Multiple sclerose (MS): kinderen krijgen
Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de cellen van het centraal zenuwstelsel zijn beschadigd. Het verloop van MS onzeker en verschilt per persoon. Het ligt eraan welke zenuwen zijn aangedaan, maar ook de conditie van de patiënt speelt een rol. Iemand met MS zal periodes van verergering en verbetering hebben, maar zal in de loop van de jaren achteruit gaan. Vaak ontstaat het op jonge leeftijd en is er een kinderwens. Kan een vrouw met MS kinderen krijgen?
Wat MS is
Bij de ziekte Multiple sclerose (MS) is het centraal zenuwstelsel aangetast. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en ruggenmerg. Cellen die zorgen voor de geleiding raken aangetast, waardoor er allerlei vage klachten ontstaan. In het begin is het lichaam in staat hiervan te herstellen, maar uiteindelijk ontstaat er littekenweefsel, wat tot diverse klachten kan leiden. Deze verhardingen worden ook wel plaques genoemd. Omdat het lichaam steeds probeert hiervan te herstellen, zijn er periodes van verbetering en verslechtering. Het verloop van MS is niet te voorspellen en is per persoon verschillend.
Kinderwens
MS ontstaat meestal in een periode dat je nog jong bent. MS betreft vooral jonge vrouwen. Zij hebben vaak een kinderwens, maar moeten hun toekomstplannen vaak wijzigen vanwege deze ziekte. Toch hoeft MS het krijgen van kinderen niet in de weg te staan. Wel zijn er een aantal dingen waarmee er rekening gehouden moet worden. Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw meestal minder terugvallen, maar in de periode die daarna komt juist meer. Hoewel je als moeder met MS wat beperkingen hebt, je kunt met wat hulp een prima ouder zijn.
Beslissing maken
Bijna elke vrouw, met of zonder MS, denkt na over zwangerschap en hoe het zou zijn om een kind te krijgen. Sommigen willen niets liever dan een gezin. Bij MS moet je rekening houden met een aantal zaken:
Onzekerheid
Het verloop van MS is onzeker, waardoor je niet weet hoe de toekomst zal verlopen. Je moet er rekening mee houden dat klachten kunnen verergeren. Als je een kind wilt, denk dan na over extra steun je kunt krijgen van je omgeving en van professionele hulp.
Andere ervaringen
Je kunt voordat je een besluit neemt, praten met andere vrouwen met MS die kinderen hebben. Zoek bij voorkeur iemand die ongeveer dezelfde klachten heeft als jou.
Hoeveel kinderen
Bij twee of meer kinderen, kunnen de kinderen veel dingen met elkaar doen en steun aan elkaar hebben. Maar de verzorging van meerdere kinderen vergt meer van ouders dan voor één kind.
Medicijnen
Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op een zwangerschap. Dit kan een rol spelen bij de beslissing of je wel of geen kinderen wilt. Laat je hierover goed informeren. Er wordt aangeraden om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken voor en tijdens de zwangerschap.
Zwanger worden
Spierstijfheid en spasticiteit kunnen het zwanger worden soms bemoeilijken. Bij sterke spasmen in de benen of de spieren rond de vagina, kan geslachtsgemeenschap soms niet mogelijk zijn. Er zijn medicijnen om spieren te verslappen en mocht het niet anders mogelijk zijn, bestaat er de mogelijkheid tot kunstmatige inseminatie en IVF.
Dingen regelen
Het kan bijvoorbeeld handig zijn wat aanpassingen te doen in huis, zoals de babykamer beneden hebben. Zorg dat je hulp hebt geregeld, ook al weet je van te voren niet of je het nodig hebt. Zorg dat je met je partner goed de taken in huis afspreekt. Het werkt prettig als afspraken van tevoren al zijn gemaakt. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf, maar ook voor je relatie.
Diagnose MS tijdens zwangerschap
Er zijn vrouwen bij wie tijdens de zwangerschap ontdekt wordt dat er sprake is van MS. Het komt niet door de zwangerschap en was al aanwezig in je lichaam. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen over het algemeen minder last van terugvallen, maar na de zwangerschap is de kans op een terugval groter. Over het hele leven bekeken, krijgen vrouwen met MS die kinderen krijgen niet meer terugvallen dan vrouwen met MS zonder kinderen.
De bevalling
Vooral voor een vrouw met MS is bevallen zwaar, omdat zij meestal een minder goede conditie heeft. Veel mensen met MS hebben wat meer van het hormoon prostaglandine in hun lichaam. Dit hormoon is betrokken bij de ontsluiting bij de bevalling en zorgt dat de ontsluiting vlotter gaat. Het kan zijn dat de vrouw door de verminderde spierkracht wat meer moeite heeft met het laatste gedeelte van de bevalling omdat er dan geperst moet worden.
Lees verder