Zwangerschap: symptomen en bevestiging

Zwangerschap: symptomen en bevestiging Ben je zwanger, of toch niet? Er zijn diverse verschijnselen waaraan je een mogelijke zwangerschap af kunt lezen. De twee belangrijkste verschijnselen zijn het uitblijven van de menstruatie en de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in de urine. Echter dien je altijd een zwangerschapstest uit te voeren om de zwangerschap te bevestigen, omdat de meeste typische zwangerschapskwaaltjes ook nog andere oorzaken dan een zwangerschap kunnen hebben. Hoewel men vaak anders denkt, zijn alleen het uitblijven van de menstruatie en de aanwezigheid van het hormoon hCG in de urine tekenen van zwangerschap. Overige tekenen en kwaaltjes van zwangerschap zijn klachten en kwaaltjes die vaak met een zwangerschap gepaard gaan, maar meerdere oorzaken kunnen hebben dan een zwangerschap.

Symptomen van zwangerschap

Er zijn een aantal lichamelijke tekenen die op een mogelijke zwangerschap wijzen. Wanneer je één of meer van onderstaande vroege signalen van zwangerschap herkent en denkt aan een mogelijke zwangerschap is het verstandig een zwangerschapstest te doen om uitsluitsel te geven en mogelijk bevestiging van de zwangerschap.

Het uitblijven van de menstruatie

Menigeen zal in paniek raken wanneer de menstruatie uitblijft en denken aan een zwangerschap. Dit is niet vreemd, aangezien het uitblijven van de menstruatie één van dé tekens is van een zwangerschap. Er zijn echter nog veel meer redenen te bedenken waarom je niet of later ongesteld wordt:
  • Stress: stress kan de hormoonhuishouding dusdanig veranderen dat één of meerdere menstruaties uitblijven.
  • Ondergewicht en/of slechte voeding: wanneer je ondergewicht hebt en/of geen gezonde voeding binnenkrijgt kan het gebeuren dat je lichaam zich richt op andere lichaamsfuncties met meer prioriteit. Een menstruatie kost best veel energie en kan daarom uitblijven.
  • Als je nog niet zo lang menstrueert is je cyclus nog wat onregelmatig en kan het best zo zijn dat er een menstruatie overgeslagen wordt. Dit geldt ook voor de laatste jaren van de vruchtbaarheid.
  • Medicatie: sommige medicatie kan het wegblijven van een of meerdere menstruaties als gevolg hebben.
  • Een recente zwangerschap

Wanneer je menstruatie vaker dan één keer uitblijft óf wanneer je meerdere signalen van een mogelijke zwangerschap hebt, doe dan een zwangerschapstest of neem contact op met de huisarts.

Gevoelige borsten

De hormonen die tijdens een zwangerschap vrijkomen zorgen al vrij snel voor veranderingen in het lichaam. Een van deze tekenen is het veranderen en gevoeliger worden van de borsten. De borsten zullen daarnaast in omvang toenemen en de tepels ondergaan een verandering. De tepelhoven worden namelijk donkerder en kunnen meer bultjes gaan vertonen. Er wordt aangenomen dat deze verandering de baby helpt de borst en tepel gemakkelijker te kunnen vinden.

Misselijkheid

Misselijkheid wordt ook wel hét zwangerschapskwaaltje genoemd omdat dit zo vaak voor komt. Meestal is er sprake van misselijkheid in de ochtend, ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. De misselijkheid kan echter gedurende de hele dag optreden. Mogelijke oorzaken van ochtendmisselijkheid zijn:
  • Verhoogd HCG gehalte
  • Verhoogd Oestrogeen gehalte
  • Veranderingen in de spijsvertering
  • Verhoogde gevoeligheid voor geuren
  • Tekort aan vitamine B

Vaker moeten plassen

Wanneer je reeds 1 à 2 weken overtijd bent kan het gebeuren dat je vaker een toiletbezoekje moet brengen. Dit komt omdat je lichaam zich voor gaat bereiden op de zwangerschap en daarbij de baarmoeder gaat groeien. De baarmoeder kan op je blaas drukken, waardoor deze sneller een gevoel van "te vol" geeft.

Bloedverlies en krampen

Het klinkt erg tegenstrijdig: bloedverlies terwijl je zwanger bent. Toch kan je in de eerste 8 tot 10 dagen na je ovulatie (eisprong) last hebben van wat bloedverlies. Dit is geen menstruatiebloed, maar bloed dat vrij komt bij de innesteling van de embryo in de baarmoeder. Het bloedverlies lijkt ook niet erg op bloedverlies bij de menstruatie: het is meestal eerder dan de normale menstruatie, is lichtroze in plaats van rood van kleur en duurt maar heel kort. Het bloedverlies bij de innesteling kan net als de gewone menstruatie gepaard gaan met hevige krampen.

Extreme vermoeidheid

Hoewel ook vermoeidheid talrijke andere oorzaken kan hebben dan een zwangerschap, kan extreme vermoeidheid in combinatie met andere verschijnselen wijzen op een zwangerschap.

Obstipatie

Als gevolg van de verhoogde productie van hormonen tijdens de zwangerschap kan je last van obstipatie, oftewel verstopping, krijgen. Door de hormonen gaan je darmen namelijk trager werken, waardoor er meer vocht aan het voedsel onttrokken kan worden, wat leidt tot drogere en hardere ontlasting.

Bevestiging van de zwangerschap

Allemaal leuk en aardig, die verschijnselen die mogelijk op een zwangerschap wijzen, maar hoe kom je er nu achter dat je werkelijk zwanger bent, en dat de klachten niet door iets geheel anders veroorzaakt worden?

De zwangerschapstest

De zwangerschapstest is een test die je thuis zelf kan doen en die een voor 99% betrouwbare uitslag geeft over de mogelijke zwangerschap. De zwangerschapstest is een test die de hoeveelheid hCG in het lichaam meet.

hCG is een zwangerschapshormoon dat je lichaam aan maakt zodra je zwanger bent. hCG kan gemakkelijk aangetoond worden in de urine. Vanaf de eerste dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen kan je de zwangerschapstest doen. Pas dan is er voldoende hCG in de urine aanwezig om een betrouwbare test uit te voeren.

hCG is een afkorting van het eiwithormoon Human Chorion Gonadotrofine. hCG is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta geproduceerd wordt. Het hormoon stimuleert in de eerste weken van de zwangerschap de productie van progesteron en oestradiol, twee stoffen welke nodig zijn voor de innesteling van de bevruchte eicel en het in stand houden van de baarmoederwand tijdens de zwangerschap. hCG is de eerste tien weken in een stijgende lijn meetbaar en is daarna niet meer meetbaar. hCG is te meten met bloed- en urinetesten.

Bij de meeste zwangerschap testen krijg je een teststaafje wat je gedurende enkele seconden in je urinestraal (of urine dat je in een bakje opgevangen hebt) houdt. Binnen enkele minuten geeft de test doorgaans een uitslag. Het teststaafje werkt op basis van hCG-antistoffen. Wanneer deze in aanraking komen met urine vindt er een chemische reactie plaats welke resulteert in een bepaalde kleurverandering van het teststaafje. Omdat iedere zwangerschapstest met andere teststaafjes en bijbehorende betekenis werkt dien je de gebruiksaanwijzing van de test zorgvuldig door te lezen alvorens je met het testen aan de slag gaat.

Wanneer je een zwangerschapstest gedaan hebt en deze een negatieve uitslag gaf, maar je voelt je toch zwanger, is het verstandig om na een dag of drie nogmaals een test uit te voeren. Mogelijk heb je te vroeg getest (bijvoorbeeld door een onregelmatige cyclus) of is er iets anders mis gegaan (bijvoorbeeld restjes zeepsop in het bakje waarin je je urine om te testen opgevangen hebt).

Lees verder

© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
4 weken zwanger: kenmerken of symptomen4 weken zwanger: kenmerken of symptomenMet 4 weken zwangerschap oftewel in de 5e week kunnen er verschijnselen optreden die duidelijk maken dat er sprake is va…

Voeding en Dieet bij zwangerschapVoeding en Dieet bij zwangerschapIedereen weet dat tijdens de zwangerschap een voedzaam, afgewogen dieet een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling va…
De werking van borstvoedingDe werking van borstvoeding Moedermelk wordt achterin het melkklierweefsel gemaakt. Wanneer de baby begint te zuigen tre…
Reacties

Jana, 27-11-2011
Hey ik heb het gedaan met mijn vriend vamorgen. alleen zonder condoom het was maar heel eventjes maar nu heb ik al de hele dag buikpijn, misselijkheid? en ik ben van plan morgenvroeg te gaan voor de morning afterpil helpt deze dan nog? omdat het vamorgen rond 11 uur was? Heel graag een reactie b.v.d x Reactie infoteur, 28-11-2011
De morning after pil is nooit 100% betrouwbaar, het verkleint de kans op een zwangerschap alleen. Je kunt de morning after pil het beste binnen drie dagen na de onbeschermde seks innemen. Hoe sneller, hoe kleiner de kans op een zwangerschap.

Meid Vn 17, 22-11-2011
Heb afgelopen zondag gedaan met m'n vriend. Mr de condoom was gescheurd en dat hadden we later pas door wanneer we gingen stoppen, hy was wel gekomen. Heb de volgende dag rond 2en 's middags m.a.p. Gehaald we deden 't die dag vn te voren rond 10en 's avonds. Ik kreeg die pil niet door me keel. Dus heb k met beetje brood gegete en die pil dr achteraan. En daarna veel gedronken. Werd na paar uren wel ziek hoofdpijn etc duizelig mr heb vooral nu pijn in me bovenbuik en niet onderbuik. Ben nu bang dat de pil niet heeft geholpen. Zou 't zo zijn? Want ben echt nog niet toe aan een kind En ben niet aan de pil omdat me ouders er tegen zijn, hoe kan ik aan de pill gaan zonder te laten weten aan m'n ouders Reactie infoteur, 23-11-2011
MAP kan best heftige bijwerkingen geven en omdat je 'm vrij snel ingenomen hebt zou ik er vanuit gaan dat hij zijn werk gewoon gedaan heeft. Volgens mij kan de huisarts je de pil voorschrijven zonder medeweten van je ouders, ik zou even contact opnemen met hem. En anders kun je je ouders misschien overhalen dat je toch aan de pil wilt vanwege menstruatieklachten?

Fabienne, 12-10-2011
Klachten met de huisarts besproken en een vierde zwangerschapstest gedaan. Huisarts raadt aan om toch maar een bloedtest te doen op HCG, omdat mijn moeder ook na vijf testen pas achter kwam zwanger te zijn (toen was ze al 13 weken!) Wellicht is het erfelijk dat het HCG later wordt aangemaakt bij ons. Ben benieuwd, krijg vrijdag waarschijnlijk al de uitslag als ik morgenvroeg ga. Reactie infoteur, 13-10-2011
Spannend! Veel succes met het wachten tot vrijdag!

Liz, 12-10-2011
Hallo

ik heb een vraag, ik was een weekendje weg geweest met myn vriend, (10 sep) die avond hebben we sex gehad, maar ik was myn pil vergeten & we hebben het niet veilig gedaan, maar hij ging er uit voordat ie klaar kwam, maar toen we klaar waren zeg maar, was ik beetje aan het bloed, volgende dag bleek het dat ik ongesteld was geworden, maar het duurde maar tot woensdag's, dat weekend daar weer op ging ik na me vriend, en weer sex gehad zonder voorbehoefsmiddel, en mn pil, en hij ging er weer uit toen die klaar kwam, maar ik las veel over ''voorvocht zwanger'' die volgende dag, toen ik wakker werd was ik echt beroerd misselijk. sinsdien heb ik ook de hele week toen last gehad van veel plassen, zere borsten, heel erg moe & vooral veel misselijk. ook ben k afgevallen, en meer paar kilos erby zo blijft het steeds, maar me buik is best wel beetje bollig en hard, ik heb ook testjes gedaan maar die waren negatief. ik weet nu niet zo goed wat ik moet, ik heb dit weekend weer bloed gehad vrijdag tot zondag, zondag was het weer stuk minder. maar het was niet echt ongesteld zoals ik dat normaal ben, nu het bloed weer weg is, heb ik nog steeds last van de symthonen, en als k na de wc ga en veeg af, dan krijg ik beetje slijmerig spul ( niet elke keer ) maar soms zo nu en dan, ik heb het nog niet eerder gehad. en ik ben ook nog niet zo héél oud (17)… dus vandaar de vraag… kan ik nu zwanger zyn? Reactie infoteur, 13-10-2011
Als je onbeschermde seks gehad hebt is er altijd een kans dat je zwanger bent. Óók van voorvocht kun je zwanger raken. Ik raad je aan een afspraak met je huisarts te maken om te achterhalen waar je klachten vandaan komen.

Chantal, 12-10-2011
Hi,
Afgelopen maandag ben ik bij de gynaecoloog geweest en die vertelde me dat ik zwanger ben, alleen dat mijn HCG 44. Deze is dus nog erg laag. Ik moet volgende week terugkomen voor een nieuwe bloedtest. Jullie begrijpen dat ik enorm in de stress zit. Ik heb wel last van pijn in mn onderbuik, zeer pijnlijke borsten, misselijk en moeheid. Enig idee hoe ik mijn HCG kan testen voor maandag om te zien of hij omhoog gaat? Reactie infoteur, 13-10-2011
Je kan zelf de hoeveelheid hCG niet testen, dat kan alleen de arts. Een zwangerschapstest bekijkt alleen óf er hCG aanwezig is in je urine. Bij sommige vrouwen komt de hormoonproductie later op gang dan bij anderen, ik denk dat je je niet al te veel zorgen hoeft te maken.

Dolfijn0912, 11-10-2011
Hallo

ik heb een vraag ik ben afgelopen vrijdag voor et eerst aan de pil gegaan en heb zaterdag sex gehad met men vriend zou ik dan zwanger kunnen zijn? heb gelezen dat de pil pas na 7 dagen veilig is en vraag me dus af wanneer ik dan een test kan doen of gewoon moet wachten tot ik weer stop met de pil en ongesteld moet worden mmm iemand een idee? Reactie infoteur, 11-10-2011
Op welk moment in je menstruatiecyclus ben je begonnen met je pil? Bij veel pillen ben je direct beschermd wanneer je met de pil begint op de dag dat je ongesteld wordt. Begin je ergens middenin je cyclus duurt het inderdaad vaak zeven dagen voor je volledig beschermd bent. Je kunt een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden.

Fabienne, 10-10-2011
Bedankt voor de snelle reactie! Ik heb toevallig pas nog een uitstrijkje gehad en ook uitgebreid onderzocht op SOA's én baarmoederhalskanker. Het kwam toen voor dat ik bloedverlies had na gemeenschap, maar dit is eigenlijk niet meer aan de orde. Deze testen waren overigens allemaal negatief :) Dat is dus uitgesloten in principe.
Wat u aangeeft over het zwanger willen worden, klopt wel! Omdat ik nog studeer ben ik gewoon nog aan de Nuvaring, ondanks mijn behoefte om zwanger te worden en het feit dat mijn vriend liever nog wil wachten. Dat neemt niet weg dat ik er dagelijks over nadenk. Misschien een psychische oorzaak dan toch. ik durf het niet uit te sluiten, maar de twijfel blijft groot.
Vorige week maandag heb ik bloed laten prikken ivm de vermoeidheidsklachten, daar bel ik morgen voor. Ik vraag me af of ze hieraan ook het HCG hebben kunnen zien, ondanks hier niet op geprikt is. De rede daarvan is, dat ik de maandag naar de huisarts ben gegaan met vermoeidheidsklachen en op dinsdag alle kwaaltjes tevoorschijn kwamen, naast de vermoeidheid. Ik zal hier morgenvroeg sowieso voor bellen, maar of daar nog iets uit gaat komen… Ik wacht het maar af.
Groetjes! Reactie infoteur, 11-10-2011
Als de arts geen test aangevraagd heeft voor hCG zal dat hoogstwaarschijnlijk ook niet op het uitslagformulier staan, maar je kunt het altijd navragen voor de zekerheid. Hopelijk kun je in elk geval iets met dit bloedonderzoek en neemt je vermoeidheid af.

Fabienne, 10-10-2011
Ik zit heel erg met twijfelgevoelens: Ik gebruik de Nuvaring sinds 9 maanden. Als ik normaal gesproken de Nuvaring uit mijn vagina haal op zondagavond, wordt ik niet voor vrijdag ongesteld. Soms op donderdag, maar echt nog nooit eerder, ook niet toen ik de pil slikte. Twee weken geleden was het anders: toen ik dinsdagochtend opstond verloor ik veel helderrood bloed. Na een uur was dit gestopt en drie dagen later (op vrijdag) werd ik ongesteld. Wel die dinsdagavond en volgende ochtend zwangerschapstesten gedaan, maar deze waren negatief.
In die dagen heb ik op mijn tepelhof een soort 'wratje' gekregen wat heel erg gevoelig was! Na een dag of vijf, werd dit knobbeltje/wratje blauw en nog gevoeliger en 's avonds was het zwart. Toen ik de volgende ochtend ging douchen is het knobbeltje van mijn tepel gevallen (afgestorven?). Hiermee naar de huisarts gegaan maar ze kon het beide niet plaatsen. Wederom een zwangerschapstest gedaan (de 3e) en ook deze was negatief.
Ondanks deze bevestigingen blijf ik twijfels houden. Naast bovenstaande, heb ik last van de volgende symptomen:
- zuurbranden/misselijk gevoel bij het doorslikken van warm eten.
- erg vermoeid (toevallig voor dit hele gebeuren naar de huisarts geweest met vermoeidheidsklachten).
- een opgezette buik (volgens mijn moeder een echt 'zwangerschapsbuikje')
- 's ochtends een droge mond
- last van obstipatie.

Het kan best zijn de de opgezette buik gerelateerd is aan de obstipatie en dat het allemaal tussen mijn oren zit. Maar ik kan mijn twijfels niet loslaten. Omdat ik al drie testen heb gedaan weet ik niet wat ik nog meer kan doen. Mijn moeder vertelde dat ze toen ze zwanger was van mij, ook een aantal testen heeft uitgevoerd (ook bij de huisarts) en dat deze allemaal negatief waren. Pas toen mijn moeder vier maanden zwanger was van mij, werd dit bevestigd.

Kan iemand mij vertellen of ik mij terecht zorgen maak en wat ik kan doen om 100% bevestiging te krijgen of ik wel/niet zwanger ben?

Groetjes en alvast bedankt! Reactie infoteur, 10-10-2011
Ik begrijp dat je je zorgen maakt, je klachten klinken namelijk inderdaad als zwangerschapsklachten. Het vervelende aan deze klachten is alleen dat ze verschrikkelijk veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Dat maakt het ook erg lastig achterhalen waar deze klachten nu precies vandaan komen. Vaak is het zo dat we zien wat we verwachten/hopen/bang voor zijn te zien. Wil jij bijvoorbeeld dolgraag zwanger worden (of juist absoluut niet) zul je extra goed op mogelijke zwangerschapsverschijnselen letten, terwijl je deze anders helemaal niet opgemerkt had of niet aan een mogelijke zwangerschap gekoppeld had. In principe is de Nuvaring een heel betrouwbaar anticonceptiemiddel, dus ligt een zwangerschap niet voor de hand. Tussentijdse bloedingen zijn echt geen typerende bijwerking van de Nuvaring. Mogelijk kan de huisarts een inwendig onderzoek bij je doen en/of een uitstrijkje/soa test doen om te onderzoeken of je klachten daar door verklaard kunnen worden? Je kunt eventueel ook aandringen op een bloedonderzoek. Normale zwangerschapstesten reageren op de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in de urine van de vrouw. Sommige vrouwen maken dit hormoon echter pas vrij laat aan, waardoor je vroeg in de zwangerschap steeds negatief zult testen. Een bloedtest is echter veel gevoeliger, waardoor deze een zwangerschap vaak sneller vast kan stellen. Aangezien je moeder ook pas laat positief testte, is dit misschien een optie. Succes!

Light, 03-10-2011
Ten eerste anoniempje je bent 14 zelf nog een kind. Je zit er je levenlang aan vast en het vraagt om veel verantwoordelijkheid! S nachts eruit, niet meer studeren, niet zomaar meer weg met vriendinnen! Die dingen spelen allemaal mee. Je bent 14 en wacht even tot je in ieder geval 18 bent. Want verwacht niet dat de jongen waar je nu mee gaat verantwoordelijkheid gaat dragen voor jou kindje. Kind hebben kost ook geld en is lichanelijk en geestelijk heel zwaar. Het is schattig zo baby maar vraagt ook veel enrgie het is niet alleen maar leuk en manenschijn en lief! Wacht er beter nog maar mee.

Nu even de vraag aan personen hier! 20 september heb ik onveilig seks gehad met mijn vriend! Dit was midden in mijn ei-sprong! Afgelopen week had ik telkens soort menstruatie pijn heb ik altijd alleen als ongesteld ben. Nu had donderdagochtend bij afvegen beetje lichtroze bruin bloed verlies. 2x maar daarna was het weg! Vrijdag ochtend leek het erop of ik ongesteld was geworden, menstruatiepijn geen last van gehad! Maar het was heel minimaal ik kon het dit weekend met inlegkruisje af. Nornaal heb ik veel meer bloedverlies en moet ik echt heel vaak wisselen van tampons of wat dan ook. Nu is het zondagavond en het is inmiddels over gegaan in bruinbloed maar echt tegen stoppen aan! Normaal heb ik altijd een normale cyclus van 28 dagen(menstruatie kwam 5 dsagen eerder) nu vraag ik me af of dit niet een innestelingsbloeding is geweest. Doe ik er verstandig aan om deze week een test te doen? Ik ben ook steeds misselijk, dood moe, over emotioneel, tepels worden groter, borsten zijn meer gespannend en lust bepaalde dingen niet meer die ik vorige week nog lekker vond. Wat denken jullie? Iemand ervarinhg met innestelingsbloeding en het verwarre met menstruatie? Als het zo is. Is het kindje meer dan welkom! Reactie infoteur, 07-10-2011
Ik raad je zeker aan een testje te doen ja, je zou zomaar zwanger kunnen zijn! Mocht je deze week een negatieve test krijgen maar vermoed je nog steeds dat je zwanger kunt zijn, doe dan enkele dagen later nog eens een test. Niet iedereen maakt direct zoveel van het zwangerschapshormoon aan dat de zwangerschapstest dit vanaf het eerste mogelijke moment al waarneemt.

Meisje, 21-09-2011
Ik heb onveilige seks gehad maar ik zit er erg over in. Ik heb voor iets anders een bloedtest laten doen (voor mijn schildklier) maar kunnen ze dan ook zien dat je zwanger bent aan je bloed? Reactie infoteur, 22-09-2011
Je kunt aan je bloed inderdaad zien of je zwanger bent of niet. De arts moet hier dan echter wel specifiek op testen, dit gebeurt niet standaard.

Anoniem, 16-09-2011
Een maand geleden ben ik veranderd van pil deso 20 naar deso 30 omdat ik bijna een maand lang ongesteld was. Deze neem ik elke dag in op ongeveer hetzelfde uur.
8 september was de laatste dag dat ik ongesteld was. 9 september nam ik terug de pil in (s morgens), 's avond heb ik met mijn vriend seks gehad zonder condoom, hij is in me klaargekomen. Ik heb enkel paar dagen last gehad van hoofdpijn, voor de rest niks.
Bestaat er een kans dat ik zwanger ben? Of heb ik enkel last van serieuze hoofdpijn door de verandering van pil? Ik maak me zorgen… Reactie infoteur, 21-09-2011
Wat staat er in je bijsluiter? Daarin staat vanaf wanneer je beschermd bent bij het starten met de nieuwe pil. Het zou heel goed kunnen dat de hoofdpijn een bijwerking is van je nieuwe pil, de hormoonsamenstelling is toch net weer even anders, wat best voor wat klachten kan zorgen in het begin.

Parel, 12-09-2011
Kan iemand mij helpen? 22 augustus ben ik ongesteld geworden t/m 29 auggustus. Daarna heb ik om de dag sex gehad. Op 8 september heb ik een beetje slijm met lichtroze afscheiding gehad en heb erge buikkrampen met erge hoofdpijn ( dati ik gewoon paracetamol inneem) en erge pijn in mijn onderrug. Wat kan dit zijn? Je kan toch niet als je al zwanger bent, zo snel wat voelen en je lichaam zo veranderen? Kan dit? en heeft iemand hier ervaring mee? Reactie infoteur, 21-09-2011
Je lichaam gaat direct na de bevruchting beginnen met hormonen aanmaken. Sommige vrouwen hebben dit heel snel door en voelen zich al heel snel zwanger, inclusief nare kwaaltjes.

Anoniempje, 11-09-2011
Hallo, ik ben 14 jaar. Een jongen en ik "flowen" al 6 maanden met elkaar. Na 2 maanden ben ik voor het eerst bij hem thuis geweest. Na een lange tijd hebben we sex gehad. We doen eigenlijk alsof we met elkaar hebben, maar dat hebben we niet, want hij wilt geen relatie en ik eigenlijk ook niet. Zijn ex-vriendin hangt er flink tussen want die is jaloers. Ze heeft me zelfs bedreigd via zijn ping enzo. Niemand weet verder dat we dus eigenlijk met elkaar gaan. Elke week ben ik bij hem, en ook bijna elke keer, hebben we sex. Ik heb heel lang nagedacht over zwanger zijn of het hebben van een baby. En dat zou ik echt heel graag willen. Ik woon bij mijn moeder thuis, en ben ook regelmatig bij mijn vader. Alles gaat heel goed, ik zit op de middelbare in de 3e klas. Ik weet dat het heel dom is dat ik nu een kind zou willen hebben, maar ik weet ook dat ik niet de enige ben die het zou willen. Ik ken veel meisjes die al een kind hebben van mijn leeftijd of zwanger zijn. Als ik alles van hun hoor, zou ik het zelf ook heel graag willen! Al 3 maanden heb ik dus elke week sex met diezelfde jongen (onveilig). Twee x heb ik zelfs een test gekocht, maar ze waren allebij negatief. Hij wist dat niet eens. We hebben het er vaak overgehad wat we zouden doen als ik zwanger zou raken. Maar echt een goed gesprek komt er niet van want ik weet dat ik nu toch niet zwanger raak. Hij kwam de laatste 2x klaar in mij, en ik moet volgende week ongesteld worden. ik hoop aan de ene kant toch dat ik niet zwanger ben, en dat is vanwege mijn moeder. Ik ben bang dat ze me het huis uit zou schoppen. Ik heb best nette ouders namenlijk. Aan de andere kant zou ik het geweldig vinden… Ik hoop dat er mensen zijn die me er vanaf kunnen praten dat ik een baby wil, want ver in me acherhoofd weet ik dat het niet goed is!
groetjes een meisje die een baby wilt! X Reactie infoteur, 21-09-2011
Een van de allerbelangrijkste dingen voor een opgroeiend kind vind ik twee ouders die oprecht van elkaar houden en die samen voor de baby kunnen zorgen. Je vertelt dat jij en je 'vriend' geen relatie willen, hoe wil je dat dan gaan doen wanneer je zwanger blijkt te zijn? De meest gelukkige kinderen blijken kinderen te zijn waarvan allebei de ouders bij elkaar zijn en een goede en gelukkige relatie hebben. Los daarvan denk ik dat het financieel erg lastig zal zijn. Kijk maar eens op http://www.nibud.nl/uitgaven/kinderen/gezinsuitbreiding.html. Nu willen jouw ouders misschien nog meebetalen aan jouw baby, maar wanneer je ouder bent en op jezelf gaat wonen houdt dat op een gegeven moment ook op. Kun je die kosten dragen? Alleen jij, of eventueel samen met je 'vriend'?

Jose, 09-09-2011
Ik ben nog niet echt verder dat ik 100% zeker weet of ik nou wel of niet zwanger ben.
ik heb afgelopen maandag en dinsdag een test gedaan, beide negatief. ben bij de huisarts geweest maar zij nam me niet serieus. Ik ben dan vandaag ook overgestapt (mijn huisarts nam mij ook niet serieus toen ik twijfels had over mn moedervlekken, ben toen naar een vervangende arts geweest, zij verwees mij direct door naar de dematoloog, met gevolg dat ik wel 2 melanomen heb. maar goed. dit was voor mij de druppel. ben gisteraaf naar spoedhulp gegaan vanwege erg veel pijn rechtsonderin mn buik. zij heeft een inwendig onderzoek gedaan, en was positief daarover. ze zei dat ik toch nog een test moet doen eind deze week of begin volgende week, maar dat ze de kans wel klein schat dat ik zwanger ben. zij gaat meer uit van een miskraam door mijn verhaal dat ik vorige week heftig gevloed heb met stolsels. het rare blijft wel dat ik de symptonen nog steeds heb. heb wel lichte menstruatiekrampjes. maar goed ik wacht nog ff paar dagen af en dan doe ik de test. is hij dan negatief dan laat ik het ook los en hoop ik dat het deze maand raak zal zijn. arts zei gister wel dat als ik indd hormonen in mn lichaam heb dmv miskraam dat ik deze maand meer kans heb omdat ik al hormonen in mn lichaam heb zitten. ik weet niet of dit echt zo is. maar zou natuurlijk mooi zijn. ik hou jullie op de hoogte. Groetjes José Reactie infoteur, 21-09-2011
Allereerst raad ik je aan een andere huisarts te zoeken, ik vind het erg belangrijk dat je je op je gemak voelt bij je huisarts, hij/zij is toch degene met wie je je gezondheidszorgen (die best privé kunnen zijn) moet delen. Probeer er verder rekening mee te houden dat, mocht je inderdaad een miskraam gehad hebben, een zwangerschapstest positief uit kan vallen, ook al ben je niet zwanger meer. De hormonen hebben namelijk wat tijd nodig om weer afgebroken te worden. Ik duim mee dat het deze maand raak is!

José, 04-09-2011
Dank u wel voor uw reactie. Het is nog even spannend voor mij. heb de huisarts aan de telefoon gehad en moet nog even tot dinsdag wachten. dan kan ik de test doen. Ik heb zowiezo hormonen in mijn lichaam zitten (of van innesteling of mis gegaan bij de innesteling) maar mijn aders zijn super duidelijk, en mijn banden trekken heel erg en zit zelfs wat naar voren. (vanaf onderbuik licht schuinomhoog). Ben sochtends echt beroerd en heb last van mn maag. dus tis nog even afwachten. Ik hoop natuurlijk dat ik zwanger ben. we zijn sinds februari gestopt met de pil. maar mijn cyclus was direct 28 dagen heel soms 27 of 29 dagen. dus erg regelmatig. als ik zwanger ben of niet, zal ik hier nog wel even doorgeven. maar zou super verbaast zijn omdat ik erg veel ben verloren. Reactie infoteur, 04-09-2011
Ik zal met jullie mee duimen! Houdt in je achterhoofd dat een zwangerschapstest positief kan uitvallen vanáf de dag dat je normaal ongesteld zou moeten worden. Bij sommige vrouwen kan de zwangerschapstest echter een aantal keer negatief uitvallen terwijl men wel zwanger is, omdat er nog niet voldoende hCG in het lichaam aanwezig is om opgepikt te worden door een zwangerschapstest. De ene vrouw maakt namelijk sneller hCG aan dan de andere vrouw.

Jose, 01-09-2011
Ik zou aanstaande maandag pas ongi moeten worden, maar het lijkt er op dat ik gisteren mn regels heb gekregen. Het is veel, helder en (sorry voor vieze woord)slijmerig. Heb echt mega veel buikkramp/weeen. Ik ben nog nooit in mn leven (ben 27jaar) 5dagen tevroeg ongi geworden. kan het ook om een innestelingbloeding gaan? of gaat het nooit gepaard met zoveel pijn en verlies? Reactie infoteur, 03-09-2011
Je hormoonbalans verandert eens in de zoveel jaar, waardoor het zomaar kan dat je menstruatiecyclus er ineens anders uit komt te zien. Wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt merk je daar doorgaans echt niet veel van.
Je kan zeker een innestelingsbloeding gehad hebben, het bloedverlies en de klachten variëren ontzettend van vrouw tot vrouw.

Lies, 31-08-2011
Ik ben in april gestopt met de pil omdat we graag zwanger willen worden, nu is mijn cyclus 27,25, 26 dagen geweest en 23 juli was mijn laatste ongesteldheidsdag. Sindsdien ben ik niet meer ongesteld geworden. Heb wel vage klachten zoals druk in mijn onderbuik, vlinder-gevoel in mijn onderbuik, misselijk met vlagen, moe, puistjes, gevoeligere tepels. 3x negatief getest in de eerste 10 dagen over tijd. Op dit moment ben ik 20 dagen over tijd. Heb contact met m'n huisarts gehad en heeft mij geadviseerd om te wachten tot overmorgen met opnieuw testen. Als deze weer negatief is kan ik een bloedtest laten doen. Nu lees ik in veel reacties dat veel mensen last hebben van een innestelingsbloeding. Dit heb ik niet gehad. Kan ik dan toch evt. zwanger zijn? Vind het wachten moeilijk! Reactie infoteur, 03-09-2011
Niet iedere vrouw heeft een innestelingsbloeding. Daarnaast kan een innestelingsbloeding zo licht zijn dat je mogelijk niet eens gemerkt hebt dat je er een gehad hebt, bij sommige vrouwen is het namelijk niet meer dan een heel lichtroze veegje bij het afvegen.

Maren, 31-08-2011
Hallo,
ik ben 24 weken zwanger en heb 3 echo's gehad. Alles echo's komen op dezelfde datum uit (datum wanneer ik voor het laatst ongesteld ben geweest), namelijk 12 maart. Op deze dag heb ik ook sex gehad, maar wel met een condoom. Dus kan ik op 12 maart toch niet bevrucht zijn? Ik heb daarna gewoon mijn menstruatie gehad en heb daarna ovulatietesten gebruikt. 15 dagen na 12 maart heb ik 2 keer een positieve ovulatietest (27 en 28 maart) gehad. Op deze data hebben mijn vriend en ik onbeschermde seks gehad. Op 29 maart had ik weer een negatieve ovulatietest. Volgens mij is er dus op 27 of 28 maart een ei gesprongen. Op 10 april heb ik positief getest op zwangerschap. Omdat alle echo's op 12 maart uitkomen, ben ik bang dat de bevruchting op die datum is geweest, maar dat kan toch helemaal niet? Reactie infoteur, 03-09-2011
Een condoom natuurlijk nooit helemaal 100% betrouwbaar, waardoor het zeker mogelijk is dat je op dat moment al bevrucht bent.

Meisje21, 26-08-2011
Ik en mijn vriend zijn voor ons eerste kindje aant proberen, ik ben nu al 9 maanden gestopt met de pil… het probleem is dat ik al 3 maanden geen regels meer heb gehad (hiervoor wel regels gehad wel redelijk lange cyclus gemiddeld 40 dagen)… heb een weekje bruinverlies gehad (nu 3 weken geleden) maar nog steeds geen menstruatie te bespeuren… ik heb in die 3 maanden tijd natuurlijk al heel wat testjes gedaan… ik heb nu de laatste 3 dagen last van erg gevoelige tepels en lichte misselijkheid… ik begin me toch zorgen te maken dat er iets niet juist is met mijn lichaam. Reactie infoteur, 03-09-2011
Wanneer je menstruatie zo lang uitblijft en je zwangerschapstesten negatief zijn, zou ik even contact opnemen met je huisarts.

Mir, 23-08-2011
Ik ben vorige week 3 dagen hevig ongesteld geweest, terwijl ik het normaal een volle week ben. Nu heb ik sinds een week last van misselijkheid ik kan sommige etenswaren totaal niet hebben en sommige zaken smaken mij niet. Daarbij heb ik ook last van moe heid, last van mijn rug mijn borsten zijn gegroeid en mijn buik is behoorlijk wat gegroeid. Ik had al mijn vermoedens voor een zwangerschap heb een test 2 weken geleden gedaan maar niks, nu ben ik dus ook wel ongesteld (3dgn) geworden. Ondertussen een week later maar de verschijnselen blijven? Is het mogelijk dat je gewoon ongesteld wordt en zwanger bent, maar dat de test het nog niet pakt? Reactie infoteur, 03-09-2011
Ja dat is mogelijk. Sommige vrouwen maken in het begin van de zwangerschap te weinig van het zwangerschapshormoon aan. Daardoor krijgt de baarmoeder nog geen seintje dat een 'schoonmaakbeurt' (je menstruatie) de komende negen maanden niet meer nodig is. Wanneer je rond dat moment een zwangerschapstest doet zal deze negatief zijn, omdat er ook te weinig hCG is voor de zwangerschapstest. Ik zou een week wachten en dan nog eens testen.

Xx, 20-08-2011
Ik ging een week geleden met m'n vriend naar bed. We wilden allebei heel even zonder condoom vrijen, ik ben wel aan de pil. We hebben ongeveer een minuut zonder condoom gevreeën en hij was niet klaargekomen en er was ook nog geen voorvocht. Toen hij voelde dat dat voorvocht eraan zat te komen haalde hij hem eruit. Mijn vraag is: zou ik nu zwanger kunnen zijn? Het was namelijk voor 1x even proberen, maar toch ben ik bang. Ik moet volgend weekend ongesteld worden en ben nu heel erg bang dat ik het niet word! Zou je me kunnen helpen? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-08-2011
Als jij je pil netjes geslikt hebt is de kans dat je zwangerschap bent zo goed als uitgesloten. Wanneer jullie vaker zonder condoom willen vrijen kan je het best even een SOA test doen (dit is niet per se nodig wanneer jullie elkaars eerste bedpartner zijn)

Onelove1996, 19-08-2011
Hallo,
Ik ben 14 jaar en bang dat ik zwanger ben, ik ben een paar weken geleden de pil een paar x vergeten, en in die week is de condoom gescheurd. Nu moet ik ongesteld worden en ben het ook een beetje maar niet als normaal het is nu heel weinig. En heb ook veel last van me borsten en ben ook misselijk en moet ook meer plassen dan normaal. Ik durf het niet met m'n ouders er over te hebben en heb nu de vraag of je bij de dokter een zwangerschaptest kan doen en of die niks tegen je ouders zegt?

Alvast bedank xx Reactie infoteur, 22-08-2011
Hartstikke slim dat je én de pil én het condoom gebruikt. De klachten die jij hebt kunnen op een zwangerschap wijzen, maar kunnen ook een heel andere oorzaak hebben. Wanneer jij je erg druk maakt om een eventuele zwangerschap kan je bijvoorbeeld ook misselijk van spanning worden.
Je hoeft niet per se naar de dokter voor een zwangerschapstest. Je kunt zelf ook een zwangerschapstest doen, zonder dat je ouders er achter komen. Deze thuis-zwangerschapstesten meten namelijk of er een bepaald hormoon in je urine aanwezig is en geven daarna aan of je zwanger bent of niet. De Kruidvat verkoopt goedkope maar erg betrouwbare zwangerschapstesten (2 voor ongeveer 5)

P., 18-08-2011
Hallo,
ik heb een vraagje,
wij zijn bezig om zwanger te worden, en ben ook al vanaf vorig jaar juni niet meer aan de pil, nu heb ik 2 augustus sex gehad met mijn vriend, de dag erna was mijn eisprong…
normaal wordt ik elke 25ste van de maand ongesteld en nu ben ik het ineens gisteren geworden,
kan het zijn dat ik zwanger ben?
mn bloed is nu niet zo vies als dat ik normaal ongesteld ben…
nou hoop dat iemand me beetje kan helpen:)
groetjesss P Reactie infoteur, 22-08-2011
Wanneer je onbeschermde seks hebt is er altijd een kans dat je zwanger bent. Die kans wordt groter naarmate je dichter bij je eisprong zit. Je bloedverlies zou op een innestelingsbloeding kunnen wijzen, sommige vrouwen hebben ongeveer een week na de bevruchting wat bloedverlies.

M., 15-08-2011
Hallo, ik ben 24 en in december ben ik 2 jaar gestopt met de pil.
Ben 1 augustus ongesteld geworden t/m 7 augustus.
Ongeveer vanaf 12 augustus heb ik in de onderbuik krampen (lijkt op menstruatiepijn).
Nu is het 15 augustus, en had vandaag bloedverlies, er zit dus 1 week tussen.

Wie kan mij vertellen wat dat kan zijn.?
Hoop dat iemand mij kan helpen, voel me onzeker door de bloeding.! Reactie infoteur, 16-08-2011
Ben je bezig een kindje te krijgen? Wat de timing betreft zou het namelijk je eisprong en vervolgende innestelingsbloeding kunnen zijn. Daar zit namelijk ongeveer 1 week tussen en kan bloedverlies geven.
Is je menstruatie verder wel regelmatig?

Kimberley, 07-08-2011
Hallo, ik ben nieuw op dit forum. Dus zal me even voortstellen, ik ben kimberley, 17 jaar en ik woon sinds 4 feburari in zuid-spanje! Nu heb ik dus een vraagje. Sinds ik hier woon, slik ik nu ong 4 maanden de pil door. En heb nu 2 weken geleden onveilig 'gemeenschap' gehad, maar ook weer net niet, we waren net 2 min bezig, en toen was er ineens veel bloed, ik dacht dat het van mij afkwam, maar hij vertelde me dat hij het was. Toch ben ik daar nog niet helemaal duidelijk over omdat ik een vorige keer ook voor het eerst heeeeel licht bloede. Maar tijdens de sex en 2 weken erna slikte ik nog steeds de pil. Ik ben nu 5 dagen geleden gestopt met de pil, maar ben nog steeds niet ongeseld, en normaal na de 2e dag zonder de pil. Ik heb nu ook al een week een opgeblazen buik en een beetje rugklachte. Daarbij komt nog dat ik ook ineens heel veel afscheiding heb. Kan ik iemand mij vertellen wat er nu gaande is of kan zijn, zou ik zwanger kunnen zijn? Ik hoop dat totaal niet, ben tenslotte nog maar 17.

Maar omdat ik net in spanje woon, en de taal niet goed goed spreek, kan ik verder weinig. Ik wil het er niet met mijn moeder over hebben. En hier naar een dokter toe is een ramp. Dat is eig alleen mogelijk met m'n moeder. Zou niet eens weten waar die zit. Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Reactie infoteur, 09-08-2011
Wanneer je de pil doorslikt zonder een stopweek te houden, kan je je lichaam in de war brengen. Je kan tussendoor tóch gaan bloeden, maar je menstruatie kan juist ook wat later plaats vinden dan normaal. Veel artsen raden daarom af om je pil langer dan twee keer achter elkaar door te slikken. Je zou zwanger kunnen zijn, maar omdat je in principe gewoon beschermd bent, ook al slik je de pil door, is de kans denk ik erg klein.

Ik zou je menstruatie nog enkele dagen afwachten en dan eventueel toch een zwangerschapstest doen. Misschien kan je online een zwangerschapstest bestellen? Die kan je vaak in een discrete verpakking laten bezorgen.

Suzanne_1980, 06-08-2011
Beste allemaal,

Over een paar dagen zou ik al kunnen testen, maar ik zou graag wat willen weten! Ik ben op 12 juli voor het laatst ongesteld geweest, dit was mijn stopweek na de pil. Nu heb ik nog 1 pil genomen van mijn nieuwe strip, maar ben er daarna mee gestopt. Nu heb ik 31 juli sex gehad met mijn partner, wat normaal gezien toch echt een paar dagen NA de eisprong is. Maar gezien die ene pil die ik wél genomen heb (een beetje een pavlov reactie, ben al zo lang gewend aan een nieuwe strip te beginnen, dat ik er niet aan gedacht had hem te stoppen toen we dit samen besloten hadden :-p). Zou dit een invloed kunnen hebben dat mijn eisprong later plaatsvond? Normaal moet ik deze dinsdag/woensdag ongesteld worden en kan ik dus al testen. Maar zoals veel vrouwen die zwanger willen worden ben ik nu continu bezig met zoeken naar bewijs dat ik me anders voel dan anders, terwijl ik weet dat dit ook kan komen door het stoppen van de pil. Ik ben vooral érg moe, en heb steken rond de baarmoeder die vrij hevig zijn. Verder beetje digestieve problemen, veel lucht, boeren, en zuur. Heeft iemand hier ervaring mee? Superbedankt!
Suus Reactie infoteur, 09-08-2011
Eén enkele pil kán invloed hebben, maar dat zal erg gering zijn omdat je een volledige pilstrip nodig hebt om je normale menstruatiecyclus te onderdrukken. Succes met testen!

Fieke, 31-07-2011
Ik heb de gewoonte aan het begin van de zomer mijn pil door te nemen uit praktische overwegingen, voor de rest heb ik deze normaal genomen. Had onveilige seks ongeveer twee weken na mijn vorige stop periode (terwijl ik de pil nam). Nu had ik een week later wel erg veel pijn aan mijn borsten. Afgelopen weken heb ik erg veel last gehad van steken in mijn onderbuik en ik moest meer plassen als normaal, heb dit echter geweten aan een blaasontsteking omdat ik daar erg makkelijk last van heb. Ondertussen ben ik na een maand mijn pil door te nemen terug in mijn stopweek, maar mijn menstruatie komt maar niet (normaal is dit na 2 à 3 dagen), heb ik erg gevoelige tepels en wordt ik 's avonds heel misselijk, soms tot overgeven toe als ik moe wordt. Bestaat de mogelijkheid dat ik toch zwanger ben? Reactie infoteur, 04-08-2011
In principe vermindert de veiligheid van de anticonceptiepil niet wanneer je hem doorslikt. Je moet er dan echter wel goed op letten dat je steeds de gehele pilstrip afmaakt en niet ergens halverwege stopt. Het kan zijn dat je lichaam wat in de war is door het doorslikken van de pil, waardoor je menstruatie wat later kan komen. Deze vertraging zou echter niet langer dan enkele dagen moeten duren. Je zou zwanger kunnen zijn, ik raad je aan om nog enkele dagen te wachten en dan opnieuw te testen.
Wat betreft de blaasontsteking: heb je hier antibiotica voor gekregen? Sommige antibiotica kunnen de werkzaamheid van je pil namelijk tijdelijk verminderen.

Rebecca, 29-07-2011
Hallo
Ik heb in april mijn implanon laten weg halen.
Omdat als wij in september getrouwd zijn graag een kindje willen
Nou hebben we in juli onveilig gedaan kam er later achter dat dit twee dagen voor me eisprong was me syclus is nog niet echt Regelematig vorige was 28 dagen dus zou gister ongesteld moeten worden
Vandaag getest maar deze was negatief en einge wat ik heb is dat echt super moe ben en krampen heb net of ik ongesteld moet worden kan het zijn dat ik tevroeg heb getest

Gr Reactie infoteur, 04-08-2011
Allereerst gefeliciteerd met jullie huwelijk! Als je cyclus nog niet echt regelmatig is, is het lastig te bepalen wanneer je zou kunnen testen. Hoe sterk liepen je eerdere menstruaties (na het verwijderen van de implanon) uiteen wat betreft cyclusdagen? Als het aantal dagen van je menstruatiecycli slechts enkele dagen verschilden raad ik je aan om over een week nog eens te testen.

Jac, 29-07-2011
Hallo, ik heb het gevoel dat ik zwanger ben, ik ben vanaaf zondag al heel misselijk en heb al vaak overgeven, en mijn borsten/tepels doen pij/gegoelig en mijn onderbuik is s'avond vrij hard en heb af en toe wat buikpijn ik heb afgelopen dinsdag een test gedaan maar die is negatief maar ik heb vorige week onveilig gevreeen… Na hoeveel dagen kun je een zwangerschaptest doen? Ik ga over een paar dagern mog 1 doen lijkt het er op dat ik zwanger ben? Reactie infoteur, 04-08-2011
Je kunt een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Je hebt dus mogelijk te vroeg getest, hCG is pas vanaf deze eerste dag van je menstruatie in zo'n sterke concentratie in de urine aanwezig dat een zwangerschapstest betrouwbaar is.

Shielliej, 28-07-2011
Hallo ik heb sinds een aantal weken dat ik heel de dag door misselijk ben.
Heb ook zowat elke dag hoofdpijn en sinds een week heb ik zowat geen eetlust meer.
Heb savonds ook last van een harde buik. Ik zou deze week ongesteld worden maar is er tot vandaag nog niet. Zou ik zwanger kunnen zijn? Reactie infoteur, 28-07-2011
Ja, gezien je klachten en je 'overtijdheid' zou je zwanger kunnen zijn. Je kan direct een zwangerschapstest doen, deze kan je namelijk doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden.

H., 26-07-2011
Hoi ik had een vraagje ik ben al twee weken over tijd maar me onderbuik is beetje dik en k hoor geborrel k ben af en toe misselijk en moe en k na twee happen zit ik al voel en word k misselijk en k heb ook pijnlijke borsten ben k zwanger? Reactie infoteur, 27-07-2011
De enige manier waarop je er achter kunt komen of je zwanger bent is door een zwangerschapstest te doen. Deze kan jij nu al doen, omdat je al twee weken overtijd bent.

Nieuwschierige Meid, 19-07-2011
Hallo, vorig jaar ben ik zwanger geweest van men toemalig vriendje maar doordat onze relatie niet optimaal was heb ik besloten het te laten weghalen. Uiteindelijk is dit een hele problematie geweest en heb ik dit jaar februari een curretage laten doen (er zaten nog wat restjes in de baarmoeder). Ook ben ik erachter gekomen dat mijn baarmoeder verdeeld is in 2 hoorntjes (waardoor ik een kindje in stuit of dwars zal krijgen en nog allerlei andere zaken) en dus mijn volgende zwangerschap niet zo vlot zal verlopen. Nu ben ik terug samen met mijn ex vriend (waar ik ooit wel kinderen mee wou) en zijn we aan het proberen voor een kindje. Ik ben gestopt met mijn pil en ben nu enkele dagen overtijd. Ik heb niet zo'n hele regelmatige cyclus maar aangezien ik nog niet heel lang mijn pil terug nam, denk ik dat het wel eens prijs zou kunnen zijn. Een test zal dit natuurlijk wel uitwijzen. De eerste keer was ik zwanger nadat ik 3 mnd met men pil gestopt was (na het nemen van mijn pil gedurende 14 jaar), na mijn curretage ben ik terug met de pil begonnen en sinds 4 weken ongeveer ben ik weer gestopt. Kan ik nu sneller zwanger worden of heeft dat er niets mee te maken? (ik ben ook wel overgestapt van pil). Natuurlijk hangt het ook wel een beetje af van de kwaliteit van het sperma van mijn vriend. Ik heb nog geen bepaalde zwangerschapsklachten, enkel dat ik de laatste tijd zo moe ben. Slaap nochtans bijna 8u/dag maar voel me redelijk futloos. Dat had ik bij mijn eerste zwangerschap ook, maar toen had ik wel pijnlijke borsten (na men afspraak met de dokter was ik al wel 7 weken, en had daarvoor ook geen last van pijnlijke borsten ofzo, dat is pas gekomen na 5 weken zwangerschap). Het is zo'n complexe zaak maar ik ben nu wel benieuwd of ik me al dan niet moet voorbereiden? Het kindje zou nu wel meer dan gewenst zijn. Groetjes Reactie infoteur, 25-07-2011
Jeetje wat een heftige periode moet dit voor jou geweest zijn! Wanneer je geen voorbehoedsmiddelen gebruikt is er natuurlijk altijd een kans dat je zwanger bent. In principe heeft de duur van je pilgebruik daar weinig invloed op. Sommige vrouwen hebben iedere zwangerschap dezelfde klachten, bij anderen verschillen de klachten per zwangerschap. Ik denk dat het handig is om een zwangerschapstest te doen en deze eventueel over een tijdje te herhalen wanneer deze negatief blijkt te zijn. Je kan een zwangerschapstest namelijk in principe doen vanaf de eerste dag dat je overtijd bent, maar omdat jij aangeeft een nogal onregelmatige cyclus te hebben is het lastig te bepalen wanneer je dan precies overtijd bent. Succes!

Ikke, 18-07-2011
Me vriend en ik hebben een paar maanden geleden besloten met de pil te stoppen en er voor te gaan. nu heb ik al bijna anderhalve week vreselijke last van pijnlijke, opgezette borsten, duizeligheid, pukkeltjes, heb last van maagzuur, ook snel geprikkeld, moe maar tog slecht kunnen slapen en er is ineens een blauwe ader duidelijk zichtbaar op mijn borsten… heb op internet gekeken en dat zijn wel symptomen van "zwanger zijn"… mijn cyclus duurt ALTIJD 28 dagen! nog nooit een uitzondering gehad! ik zou nu dus woensdag ongesteld moeten worden maar ben het vandaag (2 dagen te vroeg dus) al geworden… het is ook donker en naar mijn idee ook wat dikker als normaal… heb een test gedaan maar die geeft negatief aan! maar waar komen al die kwaaltjes dan vandaan? Reactie infoteur, 25-07-2011
Zwangerschapssymptomen zijn verschijnselen die ook bij heel veel (onschuldige) aandoeningen voor kunnen komen, er zijn eigenlijk niet echt symptomen die enkel bij een zwangerschap voorkomen. Wanneer je je klachten blijft houden raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts.

Sevdg, 18-07-2011
Na jaren dezelfde pil te gebruiken ben ik in april overgestapt op een lichtere pil, want ik heb ooit een spiraaltje gehad en ben toen zown 10 kilo afgevallen. Zelf dacht ik als ik een lichtere pil ga gebruiken val ik wel iets af. Heb voor mijn leeftijd en lengte een gezond normaal gewicht maar mocht maximaal nog zo, n kleine 5 kilo af. De eerste maand 1 week te vroeg en voor 2 weken de maandelijkse periode, maand 2 normale tijd en de 3e maand werd ik al naar 2 weken ongesteld. Ik ben toen gestopt want ik dacht dat je dat normaal hoort te doen als je ongesteld word. Sindsdien niet meer aan de pil geweest omdat ik zo laks was om een doktersafspraak te maken. Anyways een week voor men ongesteldheid was ik s ochtends misselijk en moest toen braken, en dat kon niet al zijn van de vorige avond dat ik onveilig met mijn man sex heb gehad. De week van men ongesteldheid toch voor de zekerheid een tampon ingedaan maar ik werd maar niet ongesteld. Toch voor de zekerheid een test gedaan en dat was negatief, 1 week later nog een keer getest en weer negatief. Vorige week vrijdag toch maar weer een test gedaan, en toen kwam er toch licht een plusje. voor de zekerheid een afspraak gemaakt en vandaag naar de dokter geweest. Ik ben blijkbaar al zo n kleine 5 a 6 weken zwanger. Dat was echt toch nog best schrikken maar had al rare bijgevoelens gehad van pijn in de eierstokken, een raar ja een spattend zeepbel gevoel in het midden van men baarmoeder en nu ook best last van pijnlijke borsten. Ik ben benieuwd, mijn man is alvast in de 7e hemel en ik weet niet of ik nou moet lachen of huilen maar het is zeker gewenst! Reactie infoteur, 25-07-2011
Als je anticonceptiepil te licht is voor je lichaam kan het zijn dat je lichaam sterker is dan de pil en je menstruatie er toch doorheen breekt. Erg onhandig, want zo min mogelijk hormonen in je lijf is natuurlijk het prettigst.
Ik begrijp dat je erg moet wennen, je bent er totaal niet op voorbereid en ineens blijk je een levend wezentje bij je te dragen! Gun jezelf de tijd er aan te wennen, dat is helemaal niet gek. In elk geval: van harte gefeliciteerd en een voorspoedige zwangerschap toegewenst!

Htc, 18-07-2011
Mijn laatste dag van menstuatie was 4 juli. ik heb sinds dien geen pil genomen vorige week maandag had ik wat lichte bloedverlies gelijk die avond heb ik hevige pijn gehad in mn onderbuik gewoon sterke krampen wat ik nooit heb dit heb ik een paar dagen gehad pijn in onderbuik nu heb ik weer 4-5 dagen gevoelige pijnlijke borsten het lijkt wel of ze ook wat voller zijn geworden. kan het zijn dat ik in de tijd met de krampen een innesteling heb gehad en wanneer kan ik een test doen? Reactie infoteur, 18-07-2011
Het kan zijn dat er een innesteling plaatsgevonden heeft. Normaliter kan je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Maar omdat je lichaam door het stoppen met de pil wat in de war kan raken, kan het zijn dat je menstruatiecyclus anders is dan wanneer je de pil gebruikt.

Charlotte, 17-07-2011
Ik heb enkele dagen geleden onveilige seks gehad, juist deze maand nam ik de pil niet en hij moest normaal gezien nog lang voor hij ging klaarkomen terugtrekken maar hij zei dat hij nog steeds een beetje in mij was gekomen. Nu heb ik gisteren een beetje bloedverlies gehad, dus ik dacht dat mijn regels begonnen waren (wel 6 dagen te vroegn maar dat is wel mogelijk bij mij) dus ik ben de pil weer beginnen nemen, maar die nacht en de volgende dag heb ik geen bloed meer verloren. Wat is er aan de hand? Reactie infoteur, 18-07-2011
Het kan zijn dat je lichaam nog aan het 'ontpillen' was, dan kan je menstruatie tijdelijk wat onregelmatiger zijn. Het bloedverlies kan van een wondje in je vagina komen. Het zou echter ook een innestelingsbloeding kunnen zijn. Ik denk dat het het verstandigst is om je pilstrip af te maken, je menstruatie af te wachten en dan eventueel een zwangerschapstest te doen. Door de wisseling van pil - geen pil - pil durf ik niet te zeggen of je al eerder zou kunnen testen. Je zou eventueel contact op kunnen nemen met je huisarts.

Jelle, 14-07-2011
Ik heb 2 weken geleden onveilige sex gehad met mijn vriendin die de pil slikt. Zij vergat de pil en nam deze 12-14 uur te laat in. Nu zijn we allebij bang dat ze zwanger is. Ze is dinsdag begonnen aan een pauzeweek, maar ze is nogsteeds niet ongesteld geworden. Help! Reactie infoteur, 15-07-2011
Ik zou de bijsluiter van de pil er even op na slaan. Bij sommige anticonceptiepillen vermindert de betrouwbaarheid niet wanneer men de vergeten pil binnen 12 uur nadat hij ingenomen had moeten worden alsnog in neemt. In het vervolg is het verder handig om een morning after pil te halen wanneer ze de pil vergeten is.
Over het nog niet ongesteld worden: wanneer iemand erg gespannen of zenuwachtig is (bijvoorbeeld voor een mogelijke zwangerschap) kan de menstruatie later komen dan normaal. Het hoeft dus niet persé op een zwangerschap te wijzen. Wanneer ze eind deze week nog niet ongesteld geworden is, is het verstandig toch een zwangerschapstest te doen.

Lotje, 08-07-2011
Ik heb 2 weken geleden onveilig seks gehad. Mijn vriend is niet in mij klaar gekomen. Ik slik elke ochtend de pil en ben hem ook nooit vergeten. Ik ben tussen nu en twee weken geleden ook wel gewoon ongesteld geworden. Toch heb ik nu een pijnlijke (en lichtelijk harde) onderbuik. Ik ben licht in mijn hoofd en heb vaak weinig honger. Heb alleen soms 'eetaanvallen'. Kan ik zwanger zijn? Reactie infoteur, 15-07-2011
Wanneer je de pil volgens de gebruiksaanwijzing geslikt hebt en de werking ervan niet verminderd is door bijvoorbeeld overgeven, diarree of bepaalde medicijnen (met name antibiotica), is de kans dat je zwanger bent erg klein.

Manou, 08-07-2011
Ik heb sinds een half jaar een mirena spiraaltje maar ik ben bang dat ik zwanger ben. 3 weken geleden ging ik op vakantie voor 2 weken Griekenland. 2 Dagen voor ik op vakantie ging was ik heel licht ongesteld (ben ik altijd sinds ik dit spiraaltje heb, maar dan duurde mijn menstruatie veel langer dan nu het geval was). Tijdens Griekenland begon ik me voortdurend ontzettend moe te voelen en kreeg ik last van maagzuur en rare buikkrampen. Weer terug in Nederland heb ik af en toe rare steken in mn buik en/of hoofd erbij gekregen, ook voel ik mij snel misselijk en het maagzuur houdt aan. Sinds mijn vriend en ik weer in Nederland zijn kreeg ik ook opeens de gedachte in mijn hoofd: ik ben zwanger. Uit het niets, echt heel onwerkelijk. Nu is mijn vraag: denken jullie dat ik zwanger ben? Of dat ik mijzelf dit misschien heb ingepraat? Reactie infoteur, 15-07-2011
Heb je je spiraaltje laten controleren, enkele maanden nadat hij gezet is? Bij sommige vrouwen blijkt het spiraaltje toch niet helemaal goed gezet te zijn, waardoor hij niet optimaal bescherming biedt tegen zwangerschap. Als het spiraaltje goed geplaatst is, is de kans op een zwangerschap nagenoeg uitgesloten.
Het zou eventueel kunnen dat je zwanger bent (wanneer het spiraaltje niet op de goede plaats blijkt te zitten), maar ik acht de kans dat je door een andere omgeving en ander voedsel eerder een licht buikgriepje of iets dergelijks opgelopen hebt een stuk waarschijnlijker.

M., 08-07-2011
Ik slik de pil al een paar maanden door, nu heb ik laatst met een jongen onveilige seks gehad. Ik slik de pil wel gewoon iedere dag maar heb nu al 3 strips door geslikt. Het is nu een week geleden dat ik die onveilige seks heb gehad. En mijn borsten zijn opgezwollen en gevoeliger dan normaal. Is er een kans dat ik zwanger ben. Hoelang moet ik wachten tot ik een test kan doen? Reactie infoteur, 15-07-2011
Als je de pil netjes volgens de voorschriften geslikt hebt, maakt het in principe niet uit dat je de pil doorgeslikt hebt zonder stopweek. Het kan wel zijn dat je lichaam protesteert tegen het doorslikken van de pil, waardoor je klachten veroorzaakt kunnen worden. De kans dat je zwanger bent acht ik erg onwaarschijnlijk. Mocht je toch een zwangerschapstest willen doen dan kan je deze doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden wanneer je de pil niet doorslikt (dus aan het einde van één pilstrip)

K., 01-07-2011
Ik ben getopt met de pil slikken want ik wil graag zwanger worden dat is nu 3 weken geleden. 24 juni werd ik ongesteld en het duurder tot maandag de 27ste dat is vrij kort voor mijn doen. Gister had ik heel even licht bloedverlies maar dat is nu weer over de 30ste dus. Ik ben misselijk geweest en voelde me niet lekker voor dat ik ongesteld zou worden. Hebben meerdere vrouwen hier last van gehad? Is mij lichaam gewoon van slag? of ben ik zwanger? Reactie infoteur, 04-07-2011
Het is mogelijk dat je zwanger bent, ik raad je aan een zwangerschapstest te doen. Dit kan vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Het kan echter ook zijn dat je lichaam de natuurlijke menstruatiecyclus weer terug aan het vinden is, omdat de pil deze kan beïnvloeden.

Lilo, 29-06-2011
Ik heb nu 1 keer 2 strips achter elkaar gepakt altijd netjes optijd en ben er geen vergeten. mar nu ben ik sinds maandag ongesteld (denk ik) maar het is meer bruin van kleur en er komen ook een soort doorzichtige vliesjes mee. ook is het deze keer veel minder hevig dan voorgaande keren. mijn buik voelt ook erg opgezwollen en ben soms wat licht in mijn hoofd. kan dit komen door zwangerschap? of gewoon omdat ik 2 strips achter elkaar heb gepakt zonder stopweek. we hebben verder ook geen condoom gebruikt. en ik gebruik de pil nu 11 maanden. Reactie infoteur, 04-07-2011
Sommige vrouwen hebben een te sterk lichaam voor hun pil, waardoor zij geen twee pilstrippen achter elkaar kunnen slikken zonder ongesteld te worden. Het lichaam breekt als het ware door de pil heen, omdat de hormonen in het lichaam sterker zijn dan de hormonen van de pil. Mocht je vaker je pilstip door willen slikken en je blijkt niet zwanger te zijn, zou je met je arts kunnen overleggen voor een iets zwaardere pil, waardoor deze zogenaamde doorbraakbloedingen niet zo snel voor zullen komen.

Angie, 27-06-2011
Hallo, ik probeer al een tijdje zwanger te raken. Ik heb altijd een cyclus van tussen de 26 en 30 dagen. 5 juni was de eerste dag van mijn ongesteldheid en 24 juni (dag 20) had ik wat helderrood bloedverlies. De dagen erna ook af en toe en vanochtend (dag23) weer wat meer. Ik dit een korte cyclus of zou het innesteling kunnen zijn? Heeft iemand enig idee? Reactie infoteur, 04-07-2011
Als je een heel regelmatige menstruatiecyclus hebt ligt een korte cyclus niet voor de hand. Het zou een innestelingsbloeding kunnen zijn, hoewel het daarvoor vrij veel bloedverlies lijkt te zijn.

Nona, 24-06-2011
Hallo, ik heb de symtomen van de zwangerschap maar ik ben nu ongesteld geworden?
maar bij me moeder was het ook precies het zelfde toen ze zwanger was van mij?
maar ik weet nu niet zeker of ik zwanger ben ik ben al 2 jaar bezig met me vriend om zwanger te raken.

Heeft een tips of raad voor mij ik word gek van me zelf Reactie infoteur, 04-07-2011
Als je zekerheid wilt hebben, moet je een zwangerschapstest doen. Deze kan je doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Bloedingen tijdens je zwangerschap zijn ongewoon, maar het komt weleens voor.

F., 21-06-2011
Hallo, ik ben laats wel ongesteld geweest maar dat was 3 dagen en was het in een keer gestopt. beetje donkere kleur. heb op de laatste avond dat ik de pil heb geslikt nog wel sex gehad, maar mijn borsten zijn beetje hard en ze doen veel pijn met aanraking, ook heb ik pijn in mijn vagina tijdens sex of af en toe met zitten. het is heel lastig uit te leggen maar het voelt gewoon dat het binnenin is. ik ben niet misselijk en ik heb nog niet echt gewogen maar volgens mij ben ik niet echt zwaarder geworden. heeft er iemand een tip of raad voor mij? Reactie infoteur, 04-07-2011
Als je je pil volgens de gebruiksaanwijzing slikt, is de kans op een zwangerschap nihil. Heb je misschien onbeschermde seks gehad de laatste tijd? Je klachten zouden namelijk ook op een SOA kunnen wijzen.

L., 19-06-2011
Hallo, volgens mijn berekening zou ik donderdag 16juni ongesteld moeten worden, de eerste dag van mijn laatste menstruatie was op 19 mei. Mijn vriend en ik hebben onveilige sex en ik heb 2 maanden geleden voor t laatst de pil gebruikt. Mijn menstruatie is regelmatig en t komt nooit voor dat ik overtijd ben, dus is de kans groot dat ik zwanger ben? Reactie infoteur, 04-07-2011
Als je geen voorbehoedsmiddelen gebruikt is er altijd een kans dat je zwanger bent. Hoe groot die kans is, is lastig te zeggen, dat is sterk afhankelijk van individuele factoren, maar ook van het moment waarop jullie seks gehad hebben (wanneer dat rond je eisprong is, is de kans op een zwangerschap groter)

Fahaja, 16-06-2011
Hallo ik heb in oktober mij laten sterilliseren ben sindsdien regelmatig. ik ben op 1 april ongesteld geworden ik moest ze terug hebben op 29 april maar het was niets op 8 mei heb ik een dag of 2 beetje bloedverlies gehad maar nu moest ik op 5 juni terug ongesteld worden. kan het zijn dat na mijn sterillisatie men cyclus langer wordt
heb wel donkerde tepels gezwollen borsten, vermoeid enz… maar totaal geen stress Reactie infoteur, 19-06-2011
Voor dit soort specifieke vragen met betrekking tot sterillisatie kan je het beste je arts raadplegen.

Marie, 15-06-2011
Een paar dagen voor mijn eiersprong heb ik onveilig gemeenschap gehad 3 dagen later misselijkheid, buik rommelt, hoofdpijn. moe. moet morgen tot op de dag van vandaag mijn menstruatie komen heb vandaag een test gedaan die gaf negatief wie kan mij helpen wat ik moet doen… Reactie infoteur, 19-06-2011
Je kan pas een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Voor die tijd is er nog geen/onvoldoende hCG in de urine aanwezig, zodat een zwangerschapstest negatief zal zijn.

Marleen L., 12-06-2011
Ik moet volgende week ongesteld worden,
maar ik heb afgelopen week een beetje bloed verlies gehad,
het was gewoon rood bloed (anders dan ongelsteldheidsbloed)
nou ben ik al best lang met mijn vriend bezig om zwanger te raken, ik vroeg me af wat kan dit zijn.
Eerst dacht ik ik ben ongesteld, maar geen buikpijn wat ik normaal heb en het bloed is ook veel anders, en nu is het ook weer gestopt.
hoop dat iemand me kan vertellen wat het is… Reactie infoteur, 19-06-2011
Het kan zijn dat je een innestelingsbloeding gehad hebt.

Sofie, 10-06-2011
Ik heb mijn regels altijd te vroeg voor ik aan mijn witte pilletjes begin.
maar nu had ik mijn regels dus al en moest normaal nog 2 roze pilletjes nemen.
Ik heb deze over geslaan en ben direct begonnen met de witte.
kan dit kwaad? Reactie infoteur, 10-06-2011
Je moet je anticonceptie pil cyclus altijd in volgorde afmaken, pillen overslaan kan de beschermende werking van de pil verminderen.

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 30-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.