Herseninfarct, CVA en vermoeid: chronisch of geneesbaar?

Herseninfarct, CVA en vermoeid: chronisch of geneesbaar? Na een herseninfarct, beroerte of een CVA (Cerebro Vascular Accident) is een veelgehoorde klacht: vermoeidheid. Deze vermoeidheid neemt door het spontane herstel wel af, maar kan een langdurige zo niet chronische klacht opleveren. De persoon in kwestie moet dan leren leven met minder energie, met het altijd maar moe zijn. Maar het is niet nodig die chronische vermoeidheid te accepteren voordat een aantal mogelijke therapieën, zoals lichttherapie, fysiotherapie, acupunctuur en shiatsumassage, zijn uitgeprobeerd.

Wat is een herseninfarct?

Bij een herseninfarct is er een bloedpropje ontstaan in het lichaam dat via het bloed in de hersenen terecht gekomen is. Het bloedpropje kan afkomstig zijn uit een dichtslibbende halsader of veroorzaakt zijn door een (nog onbekende) hartaandoening. Door het bloedpropje is een bepaalde plek van de hersenen niet (goed) doorbloed geweest en tijdelijk niet of onvoldoende van zuurstof voorzien. Dat betekent dat dit plekje in de hersenen beschadigd raakt. Afhankelijk van de plek in de hersenen en de duur van de verstopping van de ader of het adertje, kan de beschadiging van het lichaam in ernst sterk variëren. Niet alleen de ernst van de aandoening varieert maar ook de aandoeningen zelf kunnen sterk uiteen lopen. Zo kan bijvoorbeeld uw spraak beschadigd worden. Of het bewegingsapparaat raakt beschadigd. U kunt bijvoorbeeld halfzijdig verlamd raken.

Wat kunt u doen aan de vermoeidheid na een herseninfarct of CVA?

Een herseninfarct kan een heel complex van gevolgen met zich meebrengen en vraagt daarom om een multidisciplinaire benadering. Maar vrijwel altijd brengt deze hersenziekte vermoeidheid of anders gezegd een verminderde energie tot gevolg. In het begin van het herstelproces dat tot een of soms zelfs twee jaar kan duren, moet u vaak extra slapen of in elk geval extra rusten. U moet er in elk geval die vermoeidheid accepteren en er mee om gaan. Het lichaam geeft dat vanzelf aan. Maar wat daarna, als die moeheid maar niet afneemt of niet overgaat?

Reguliere methoden om de vermoeidheid te proberen te beperken of te hanteren

Naar manieren waarop u kunt herstellen van deze vermoeidheid, wordt nog onderzoek gedaan te zijn. Wel kunt u al tips vinden op de site van de Hersenstichting. Deze tips zijn vrij voor de hand liggend en na toepassing ervan, bent u helaas nog niet zomaar van uw vermoeidheid af. De tips gaan over goed slapen, bewegen (maar dan niet te fanatiek), communiceren (blijven uitleggen aan anderen wat uw beperkingen - nog - zijn en om hulp vragen) en ontspannen. Grotendeels tips dus die voor iedereen gezond zijn of van toepassing bij een iedere beperkende ziekte.

Alternatieve methoden om de vermoeidheid na een CVA of herseninfarct te proberen te beperken

Gelukkig zijn er alternatieve methodes die het proberen in elk geval waard zijn. Ook al zijn deze methodes niet specifiek in relatie tot een CVA of beroerte wetenschappelijk onderzocht. Voor de een kan een bepaalde therapie meer geschikt zijn of beter werken dan een andere therapie. Kies wat u aanspreekt. En als de ene therapie niet werkt, kun u nog een andere proberen. Al zult u wel soms even tussendoor moeten pauzeren. Bijvoorbeeld als u te moe of te ontmoedigd bent om om te schakelen naar een andere aanpak.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is weliswaar geen alternatieve geneeswijze, maar biedt wel een alternatieve methode die toegepast kan worden. Of fysiotherapie in dit geval de vermoeidheid beperkt, wordt nog onderzocht. Waar het in wezen omgaat is om door middel van fysiotherapie de conditie te verbeteren. Het nadeel hiervan is dat om de conditie te verbeteren, iemand met vermoeidheid steeds eerst een stukje over zijn vermoeidheidsgrens heen moet gaan. Nogal ontmoedigend als uw klacht de vermoeidheid op zich is. U moet namelijk steeds uw eigen fysieke grens negeren om die grens te kunnen verleggen. Wel zou het kunnen helpen, als u in een groep oefent, met lotgenoten.

Bovendien hoeft u om uw conditie te verbeteren niet speciaal fysiotherapie te volgen. U kunt eenvoudigweg (als u geen beperking hebt aan de beweeglijkheid van uw benen door de beroerte) gaan wandelen. Stevig doorstappen en dan steeds een stukje verder. Daar is geen fysiotherapeut voor nodig. Het kan ook veel motiverender zijn om steeds een andere route te lopen of een route met een leuk doel. Of vaker een zelfde leuke route, maar dan iets sneller. Als u een lotgenoot of een lotgenotengroep kunt vinden, wandelt het nog prettiger. Ook kunt u zich een beloning in het vooruitzicht stellen. U loopt naar een plek waar u iets lekkers (en gezonds) kunt eten en drinken en u rust gelijk even uit. Bijvoorbeeld een tuincentrum als Intratuin: daar trakteert u uzelf op een smoothie en het lezen van een luxe tijdschrift zoals 'Landleven'. Weer opgeladen loopt u in marspas naar huis.

Klassieke massage

Klassieke massage werkt ontspannend en kan iemand energieker maken. Maar ontspanning kan ook vermoeidheid 'los' maken.
Dat kan u helpen als het u aanzet tot rusten. Het kan echter ook ontmoedigend werken als de eerste reactie op de massage een (nog grotere) vermoeidheid is. Zoek wel altijd naar een gediplomeerd en erkend masseur vanwege de deskundigheid en betrouwbaarheid.

Lichttherapie

Lichttherapie wordt over het algemeen ingezet bij mensen met een seizoensgebonden depressie. Maar tegenwoordig wordt het ook wel geadviseerd als onderdeel van een therapie bij een niet seizoensgebonden depressie. De lichttherapie die ook in minder ernstige gevallen thuis kan worden toegepast met behulp van diverse lichttherapie-lampen, kan naast het verbeteren van de stemming ook een positieve bijdrage leveren aan verbeteren van de energie. U kunt eenvoudig weg 'googelen' op de termen 'lichttherapie', 'lichttherapielamp' en 'depressie'.

Vermoeidheid en stemming beiden tegelijk verbeteren
Het voordeel van deze benadering is dat de vermoeidheid van de CVA vaak ook uw stemming ongunstig beïnvloedt. Misschien verbetert niet alleen uw energie, maar ook uw stemming. Een CVA beïnvloedt gegarandeerd uw emoties en daar moet u zich tot verhouden. Bij een betere stemming kunt u ook uw vermoeidheid beter verdragen, hanteren en wellicht 'bestrijden'.

Zonlicht: de beste lichttherapie
Is het zonnig buiten, dan is het 'pakken' van zonlicht de beste 'lichttherapie'. Het licht van therapielampen probeert het daglicht zo goed mogelijk te benaderen. Bovendien krijgt u gratis extra zuurstof en vitamine D, die onder invloed van de zon wordt aangemaakt door uw huid.

Acupunctuur

Therapie door middel van acupunctuur is gebaseerd op de gedachte dat er in ons lichaam zogenaamde meridianen lopen.
Door middel van naalden wordt op bepaalde punten van deze meridianen invloed uitgeoefend op verschillende organen in ons lichaam. De theorie erachter is dat het stimuleren van deze punten, blokkades in ons lichaam kan opheffen en daarmee ook onze energie kan verbeteren. Ook hier geldt uiteraard dat u op zoek moet gaan naar een deskundige en erkende acupuncturist.

Shiatsu-therapie

Therapie door middel van shiatsu is verwant aan de benadering van de acupunctuur. Ook hier wordt uitgegaan van de gedachten dat er meridianen in ons lichaam aanwezig zijn. De achterliggende therapie gaat er van uit dat door de druk van de masagge op bepaalde punten van de meridianen, de verstoorde energiebalans in ons lichaam wordt hersteld. Ook als u Shiatsumassage wilt uitproberen, is het goed om een erkende Shiatsu-therapeut te zoeken.

Conclusie

Geef het niet te snel op met het proberen te verbeteren van uw energie door middel van diverse (alternatieve) geneeswijzen. De vermoeidheid na een herseninfarct verbeteren, kost misschien ook energie, maar is het proberen beslist waard!

Lees verder

© 2012 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Wat is een shiatsu stoelmassage en hoe werkt het?Wat is een shiatsu stoelmassage en hoe werkt het?Shiatsu is een behandelmethode die raakvlakken heeft met acupunctuur, maar in tegenstelling tot die behandelmethode niet…
Seksproblemen na beroerte komen veel voorVeel mensen die een beroerte hebben gehad krijgen daarna problemen in hun seksleven. Zeker 6 van de 10 personen heeft da…
Wat is Shiatsu?Wat is Shiatsu?Voor de een bekend en voor de ander zegt het niets. Shiatsu is kortweg een manuele behandelmethode die zijn oorsprong vi…

Bloedvergiftiging, sepsis: ziektebeeld en behandelingBloedvergiftiging, sepsis: ziektebeeld en behandelingSepsis is een ernstig ziektebeeld, dat meestal door bacteriën wordt veroorzaakt. Behandeling met antibiotica is noodzake…
Voeding in relatie tot kankerVoeding in relatie tot kankerIn Nederland is ca. 30% van de sterfte het gevolg van kanker, na hart- en vaatziekten is kanker de tweede doodsoorzaak (…
Bronnen en referenties
  • Een aantal bronnen zijn in de tekst opgenomen door middel van externe links
  • Shiatsu-therapie: www.shiatsunederland.nl
  • Acupunctuur: www.acupunctuur.com en www.acupunctuur.nl
Reactie

Lianne, 05-12-2014
Beste Meneer/Mevrouw, in dit artikel verwijst u naar tips vinden op de site van de hersenstichting. Ik kan deze niet vinden. Is het mogelijk dat u mij een link doorstuurt? Zou heel fijn. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 07-12-2014
Kijkt u hier even:
https://www.hersenstichting.nl/zoekenq=vermoeidheid&no_csrf=idfndf784ejfFfe7fehje8fe3odnbyfr3

De site is ondertussen veranderd, maar als u het woord vermoeidheid in het zoekvak tikt en enter geeft, krijgt u een aantal treffers.

Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 23-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.