De medicijnmarkt van Paramaribo

Op de medicijnmarkt kun je diverse kruiden, houtsoorten en producten kopen met geneeskrachtige doeleinden. Dit vormt een onderdeel van de traditionele geneeskunde van Suriname. Vele mensen in Suriname geloven dat de traditionele geneeskunde veel voordelen biedt ten opzichte van de reguliere geneeskunde. Je kunt de markt van maandag tot donderdag bezoeken; de overige dagen is de markt dicht. Vrijdag en zaterdag wordt er op kleine schaal net buiten de markt medicijnen verkocht.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Loango

Loango of loangotei is een lange liaan en wordt verkocht in bijeengebonden vorm, als hij nog dun is. De botanische naam voor deze plant is Aristolochia consimilis. Het is een liaansoort met een geurig schors. De plant ligt bij tientallen kraampjes op de medicijnmarkt van Paramaribo. Loango is een kruid dat de menstruatie bevordert. Veder gaat het pijn, buikpijn, hoge bloeddruk tegen. In Nederland is het officieel verboden om te verkopen aristolochiazuur in zit. De naam Loango komt van het voormalige koninkrijk Loango in Midden-Afrika, waar deze liaansoort overigens niet voorkomt. Gevluchte afstammelingen van slaven hebben de plant in het oerwoud ontdekt en zijn medicinale werkingen onderzocht; het was een plant die lijkt op andere in Afrika aanwezige Aristolchia´s. De hoofdfoto bij dit artikel laat loango zien.

Kwasibita

Kwassihout of Kwasibita is een houtsoort die bitter smaakt. Er worden op de medicijnmarkt speciale bekers van verkocht die je jarenlang kan gebruiken om een aftreksel van kwasibita te maken. De bekers zijn zeer gewild en zijn niet elke dag op deze markt te koop. Soms heb je meer geluk op een lokale markt zoals in het nabij gelegen Lelydorp. Kwassie is goed tegen hoge bloeddruk, suikerziekte of diabetes mellitus, malaria en het reinigt bloed.

Duludulu

Dit wordt natuurlijke viagra genoemd. Je kunt het koken als thee en het mengen met suiker en melk. De thee stimuleert eveneens de urineproductie en werkt laxerend. Vrouwen drinken thee van duludulu wekenlang na een bevalling omdat het de baarmoeder schoonmaakt. Het zuivert het bloed. Bovendien helpt het het lichaam om af te slanken. Het is een onderdeel van een potentieverhogend mengsel wat wordt verkocht onder de naam ´mannenfles´. Er zitten dan een aantal kruiden samen met duludulu in een fles waarbij een alcoholische drank zoals rode wijn gedaan moet worden.

Peperhout

Peperhout ruikt een beetje naar peper en is daarom deze naam gegeven. Samen met kwassie en duludulu verhoogt het de potentie; vandaar dat dit ook in ´mannenfles´ zit. Peperhout heet in de lokale taal dobrudua. Deze en andere housoorten liggen dikwijls niet uitgestald op tafel. Het wordt bewaard in een emmer met deksel. Op deze manier blijft het langer goed.

Mannenfles

Wat in de mannenfles zit is goed voor de potentie. De erectie houdt langduriger aan zodat de gemeenschapsdaad langer beleefd kan worden. Er zit duludulu in, kwasibita, peperhout, maca, droge mais, wortel van awara en anijs. De mannenfles wordt verkocht in meerdere formaten. Een echte man koopt uiteraard de grootste fles die op de markt te koop is. Normaliter wordt er een fles verkocht waarin alleen de gedroogde hout en kruiden zitten. Je moet de fles zelf met een alcoholische drank vullen. In Suriname wordt daar dikwijls rum voor gebruikt; dat is een typische Surinaamse sterke drank. Maar in principe kun je er gewoon thee van zetten. Je kunt de fles met heet water vullen en het telkens aanvullen met water om het op een later tijdstip te gebruiken. Wanneer je het met rum vult, zul je merken dat de verkregen drank totaal niet meer naar rum smaakt. Rum is niet ideaal omdat het te zoet is; suiker zwakt de afrodisiacwerking af. Een kruidenverkoopster wist te vertellen dat rode wijn beter is.

Pemba

Dit is een soort kalk wat in de onderste lagen van een bauxietmijn ligt. De Surinaamse economie leunt voor een belangrijk deel op de bauxietproductie. Deze grondstof voor aluminium komt voornamelijk uit het stadje Moengo, in welke buurt twee grote bauxietmijnen gelegen zijn. Wanneer de rode aardlagen afgeschraapt zijn waarin het bauxiet zich bevindt, blijft er een witte kleverige kalklaag over. Deze kalk wordt tot bollen gekneed en gedroogd. Pemba is een soort kalk dat gegeten wordt door zwangere vrouwen.

Krapa-olie

Krapa-olie is goed tegen de muggen. De geur is intens; het ruikt naar een soort Zwitserse kaas. Deze kaasgeur verdwijnt wanneer je het 10 minuten op hebt. Het stoot niet alleen muggen af maar is goed tegen huidbacteriën en haaruitval. Als baby's een leverziekte hebben dan smeren vrouwen die borstvoeding geven een beetje krapa-olie op de tepels om de leverziekte op te lossen.

Drie soorten baby-olie

Als baby's geboren worden moeten ze drie belangrijke oliën gebruiken. Ten eerste is er kokosolie. Dat wordt volgens een verkoopster gebruikt voor de huid in plaats van nivea. Verder is er honing en melasi. Dat wordt aan baby's gegeven om de mond te spoelen. Zo wordt voorkomen dat ze eczeem krijgen. Melasi wordt gemaakt door rietsuiker te verwarmen. In voormalig Nederlands Indië werd dit suikerrietproduct melasse genoemd.

Baden met papegaaienveren

Papegaaienveren en papamoni, een kleine mooie schelp, worden verpulverd en vermengd met heet water voor baden van het onderlichaam. Vooral zwangere vrouwen in hun 9e maand wordt aangeraden zich hiermee te baden zodat de bevalling voorspoediger verloopt.

Tandenpoetsen met as

Vroeger waste iedereen hun tanden met as van bitatiki-hout of jawa-udu-hout. Tegenwoordig doen voornamelijk ouderen dat maar er zijn nog steeds jonge mensen die hun tanden met as van dit hout poetsen. Je mengt het met water zodat er een zwarte thee ontstaat. Behalve goed voor de tanden schijnt as ook te werken bij acute kiespijn. Bijkomend voordeel is dat regelmatige tandenpoetsers met as ook minder kans op astma hebben.

Hoestdrank

Op de medicijnmarkt van Paramaribo wordt hoestdrank per liter verkocht. Deze wordt voornamelijk aan baby's gegeven bij wie teveel vruchtwater in het hoofd en de longen is terecht gekomen. Wanneer dat het geval is hoor je de baby licht rochelend ademhalen tijdens de slaap. Door de hoestdrank te geven verlaat bij elke hoest- en niesbui veel vocht uit het lichaam van de baby. In de hoestdrank zit lemmetje, het Surinaamse woord voor limoen, citroen, honing en melasi.

Muru dresi

Muru dresi is een medicijn voor de baarmoeder. Het vergroot de vruchtbaarheid. Wanneer vrouwen moeilijkheden met zwanger worden wordt dit medicijn gegeven. Het is een drankje dat in een literfles zit. Tijdens de menstruatie moet de vrouw twee liter ervan opdrinken. Soms zit de baarmoeder niet helemaal goed waardoor het sperma niet naar binnen kan. Muru dresi lost dit probleem op, volgens de verkoopster op de medicijnmarkt van Paramaribo. Het woord moeder en muru zijn verwant aan elkaar.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneesplanten bij bloedarmoedeGeneesplanten bij bloedarmoedeMet voeding kun je ijzertekorten daadwerkelijk terugdringen. Geneesplanten kunnen helpen om dit proces in stand te houde…
Galibi, Surinaams ReuzenschildpaddenparadijsReizigers naar Suriname kunnen ervoor kiezen om schildpadden te bekijken die hun eieren leggen op het strand van Surinam…
Overnachten in ParamariboIn Paramaribo zijn er diverse prima hotels waar je kunt overnachten. Je kunt luxueus overnachten in hotels met zwembad e…
La Petite Maison, mooi gelegen hotel in ParamariboLa Petite Mason is een charmant hotel aan de mooiste boulevard van Paramaribo; de waterkant. La petite Maisom is een kle…

Kinkhoest bestrijden met homeopatische middelenKinkhoest bestrijden met homeopatische middelenKinkhoest is een ernstige infectie van de luchtwegen. Het is zeer besmettelijk en komt bij alle leeftijden voor, maar me…
De geneeskracht van kwassiehout of kwasibitaVan kwassiehout wordt een beker gemaakt waarin je water kunt doen. Enige minuten later smaakt dit water bitter. Dit bitt…
Bronnen en referenties
  • Boek: Medicinale en rituele planten van suriname, Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert
  • http://www.ivfmoeders.nl/archive/index.php/t-12888.html
  • Bezoeken en interviews met deelnemers/standhouders medicijnmarkt
  • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.