Snel zwanger worden: tips

Snel zwanger worden: tips Heel wat mensen die voor kindjes gaan, vrezen ervoor dat ze niet snel zwanger zullen worden. Dit is uiteraard een mogelijkheid, maar het kan ook evengoed heel snel gaan. Doorgaans moet men gemiddeld een viertal maand wachten alvorens men zwanger wordt. Niet zwanger geraken veroorzaakt heel wat druk in een relatie. Het kan zelfs zo ver komen dat “het zwanger willen worden” verstikkend begint te werken en dat de relatie op de klippen loopt. Alvorens je aan kinderen begint, doe je er goed aan om je goed te informeren. Door enkele tips in acht te nemen, kan het misschien sneller lukken.
Snel zwanger worden vermijdt heel wat stress en druk. / Bron: Greyerbaby, PixabaySnel zwanger worden vermijdt heel wat stress en druk. / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Snel zwanger worden geeft een fantastisch gevoel

Snel zwanger worden is een droom. Het kan een fantastisch gevoel geven, en zeker bij mannen. Mannen scheppen er graag mee op en zien het als een teken van vruchtbaarheid. Voor jullie beiden als koppel is het uiteraard heel mooi meegenomen. Het zorgt voor geen druk en je kan voorzichtig starten met de planning. De meeste koppels wachten totdat de zwangerschap drie maanden ver is, om het fijne nieuws mee te delen aan de directe omgeving. Je kan dit ook al sneller meedelen, maar bij een eerste kindje wordt er meestal toch gewacht tot na de passage van de drie eerste zwangerschapsmaanden.

Problemen om zwanger te worden

De kans op een zwangerschap bij vrouwen die regelmatig geslachtsgemeenschap hebben, geen voorbehoedsmiddelen gebruiken en een regelmatige menstruatie hebben, is gemiddeld 15%. Algemeen wordt 80 tot 90% van de vrouwen binnen het eerste jaar zwanger. Het merendeel van de vrouwen raakt ongeveer na 3 tot 4 maanden zwanger. Indien een koppel serieuze inspanningen levert om zwanger te geraken en dit niet lukt binnen een periode van één jaar, dan kan men spreken van een verminderde vruchtbaarheid of subfertiliteit. Na een tijdje proberen wordt het heus wel lastig om telkens opnieuw te moeten vaststellen dat men niet zwanger is. Dit kan stress en druk leggen op jullie relatie. Ook de vervelende vraagjes zoals ‘En, nog niet zwanger?” van vrienden en familie kunnen in deze omstandigheden ook als zeer vervelend en storend ervaren worden.

Zeven tips om snel(ler) zwanger te geraken

Informatie inwinnen

Het is belangrijk om, alvorens je zwanger wil worden, genoeg informatie te verzamelen. Dit kan via tijdschriften, boeken of via een bezoek aan de gynaecoloog. Hij zal je kunnen informeren over de volledige zwangerschap en bovendien heeft hij ook een duidelijk zicht op je medisch dossier. Afhankelijk van dit medisch dossier kan je gynaecoloog vaststellen of er een mogelijkheid zou zijn waardoor je minder snel zwanger zou kunnen worden. Je kan bij hem ook even polsen wat de mogelijkheden zijn, indien je niet snel zwanger zou geraken. De gynaecoloog zal heel waarschijnlijk je adviseren om foliumzuur te gaan slikken.

Plan je agenda, samen met je partner

Het is belangrijk om op de juiste momenten geslachtsgemeenschap te hebben. Het zaad van de man blijft gemiddeld ongeveer 48 uur in leven. Ga dus samen met je partner vanaf 5 dagen voor je ovulatie aan de slag, en eindig op de dag van de ovulatie. Zoek de standjes op die het grootste succes geven op bevruchting, zoals de missionarishouding. Glijmiddel kan de kans op een zwangerschap verkleinen.

Stoppen met roken en minder drinken
Roken kan de vruchtbaarheid verkleinen, zowel voor de man als voor de vrouw. Roken geeft ook een hoger risico op een miskraam, vroeggeboren baby’s of extreemlichte baby’s. Bij de man kan - bij rookgedrag - de hoeveelheid sperma lager worden en bovendien kan ook de werking verminderen. Té veel alcohol (meer dan 2 glazen alcohol per dag) kan eveneens de vruchtbaarheid licht aantasten.

Stop tijdig met de anticonceptie(pil)

Uiteraard lijkt dit een logische stap. Sommige anticonceptiemiddelen hebben een heel lange nawerking waardoor het een tijdje duurt vooraleer de hormonen uit het lichaam verdwenen zijn (prikpil). Indien je niet zeker bent welke anticonceptiemiddelen een lange nawerking hebben, dan kan je dat vragen aan je huisarts.

De ovulatieperiode is “key” in de bevruchting

De periode van ovulatie is het ideale moment om zwanger te worden. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vindt de ovulatie plaats rond de 14de dag van je menstruatie. De meeste vrouwen hebben de ovulatie rond de 14 dagen voor de laatste dag van de menstruatiecyclus of de dag vóór de menstruatie. Indien je je cyclus niet goed kent, dan moet je deze eens in kaart brengen. Op deze manier weet je perfect wanneer je aan de slag moet.

De lichaamstemperatuur meten

De temperatuur van je lichaam gaat dalen bij de ovulatie. De dag erna stijgt de temperatuur en die temperatuur blijft hoger totdat men terug ongesteld wordt. Als je deze temperatuur een paar maanden in kaart brengt, dan kan je perfect weten wanneer je in de ovulatieperiode zit. Uiteraard kan je temperatuur bij ziekte hoger zijn, waardoor de test bij ziekte niet 100% betrouwbaar is.

Meer baarmoederhalsslijm bij een ovulatie

Op een bepaalde dag zal je merken dat je meer baarmoederhalsslijm hebt dan normaal. Baarmoederhalsslijm is een wit plakkerig goedje. Een paar dagen voor de ovulatie, kan je dit slijm als het ware stretchen. De laatste dag dat dit slijm te zien is, ben je heel dicht bij de de eisprong en is het je meest vruchtbare dag. Op deze manier weet je dus ook wanneer je aan de slag moet gaan.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om sneller zwanger te wordenTips om sneller zwanger te wordenZwanger worden: cyclus, vrijen, anticonceptie, vruchtbaar slijm. De meeste stellen zijn binnen 6 tot 12 maanden zwanger.…
Je wilt zwanger wordenJe wilt zwanger wordenZwanger worden is niet een gegeven dat altijd voor iedereen op het moment gebeurt dat het ook gewenst is. Er zijn vrouwe…
Zwanger willen worden, hoe doen we dat?Gemiddeld is er elke maand ongeveer 15-25% procent om zwanger te worden. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft…
Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?De ene vrouw wil dolgraag zwanger worden, terwijl de andere vrouw juist paniekerig af zit te wachten tot ze eindelijk we…

Als partner je vrouw ondersteunen tijdens de bevallingAls partner je vrouw ondersteunen tijdens de bevalling"Een koude kraamvrouw bevalt slecht" is een oude uitspraak van vroedvrouwen (de hedendaagse verloskundigen). Maar ook in…
Factor V Leiden bij vrouwen, zwangerschap en anticonceptieFactor V Leiden bij vrouwen, zwangerschap en anticonceptieFactor V Leiden is een erfelijk afwijking van één van de 12 bloedstollingsfactoren. De genetische mutatie komt vrij vaak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tasha, Pixabay
  • Snelzwangerwordentips.be, http://www.snelzwangerwordentips.be/hulp-bij-zwanger-worden/bachbloesem-mix-69.htm?gclid=Cj0KEQiA496zBRDoi5OY3p2xmaUBEiQArLNnK0JqBdiLZ2gjb7pbshvNe-mBJ0aMOD2bJyLgQJ2rSLQaAnXE8P8HAQ, 21 december 2015
  • Babyplaza.be, http://www.babyplaza.be/zwanger-worden/algemene-informatie-over-zwanger-worden/enkele-tips-om-zwanger-te-worden/, 21 december 2015
  • Wewomen.be, http://www.wewomen.be/conceptie/tips-om-zwanger-te-worden-s732286.html, 21 december 2015
  • Snelzwangerworden.nl, https://snelzwangerworden.nl/, 21 december 2015
  • Oudersvannu.nl, http://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/gezondheid-verzorging/vruchtbaarheid/snel-zwanger-worden/, 21 december 2015
  • Afbeelding bron 1: Greyerbaby, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.