaal gezien zijn de saponinen, de essentiële oliën en flavonoïden in de madeliefjes van bijzonder belang, die allemaal de volgende eigenschappen hebben:
- antibacterieel
- antischimmel
- vetverlagend
- cholesterolverlagend
- antioxidant
- hemostatisch (antihemorragisch)

In sommige gevallen worden gedroogde madeliefjes aangeboden als ingrediënt in thee voor slaapstoornissen en hoofdpijn. De vers bereide madeliefthee wordt tien minuten afgedekt. Twee tot drie kopjes van deze thee worden aanbevolen, maar alleen als remedie.
Bovendien kunnen de bladeren ook worden geraspt en worden gebruikt als natuurlijk anti-jeukmiddel na een insectenbeet.
Toepassingen
Madeliefjes worden gebruikt als verse plantdelen, tincturen of thee. Voor een thee worden ongeveer twee theelepels madeliefjes met kokend water overgoten. Het mengsel moet dan tien minuten trekken voordat het wordt gezeefd en in kleine slokjes wordt gedronken. Bij continu gebruik moet na zes weken een pauze worden ingelast en moet een thee worden gedronken met een vergelijkbaar effect. De thee kan vervolgens weer zes weken worden gedronken. De pauze is effectief en de ongewenste langetermijneffecten worden voorkomen.Wanneer uitwendig toegepast, helpen madeliefjes ook bij lichaamspijnen. In de vorm van een tonicum verlicht het vlekken of uitslag en kan het zelfs effectief zijn bij koortslippen. Inwendig worden madeliefjes heel vaak gebruikt voor verkoudheid. Ze verlichten ook voorjaarsmoeheid en maag-darmklachten. Bovendien stimuleert een thee ook de stofwisseling en eetlust.