Het verbeteren van je relatie

Het verbeteren van je relatie Hoe verbeter je de relatie waar je nu in zit? Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een slapende relatie kan voor veel gevaar zorgen en uiteindelijk zelfs leiden tot een scheiding of uit elkaar gaan. Luiheid, ruzies en ontkenning zijn de belangrijkste oorzaken van het verslechte van een relatie of huwelijk. Hou je relatie spannend en zorg dat jullie beide doelen hebben in het leven. Dat zal de relatie veel goeds doen.

Geen relatie is perfect!

Geen enkele relatie is perfect! Elke relatie moet zo nu en dan gerepareerd worden, zodat het gezond blijft en op het juiste spoor. Maar niet alleen dat is nodig. Het koppel in de relatie zal op nieuwe manieren schoon gehouden moeten worden, dit omdat de relatie en je leven als persoon veranderd is sinds de start.

Een slapende relatie

Hoe vaak we ook onze relatie gelukkig en spannend willen houden, is dat simpelweg niet een realistische gedachten. Wellicht heb je heel veel gemeen met je partner. Toch is het heel belangrijk dat je weet dat jullie 2 verschillende personen zijn met ieder zijn/haar eigen doel, passie en verlangens in het leven. Jullie zullen niet altijd overal hetzelfde over denken en dat kan conflicten veroorzaken in de relatie. 1 of beide van jullie kan op een gegeven moment lui worden in de relatie, met het gevolg dat hij/zij of beide te weinig tijd en moeite stak in de relatie op momenten dat het erom deed. Betekend dit dat je partner het dan niets meer kan schelen voor wat betreft jullie relatie? Waarschijnlijk niet, maar dat houd wel in dat je diegene wakker moet worden en uit deze comfortabele zone zal moeten stappen om vervolgens zijn/haar best te gaan doen. Zodoende zal jullie relatie ook weer in de juiste vorm komen.

Hoe verbeter je jouw relatie?

De volgende redenen zijn de meest alledaagse manieren hoe wij onze relatie kunnen vervuilen met veel negatiefs. Hoe pakken we deze manieren aan in de relatie? Wat zijn de oplossingen om een relatie te verbeteren en gezond te houden?

1. Luiheid

Het is al eerder opgenoemd, luiheid is een belangrijke reden, waardoor een relatie kan in kakken. Luiheid is een vriend van niemand. Het houd je tegen om je doelen te halen, waardoor je jezelf helemaal gelukkig kan voelen. Zoals luiheid je kan aantasten in je studie- en werkperiode kan het ook schade aanrichten in je relatie of huwelijk. Het is heel natuurlijk dat jij en jouw partner zich op ten duur heel comfortabel (en dus lui) gaan voelen in jullie relatie. Des te meer tijd je samen spendeert des te meer relaxed je gaat worden naar elkaar toe. Scheten laten in bed, in je neus peuteren, openlijk gapen en boeren had je in het begin van jullie relatie niet aan moeten denken, maar is nu ineens de normaalste zaak van de wereld. Helaas kan het soms ook TE relaxed en te comfortabel in jullie relatie. Als je te lang in deze comfortabele zone blijft hangen, dan riskeer je dat je uiteindelijk het einde van je relatie kan zien aankomen.

De oplossing: Als de relatie al verkeerd in de comfortabele zone van luiheid, dan is het de bedoeling dat jullie beide nu opstaan en actief gaan worden! Laat merken aan je partner dat je nog steeds verliefd op hem/haar bent. Laat weten wat je leuk vind en deel dit met de ander, zodat diegene hier wellicht wat mee kan gaan doen. Vind nieuwe plekken/dingen die jullie samen kunnen gaan doen, nieuwe hobby’s uitvinden en hiermee actief mee aan de slag gaan. Deel dit met je partner. Het hoeft niet iets groots te zijn, als jullie maar gezamenlijk hierin deelnemen om jullie relatie bloeiend te houden.

2. Ruzies

Het ruziën is niet echt de oorzaak van het slechter gaan met de relatie, maar meer de manier waarop je ruziet. Ruzies zijn heel belangrijk voor een relatie, omdat dit jullie dichter bij elkaar brengt. Door met elkaar in conflict te gaan laat je de ander weten het niet eens te zijn, en dat is ook een vorm van communiceren. Door ruzies leren jij en je partner meer van elkaar, waardoor je jezelf en de ander kan perfectioneren en zodoende meer respect voor elkaar kan krijgen. Ruzie kan een relatie sterker en gezonder maken, mits je op de goede manier ruzie hebt.

De oplossing: Ten eerste zul je moeten begrijpen dat ruzie maken niet altijd slecht is. Probeer dit te onthouden totdat je het ook echt begrijpt, zodat als je dan in een ruzie terecht komt met je partner je dan niet meteen in de defensieve rol zal gaan starten. Probeer met een schone gedachten de ruzie in te gaan en probeer het op te lossen in plaats van de strijd aan te gaan. Probeer de gedachten van de andere te begrijpen en spreek dit ook uit. Je zult zien dat de ander rustiger wordt. Begrip voor elkaar is erg essentieel in een ruzie. En wellicht vaak ook de oplossing.

3. Ontkenning

Ontkenning is een grote vervuiler van de relatie. Velen van ons denken nog steeds dat er niets aan de hand is en dat alles goed gaat of goed komt in de relatie. Hierdoor raakt men blind voor alle waarheden om ons heen. Elke relatie heeft wel eens problemen die pijn en boosheid creëren bij de ander. Als je dit ontken dan zal de relatie alleen maar verder in de moeilijkheden gaan komen.

De oplossing: Wees realistisch en accepteer dat je in een relatie zowel veel liefde als veel problemen zult tegen komen. Probeer te begrijpen dat als jullie een ruzie hebben dat dit niet betekend dat jullie niet meer van elkaar houden, zodat je niet te snel die ontkenningsfase in beland. Wanneer een probleem zich voordoet probeer je dit te samen met je partner op telossen en niet uit de weg te gaan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…
Conflicten en ruzies binnen het huwelijkConflicten en ruzies binnen het huwelijkZijn ruzies en conflicten binnen een relatie een teken van een ongelukkige relatie? Is ruzie binnen het huwelijk normaal…
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Kenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkKenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkWelke kenmerken kent een ongelukkige relatie of huwelijk tijdens het ruzie maken? Welke factoren kunnen er op wijzen dat…

Depressies in het huwelijkDepressies in het huwelijkHet huwelijk is iets heel moois, en dat zou gekoesterd moeten worden. Maar wat als er depressies onstaan in het huwelijk…
Aankomen tijdens je relatieAankomen tijdens je relatieHet overkomt velen van ons, ongemerkt komen we tijdens een nieuwe relatie opeens kilo’s aan. Tijdens de eerste maanden v…
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 29-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.