Lucide dromen: bepaal zelf waarover je droomt

Lucide dromen: bepaal zelf waarover je droomt Ieder mens droomt tijdens de slaap. Niet iedereen kan zich zijn dromen herinneren en er zijn zelfs mensen die beweren dat ze nooit dromen. Wanneer je tijdens je slaap in een droom zit en je bent je ervan bewust dat je droomt, heb je een lucide droom. Door veel te oefenen kan een mens in staat zijn bewust te dromen. Je kunt dit gebruiken om jezelf bijvoorbeeld beter te leren kennen, angsten te overwinnen, creatieve ideeën te krijgen of omdat het leuk is om bijvoorbeeld te kunnen zweven door de lucht. Wat moet je ervoor doen om lucide te kunnen dromen?

Wat het is

Lucide kunnen dromen betekent dat je tijdens je droom ervan bewust bent dat je droomt. Er zit verschil in het besef wat je ervan hebt. Zo kan het zijn dat je volledig ervan bewust bent dat je droomt, maar het kan ook zijn dat het een vage realisatie is. Sommige mensen zijn zich nog meer bewust van alles tijdens een lucide droom dan tijdens het dagelijkse leven. Vaak ben je bezig met een droom, bijvoorbeeld je wandelt over het strand en ineens ben je jezelf bewust dat je droomt. Dan is de kans groot dat je wakker wordt, maar door jezelf bepaalde technieken aan te leren kun je in staat zijn in de droom te blijven en controle uit te oefenen op de droom.

Realiteitscheck

Om te beginnen, moet je jezelf tijdens de dag regelmatig de vraag stellen: droom ik of ben ik wakker? Om lucide te kunnen dromen, moet je overdag beginnen als je wakker bent. Dit is een realiteitstoetsing die je op een gegeven moment automatisch uitvoert. Maak er een gewoonte van dat je jezelf dit afvraagt en doe dit elke keer als je iets vreemds of moeilijks meemaakt. Als realiteitscontrole kun je bijvoorbeeld met je vinger in je handpalm duwen. Zo komt er een keer een moment dat je een realiteitscheck doet tijdens een droom en beseft dat je slaapt. Mocht je twijfelen of je wakker bent of droomt, kun je het volgende doen: kijk in een spiegel of kijk naar je handen. In je dromen heb je meestal geen spiegelbeeld of vijf vingers. Sommige mensen vinden een spiegelbeeld eng omdat het een vervormd beeld kan geven en kan leiden tot een nachtmerrie. Of spring bijvoorbeeld een keer in de lucht. Als je begint te zweven weet je dat je droomt.

Droomdagboek

Wanneer je wakker wordt, kun je het beste meteen opschrijven waarover je hebt gedroomd. Mocht je tijdens de nacht wakker worden en je herinnert je een droom, schrijf deze dan ook op. De kans is groot dat je een droom even later al weer vergeten bent. Wil je liever niet schrijven, kun je ook inspreken op een opnameapparaat. Lukt het niet om dromen te herinneren, zet dan eens midden in de nacht een wekker. De kans is groot dat je op dat moment wel een droom kunt herinneren. Door je dromen bij te houden, leer je belangrijke elementen uit je dromen kennen en laat je jouw hersenen weten dat je dromen onthouden serieus neemt. Het wordt steeds gemakkelijker om dromen te herinneren. Sommige mensen kunnen ’s ochtends wel meer dan 5 dromen herinneren. Uiteindelijk zal dit je in staat brengen om op het juiste moment een lucide droom op te wekken.

Het beste moment voor een lucide droom

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op lucide dromen het grootst is tijdens een dutje die je na het wakker worden in de ochtend doet, bijvoorbeeld als je uitslaapt. Deze dromen worden geassocieerd met de REM slaap, de fase van de slaap dat je droomt. Net voordat je wakker wordt, vinden de meeste dromen plaats. Daarom kun je soms goed dromen herinneren als je wakker wordt. Als je wakker wordt uit een droom en weer verder gaat slapen, probeer je dan te concentreren op die droom. Als er andere gedachten komen, probeer je toch te focussen op je droom. Neem de tijd hiervoor en heb geduld. Het kan soms heel wat oefening vergen om in staat te zijn lucide te kunnen dromen.

Angst overwinnen

Maak je geen zorgen als je in een vervelende droom komt, er kan je niets overkomen. Mocht je bang zijn voor iemand, bijvoorbeeld een lastige collega, kun je in je droom de confrontatie aangaan. Je kunt leren over een bepaalde angst heen te komen. Misschien durf je in het dagelijkse leven het conflict aan te gaan en jouw mening te geven. Misschien lukt het nog niet tijdens je eerste lucide droom om iets te durven, en moet je nog een tijdje oefenen. Zo kun je allerlei angsten overwinnen, zoals angst voor spinnen, water en muizen. Ook kun je over nachtmerries heenkomen. Als je droom erg vervelend is en je wilt ermee stoppen, sluit je ogen en open ze weer. De kans is groot dat je daarna in een andere droom zit of wakker wordt. Als je met kracht je ogen opent, kan het zijn dat je wakker wordt.

Droom voortzetten

Als je niet wakker wilt worden en op het randje van de slaap zit, richt je aandacht op de achterkant van het hoofd waar je het kussen raakt. Stel je voor dat je dieper in het kussen zakt. Richt je aandacht buiten het lichaam zodat deze in slaap blijft. Mocht je wakker zijn en je wilt je droom beter herinneren of terug willen naar die droom, blijf dan stil liggen. Als je de spieren activeert, zullen je hersenen geprikkeld worden zodat het moeilijker is om bij de droom te blijven. Mocht tijdens je droom alles zwart worden en je wilt nog niet wakker worden, sluit je ogen en denk dat het licht wordt. Zo blijf je nog even doordromen.

Creativiteit

Lucide dromen hebben kan erg leuk zijn. Zo vinden veel mensen het fijn om te kunnen vliegen. Creativiteit en verbeeldingskracht zijn belangrijk voor het kunnen hebben van dromen. Als je voor het slapengaan naar een spannende film hebt gekeken, is de kans groot dat je erover droomt. Wil je graag dromen over een leuk avontuur, lees dan een avonturenboek of kijk een avonturenfilm voordat je naar bed gaat. Schrijvers en kunstenaars gebruiken de techniek van lucide dromen om inspiratie op te doen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Droomsoorten en hun betekenisDroomsoorten en hun betekenisDromen doen we allemaal. Misschien herinner je ze niet wanneer je wakker wordt, maar weet dat een gemiddeld mens zo'n 4…
Dromen helpt: droomtherapieDromen helpt: droomtherapieDromen roepen vaak bepaalde emoties op. Ze zijn eng, leuk of heel romantisch en grijpen vaak terug op gebeurtenissen die…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…

Zin en onzin over "geesten" in huisVerhalen over "geesten", of huizen waar het "spookt", zijn voor sommige mensen angstaanjagend, en voor andere mensen fla…
Zuiverende edelstenenZuiverende edelstenenMisschien klinkt het voor sommige mensen vreemd, maar er zijn “zuiverende stenen”. Wie de sauna zo nu en dan bezoekt, ke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
  • http://nl.wikihow.com/Zo-kun-je-lucide-dromen.
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.