Alcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van Aanpak

Alcoholprobleem oplossen stap 1: Plan van Aanpak Wanneer je besloten hebt om je alcoholgebruik te veranderen kan het goed helpen om een plan van aanpak te maken. Hierin schrijf je onder andere de doelen die je voor ogen hebt in op. Het plan van aanpak is een soort houvast in het traject van het alcoholgebruik minderen en van je alcohol verslaving af te komen. Veel mensen zijn bang om de stap tot het stoppen met drinken of minderen van alcohol te nemen. Je weet immers niet wat je te wachten staat en of het inderdaad een beter gevoel op zal leveren. Mensen zijn bang voor de onzekerheden van het leven. Het kan je daarom helpen je een leven zonder alcohol voor proberen te stellen, mogelijk door ervaringsdeskundigen uit te horen over hun ervaring met minderen.

Doelen stellen

Wanneer je je alcoholgedrag wilt minderen is het raadzaam om precies op te schrijven wat je precies wilt veranderen. Wanneer je dit opschrijft in concrete en meetbare doelen kan je je vooruitgang goed volgen.

Tussendoelen

Het uiteindelijke doel is het alcoholgebruik minderen of zelfs helemaal stoppen met alcohol te drinken. Dit is een enorme stap die gedoemd is te mislukken. Niet omdat je nou eenmaal te veel drinkt, maar omdat niemand zon grote stap in één keer kan nemen. Het is daarom slim om jezelf tussendoelen te stellen. Dit zijn haalbare doelen die de kans op succes vergroten.

Wanneer je bijvoorbeeld normaal wanneer je thuis komt 3 glazen wijn bij het diner drinkt, kan je proberen slechts 2 glazen wijn bij het diner te drinken.

Motiveer jezelf!

Het ligt in onze menselijke aard om gevoelig te zijn voor straffen en belonen. Omdat je drinkpatroon veranderen een beloningswaardige onderneming is, verdien je regelmatig een beloning! Schrijf je tussendoelen op een papier en schrijf erachter de beloning op welke je krijgt wanneer je je tussendoel succesvol afgerond hebt. Je kan bijvoorbeeld een speciale dag inroosteren thuis waarop je je tussendoel iedere week evalueert en viert bij positieve afronding. Je kan er ook voor kiezen om je favoriete tijdschrift te kopen wanneer je je aan de doelen gehouden hebt. Kies voor beloningen die ook echt een beloning voor jezelf en je motiveren.

Het alcoholdagboek bijhouden

Het is aan te raden het alcoholdagboek ook na de eerste week van inventarisatie in te blijven vullen. Hierin kan je namelijk duidelijk je vordering aflezen.

Special

Bezoek ook mijn special Alcohol en verslaving voor meer informatie.

Lees verder

© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Wanneer heb ik een alcoholprobleem?Iemand die naar zijn eigen mening een regelmatige drinker is, kan een alcoholprobleem hebben. De grens tussen een gewoon…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…
Alcoholverslaving begint met een katerAlcoholverslaving begint met een katerJe hebt het vast wel eens gehad. Na een gezellig avondje stappen of een feestje, waarbij je de nodige alcohol hebt gedro…
Verslaving en de gevolgen ervanVerslaving en de gevolgen ervanEen verslaving (aan alcohol, nicotine en/of drugs) is zowel geestelijk als lichamelijk. Hoe werkt een verslaving? Wat ge…
Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het is niet gek dat je er lang over doet te besluiten of je wel of niet aan je alcoholgedrag gaat werken. Het kan zijn d…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.