Fit, vitaal en gezond blijven tijdens de zwangerschap

Fit, vitaal en gezond blijven tijdens de zwangerschap Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat emoties soms de overhand krijgen. Het is mogelijk dat je op sommige momenten even niet lekker in je vel zit. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat negatieve emoties de overhand krijgen. Wat zijn deze manieren? En hoe zorg je ervoor dat je gezond, fit en vitaal blijft tijdens de zwangerschap?

Blijf gezond, vitaal en fit tijdens de zwangerschap:

  • Luister naar je favoriete muziek
  • Doe ademhalingsoefeningen
  • Ga dagelijks een stuk wandelen
  • Zwemmen tijdens de zwangerschap
  • Probeer zo veel mogelijk te lachen

Luister naar je favoriete muziek

Muziek kan je gevoel binnen een kort tijdsbestek compleet veranderen. Door naar je favoriete muziek te luisteren zorg je ervoor dat het niveau van stress afneemt. Daarnaast helpt het luisteren naar je favoriete muziek om een depressie te voorkomen. Als je even niet lekker in je vel zit tijdens de zwangerschap, is het verstandig om jezelf even terug te trekken en naar je favoriete muziek te luisteren. Om iedere dag positief te beginnen is het mogelijk om elke ochtend een paar van je favoriete nummers te beluisteren voordat je met de dag begint.

Doe ademhalingsoefeningen

Simpele ademhalingsoefeningen die gericht zijn op het inademen en uitademen kunnen ervoor zorgen dat je relaxt. Ook kunnen deze ademhalingsoefeningen ervoor zorgen dat stress, angst en zelfs pijn gereduceerd wordt. Dit komt met name doordat je je aandacht richt op de ademhaling en niet op de vervelende gevoelens en/of op de plaatsen waar je pijn hebt. Door ademhalingsoefeningen te doen worden alle vitale organen met zuurstof gevuld.
Een simpele techniek is om rechtop te gaan zitten en diep te inhaleren, houd je adem vervolgens acht tot tien seconden in en adem daarna langzaam uit. Deze oefening kan je een aantal keer achter elkaar doen om controle over je emoties te krijgen. Ademhalingsoefeningen kun je meerdere malen per dag doen. Vergeet ook niet om regelmatig je aandacht op de ademhaling te richten tijdens het werk, je voelt direct verschil.

Ga dagelijks een stuk wandelen

Om fit te blijven tijdens de zwangerschap is het verstandig om dagelijks een half uur te wandelen op een rustig tempo. Door dagelijks een korte wandeling te maken zal de kwaliteit van je slaap beter worden, waardoor je lichaam in de nacht beter uit kan rusten. Ideale plekken om een wandeling te maken zijn onder andere: langs het strand, in een park of in het bos. Ook in de omgeving van je huis kan een wandeling gemaakt worden.
Probeer zo veel mogelijk te wandelen, neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de roltrap of de lift. Doe de boodschappen door naar de supermarkt te wandelen, laat de hond uit en breng eventueel de kinderen lopend naar school. Luister echter wel goed naar je lichaam en stop met wandelen als je je onprettig voelt of pijn ervaart. Drink voldoende water of gezonde vruchtensappen om uitdroging te voorkomen.

Zwemmen tijdens de zwangerschap

Het is mogelijk om met een lage intensiteit te sporten tijdens de zwangerschap. Een goede manier is zwemmen omdat zwemmen een veilig manier is om fit te blijven tijdens de zwangerschap. Tijdens het zwemmen wordt het cardiovasculaire systeem van je lichaam aan het werk gezet, dit zorgt er voor dat je relaxt. Zwemmen tijdens de zwangerschap is voornamelijk fijn omdat je dan even het gewicht van je buik niet voelt.

Probeer zo veel mogelijk te lachen

Voer een leuk gesprek met je partner, een vriendin of je kind. Ook is het leuk om naar een cabaretier te kijken om je lachspieren aan het werk te zetten of naar een film te kijken waardoor je een goed gevoel krijgt. Kies een film die je leuk lijkt en kijk deze film bijvoorbeeld met vriendinnen of met je partner. Films kan je op verschillende plekken bekijken, bijvoorbeeld in de bioscoop of gewoon thuis op de bank. Het bekijken van een film is een goede manier om je gedachten te verzetten en je negatieve emoties om te zetten in positieve emoties.

Lees verder

© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
Is lachen gezond?Is lachen gezond?Lachen is gezond. Daar zijn we het al een tijd over eens. Het ontspant de geest en zorgt voor een betere bloedcirculatie…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…

Bloedverlies na de bevallingBloedverlies na de bevallingNa de bevalling is het heel normaal dat je enige tijd nog wat bloed verliest. Schrik niet als je hierbij vrij veel bloed…
Zygote, bevruchte eicelZygote, bevruchte eicelWanneer een eicel en zaadcel samensmelten, spreken we van een bevruchte eicel. Een bevruchte eicel wordt ook wel zygote…
Bronnen en referenties
  • Parents.com
Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.