De geneeskracht van mangistan

De geneeskracht van mangistan Mangistan is een zeer gezonde vrucht die in de tropen prima groeit. Er zijn gezondheidswinkels en websites die de vrucht mangosteen noemen, maar dat is de Engelse naam. In het Nederlands heet het gewoon mangistan. Deze naamsverwarring staat symbool voor alle onwetenschappelijke gezondheidsclaims van supplementen waarmee de mangistan is omgeven. Het is een vrucht en daarmee erg gezond, maar voor dezelfde prijs als één mangistan kun je 2 kilo appels kopen, die samen meer voedingswaarde en geneeskracht hebben. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Tropische lekkernij

Van origine groeit de mangistan in Afrika en Zuidoost Azië. In de oerwouden van Thailand, de Molukken en zijn wilde mangistanbomen aangetroffen waardoor wetenschappers dachten dat hier de oorsprong van de boom ligt. Maar in Afrika, ten zuiden van de sahara, groeit deze woudreus ook volop. Zijn witte vrucht bestaat uit partjes die net zo groot zijn als mandarijnenpartjes. Mangistan behoort tot de lekkerste vruchten ter wereld. In Nederland is de mangistan zelden te koop. Het is erg duur in Europa vanwege zijn exclusiviteit. Een mangistan ter grootte van een mandarijntje kost al snel ruim twee euro.

Peperdure vrucht

Mangistan wordt niet massaal gekweekt. Het is een moeilijke boom om te kweken en hij slaat niet erg aan in de VS. Zelfs op het tropische Hawaï kan de boom niet goed groeien. Daarom is het een zeldzame en daarmee dure vrucht. In mangistan zit een antioxidant wat de dood van kankercellen triggert, een proces wat apoptose genoemd. Op de mangistan worden grote gezondheidsclaims gelegd waardoor slimme marketingmensen het omzetten in een supplement. Honderd capsules kosten tussen de 20 en 40 dollar. De pil is echter niets meer waard ten opzichte van een verse appel of peer. Mangistan zelf is heel gezond maar alle vruchten zijn gezond en voor 2 euro kun je een tot twee kilo appels kopen in plaats van één klein mangistannetje en je kunt voor veertig 40 dollar in Nederland ongeveer 30 kilo appels kopen. Vers fuit is altijd gezonder dan een capsule als het gaat om de verhouding prijs-voedingswaarde.

Traditioneel geneesfruit

De mangistan wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde van Zuidoost Azië. Voor dit doel wordt de vrucht gedroogd en in plakjes gesneden. Het eten hiervan zou helpen tegen dysenterie. Er wordt een zalf van gemaakt om eczeem en andere huidaandoeningen te bestrijden. Het zou ook helpen tegen diarree, blaasontsteking en Gonorroe. In Maleisië en de Filipijnen worden aftreksels van mangistan gemaakt om mensen mee te behandelen.

Xanthonen in de mangistan

In de mangistan zitten veel xanthonen. Deze werken als antioxidant. In de VS zijn de eerste medische onderzoeken ten aanzien van een behandelmethode van acne met mangistan zeer hoopvol. De geschiedenis wijst echter uit dat zulke onderzoeken nooit leiden tot een behandelmethode; men gebruikt ze als basis voor een farmaceutisch middel wat erg duur is en altijd ongewenste bijwerkingen heeft. Geneesmiddelen op natuurlijke basis hebben veel minder bijwerkingen en farmaceutsche middelen hebben altijd legio bijwerkingen. Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat de traditionele kruidengeneeskundigen van Zuidoost Azië hun bevindingen met het gebruik van mangistan tegen huidziekten wetenschappelijk bevestigd zien krijgen.

Antikankerwerking

De xanthonen werken zeer goed tegen kanker. Daar zijn inmiddels vele onderzoeken over verschenen. Het vruchtje werkt volgens wetenschappers goed tegen borstkanker, nierkanker, leverkanker en leukemie. Het triggert de apoptose; dat is de spontane dood van een kankercel. De stof met de naam garcinone E, wat veel in mangistan zit, doodt in wetenschappelijk onderzoek menselijke kankercellen.

Mangistan; de lekkerste vrucht ter wereld

In de mangistan zitten veel stoffen die antivirale en antibacteriële werkingen hebben. Het is een plantaardig antibioticum. De xanthonen werken als antioxidant. Behalve dat kankercellen bestreden worden wordt kanker ook voorkomen door deze heerlijke vrucht. De geneeskracht van mangistan is onbetwistbaar en uitvoerig in de praktijk getest en wetenschappelijk geverifieerd. Maar misschien is het wel het belangrijkst dat mangistan zeer lekker smaak. Sommige mensen worden helemaal blij van de heerlijke mangistansmaak. Ze voelen zich er gelijk een stuk positiever door. Deze positiviteit werkt genezend, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Er zijn zelfs mensen die de mangistan oprecht de lekkerste vrucht ter wereld noemen, al ver voor de rage uitbrak.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mangosteen, de supervrucht uit AziëDe fruitsoort ‘Mangosteen’, is in Europa en Amerika relatief onbekend, maar in Azië uitgeroepen tot ‘de Koningin der vru…
De geneeskracht van DurianDe geneeskracht van DurianDurian is een speciale vrucht omdat hij zeer penetrant en doordringend ruikt maar hij heel lekker smaakt. De geur lijkt…
Tien onbekende fruitsoortenOnze huidige wereld is dusdanig ingedeeld dat we vele tropische vruchten uit allerlei delen van de wereld kunnen kopen.…
De top tien exotische fruitsoortenDe top tien exotische fruitsoortenReizen naar een exotische bestemming gaat niet alleen over zwemmen in de schitterende blauwe wateren of lekker zonnebade…
Het eten van zwart, aangebrand voedsel is ongezond!Bijna iedereen heeft wel eens een aangebrand stukje vlees gegeten. Dit is echter niet zonder gevaar. Het nuttigen van zw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kritsadaj, Pixabay
  • http://www.mangosteenervaringen.eu/
  • http://www.nutrition-and-you.com/mangosteen.html
  • http://longevity.about.com/od/antiagingfoods/a/mangosteen.htm
  • http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/mangosteen.html
  • Pdf: Scientific Studies of: Garcinia Mangostana L (www.pubmed.gov)
  • Foto´s:Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.