Verkoudheid en griep lijken vaak op elkaar
Verkoudheid en griep hebben bijna dezelfde symptomen. Ze gaan ook vaak samen. Wie een stevige griep heeft, is daarbij tevens vaak flink verkouden. In beide gevallen voelt u zich niet lekker. Er zijn maar een paar kleine verschillen tussen een flinke verkoudheid en een griep. De griep is ook niet altijd hetzelfde. Er zijn veel verschillende griepvirussen die ook niet allemaal dezelfde verschijnselen hebben. De ene soort is hardnekkiger dan de andere en ook de verschijnselen kunnen sterk uiteenlopen. Soms is er buikloop, soms geeft men over of ook allebei. Daarnaast kan een griep bij u zelf heel anders uitwerken dan bij uw partner of uw kinderen. Waar kunt u nu aan merken dat u alleen maar een flinke verkoudheid of toch de griep hebt?
Is het een flinke verkoudheid of is het griep?
Een verkoudheid begint meestal met wat keelpijn, waarna ook de rest van de luchtwegen, vooral in het hoofd, gaan meedoen. De neus zit verstopt, de oren eveneens. Sommigen krijgen zelfs hoofdpijn van een fikse verkoudheid. Wat later “zakt” de verkoudheid vaak naar beneden. U begint te kuchen en als het eenmaal loskomt, ook te hoesten.
De buikspieren kunnen er last van hebben
Wie heel zware hoestbuien krijgt kan er zelfs buikspieren mee verrekken, wat bij elke hoestbui knap vervelend en pijnlijk kan zijn. De patiënt drukt dan bij elke hoestbui de hand tegen de pijnlijke plek om die te steunen. Nachtelijke hoestaanvallen kunnen daarbij de nachtrust verstoren, waardoor het gevoel van vermoeidheid alleen maar verergerd wordt.
Verdere verschijnselen, zoals koorts en een gevoel van onwel zijn
Bij een stevige verkoudheid kunt u rillerig zijn, net als bij een griep en u kunt er ook soms wat temperatuursverhoging bij krijgen. Uw hoofd voelt aan alsof het helemaal verstopt zit en het eten smaakt niet zoals het dat normaal doet. U bent moe en hebt nergens zin in. Een algemeen malaisegevoel dus.
Een fikse verkoudheid maakt u moe, maar niet echt ziek
De meeste mensen met een flinke verkoudheid hoeven echter niet het bed te houden. Zij voelen zich niet goed, maar werken is niet onmogelijk. Het gaat allemaal wat moeizamer en wat minder energiek, maar het gaat.
Verkoudheid of griep kunnen ook te lang duren
Duurt de verkoudheid te lang en blijven de hoestbuien te heftig, ga dan naar de dokter. Soms is er een kaakholte ontsteking de oorzaak van dat de slijmvliezen steeds weer opnieuw ontsteken, of is er een andere oorzaak en is er echt medicatie nodig om de ontsteking de baas te worden.
De verschijnselen van griep en verkoudheid lijken op elkaar
Het begin van een griep heeft vaak dezelfde verschijnselen, maar al snel komt daar toch wat verandering in. Als u de griep krijgt, komt die vaak heel snel op. Soms voelt u zich binnen een uur al ziek, moet overgeven, of hebt u koorts. Wie boven de 38,5 graden koorts heeft, heeft vermoedelijk de griep en kan daar beter naar luisteren door rust te nemen.
Spierpijn is een symptoom bij echte griep
Bij een echte griep treedt meestal ook spierpijn op. Spierpijn in de benen, de rug, de nek en schouders, is een verdere goede graadmeter voor griep. In combinatie met een gebrek aan eetlust en daarnaast koorts, is het een aanduiding voor griep. Paracetamol is een gangbaar middel om de spierpijn en het algemene gevoel van ziek zijn wat te verminderen.
De dokter hoeft niet altijd gewaarschuwd te worden bij een gewone griep
Bij een gewone griep hoeft u de dokter niet te waarschuwen. De koorts moet in de gaten gehouden worden, want die mag natuurlijk niet te hoog worden. Bij kleine kinderen en bij ouderen boven de zestig kan de koorts wel eens te hoog worden. Dan moet de dokter er wel bij gehaald worden. Het griepvirus is als virus niet te bestrijden.
Alleen de verschijnselen, zoals koorts, kunnen bestreden worden
Hooguit de verschijnselen zoals spierpijn en koorts kunnen beïnvloed worden door paracetamol en pijnstillers. Voor de rest moet het virus gewoon uitwerken. Wie een goede weerstand heeft, zal er sneller weer bovenop komen dan mensen met een slechte weerstand. Het is echter belangrijk om goed uit te zieken. Wie niet naar zichzelf luistert en met een echte griep blijft doorlopen, doet er meestal langer over om beter te worden.
De griepspuit voor ouderen en mensen met een lage weerstand
De griepspuit is een inenting tegen de meest gangbare griepversies, maar niet tegen alle griepvirussen. Dat zou onmogelijk zijn, want er zijn veel varianten. Met een griepspuit kunt u toch nog de griep krijgen, maar vaak is die dan minder ernstig en minder heftig dan zonder de inenting het geval geweest zou zijn.
Buikgriep
Buikgriep kan erg hardnekkig zijn. Soms is een patiënt wel vijf dagen aan de diarree en heeft geen zin in eten of drinken. Toch is dat drinken juist dan heel noodzakelijk. Bij buikgriep verliest men teveel vocht, zeker als de patiënt daarbij in het begin ook moet overgeven. Kinderen en ouderen kunnen dan snel uitdrogingsverschijnselen vertonen. Men kan daardoor zelfs het bewustzijn verliezen. Wie zich te beroerd voelt kan ook met kleine slokjes water of thee af en toe het lichaamsvocht op peil blijven houden. Ook bouillon is prima.
Een dieet volgen of niet?
Het is niet echt nodig om een dieet te houden als men buikgriep heeft. Zodra u zich weer een beetje beter voelt en zin in eten heeft, mag u gerust wat nemen. Neem echter lichte kost en pas op met vet.
Bij een lage weerstand griep en verkoudheid mijden
Wie net een operatie achter de rug heeft, zojuist bevallen is of op een andere manier een zeer lage weerstand heeft, doet er goed aan om de griep uit de weg te gaan. Dat betekent in de winter opletten en wat vaker de handen wassen na het geven van handen, na het boodschappen doen, het tanken, enzovoort. Ga niet te dicht bij mensen zitten die verkouden zijn en let goed op de hygiëne. Voorkomen is beter dan genezen.
Huismiddeltjes voor verkoudheden
U kent vast nog wel een aantal huismiddeltjes van vroeger. Een goed en heel oud middel tegen de verkoudheid is een doorgesneden ui op een bordje op het nachtkastje zetten en daarnaast gaan slapen. Het enige nadeel ervan is dat u ’s morgens de kamer heel goed moet luchten, want vanwege de ui ruikt de kamer dan naar “zweetvoeten”. Ook uienringen op de borst, vastgehouden met een doek of verband, hebben hetzelfde effect. Ook dat ruikt nu eenmaal niet aangenaam.
Dropdrank
Dan is er nog het drinken van warme“dropdrank”. Daarvoor giet u kokend water in een mok waar een stuk zwarte lakritz in zit. Lakritz is gewonnen uit de wortel van de zoethoutplant en staat bekend om zijn helende kracht bij verkoudheden en keelpijn. Mensen met hoge bloeddruk kunnen dit echter beter niet te vaak nemen, want het zout in deze drop kan de bloeddruk verhogen.
Warme melk met honing
Warme melk met honing voor het slapen gaan is en ander wijd verbreid middeltje om met een verkoudheid rustiger te kunnen gaan slapen. Sommigen zweren zelfs bij warme melk met een scheut cognac erin, waardoor men ’s nachts meer zal transpireren, maar niet iedereen is daar gelukkig mee. In de apotheek en bij de drogist zijn ook hoestdrankjes te krijgen. Vooral tijmsiroop is daarvoor bekend. Daarnaast kunt u ook dampen met zout water of met Po-ho olie.
Neusdruppels en spray
Neusdruppels en spray kunnen de zwelling van de slijmvliezen verminderen, waardoor u wat meer lucht krijgt. Het is echter niet verstandig om de neusdruppels te lang te gebruiken, want dan kunnen de slijmvliezen beschadigd worden. Kijk daarom goed naar de aanwijzingen voor het gebruik op het flesje.
Nachtelijke hoestbuien kunnen vaak enorm lastig zijn
Wordt u wakker gehouden door enorme hoestbuien nadat u bent gaan liggen? Zet dan van tevoren een glas water op het nachtkastje om even een slok te kunnen nemen als u een hoestbui krijgt die niet meer wil ophouden. Ook een ouderwets, heel dun drop pastilletje wil wel eens helpen. Neem geen grotere dropjes, want die hebben teveel tijd nodig om te smelten en halen u zo helemaal uit uw slaap.
Lees verder