Multiple sclerose (MS): medicijnen

Multiple sclerose (MS): medicijnen Multiple sclerose, afgekort MS is een ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel is aangetast. In het begin is het lichaam in staat zich te herstellen, waardoor klachten grotendeels of volledig verdwijnen. Uiteindelijk is het lichaam hiertoe niet meer in staat en ontstaan er blijvende klachten. De meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, spierzwakte en spasticiteit, oogklachten, pijn en problemen met plassen. MS is helaas niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen om bepaalde klachten te behandelen.

Wat MS is

MS is een ziekte waarbij het centraal zenuwstelsel is aangedaan. Zowel de hersenen, ruggenmerg als oogzenuwen kunnen aangetast raken. Het beschermlaagje van de zenuwuitlopers, myeline is aangetast. In het begin is het lichaam in staat beschadigingen te herstellen, soms wel volledig. Op een gegeven moment lukt dit niet meer en ontstaan er problemen met de geleiding van signalen. Er ontstaat littekenweefsel op de zenuwen, ook wel plaques genoemd waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan. Bij sommige mensen met MS gaan de klachten op en neer, maar bij anderen nemen ze geleidelijk toe. Uiteindelijk zal iemand steeds verder achteruit gaan. Het verloop van deze ziekte is bij iedereen anders en is niet te voorspellen.

Soorten MS

Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten MS: de relapsing-remittting MS en primair progressieve MS. Meestal is er sprake van relapsing-remitting MS. Bij deze vorm van MS treden er ontstekingen op, vooral in de eerste jaren na het ontstaan van de ziekte zijn er aanvallen die weer herstellen. In de loop van de tijd wordt ook het functioneren tussen de aanvallen minder. In de loop van de jaren zullen de ontstekingen afnemen en zullen er geen terugvallen meer zijn, maar er is nog wel sprake van degeneratie. Uiteindelijk zal iemand steeds verder achteruit gaan. Wanneer er alleen sprake is van degeneratie, wordt er gesproken over secundaire progressieve MS. Bij primaire progressie MS zijn de terugvallen afwezig, en is er tijdens het hele verloop van de MS een geleidelijke achteruitgang.

Geneesmiddelen

Helaas is MS niet te genezen. Er wordt onderzoek gedaan naar behandeling en als jijzelf of een dierbare deze ziekte heeft, is het raadzaam vakliteratuur te lezen over de laatste ontwikkelingen. Er zijn een aantal geneesmiddelen die het verloop van de ziekte kunnen remmen en klachten kunnen verminderen.

Bijnierschorshormonen

Bijnierschorshormonen worden ook wel corticosteroïden genoemd. Een bekend voorbeeld van dit medicijn is prednison. Dit geneesmiddel remt ontstekingen en onderdrukt het afweersysteem. Dit middel wordt vaak gebruikt als een soort van stootkuur wanneer klachten plotseling erger worden. Ontstekingen in het algemeen worden afgeremd en MS patiënten kunnen er baat bij hebben. Het wordt via een infuus gegeven zodat je er snel van opknapt.

Spierverslappers

Door MS kunnen er vervelende spierkrampen ontstaan, vooral in de benen. Dit kan het lopen pijnlijk maken en bemoeilijken. Een spierverslapper zorgt ervoor dat de spier minder gevoelig is voor prikkeling vanuit de hersenen, waardoor de kans op krampen minder wordt.

Glatirameer

Het is niet precies bekend hoe dit middel werkt, maar het remt wel de ontsteking en beschadiging van het beschermweefsel om de zenuwbaan. Het middel wordt toegepast wanneer MS klachten verslechteren en verbeteren. Het kan worden voorgeschreven wanneer je in de afgelopen twee jaar minimaal twee duidelijke terugvallen hebt gehad, en wanneer je nog kunt lopen zonder hulpmiddelen. Glatirameer zorgt ervoor dat er minder aanvallen optreden.

Interferonen

Dit middel speelt een rol in het afweersysteem en zorgt ervoor dat de schade aan het zenuwweefsel door MS beperkt wordt. Het kan zinvol zijn bij mensen die MS hebben waarbij de ziekte gepaard gaat met periodes van verslechteringen en verbeteringen. Ook dit middel kan worden voorgeschreven wanneer je in de laatste twee jaar minimaal twee aanvallen hebt gehad en wanneer je zonder hulp kun lopen.

Afweeronderdrukkende medicijnen

Hierbij wordt de werking van bepaalde witte bloedlichaampjes afgeremd. Witte bloedcellen spelen een grote rol bij de afweer en veroorzaken een ontsteking aan de myeline van de zenuwen. Het medicijn bindt zich aan de witte bloedcellen, zodat ze verhinderd worden om bij de zenuwen te komen.

Fampridine

Dit medicijn verbetert de geleiding van prikkels door zenuwcellen. De neuroloog kan met behulp van fampridine proberen het loopvermogen te verbeteren.

Medicinale cannabis

Cannabis, ook wel bekend als wiet kan pijn bij spierkrampen en spasmen verbeteren. Het wordt pas voorgeschreven als geneesmiddel wanneer behandeling volgens reguliere methoden niet of onvoldoende werken of wanneer er te veel klachten zijn als gevolg van bijwerkingen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…
Multiple Sclerose en sportMultiple Sclerose en sportVoor mensen met Multiple Sclerose is sport geen gewone zaak. Toch kan beweging juist voor mensen met Multiple Sclerose p…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…

Ziekte van Wegener of GPA: oorzaken, symptomen, behandelingZiekte van Wegener of GPA: oorzaken, symptomen, behandelingBij GPA (granulomatose met polyangiitis), voorheen de ziekte van Wegener genoemd, is er sprake van ontstoken bloedvaten…
Ziekte van Addison-Biermer, bloedarmoedeZiekte van Addison-Biermer, bloedarmoedeDe ziekte van Addison-Biermer moet niet verward worden met de ziekte van Addison zelf. De ziekte van Addison-Biermer is…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.