Multiple sclerose (MS): kinderen krijgen

Multiple sclerose (MS): kinderen krijgen Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de cellen van het centraal zenuwstelsel zijn beschadigd. Het verloop van MS onzeker en verschilt per persoon. Het ligt eraan welke zenuwen zijn aangedaan, maar ook de conditie van de patiënt speelt een rol. Iemand met MS zal periodes van verergering en verbetering hebben, maar zal in de loop van de jaren achteruit gaan. Vaak ontstaat het op jonge leeftijd en is er een kinderwens. Kan een vrouw met MS kinderen krijgen?

Wat MS is

Bij de ziekte Multiple sclerose (MS) is het centraal zenuwstelsel aangetast. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en ruggenmerg. Cellen die zorgen voor de geleiding raken aangetast, waardoor er allerlei vage klachten ontstaan. In het begin is het lichaam in staat hiervan te herstellen, maar uiteindelijk ontstaat er littekenweefsel, wat tot diverse klachten kan leiden. Deze verhardingen worden ook wel plaques genoemd. Omdat het lichaam steeds probeert hiervan te herstellen, zijn er periodes van verbetering en verslechtering. Het verloop van MS is niet te voorspellen en is per persoon verschillend.

Kinderwens

MS ontstaat meestal in een periode dat je nog jong bent. MS betreft vooral jonge vrouwen. Zij hebben vaak een kinderwens, maar moeten hun toekomstplannen vaak wijzigen vanwege deze ziekte. Toch hoeft MS het krijgen van kinderen niet in de weg te staan. Wel zijn er een aantal dingen waarmee er rekening gehouden moet worden. Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw meestal minder terugvallen, maar in de periode die daarna komt juist meer. Hoewel je als moeder met MS wat beperkingen hebt, je kunt met wat hulp een prima ouder zijn.

Beslissing maken

Bijna elke vrouw, met of zonder MS, denkt na over zwangerschap en hoe het zou zijn om een kind te krijgen. Sommigen willen niets liever dan een gezin. Bij MS moet je rekening houden met een aantal zaken:

Onzekerheid

Het verloop van MS is onzeker, waardoor je niet weet hoe de toekomst zal verlopen. Je moet er rekening mee houden dat klachten kunnen verergeren. Als je een kind wilt, denk dan na over extra steun je kunt krijgen van je omgeving en van professionele hulp.

Andere ervaringen

Je kunt voordat je een besluit neemt, praten met andere vrouwen met MS die kinderen hebben. Zoek bij voorkeur iemand die ongeveer dezelfde klachten heeft als jou.

Hoeveel kinderen

Bij twee of meer kinderen, kunnen de kinderen veel dingen met elkaar doen en steun aan elkaar hebben. Maar de verzorging van meerdere kinderen vergt meer van ouders dan voor één kind.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op een zwangerschap. Dit kan een rol spelen bij de beslissing of je wel of geen kinderen wilt. Laat je hierover goed informeren. Er wordt aangeraden om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken voor en tijdens de zwangerschap.

Zwanger worden

Spierstijfheid en spasticiteit kunnen het zwanger worden soms bemoeilijken. Bij sterke spasmen in de benen of de spieren rond de vagina, kan geslachtsgemeenschap soms niet mogelijk zijn. Er zijn medicijnen om spieren te verslappen en mocht het niet anders mogelijk zijn, bestaat er de mogelijkheid tot kunstmatige inseminatie en IVF.

Dingen regelen

Het kan bijvoorbeeld handig zijn wat aanpassingen te doen in huis, zoals de babykamer beneden hebben. Zorg dat je hulp hebt geregeld, ook al weet je van te voren niet of je het nodig hebt. Zorg dat je met je partner goed de taken in huis afspreekt. Het werkt prettig als afspraken van tevoren al zijn gemaakt. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf, maar ook voor je relatie.

Diagnose MS tijdens zwangerschap

Er zijn vrouwen bij wie tijdens de zwangerschap ontdekt wordt dat er sprake is van MS. Het komt niet door de zwangerschap en was al aanwezig in je lichaam. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen over het algemeen minder last van terugvallen, maar na de zwangerschap is de kans op een terugval groter. Over het hele leven bekeken, krijgen vrouwen met MS die kinderen krijgen niet meer terugvallen dan vrouwen met MS zonder kinderen.

De bevalling

Vooral voor een vrouw met MS is bevallen zwaar, omdat zij meestal een minder goede conditie heeft. Veel mensen met MS hebben wat meer van het hormoon prostaglandine in hun lichaam. Dit hormoon is betrokken bij de ontsluiting bij de bevalling en zorgt dat de ontsluiting vlotter gaat. Het kan zijn dat de vrouw door de verminderde spierkracht wat meer moeite heeft met het laatste gedeelte van de bevalling omdat er dan geperst moet worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerEen spannende week breekt aan; de baby kan elk moment geboren worden. Toch is de kans best groot dat de baby nog even bl…
De behandeling van Multiple ScleroseDe behandeling van Multiple ScleroseMultiple Sclerose, oftewel MS, is een degeneratieve auto-immuunziekte dat een flinke impact heeft op het welbevinden van…
Zuigwormen of TrematodaZuigwormen of TrematodaZuigwormen zijn platwormen die voornamelijk in de (sub)tropen voorkomen. Ze leven in een vochtige omgeving. Besmetting b…
Bronnen en referenties
  • Zorgboek Multiple sclerose (MS) ISBN: 9789086480609
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.