InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Artrose: symptomen, oorzaak en behandeling (geen slijtage)

Artrose: symptomen, oorzaak en behandeling (geen slijtage)

Artrose: symptomen, oorzaak en behandeling (geen slijtage) Artrose symptomen zijn pijn, stijfheid en functieverlies. Doordat artrose niet één enkele oorzaak heeft, bestaat er geen enkelvoudige behandeling om artrose tegen te gaan. Artrose is een pijnlijke aandoeningen die de gewrichten treft. Het is een chronische gewrichtsstoornis van het bewegingsapparaat, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en na verloop van tijd zelfs geheel kan verdwijnen en het aangrenzende bot toeneemt. Pijn, stijfheid en functieverlies zijn kenmerkend voor de ziekte. In het Engels wordt artrose 'osteoarthritis' genoemd. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar het wordt vooral gezien in de wervelkolom, heup, hand (duim), knie en voet.

Artrose


Stadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.comStadia van artrose in de knie / Bron: Designua/Shutterstock.com

Wat is artrose?

Artrose is een pijnlijke aandoeningen die de gewrichten treft. Het is een chronische gewrichtsstoornis van het bewegingsapparaat, waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en na verloop van tijd zelfs geheel kan verdwijnen en het aangrenzende bot toeneemt. Pijn, stijfheid en functieverlies zijn kenmerkend voor de ziekte.

Voorkeursplekken

Artrose is voornamelijk een aandoening die zich manifesteert in de wervelkolom, heup, hand (duim), knie en voet. Maar andere gewrichten elders in het lichaam kunnen ook getroffen worden. Artrose komt vooral voor bij oudere mensen, maar kan op elke leeftijd ontstaan. Ook al is genezing niet mogelijk, er zijn behandelingen die de pijn kunnen verlichten en stijfheid en functieverlies kunnen tegengaan. Ook kan de patiënt maatregelen nemen om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

Is artrose slijtage?

In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met slijtage en veroudering. Artrose is echter geen slijtage, maar een reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geleidelijk afneemt. Dit wordt veroorzaakt door scheurtjes in het kraakbeen en op den duur kan het kraakbeen op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen.

Wat zijn de oorzaken van artrose?

Artrose is een reumatische aandoening, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Ofschoon dit proces in alle gewrichten optreden, zijn het vooral de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen die getroffen worden. Bij artrose treden er veranderingen op in het kraakbeen die ervoor zorgen dat het kraakbeen zacht wordt, waardoor er scheurtjes in het oppervlak ontstaan. Op de meest belaste plekken kan het kraakbeen op den duur volledig verdwijnen. Deskundigen weten niet precies waarom deze veranderingen in het kraakbeen plaatsvinden. Waarschijnlijk begint het met een afwijking van de cellen die de bestanddelen van kraakbeen aanmaken. Bepaalde enzymen lijken een rol te spelen bij de afbraak van het gewrichtskraakbeen. Het kraakbeen kan op de meest belaste plekken op den duur volledig verdwijnen.

Zichtbare en voelbare knobbels

Bij artrose ontstaan er aan de randen van gewrichtsvlakken die zijn aangedaan zichtbare en voelbare knobbels, die ook wel osteofyten worden genoemd. Dit is in feite een inadequate reparatiereactie van het lichaam teneinde de gevolgen van artrose tegen te gaan door de aanmaak van bot naast het gewrichtskraakbeen. Deze knobbels beperken de beweeglijkheid van het gewricht. Ook kunnen zenuwbundels bekneld raken, hetgeen pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies kan veroorzaken.

Meerdere factoren spelen een rol

Hoewel het nog niet bekend is waarom gewrichtskraakbeen van structuur verandert, is al wel duidelijk dat meerdere factoren een rol kunnen spelen, zoals aanleg, erfelijkheid, de bouw van een gewricht en de mate van belasting van het gewricht. Zo kunnen structurele overbelasting of herhaalde blessures een rol spelen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat overgewicht (obesitas) een niet onbelangrijke prognostische factor is voor de ontwikkeling van artrose. Ook zijn eerdere trauma's een goede voorspeller voor het ontwikkelen van artrose.

Ontstekingsfactoren en artrose

Lobke Gierman promoveerde op 18 juni 2013 op het proefschrift Inflammation: a link between metabolic syndrome and osteoarthritis? Artrose is niet puur een probleem van het kraakbeen zelf, stelt promovenda Lobke Gierman. Een belangrijke rol is weggelegd voor ontstekingsfactoren. En bij de één raken die eerder verhoogd dan bij de ander. Artrose komt vaak voor bij ouderen en mensen met overgewicht. Maar het zijn niet alleen hun kniegewrichten die lijden onder de extra kiloís, waar artrose in optreedt. Ook de gewrichten in handen van mensen met overgewicht zijn vaak aangedaan, wat niet verklaard kan worden door mechanische belasting. Een milde ontstekingsreactie veroorzaakt door het overgewicht is waarschijnlijk belangrijk, vooral aan het begin van de ziekte.

Het idee is nu dat het vetweefsel van mensen met overgewicht permanent licht ontstoken is. De ontstekingscellen die daarbij actief worden kunnen ook in de gewrichten schade veroorzaken. Maar alleen cholesterol lijkt ook al een negatief effect te hebben. Ook genen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van artrose. Sommige mensen zijn door hun aanleg bijvoorbeeld gevoeliger voor de negatieve effecten van een vet- of cholesterolrijk dieet dan anderen. Zij ontwikkelen het metabool syndroom: een reeks metabole veranderingen, zoals ongevoeligheid voor insuline en een verstoorde vetzuurhuishouding. Uit onderzoek blijkt dat mensen met het metabool syndroom meer kans hebben op artrose. Ontstekingsfactoren spelen hierbij een centrale rol.[1]

Risicofactoren

De factoren die de kans op het krijgen van artrose vergroten, zijn onder meer:
 • Leeftijd. Artrose komt veel vaker voor bij oudere mensen.
 • Geslacht. Vrouwen hebben meer kans om artrose te ontwikkelen dan mannen.
 • Gewicht. Extra gewicht door overgewicht of obesitas legt meer druk op je gewrichten. Dit verhoogt het risico op gewrichtsschade en artrose.
 • Blessures en trauma. Ongevallen en infecties kunnen je gewrichten beschadigen, wat het risico op artrose vergroot.
 • Misvormingen. Misvormd kraakbeen en oneffen gewrichten verhogen het risico op artrose.
 • Beroep. Werk waarbij er veel wordt gevraagd van je gewrichten, kan het risico op artrose verhogen.
 • Genen. Je hebt meer kans op het ontwikkelen van artrose als je een familiegeschiedenis hebt met deze aandoening.

Artrose symptomen

De symptomen van artrose zijn:

Pijn

De gewrichten kunnen pijn doen, waarbij rugpijn het meest voorkomt. Beschadigde gewrichten veroorzaken in de wervelkolom een lichte pijn en stijfheid. Artrose onderin de rug of in de hals kan een doof gevoel, pijn en zwakte in een arm en/of been veroorzaken. De aandoening kan jarenlang redelijk stabiel blijven of zich juist zeer snel ontwikkelen. Bij veel mensen ontwikkelt de aandoening zich langzaam.

Stijfheid

Mensen met artritis kunnen soms moeite hebben om 's-ochtends op te staan vanwege stramme en stijve spieren. Beweging vermindert de stijfheid. Door langere tijd te zitten, kan ook stijfheid ontstaan.

Spierzwakte

De spieren rond het gewricht worden zwakker. Dit gebeurt vaak met artritis in de knie.

Zwelling

Artrose kan leiden tot zwelling in je gewrichten, waardoor ze gevoelig en pijnlijk worden.

Misvormde gewrichten

Deze klacht treedt vooral op als de aandoening erger wordt.

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages
Functieverlies van het gewricht
Als de artritis erger wordt, kan het gewricht steeds minder makkelijk worden bewogen en op den duur kan het niet meer volledig worden gestrekt of gebogen.

Krakende geluiden van de gewrichten

Door het onregelmatige oppervlak van het kraakbeen kunnen de gewrichten krakende, schurende of knarsende geluiden (= crepitatie) maken wanneer ze worden bewogen.

Behandeling van artrose

Het gezegde luidt: 'Rust roest'. Het is vooraleerst belangrijk een zo actief mogelijk leven te (blijven) leiden, waarbij overmatige overbelasting voorkomen moet worden aangezien hierdoor de artrose versneld kan toenemen. Gedoseerd bewegen is goed teneinde de spieren en banden die om de gewrichten liggen zo sterk mogelijk te houden. Behandeling van artrose bestaat normaal gesproken uit leefstijladviezen en eventueel bewegingstherapie (fysiotherapie). Je kunt zelf veel doen om bij artrose om de gevolgen van deze ziekte te beperken, overbelasting te voorkómen en je gewrichten te beschermen.

Tai Chi / Bron: Samadhi123 / PixabayTai Chi / Bron: Samadhi123 / Pixabay

Tai chi net zo effectief als fysiotherapie bij knieartrose

De bewegingskunst Tai Chi zou overwogen moeten worden als een effectieve therapeutische optie bij knieartrose, aldus Chenchen Wang en haar collegaís van Tufts Medical Center (Boston, VS) naar aanleiding van hun enkelblinde trial in Annals of Internal Medicine (2016; online 17 mei).[2] De Western Ontario and McMaster Universities osteoarthritis index (afgekort als WOMAC) is een betrouwbare vragenlijst, met subschalen voor pijn (score 0-20), stijfheid (score 0-8) en fysiek functioneren (score 0-68) bij mensen met heup- en/of knieartrose. In het onderzoek was de primaire uitkomstmaat verandering van de WOMAC-score. Bij aanvang was de WOMAC-score in beide groepen vergelijkbaar (rond de 250 punten op een schaal van 0-500). De tai chi-groep was niet slechter af dan patiënten die fysiotherapie kregen. De WOMAC-score was na 12 weken bij zowel de fysiotherapie- als de tai chi-groep in belangrijke mate verlaagd met respectievelijk 143 en 167 punten. Beide groepen lieten ook op uitkomstmaten zoals medicatiegebruik, depressie en kwaliteit van leven een vergelijkbare verbetering zien, welke ook na 52 weken nog zichtbaar was.

Pijnbestrijding bij artrose

Om de pijn te bestrijden kunnen pijnstillers zoals paracetamol en eventueel een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) zoals naproxen of diclofenac, worden gebruikt. Bij ontstekingen in de gewrichten, kan prednison worden gegeven of er kunnen op prednison lijkende middelen in gewrichten worden gespoten. In sommige gevallen wordt een langzaam werkend anti-ontstekingsmiddel gegeven: hydroxychloroquine.

Paracetamol helpt niet bij artrose

Vaak is paracetamol een eerstekeus-pijnstiller bij patiënten met artrose van heup of knie. Er is echter twijfel ontstaan over de effectiviteit van paracetamol bij de behandeling van patiënten met artrose en over de veiligheid van doseringen van 4000 mg per dag. Daarom is men de plaats van paracetamol bij de behandeling van patiënten met pijn door heup- of knieartrose aan het heroverwegen. Waar alternatieven, zoals NSAIDís, belangrijke bijwerkingen kunnen hebben, ligt de nadruk meer op niet-medicamenteuze behandelingen.[3]

Operatieve mogelijkheden bij artrose

Wanneer de artrose niet (voldoende) reageert op de genoemde behandelingen, zijn er operatieve mogelijkheden. Welke chirurgische behandeling is geïndiceerd, is onder meer afhankelijk van de plaats van de artrose, hoe ernstig het gewricht is aangedaan en de mate waarin je last hebt van de aandoening. Voorbeelden van dergelijke ingrepen zijn:
 • Schoonmaken van het gewricht met een kijkoperatie (artroscopie);
 • Vastzetten van een gewricht (artrodese);
 • Vervangen van het gewricht (gewrichtsprothese);
 • Gewrichtsdistractie van de knie: een relatief nieuwe methode om artrose van de knie te behandelen, waarbij de botuiteinden in het gewricht van de knie zes weken lang uit elkaar gehouden door middel van telescopische buizen waardoor het kraakbeen zich kan herstellen en weer aan kan groeien.

Noot:
 1. Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De rol van ontstekingen bij artrose. 20-06-2013, https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/archief/130618045122222/
 2. Eveline Dokter. Tai chi net zo effectief als fysiotherapie bij knieartrose. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3019
 3. Jan Hoekstra en Jacquelien Dros. Paracetamol helpt niet bij rugpijn of artrose. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9174

Lees verder

© 2010 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Knieartrose (slijtage van de knie, gonartrose)Knieartrose (slijtage van de knie, gonartrose)Artrose van de knie, ook wel gonartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen en bij mens…
Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Artrose van de heup, ook wel coxartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen. Heupartros…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Artrose: kwaliteit kraakbeen vermindertArtrose: kwaliteit kraakbeen vermindertWanneer iemand artrose heeft dan is er sprake van achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen. Kraakbeen is een dun…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/tongwongboot
 • E.H. Coene, S. Kollaard, H. Vinke (eindredactie). Zorgboek artrose. Stichting September, Amsterdam, 5e druk, september 2013.
 • Eveline Dokter. Tai chi net zo effectief als fysiotherapie bij knieartrose. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3019
 • Healthline. Arthrosis vs. Arthritis: Whatís the Difference? http://www.healthline.com/health/arthrosis-vs-arthritis#Overview1 (ingezien op 26-2-2017)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Osteofyt
 • Jan Hoekstra en Jacquelien Dros. Paracetamol helpt niet bij rugpijn of artrose. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9174
 • Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De rol van ontstekingen bij artrose. 20-06-2013, https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/archief/130618045122222/
 • www.msd.nl/ziektebeelden/Artrose/Hoe_ontstaat_het
 • www.orthopedie.nl/content/gewrichten/artrose.asp
 • www.webmd.com/osteoarthritis/tc/osteoarthritis-topic-overview
 • www.fysiotherapiedaalmeer.nl/daalmeerfolders/artrose.html
 • www.umcutrecht.nl
 • www.amc.nl
 • Afbeelding bron 1: Designua/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 3: Samadhi123 / Pixabay

Reageer op het artikel "Artrose: symptomen, oorzaak en behandeling (geen slijtage)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Natalia Luchowska, 21-06-2011 23:04 #2
Mijn voet was 9 maanden geleden verbrijseld en ik ben 34 op dit moment loop ik goed zelfs, zit ik nog steeds bij fysiotherapie maar is het wel kans dat ik ook slijtage zou krijgen?want die botjes zijn goed aanelkaar gegroeid en er hoefde geen operatie uitgevoerd te worden, kan ik slijtage wel voorkomen?al vast bedankt met vriendelijke groet Natalia Luchowska. Reactie infoteur, 25-06-2011
Als men een breuk heeft opgelopen die zich doorzet in een gewricht en die breuk herstelt zich niet goed, zodat de normale vorm niet terugkeert, dan raakt het gewricht misvormd. Het oppervlak zal als gevolg hiervan onregelmatig worden en de kans op artrose is groot (post-traumatische artrose). Dot wordt wel 'secundaire artrose' genoemd. Deze vorm van artrose kan jaren na het doorgemaakte trauma alsnog optreden. Vraag uw behandelend arts om advies in uw situatie.

P. A. de Vries-Zoetemelk, 13-02-2011 10:21 #1
Heb osteoporose in de lage wervelcolom en heup. En artrose in bovenarm en vingers. Wil graag op de hoogte blijven over de behandelingen
om dit proces te stoppen. En welke niet schade medicijnen worden gebruikt om de pijnen te verminderen. Reactie infoteur, 16-02-2011
Uw huisarts kan u het beste voorlichten over medicatie. Ook kunt u terecht bij de Osteoporose Stichting, welke onafhankelijke en wetenschappelijke verantwoorde informatie geeft over de oorzaak, de preventie en de behandeling van osteoporose aan onder meer mensen met osteoporose. U kunt hun website vinden op: http://www.osteoporosestichting.nl/

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Artrose
Bronnen en referenties: 16
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!