Zwanger, ja of nee?

Zwanger, ja of nee? Ben je zwanger, ja of nee? Wanneer je een kinderwens hebt, is het iedere maand weer spannend. Zou het deze maand raak zijn? Een zwangerschapstest kan hier duidelijkheid over verschaffen. Soms is de test negatief maar blijkt er later toch sprake te zijn van een zwangerschap. Ook voordat de test gedaan kan worden, kunnen een aantal symptomen al aangeven dat er sprake is van een zwangerschap. Zo kunnen de borsten al vroeg veranderen en kan er pijn aan de baarmoeder gevoeld worden.

Zwanger, wanneer testen?

Een traditionele zwangerschapstest meet de hoeveelheid HCG in de urine. HCG is een zwangerschapshormoon dat wordt geproduceerd door de placenta. De productie van het hormon start direct na de innesteling maar is dan nog van een laag niveau. Ongeveer 7 dagen na de innesteling is er voldoende HCG geproduceerd om dit via een zwangerschapstest te kunnen meten. Je bent dan 4 weken zwanger en je zit op het punt dat eigenlijk de menstruatie zou moeten komen. Geadviseerd wordt om vanaf de verwachte menstruatie pas te testen. Dit heeft twee verschillende redenen:
  • Sommige vrouwen hebben veel minder HCG in hun lichaam, waardoor te vroeg testen een negatieve uitslag kan geven.
  • De helft van alle zwangerschappen eindigt voor de 4 weken zwangerschap. Een positieve test zou dan voor een grote teleurstelling zorgen.

Zwangerschapstest in tekst

De oude en ook de goedkopere zwangerschapstesten geven het resultaat weer in streepjes. Eén teststreepje geeft aan dat de test goed is uitgevoerd. Een tweede streepje geeft aan dat je zwanger bent. De wat duurdere merken verkopen ook testen die het resultaat in tekst weergeven. Er staat dan 'zwanger' indien je zwanger bent. Is dit betrouwbaarder? Nee, voor de betrouwbaarheid maakt het niet veel uit. De goedkopere testen werken net zo goed. Wel is het leuk om een zwangerschapstest met deze tekst erop te bewaren of om te laten zien aan partner, familie of vrienden.

Zwangerschapsverschijnselen

Al voordat er getest kan worden zijn er een aantal verschijnselen die kunnen duiden op een zwangerschap. Let hier wel mee op, want veel vrouwen denken zwangerschapsverschijnselen te hebben terwijl ze niet zwanger zijn. Hiervoor geldt: de wens is de vader van de gedachte, oftewel je gelooft iets omdat je wil dat het zo is. Hoe meer zwangerschapsverschijnselen, hoe groter de kans op een zwangerschap.

Borsten veranderen

Een van de eerste kenmerken die aantonen dat er sprake is van een zwangerschap. Bij sommige vrouwen veranderen de borsten gedurende de menstruele cyclus. Het is dan ook belangrijk om dit te herkennen en hier onderscheid in te kunnen maken. De volgende veranderingen maken de borsten tijdens de vroeg zwangerschap door:
  • Grotere borsten
  • Gespannen borsten, gevoel alsof ze 'vol' zitten
  • Pijn of gevoeligheid aan de borsten
  • Pijn of gevoeligheid aan de tepels
  • Een donkerder tepelhof
  • Meer bobbeltjes rondom de tepels

Buik en baarmoeder

De baarmoeder bevindt zich onderin de buikholte. De baarmoeder kan klachten geven. al vroeg in de zwangerschap. Door de hormonen kunnen er ook andere veranderingen in de buik optreden zoals aan de darmen. Hou er rekening mee dat niet iedere vrouw dezelfde klachten heeft, en dat de meeste klachten pas vanaf vier weken zwangerschap ontstaan:
  • Buikpijn of buikkramp
  • Pijn aan de baarmoeder
  • Gevoel alsof de baarmoeder laag zit
  • Rommelende darmen
  • Opgezette buik, soms gaat de broek niet meer dicht

Daarnaast kan er vanuit de baarmoeder een afscheiding of bloeding ontstaan:
  • Roze afscheiding
  • Meer witte vloed/ afscheiding
  • Rood of bruin bloedverlies

Je voelt je anders

Tijdens de zwangerschap kan je je zanders voelen. Dit wordt veroorzaakt door de verandering aan hormonen in je lichaam. Ook zie je er vaak wat anders uit qua uiterlijk, waardoor je je ook anders voelt:
  • Stralende huid
  • Vol en glanzend haar
  • Emotioneel, snel huilen
  • Gelukkig
  • Vermoeidheid
  • Extra veel honger
  • Trek in dingen die je normaal niet snel eet
Sommige van deze verschijnselen kunnen al zeer vroeg in de zwangerschap optreden, anderen komen pas later of helemaal nooit. Wanneer je echt wilt weten of je zwanger bent, zal je een zwangerschapstest moeten doen. Maar zelfs een test is niet voor honderd procent betrouwbaar. De meeste testen garanderen een betrouwbaarheid van 99 procent. Dit is best veel, maar desalniettemin blijft er een kleine groep vrouwen die vals positief of negatief test.

De betrouwbaarheid van een test staat of valt met het gebruik: alleen bij juist gebruik kan de test ook goed werken. Het testreepje geeft aan of de test goed is gebruikt. Wanneer de test negatief is en je vermoedt toch een zwangerschap, doe de test dan drie dagen later weer opnieuw. Gebruik hiervoor een nieuwe test: iedere zwangerschapstest is slecht éénmaal te gebruiken. Blijft ook nu de test negatief maar voel je je echt zwanger, plus blijft de menstruatie uit? Ga dan langs de huisarts. Deze kan eventueel en bloedtest doen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Elke vrouw zal andere verschijnselen hebben welke aangeven dat ze zwanger is. Het meest voorkomende teken is een latere…
Hoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestHoe lang zwanger? Clearblue Digital ZwangerschapstestWanneer vrouwen het idee hebben dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn, willen ze dit gevoel vaak zo snel mogelijk b…

Zwanger door voorvochtZwanger door voorvochtKan je zwanger raken door voorvocht? Vaak wordt er beweerd dat dit onmogelijk is, maar in voorvocht bevinden zich soms z…
Zwanger en zonnebankZwanger en zonnebankZwanger en onder de zonnebank, mag dit nou wel of niet? Er bestaan nogal wat misverstanden over het zonnen tijdens de zw…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.