Alternatieve voeding: eten op natuurlijke wijze
Het aantal mensen dat kiest voor alternatieve voeding neemt toe. Alternatieve voeding houdt in dat je als gezond mens op natuurlijke wijze wilt eten op een anders dan gangbare wijze. Er wordt gekozen voor voeding dat op een zo vriendelijk mogelijke wijze voor de natuur is bereid, bijvoorbeeld biologische of macrobiotische voeding. Sommige mensen kiezen ervoor om vegetarisch of veganistisch te eten. Het eten van alternatieve voeding kan op verschillende manieren worden gedaan.
Wat houdt alternatieve voeding in?
De bereiding van alternatieve voeding gebeurt op een vriendelijke wijze voor de natuur. Er wordt zo verantwoord mogelijk omgegaan met de natuur waarbij er rekening wordt gehouden met zowel mens, dier als plant. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Dieren die gefokt worden voor consumptie worden gevoerd met biologisch eten en krijgen zo goed mogelijke leefomstandigheden. Een voorbeeld is scharrelkippen in plaats van kippen in een legbatterij.
Bij bereiding van voedsel worden zo min mogelijk kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen toegevoegd. Er wordt bij bereiding rekening gehouden om zo min mogelijk belangrijke voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) verloren te laten gaan.
Voor wie is alternatieve voeding geschikt?
Alternatieve voeding wordt ook wel
complementaire of
geïntegreerde geneeskunde genoemd. Er wordt hierbij gekeken naar de persoon zelf in plaats van algemene richtlijnen. De mens wordt als meer beschouwd dan een organisme dat door fysische chemische wetmatigheden bepaald wordt. Daarnaast zijn zingeving van het leven, ziekte en dergelijke ook van belang. Dit wordt ook wel de
holistische benadering genoemd. Hierbij wordt er gekeken naar zowel het lichaam als geest. Vaak zie je dat mensen die op deze wijze eten ook een alternatieve levenswijze hebben. Alternatieve voeding is geschikt voor iedereen die op natuurlijke wijze wil eten.
Alternatieve voedingswijzen
De diversiteit aan diëten binnen alternatieve voedingswijze is groot. Dit kan georiënteerd zijn op geloof, filosofisch of dat mensen graag terug willen naar de natuur. De meest voorkomende alternatieve voedingswijze is vegetarisme. Als voorbeeld worden er wat voedingswijzen genoemd.
Vegetarisme
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren. Er zijn vegetariërs die geen vlees eten, maar wel vis eten. Ook zijn er vegetariërs die geen melk drinken of eieren eten. De voedingstoffen worden gehaald uit plantaardig voedsel. Om vetzuren binnen te krijgen zijn o.a. belangrijk: (wal)noten, koolzaadolie, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie en margarine. Visvetzuren worden aanbevolen ter preventie van hart- en vaatziekten. Vegetariërs moeten opletten dat ze voldoende vitamine B12, ijzer en eiwitten binnen krijgen omdat deze voornamelijk in vlees voorkomen. Het internationale Vegetarisch Keurmerk op een product garandeert dat het product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat.
Veganisme
Er wordt afgezien van alles wat van dieren afkomstig is. Dieren verbruiken meer voedsel dan ze zelf opleveren. Ook wordt er afgezien van dierlijke stoffen in producten zoals leer, kussens met donsveren of wol. Er bestaat veganistische zuivel in de vorm van sojamelk en rijstmelk. Deze wordt verrijkt met calcium. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten en deze zal als voedingssupplement moeten worden ingenomen.
Orthomoleculaire voeding
Er wordt vanuit gegaan dat de huidige dagelijkse voeding niet voldoende voedingsstoffen bevat en dat er daardoor een relatief tekort ontstaat in het lichaam. Dit betekent dat er geen duidelijke gebreksziekte ontstaat. Bij een relatief gebrek kunnen er allerlei vage gezondheidsklachten ontstaan zoals bijvoorbeeld vermoeidheid of hoofdpijn. Het tekort aan voedingsstoffen ontstaat door verarming van landbouw- en veeteeltgronden, verdelgingsmiddelen, vervuiling van het milieu, lichaamsvreemde toevoegingen aan voedsel en een onnatuurlijke bereiding zoals frituren, bakken en braden. De richtlijnen van gezonde voeding zijn brandstoffen halen uit onbewerkte koolhydraten zoals groenten, fruit en granen. Daarnaast is het eten van gezonde vetten aanbevolen, dus onverzadigde vetten (vis, olie, noten).
Biologische voeding (
ecologische voeding)
Biologische landbouw is ontstaan binnen een antroposofische stroming. Daarin werd gekeken naar de verbinding van mens met het geestelijke wezen van de kosmos. Het uitgangspunt is dat het toepassen van methoden niet schadelijk is voor natuur, dier of mens. Er wordt niet gewerkt met kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De producten bevatten geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk.
Macrobiotische voeding
Dit berust op het evenwicht door
yin en
yang. Het leven wordt o.a. vormgegeven door juiste voeding, goede ademhaling, beweging, dankbaarheid, goed nachtrust, liefde en eerlijkheid. Het basisvoedsel is graan. Vervolgens zijn belangrijk: groenten, peulvruchten en plantaardige producten. Dit wordt aangevuld met noten, zaden, olie, fruit van het seizoen en vlees (met mate). Er is een voorkeur voor biologisch eten. Liever niet de volgende producten gebruiken: keukenzout, zuivel, tropische vruchten, zwarte thee, koffie en alcohol. Verboden zijn producten met chemische toevoegingen (geur-, kleur- en smaakstoffen), doorstraalde producten en magnetronvoedsel.
Overige informatie
De bovengenoemde voedingswijzen zijn uit overtuiging. Er zijn ook diëten aangepast op een geloof (Jodendom, Boeddhisme of Islam) of alternatieve vermageringsdieet. Welk alternatief dieet je ook kiest die bij je past, je blijft zelf verantwoordelijk voor een goede voeding. Mocht je het eetpatroon op grote wijze willen veranderen is het raadzaam om contact op te nemen met een voedingsdeskundige of natuurlijk geneesheer.
Lees verder