De geneeskracht van elfenbankje of trametes versicolor

De geneeskracht van elfenbankje of trametes versicolor Elfenbankje is een paddenstoel die van nature voorkomt in Noord-Amerika en Europa. Ook in Nederland zie je deze plant volop, met name op rottend hout. Gewoon elfenbankje is een paddenstoel die wit, beige, okergeel, groen, oranje, bruin, blauw, grijs en zelfs zwart van kleur kan zijn. Het elfenbankje is technisch gezien eetbaar; dat wil zeggen dat het niet giftig is. Veel mensen vinden het geen lekkere paddenstoel. Mensen die hem wel in een maaltijd gebruiken koken vooral het jonge elfenbankje. Overigens is het in Nederland verboden om paddenstoelen in het wild te plukken, niet alleen omdat ze zeldzaam zijn maar ook omdat mensen niet altijd het verschil tussen eetbare en een giftige paddenstoel zien. Het eten van een verkeerde paddenstoel kan in theorie een dodelijke afloop hebben. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening trametes versicolor / Bron: James Sowerby, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening trametes versicolor / Bron: James Sowerby, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Geneesplant in west en oost

Het elfenbankje is al eeuwenlang een bekende geneesplant in de Chinese geneeskunde. Ook in de westerse, door modern wetenschappelijk onderzoek gestaafde fytotherapie wordt deze plant omhelsd als geneesplant. In de Verenigde Staten zijn enkele veel belovende onderzoeken uitgevoerd die erop duiden dat elfenbankje of componenten ervan kankerwerende eigenschappen hebben.

Naamgeving

In het Nederlands wordt dezelfde naam als in het Latijn gehanteerd; trametes versicolor. Alternatieve namen in het Nederlands zijn: elfenbankje, kawaratake en cariolus versicolor. De naam elfenbankje komt van de groeiwijze; ze vormen een plat oppervlak terwijl ze uit de stam van een boom groeien, het is alsof het een soort zitvlak is, maar dan voor hele lichte wezens, zoals elfen. Versicolor betekent meerkleurig; dat is deze paddenstoel inderdaad.

Werkzame stoffen

Van trametes versicolor wordt voor fytotherapeutische doeleinden het vruchtlichaam gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: proteoglycanen, ook wel PolySachariden-Proteïnecomplexen genoemd. PSP is de afkorting hiervan Verder bevat het PSK of PolySacharide Kucha.

Trametes verbetert de weerstand

Trametes versicolor heeft een weerstandsverhogende werking. Daarnaast beschikt het over antibacteriële capaciteiten. Dat komt onder andere doordat deze paddenstoel het aantal macrofagen en natural killer cellen die onderdeel uitmaken van het immuunsysteem, in aantal doet toenemen. Het wordt om deze werkingen vaak ingezet bij infectieziekten. In de fyotherapie wordt het onder andere voorgeschreven bij:
Trametes versicolor / Bron: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Trametes versicolor / Bron: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Hepatitis,
  • Sinusitis,
  • Zona,
  • Zwakke weerstand,
  • Myalgische Encephalitis,
  • Postviraal syndroom,
  • Fibromyalgie of weke delen reuma,
  • Adjuvans bij HIV en AIDS.

Trametes versicolor bij kanker

Verschillende wetenschappelijke studies zijn gedaan naar de werking van trametes versicolor bij bepaalde soorten kanker. Er zijn aanwijzingen dat de paddenstoel een positieve bijdrage kan leveren tegen kanker maar onderzoek is hierin niet eenduidig.

Trametes versicolor, goed voor de energie

De algemene toestand van iemand die trametes versicolor inneemt, verbetert. Het is een tonicum, oftewel: het heeft een versterkende werking. Je krijgt meer energie na het innemen van deze gezonde paddenstoel. Door deze bewezen werkzaamheden wordt het door fytotherapeuten voorgeschreven bij de volgende indicaties:
Trametes versicolor / Bron: James Lindsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Trametes versicolor / Bron: James Lindsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Chronische vermoeidheid,
  • Chronisch energiegebrek.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Extract met 34 tot 40% polysachariden: 3000mg per dag.
  • Paddenstoel: net zoveel totdat je 200 tot 600mg PSK inneemt.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
Sinusitis (bijholteontsteking)Sinusitis (bijholteontsteking)Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de…
Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis BHepatitis B is een ontsteking aan de lever, waarbij een kindje met name last heeft van lichte koorts, vermoeidheid, pijn…
Hepatitis A, B, C, D, E, F en GHepatitis A, B, C, D, E, F en GHepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn zeven verschillende vormen van hepatitis. Twee hiervan, hepatitis A en…

De geneeskracht van glidkruidDe geneeskracht van glidkruidGlidkruid is van oorsprong aanwezig in Siberië, China en Noord-Amerika. Het wordt tegenwoordig ook gekweekt in Europa en…
De geneeskracht van Chinese jujubeDe geneeskracht van Chinese jujubeJujube is een boom die van oorsprong in China groeit en 10 tot 15 meter hoog wordt. In droge omstandigheden verliest hij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Lindsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/coriolus-versicolor
  • http://survivaltek.com/?p=2228
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Trametes_versicolor
  • http://www.rogersmushrooms.com/gallery/DisplayBlock~bid~5870.asp
  • Afbeelding bron 1: James Sowerby, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Steve Jurvetson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: James Lindsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.