De oorzaken en gevolgen van slapeloosheid
Wat zijn de oorzaken en gevolgen als je veel last hebt van slapeloosheid? Veel mensen hebben hier last van en weten zich geen raad met hun slaapproblemen. Wat betekent slapeloosheid nu precies en hoe ontstaat het in je lichaam? En nog belangrijker! Hoe voorkom je slaapproblemen?
Wat zijn de symptomen van slapeloosheid?
Twee op de tien mensen hebben last van slapeloosheid, dus je kunt zeggen dat dit groot probleem begint te worden. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je overdag voldoende fit blijft. Er zijn verschillende symptomen van slapeloosheid:
- Het lukt je niet de gehele nacht door te slapen
- Je wordt in de nacht meerdere keren wakker
- Je wordt niet uitgerust wakker, terwijl je wel de hele nacht hebt geslapen
- Je wordt in de nacht wakker en kan vervolgens niet meer de slaap hervatten
- Je valt überhaupt niet in slaap
Wat is slapeloosheid?
Iedereen heeft wel eens een slechte nachtrust. Je hebt dan niet meteen een slaapprobleem. Slaap je meerdere nachten achtereen slecht, dan pas praat je over slapeloosheid. Bij slapeloosheid wordt je natuurlijke ritme verstoord. Hierdoor functioneer je overdag een stuk minder goed en kan dit zelfs leiden tot psychische problemen. Je humeur kan ook hierdoor behoorlijk beïnvloed worden en je bent erg prikkelbaar. Als je meer dan twee tot drie weken slecht slaapt dan praat je over chronische slapeloosheid. Hierdoor kun je overdag veel problemen ondervinden, zowel lichamelijk als geestelijk. De slaapbehoefte is per individu verschillend. Het aantal uren slaap wat iemand nodig heeft is afhankelijk van de leeftijd en de persoon op zich. Kinderen hebben bijvoorbeeld veel meer slaap nodig (tussen 10 en 12 uren) dan een bejaarde (tussen 5 en 6 uren). Een actief kind moet ook veel meer bijkomen van al zijn/haar dagelijkse activiteiten. Ouderen hebben tevens minder behoefte aan slaap. Hierdoor denken ze vaak dat ze slaapproblemen hebben, terwijl dat dus niet het geval is.
De oorzaken van slapeloosheid
De slaapproblemen kunnen ontstaan door allerlei factoren. Zorg ervoor dat je een goed slaapritme hebt en laat dit niet verstoren. Er zit een hormoon, genaamd melatonine, in je lichaam dat dit slaapritme regelt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam elke dag klaargestoomd wordt om te gaan slapen. De temperatuur in je lichaam zal dalen als deze stof in je lichaam komt, hierdoor wordt je slaperig. Door bijvoorbeeld teveel naar de TV te kijken of teveel achter de computer te zitten, wordt je blootgesteld aan teveel kunst(licht). Hierdoor wordt de aanmaak van deze hormoon flink geremd en krijgt je lichaam pas veel later het signaal om te gaan slapen. Slapeloosheid kan hier een gevolg van zijn. Zo zijn er veel meer oorzaken met gevolg slapeloosheid. De oorzaken zijn o.a.:
- Stress
- Verkeerd eten (te laat eten of onregelmatige tijden)
- Genetisch bepaald
- Bijwerking van medicijnen
- Teveel licht gedurende de dag
- Teveel geluid gedurende de dag
- Temperatuur van de slaapkamer te hoog of te laag
- Slecht bed of matras
- Veel te veel opwinding in je lijf
- Zorgen maken over allerlei dingen
- Lichamelijke aandoening (bijvoorbeeld overgang)
- Psychische aandoening (bijvoorbeeld een depressie)
- Kinderen die je uit je slaap houden
- Partner die je uit je slaap houdt
Gevolgen van slapeloosheid
Een goede nachtrust doet de mens enorm veel goeds. Je moet voldoende kunnen bijtanken om je dag weer volledig door te komen. De ene persoon heeft hierbij meer slaap nodig dan de andere persoon. Mocht je langdurig last blijven houden van slaapproblemen, dan kunnen hierdoor de volgende klachten het gevolg zijn:
- Veel meer last van hoofdpijn
- Stress zal toenemen
- Je bent emotioneler
- Je weerstand is een stuk lager, dus je bent vatbaarder voor ziektes
- Er treed vermoeidheid op
- Er ontstaan concentratieproblemen
- Je kan eerder depressief worden
- Je bent sneller geïrriteerd
- Je geheugen laat je eerder in de steek
Tips om slapeloosheid te voorkomen
Je hebt slaapproblemen of zelfs last van slapeloosheid en je weet niet hoe je hiermee om moet gaan. Er zijn verschillende tips om te voorkomen dat je slapeloosheid krijgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je met een schoon geheugen je bed in stapt. Met andere woorden, ga geen heftige discussies aan vlak voor het slapen. Je zal blijven piekeren en slapen zal hierdoor niet snel gebeuren. Om goed te kunnen slapen en hierdoor slapeloosheid te voorkomen, kun je de volgende tips aanhouden:
- Stoppen met roken, dit beïnvloed het slapen op een nadelige manier
- De slaapkamer moet een ideale plek worden. Temperatuur, inrichting, kwaliteit bed
- Houdt een regelmaat en een vast patroon aan in je slaapritme, hierdoor wordt je lichaam rustiger
- Doe ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan
- Neem ’s avonds een warme douche of ga lekker in bad
- Neem een beker warme melk voor het slapen gaan. In melk zitten bepaalde stoffen die bijdragen en het eerder genoemde hormoon melatonine
- Zorg dat je niet te laat eet (minimaal 3 uur voordat je gaat slapen
- Probeer in de avonduren minder TV te kijken of achter de computer te zitten
- Ga meer sporten, dit verminderd stress en je wordt alvast moe
- Luister ’s avonds naar ontspannende muziek
Lees verder
Reactie
Toos V. D. Sande, 26-09-2013
Hallo ik ben een vrouw van 65, en het laatste half jaar kan ik wel in slaap komen, maar ik word midden in de nacht klaar wakker en kan dan niet meer slapen. Ik ga dan naar beneden, en slaap dan in een stoel verder nadat ik een lampje heb aan gedaan, en de tv. In val dan zittend in slaap tot de vroege morgen, ik vind dit wel heel erg, wat kan ik hier aan doen, groetjes.
Reactie infoteur, 26-09-2013
Beste Toos,
Het is in ieder geval altijd handig om je huisarts te raadplegen.
Je zou ook even kunnen kijken op de onderstaande weblink, hier staat erg veel omtrent dit onderwerp.
http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/17/191/wat-kan-ik-zelf-tegen-slapeloosheid-doen.html
Succes met het vinden van een oplossing!
Met vriendelijke groet,