Is roggebrood gezond?
Is roggebrood gezond? Ja, roggebrood draagt bij aan de algehele gezondheid. Roggebrood wordt natuurlijk niet voor niets gezien als de gezonde vervanger van wit brood. Roggebrood is namelijk rijk aan nuttige vezels, mineralen en vitaminen. Roggebrood kan bijdragen aan gewichtsverlies en het tegen gaan van diabetes en hart- en vaatziekten
Inhoud
Roggebrood is gezond /
Bron: Mp1746, PixabayWaarom is roggebrood gezond?
Roggebrood zit vol met vezels die bijdragen aan gezondheid en gewichtsverlies
Vezels zijn essentiële onderdelen van een gezond dieet. Het volgen van een dieet dat rijk is aan vezels houdt het spijsverteringsstelsel gezond. Vezels binden zich aan giftige stoffen in de dikke darm en verwijderen deze uit het systeem. Tevens is het aangetoond dat diëten die rijk zijn aan vezels gewichtsverlies bevorderen. Daarnaast hebben onderzoekers ondervonden dat het eten roggebrood leidt tot een lager lichaamsgewicht dan het eten van tarwebrood. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat roggebrood u lang een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor zult u minder snel geneigd zijn om ongezonde snacks gedurende de dag te eten. Verder bevat roggebrood vier keer meer vezels en minder calorieën dan standaard wit brood. Het vervangen van wit brood met roggebrood in uw dieet is dan ook een eenvoudige en effectieve manier om gewicht te verliezen zonder dat er drastische veranderingen plaatsvinden.
Tevens helpt roggebrood helpt bij het voorkomen van galstenen. Het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte van onoplosbare vezels, zoals roggebrood, kan namelijk helpen bij het voorkomen van galstenen.
Het voorkomen van diabetes en hart-en vaatziekten
Roggebrood kan ook helpen om diabetes en hart-en vaatziekten te voorkomen. De grote hoeveelheid magnesium in het roggebrood, kan helpen bij het verlagen van het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Verder is het voor degenen die diabetes hebben verstandig om te kiezen te kiezen voor roggebrood in plaats van tarwebrood, omdat roggebrood een lagere insulinereactie veroorzaakt.
Tevens vermindert roggebrood de kans op ontsteking in het lichaam. Chronische ontsteking kan leiden tot tal van ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en artritis. Diëten die rijk zijn aan vezels verlagen dan ook het risico op hart- en vaatziekten. Lees verder waarom andere voedingsmiddelen ook goed zijn voor het hart:
Dadels,
Olijven,
Sinaasappels en
Aardbeien.
Vitaminen, mineralen en fytonutriënten in roggebrood
Roggebrood zit vol met essentiële vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Daarnaast is roggebrood zeer rijk aan mangaan, met een portie van 72 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde.
Verder is roggebrood rijk aan fosfor, koper, pantotheenzuur (B5), en magnesium. Roggebrood bevat krachtige antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van kanker en andere ziekten. Daarnaast bevat het plantaardige lignanen, dit zijn fytonutriënten die u zullen beschermen tegen borstkanker en hartziekten.
Roggebrood werkt cholesterolverlagend
Het effect van roggebrood op de verlaging van cholesterol werd getest in verschillende onderzoeken, waaruit bleek dat het opnemen van roggebrood in het dagelijkse dieet een effectieve methode is om het cholesterolgehalte te verlagen. Het onderzoek concludeerde dat een vezelrijk dieet het cholesterolgehalte verlaagt. Lees verder waarom andere voedingsmiddelen ook goed zijn voor de verlaging van het cholesterolgehalte:
Olijven,
Avocado's en
Sinaasappels.
De geschiedenis van roggebrood
Rogge is een van de meest recente graangewassen. In tegenstelling tot sommige andere granen, werd rogge niet verbouwd tot rond 400 voor Christus. Het werd voor het eerst gekweekt in Duitsland.
Tegenwoordig is het meeste rogge afkomstig uit de Russische Federatie. Polen, China, Canada en Denemarken zijn andere landen die ook commercieel rogge verbouwen. Hedendaags wordt er vooral veel roggebrood gegeten in de Scandinavische landen en Oost-Europa.
Lees verder