Negatieve zwangerschapstest: toch zwanger?

Het doen van een zwangerschapstest is voor veel vrouwen een spannende aangelegenheid: zal je wel zwanger zijn of toch niet?! Sommige vrouwen zijn er van overtuigd dat zij zwanger zijn, maar hebben desondanks toch een negatief testresultaat. Kan je toch zwanger zijn wanneer je een negatieve zwangerschapstest hebt?

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest gebruik je wanneer je te weten wilt komen of je zwanger bent of niet. Een zwangerschapstest kan je zelfstandig uitvoeren door een zelftest, of door de huisarts uit laten voeren. In principe komen beide methoden op hetzelde neer: het controlen van de urine of het bloed op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG.

Wat is hCG?

hCG is de afkorting van Humaan Chorion Gonadotrofine. hCG wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, omdat het enkel aanwezig is in het menselijk lichaam gedurende een zwangerschap. hCG wordt met name geproduceerd door de placenta in de baarmoeder van een zwangere vrouw. Het is hCG dat verantwoordelijk is voor het toenemen van de productie van progesteron en oestradiol, twee belangrijke hormonen tijdens de zwangerschap. De hoeveelheid hCG stijgt de eerste tien weken van een zwangerschap heel sterk om vervolgens langzaam te dalen.

Een negatieve zwangerschapstest: kan ik toch zwanger zijn?

Er gaan verhalen de rondte van vrouwen die een negatieve zwangerschapstest hadden maar desondanks tóch zwanger bleken te zijn. Door sommigen wordt dit afgedaan als een broodje aap verhaal, maar het is zeker mogelijk om een negatieve testuitslag te hebben en toch zwanger te zijn. Hierbij kunnen een aantal factoren een rol spelen:
  • Medicijngebruik
  • Te vroeg testen
  • Te verdunde urine

Medicijngebruik

Er zijn vruchtbaarheidsstimulerende middelen welke hCG bevatten. Deze worden over het algemeen middels een injectie in het lichaam gebracht. Deze medicijnen kunnen onterecht verhoogde waarden van hCG veroorzaken. Aangeraden wordt daarom dan ook om niet eerder dan 14 dagen na de laatste injectie met het vruchtbaarheidsmedicijn te testen op een zwangerschap.

De anticonceptiepil, antibiotica en pijnstillers hebben géén invloed op het testresultaat. Let er op dat je altijd een schoon opvangbakje voor je urine gebruikt, wanneer je een vies of slecht schoongemaakt opvangbakje gebruikt kunnen er mogelijk stoffen aan de urine afgegeven worden welke de test beïnvloeden kan.

Te vroeg testen

Een potentiële zwangerschap is een spannende aangelegenheid en hierdoor kan je in de verleiding komen te vroeg een zwangerschapstest uit te voeren. In dit stadium van de zwangerschap bevindt zich namelijk nog niet voldoende zwangerschapshormoon om een positief testresultaat te verkrijgen.

Let er ook op dat je het testresultaat niet te vroeg afleest. Zwangerschapstesten zijn pas na enkele tijd 'uitgewerkt' en wanneer je het resultaat eerder afleest dan de verpakking aangeeft kan je een negatieve zwangerschapstest krijgen.

Je kan een zwangerschapstest doen vanaf de dag waarop je normaal ongesteld wordt in je cyclus. Veel mensen hebben echter een onregelmatige cyclus waardoor het lastig in te schatten is wanneer je zou kunnen testen op een zwangerschap. Houdt in dit geval de langst mogelijke cyclus aan.

Te verdunde urine of 'verkeerde' urine

Je kan het beste ochtendurine gebruiken om een zwangerschapstest op uit te voeren. Ochtendurine is namelijk het meest geconcentreerd waardoor hCG gemakkelijker aangetoond wordt. Wanneer je urine erg verdund is, bijvoorbeeld doordat je veel gedronken hebt, is het lastiger om eventueel hCG op te sporen. Je kan de test daarom het beste uitvoeren wanneer je natuurlijke aandrang tot plassen voelt, zonder overdreven veel te gaan drinken om je plasmoment te vervroegen. Gebruik de urine altijd direct en laat de urine niet een tijd staan alvorens te testen. Ook dit kan het testresultaat beïnvloeden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke zwangerschapstest is het betrouwbaarste?Welke zwangerschapstest is het betrouwbaarste?Wanneer je zwanger wilt raken zal je meestal gebruik maken van zwangerschapstesten om te bepalen of je zwanger bent of n…
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
Verschillende soorten zwangerschapstestenVerschillende soorten zwangerschapstestenEr zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt. Zo zijn er verschillende merken, verschillende metho…
Een vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstestEen vals positief resultaat van een zwangerschapstest kan veel oorzaken hebben zoals medicijngebruik, hormonen of zeep.…

Bijhouden van een zwangerschapsdagboekBijhouden van een zwangerschapsdagboekHoera, je bent zwanger! Waarschijnlijk lees je nu alles wat los en vast zit over de zwangerschap. Je kunt het verloop va…
Alles over flessenvoedingDe moderne flesvoeding bevat tegenwoordig, op antistoffen na, alles wat de baby nodig heeft om te groeien. Het grote voo…
Reacties

Claudia, 14-07-2011
Ik ben al anderhalf jaar gestopt met de pil… sinds een half jaar regelmatig ongesteld.
alleen nu ben ik al 7 dagen overtijd.de dag dat ik mijn menstruatie had moeten hebben had ik wel menstruatie krampen. af en toe wat steekjes.en sinds drie dagen mega zere bortsen… om de drie dagen een test gedaan allemaal negatief. zou niet meer weten wat er aan de hand is. Reactie infoteur, 15-07-2011
Ik zou even contact opnemen met je huisarts. Deze kan dan een bloedtest doen, die gevoeliger is dan een zwangerschapstest met urine.

Helena, 19-03-2011
Bijna een jaar geleden ben ik met de pil gestopt. Mijn cyclus is redelijk stabiel en eigenlijk ben ik nooit enkele dagen overtijd, vandaag is mijn 4e dag. Sinds een week heb ik buikpijn zoals normaal gesproken tijdens mijn ongesteldheid. Mijn buik is wat opgezet, stemmingswisselingen, vreetbuien, wat vermoeider… maar misschien komt dit slechts omdat ik denk dat ik zwanger zou kunnen zijn? Nu ga ik zo ontzettend vaak naar het toilet om te controleren of ik geen bloed verloren heb. Heb reeds 3 zwangerschapstesten gedaan aangezien ik het erg spannend vind en wachten op de uitslag moeilijk is maar allemaal negatief. Zijn er andere vrouwen die dit herkennen en willen laten weten wat jullie gedaan hebben? Bedankt Reactie infoteur, 20-03-2011
Hoi Helena,
er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je menstruatie wat uitgesteld wordt, waaronder stress, medicijnen en hormonale veranderingen. Wanneer je meer zekerheid wilt, raad ik je aan een test bij de arts te doen, deze zijn vaak nauwkeuriger dan thuis-tests. Verder kan het inderdaad zijn dat je deze klachten nu voor zwangerschapsverschijnselen aanziet omdat je nu erg met een zwangerschap bezig bent.
Gr Kim

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.