Misselijk door stress: symptomen en oplossing
Steeds meer mensen hebben stress en dit kan leiden tot allerlei lichamelijke en psychische ongemakken. Zo kan stress er ook voor zorgen dat je als gevolg van allerlei klachten zelfs misselijk wordt. Stress kent verschillende oorzaken en het ligt ook aan het karakter van iemand. Langdurige stress blokkeert de normale lichaamsfuncties en zorgt dat het evenwicht wordt verstoord. Als dat je spijsverteringsstelsel betreft of op je maag slaat, kan dat leiden tot misselijkheid, waarbij je soms letterlijk moet overgeven.
Wat stress is
Stress bereidt het lichaam voor om in actie te komen. Zo zal de hartslag verhogen, de ademhaling versnellen en je spieren spannen zich aan. Het hormoon adrenaline zorgt ervoor dat deze lichamelijke reacties in gang worden gezet. Zo kunnen wij in geval van gevaar hard wegrennen, zoals we dat vroeger moesten doen om te overleven. Zodra de bedreigende situatie voorbij is, zal het lichaam weer ontspannen. Stress is eigenlijk een normale reactie van het lichaam. Een mens reageert op dezelfde manier als er geen werkelijke gevaren zijn, zoals een baan met een hoge werkdruk, te laat komen of een examen moeten doen. Deze vorm van stress kan te lang aanblijven, waardoor er sprake is van ongezonde stress.
De oorzaken van stress
Stress kan allerlei oorzaken hebben. Ieder mens reageert weer anders op een bepaalde situatie. Waar de een met gezonde stress op reageert, zal de ander last hebben van ongezonde stress. Stress wordt uitgelokt door een zogenaamde "stressor". Dit kan van alles zijn zoals: het verlies van een dierbare, piekeren over geldzorgen, relatieproblemen of gezondheidsklachten. Het kan ook ontstaan uit dagelijkse irritaties, zoals files in het verkeer of ergernis aan een bepaald persoon op het werk. Stress kan je helpen om beter te presteren op je werk, maar als het te lang aanhoudt, kan het allerlei klachten geven.
Misselijk door stress
Als je misselijk wordt door de stress, is dat een noodkreet van het lichaam. Stress kan zich op allerlei manieren kenbaar maken. Het blokkeert bepaalde functies van het lichaam. Het heeft invloed op je hormonen, hartslag, spieren en spijsvertering. Als de stress te lang aanhoudt, kun je er letterlijk misselijk van worden. Het kan zelfs gepaard gaan met braken. Misselijk zijn is niet een aandoening op zich, maar een gevolg van iets anders. Soms weet je niet waar het vandaan komt, maar als je op dat moment problemen in je leven hebt, kan het een gevolg van stress zijn. Probeer te achterhalen waar je mee zit en of je piekert.
Andere klachten
Als je meer wordt belast dan je aankunt, raak je uit evenwicht. Soms kan het een tijd goed gaan, maar uiteindelijk gaat het zijn tol eisen. Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan zoals hoofdpijn, rugpijn, hoge bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, last hebben van je darmen en extreme vermoeidheid. Je voelt je misschien ongelukkig, prikkelbaar, eenzaam, verdrietig en emotioneel. Daarnaast kunnen er slaapproblemen, somberheid of lusteloosheid ontstaan. Verder wordt het lastiger om je te concentreren en kan het moeilijk zijn om helder te denken. Op een gegeven moment lukt het niet meer om normaal te functioneren.
Vatbaarder voor stress
De een is gevoeliger voor stress dan de ander. Het hebben van bepaalde karaktereigenschappen maakt je gevoeliger voor het krijgen van stress, zoals: een groot verantwoordelijkheidsgevoel, grote betrokkenheid voelen, perfectionistisch zijn, veel van jezelf eisen, prestatiegericht zijn, pessimistisch zijn, weinig invloed hebben op je omgeving of moeilijk hulp aan een ander kunnen vragen. Daarnaast kan een ongezonde leefstijl je draagkracht verminderen, zoals langdurig verkeerd eten, teveel alcohol drinken of te weinig slapen. Ook door te veel werkdruk te hebben, te weinig pauzeren en geen nee kunnen zeggen tegen bepaalde taken kunnen tot stress leiden. Door het drukke leven van tegenwoordig, waarbij steeds meer moet in minder tijd, worden we steeds vatbaarder voor stress.
Oplossing
Het ligt voor de hand om wat te doen aan de oorzaak van je stress. Als je weet wat de stressfactor is, moet je deze aanpakken. Dit is niet altijd even simpel en moet misschien onder begeleiding van psychische hulp. Ondertussen kun je wat proberen te doen aan je misselijkheid. Overleg eventueel met je huisarts welk middel je het beste kunt proberen. Mocht je dit niet willen, kun je misschien denken aan een middel dat op natuurlijke basis werkt. Het is verstandig om sowieso je huisarts te raadplegen als je misselijk bent door langdurige stress, omdat er anders een burnout op de loer ligt. Overleg met hem hoe je dit probleem het beste kunt aanpakken. Om je ondertussen wat beter te voelen, kun je wat vragen tegen je misselijkheid.
Lees verder