Alcoholprobleem oplossen stap 2: Moeilijke momenten

Alcoholprobleem oplossen stap 2: Moeilijke momenten Hoewel je het graag zou willen gaat het veranderen van je alcoholpatroon niet vanzelf. Behalve dat je druk bezig bent met jezelf afleiden om niet aan de alcohol toe te geven zijn er tal van externe factoren die druk op je leggen en het moeilijk maken om niet naar de drank te grijpen of tóch dat ene extra biertje te drinken. Hoe ga je hiermee om? Er zijn situaties die het extra moeilijk maken om niet overstag te gaan en toch iets anders te doen dan je je had voorgenomen. Bijvoorbeeld wanneer je het café met je collega’s bezoekt waar je normaal vrolijk meedrinkt. Of die verjaardag van je nichtje, wat toch eigenlijk wel gevierd moet worden met een drankje of een, of twee, of drie….

Risicosituaties

Situaties waarin je het extra moeilijk vind om te minderen of stoppen met alcohol drinken worden risicosituaties genoemd. In risicosituaties zijn mensen sneller geneigd meer te drinken dan ze van plan waren. Sociale druk of simpelweg trek in drank spelen hierbij een grote rol.

Nut van het alcoholdagboek

Sommige mensen gaan sneller drinken wanneer ze zich somber voelen. Of wanneer ze iets te vieren hebben. Of wanneer ze ontspannen achter de computer een spelletje spelen. Wanneer je je eigen risicosituaties kent door in je alcoholdagboek bij te houden wat je gevoelens zijn tijdens het drinken kan je hier op in spelen en rekening houden met de risicosituaties. Je kan bijvoorbeeld plannen bedenken over wat je gaan doen nadat je je drankjes van die avond allemaal gedronken hebt.

Omgaan met risicosituaties

Het kan enorm lastig zijn wanneer je geconfronteerd wordt met je maten die je verbaasd vragen waarom je gestopt bent. Eén drankje kan toch geen kwaad? Dat stelt niets voor, dan ga je daarna weer verder met stoppen… Om deze vragen af te poeieren kan je toch gewoon nee zeggen?

Makkelijker gezegd dan gedaan, helaas blijkt het lastig om dergelijke druk langs je heen te laten gaan, zeker wanneer je stiekem toch eigenlijk best trek hebt... Je kan het gevoel krijgen er niet bij te horen, raar gevonden te worden of een saaie pief te zijn. Onzin! Je persoonlijkheid is niet afhankelijk van je drank. De kans dat je je aan je plan om niet of weinig te drinken houdt is vele malen kleiner wanneer je onvoorbereid in dergelijke situaties terecht komt. Bereidt je dus voor!

Maak een lijstje van situaties die je moeilijk vindt en schrijf er diverse ideeën naast over hoe je de situatie aan gaat pakken wanneer deze zich voordient. Je kan hierbij hulp zoeken bij vrienden of familieleden. Geef ook aan bij je omgeving waarom je minder of niet meer drinkt. Bijvoorbeeld: “ik vind het aardig dat je me een drankje aanbiedt, maar ik heb gemerkt dat ik beter slaap en me beter voel wanneer ik niet drink. Ik zou het prettig vinden als je me daarom geen drank meer aanbiedt”.

Wanneer mensen je over proberen te halen toch een drankje te nemen, blijf dan duidelijk bij je standpunt en blijf dit herhalen. Vermijdt discussie en leidt het onderwerp af op een ander, interessanter onderwerp.

Trek weerstaan

Het is bijna niet te vermijden dat je op bepaalde momenten trek in drank krijgt. Bedenk je eens: heb je trek in drank of wil je de gevolgen van het níet-drinken vermijden? Er zijn meerdere manieren om met deze trek om te gaan.

Wachten tot de trek overgaat

De trek zal niet eeuwig blijven dus je kan wachten tot de trek vanzelf overgaat. Je kan je hierbij in het hoofd houden dat de trek inderdaad erg vervelend is, maar dat het ook weer niet ondraaglijk is. Je kan ook met jezelf af spreken dat je een drankje mag als je na 30 minuten nog trek hebt als je enkel aan het minderen bent.

Afleiding zoeken

Een andere strategie om om te gaan met gevoelens van trek is afleiding zoeken. Dit kan in de vorm van lichamelijke inspanning, een douche nemen, de hond uitlaten, het huis opruimen, een spelletje doen, een bekende bellen en dergelijke.

Gedachten over alcohol veranderen

Wanneer je net gestopt bent of begonnen met minderen bent zal je nog enorm veel aan alcohol denken. Gedachten als “nu heb ik een drankje verdiend”, “eentje kan geen kwaad” en “zonder drank kan ik niet slapen” helpen daarbij absoluut niet. Wanneer je dergelijke gedachten hebt, probeer deze te rationaliseren door ze uit te dagen. Kan eentje echt geen kwaad? Wat gebeurt als je een nacht dan misschien niet lekker slaapt?

Special

Bezoek ook mijn special Alcohol en verslaving voor meer informatie.

Lees verder

© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stadia van alcoholismeDe stadia van alcoholismeKun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen…
Alcoholisme en biologieAlcoholisme en biologieAlcohol wordt al eeuwenlang in het grootste gedeelte van de wereld gebruikt. In gematigde hoeveelheden helpt alcohol je…
Wanneer heb je een alcoholprobleem?Wanneer heb je een alcoholprobleem?Wanneer je een alcoholprobleem hebt, houdt dit in dat de drang naar alcohol ontzettend groot is. Je kunt niet meer norma…
Hoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trekHoe weet je nu of je honger hebt of gewoon trekHet lijkt in eerste instantie misschien een simpele vraag om te beantwoorden: heb ik echt honger of gewoon een beetje tr…
Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het is niet gek dat je er lang over doet te besluiten of je wel of niet aan je alcoholgedrag gaat werken. Het kan zijn d…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 05-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.