De geneeskracht van eendevoet

De geneeskracht van eendevoet Eendevoet is een meerjarige plant met een paraplu-achtig blad dat wat de vorm betreft doet denken aan een eendevoet. De plant groeit van oorsprong in de bossen van Noord-Amerika en wanneer hij bloeit is de kans groot dat hij het volgende jaar dood is. In de zomer kan er een appeltje aan deze plant komen. De plant is giftig maar werd door de Noord-Amerikaanse Indianen gebruikt om zijn medicinale eigenschappen. Het wordt in de traditionele volksgeneeskunde vooral ingezet bij maagproblemen. In de fytotherapie wordt eendevoet aangewend bij wratten en ´wild vlees´. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening eendevoet / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening eendevoet / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Eetbaarheid van de appel

Eendevoet is in principe een giftige plant. Eendevoet is familie van de alruinwortel. In het Engels noemt men deze plant Mayapple of mei-appel. Alle delen van de plant zijn giftig, ook de appel die eraan komt te hangen. Maar als de appel rimpels begint te krijgen is hij rijp of bijna overrijp. Dan verliest hij al zijn gifstoffen. De plant zelf is inmiddels ook aan het afsterven; zoveel energie kost het om deze appel te maken. De overrijpe appel kan gegeten worden maar de zaden niet. Deze moeten altijd verwijderd worden. Van de appel van de eendevoet kan een gelei, jam of fruitdrank worden gemaakt. Alle recepten met mei-appel vereisen dat de appel gekookt wordt. Zwangere vrouwen moeten de mei-appel nooit innemen. Een grote hoeveelheid producten met mei-appel nuttigen kan laxerende werking veroorzaken.

Naamgeving

Mei-appel van de podophyllum peltatum / Bron: Velocicaptor, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mei-appel van de podophyllum peltatum / Bron: Velocicaptor, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In het Latijn wordt eendevoet Podophyllum peltatum genoemd. Podophyllum is een samenstelling van de Latijnse woorden ´podo´ wat voet betekent en ´phyllum´ wat blad beduidt. Het blad lijkt sterk op de voetafdruk van een eend. In het Nederlands heeft de plant als namen: voetblad, eendevoet en podophyllum. Voetblad is de letterlijke betekenis van podophyllum.

Werkzame stoffen

Van eendevoet wordt voor fytotherapeutische doeleinden het hars gebruikt en soms de wortel. Het hars is bekend onder de naam podophylline. Na het winnen van de hars blijft de podophylline zich doorontwikkelen. Hars van twee jaar oud bevat zijn maximumgehalte aan deze belangrijkste werkzame stoffen. Hars van eendevoet bestaat uit lignanen zoals podophyllotoxine, alfa- en beta peltatinen en desoxypodophyllotoxine. Verder zit er de flavonoïde quercetine in het hars.

Niet voor inwendig gebruik

Podophyllumwortel gebruiken als laxeermiddel gebeurt in de fytotherapie niet meer. Het werkt goed omdat het de dunne darm prikkelt en als galdrijvend middel de lever stimuleert. Er is echter wetenschappelijk komen vast te staan dat grote doseringen eendevoet kunnen leiden tot het remmen van celdelingen en zware intoxicaties.

Uitwendig gebruik eendevoet

De celdelingremmende eigenschappen van eendevoet worden uitwendig toegepast om wratten en wild vlees te behandelen. Ook goedaardige huidtumoren kunnen ermee behandeld worden. Hierbij moet worden aangetekend dat de omringende huid zo min mogelijk in aanraking moet komen met de hars. Daartoe is het belangrijk eerst de omringende huid met een vette zalf in te smeren zodat deze beschermd is. Er zijn fytotherapeuten die een goede vooruitgang zien als ze psoriasis met podophyllum behandelen. In de fytotherapie is podophyllum alleen een uitwendig gebruikt medicijn wat kan worden ingezet bij:
Podophyllum peltatum / Bron: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Podophyllum peltatum / Bron: Nicholas A. Tonelli from Pennsylvania, USA, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Wratten,
  • Wild vlees,
  • Huidtumor,
  • Psoriasis.

Dosis en veiligheid

Er is een drietal manieren om deze geneesplant te gebruiken als natuurmedicijn.
  • Eendevoetwortel: 1.5 tot 3 gram
  • Vloeibaar extract: 2.5 tot 7.5 gram.
  • Tinctuur(25%) verwerkt in zalven: paraffine of propyleenglycol.

Inwendig gebruik van podophyllum wordt sterk afgeraden omdat het veel bijwerkingen heeft. Deze ongewenste effecten treden zowel op bij hoge doseringen als bij langdurig volgehouden lage doseringen. Bijwerkingen van eendevoet zijn onder andere: abdominale pijn, braken, maagdarmontsteking, haarverlies en tekort aan witte bloedcellen.

Gevaren van het uitwendig gebruik podophyllum
  • Podophyllum kan uitwendig worden gebruikt maar men dient wel rekening te houden met enkele gevaren. Als je deze gevaren omzeilt is podophyllum een veilig natuurmiddel.
  • Bij uitwendig gebruik mag de oppervlakte waarop podophyllum wordt aangebracht niet groter zijn dan 25 vierkante cm.
  • Contact met de ogen vermijden; dat kan leiden tot oogbindvliesontsteking en hoornvliesontsteking.
  • Uitwendig gebruik van podophyllum wordt afgeraden bij zwangerschap en borstvoeding geven.
  • Een niet zwangere vrouw in de geslachtsrijpe leeftijd moet een anticonceptiemiddel gebruiken als ze podophyllum gebruikt.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wild vlees verwijderen, fibroomWild vlees verwijderen, fibroomWild vlees wordt ook wel een fibroom genoemd. Wild vlees kan bij iedereen voorkomen en ontstaat na een verwonding of spo…
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…

De geneeskracht van gewone eikvarenDe geneeskracht van gewone eikvarenGewone eikvaren is een varensoort die van nature voorkomt op een groot deel van het Noordelijk halfrond. In Noord-Amerik…
De geneeskracht van adderwortelDe geneeskracht van adderwortelAdderwortel is een meerjarige plant die oorspronkelijk in Midden- en Noord-Europa en in West- en Centraal-Azië voorkomt.…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.