Slijmbeursontsteking door een vitamine B12-tekort
Een slijmbeursontsteking is een zeer pijnlijke aandoening. Je kan de ontsteking hebben in de schouder, elleboog, knie of heup. En zelfs nog op andere plekken. Maar er is een supplement wat heel goed kan werken om de pijn te verlichten en de ontsteking weg te halen! Vitamine B12 zou namelijk wel eens de oplossing kunnen zijn. Dus heb je last van een slijmbeursontsteking (buritis), probeer dan eens vitamine B12-zuigtabletten! Meestal bespeur je al heel snel resultaat en heb je minder pijn. Ga door met de vitamine B12-tabletten totdat de pijn helemaal weg is, dit is meestal reeds binnen enkele weken.
Algemeen
Slijmbeurzen komen in het hele lichaam voor. De functie van de slijmbeurs is vooral om de spieren ‘gesmeerd’ te laten lopen. Een slijmbeurs zit vaak tussen spieren en het bot, zodat de spieren niet over het bot schuren maar soepel kunnen bewegen en aanspannen door de slijmbeurs. Een slijmbeurs is een met vocht gevulde holte, een soort kussentje dat dienst doet als stootkussen.(1*)
Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking
Meestal is de oorzaak van een slijmbeursontsteking een overbelasting of het vaak maken van een bepaalde beweging (denk aan een dag je huis schilderen bijvoorbeeld). Bij oudere mensen kan de oorzaak ook liggen in een kwetsbare aanhechting van een spier, waardoor er ook eerder scheurtjes in een spier kunnen ontstaan. De spier wordt dan minder glad aan de buitenzijde en kan zo eerder de slijmbeurs irriteren.
Symptomen
Als een slijmbeurs ergens in het lichaam ontstoken raakt voelt men dat meestal door
pijn en bewegingsbeperking. Dit komt omdat de slijmbeurs door de ontsteking dikker wordt en daardoor tegen spieren en pezen aanduwt, die dan klem komen te liggen. Door de pijn in de spieren en in het kapsel zelf ontstaat er vervolgens een bewegingsbeperking. Hoeveel je beperkt wordt in de beweging hangt erg af van de mate van de ontsteking zelf en hoe lang de ontsteking al aanwezig is.
Slijmbeursontsteking genezen
In eerste instantie is vooral rust heel belangrijk. Vaak kan een fysiotherapeut of bijvoorbeeld een osteopaat je daarna oefeningen meegeven zodat de bewegelijkheid verbeterd kan worden. Huisartsen kunnen daarnaast ook een injectie met cortisonen geven die pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Maar vaak wordt er lang gewacht met deze injecties omdat ze soms meer kwaad dan goed doen. Er is buiten dit alles echter een simpele oplossing, die heel effectief kan zijn. In 1957 al is er een onderzoek geweest naar het effect van vitamine B12 op een slijmbeursontsteking. Deze vitamine pakt de ontsteking aan. In 1957 werd dat gedaan middels B12-injecties omdat inname van B12-tabletten geen effect sorteerde. Maar in die tijd bestonden de B12-zuigtabletten nog niet. En laten die nu bijna net zo goed werken! Het pijnstillende effect voel je meestal al binnen een paar dagen.
Een tekort aan vitamine B12
Volgens dit onderzoek is er dus een samenhang tussen het ontstaan van een slijmbeursontsteking en een
vitamine B12-tekort. Vitamine B12-tekort ontstaat allereerst door een opnameprobleem in de maag, gevolgd door een verminderde opname van vitamine B12 in het laatste deel van de dunne darm (ileum). Een en ander wordt veelal veroorzaakt door beschadigingen in het maagdarmkanaal of door gebruik van medicatie zoals maagzuurremmers of metformine (bij type 2-diabetes). Ook het slikken van ontstekingsremmers (NSAID's) kan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. Zeker als men meerdere klachten heeft ten gevolge van een B12-tekort (waaronder o.a. vermoeidheid, tintelingen in handen en voeten, duizeligheid, bloedarmoede, hoofdpijn etc. etc.) loont het de moeite eens na te gaan waar dat B12-tekort vandaan kan komen.
Dosering van vitamine B12
Injecties van B12 zijn nog altijd een goede optie. Maar lang niet alle huisartsen geven B12-injecties en bovendien worden veel mensen ook niet blij van injecties. Maar gelukkig kan je als alternatief ook B12-zuigtabletten innemen, 1000 tot 2000 mcg gram per dag (= 1 a 2 zuigtabletjes) is al voldoende. Kies dan het liefst wel voor een de goede vorm B12 tabletjes. Vitamine B12 is namelijk verkrijgbaar in drie verschillende vormen cyanocobalamine, methylcobalamine en adenocobalamine. De eerste vorm (cyanocobalamine) is de goedkoopste vorm van B12 en werkt duidelijk minder goed. Dus kijk naar de methyl- of adenovorm in zuigtabletjes. Die zijn verkrijgbaar van verschillende merken. De tabletten zijn vaak gezoet d.m.v. kersenaroma, dus ook nog eens lekker van smaak. Het best is om het tabletje (of 2) in te nemen voor het ontbijt zodat het goed door de slijmvliezen in de mond kan worden opgenomen. Voor een overschot aan vitamine B12 door inname van de zuigtabletten behoef je niet bang te zijn, Een teveel aan vitamine B12 wordt ook weer uitgeplast. Voor de prijs behoeft men het ook niet te laten. De tabletjes zijn echt niet duur.
Nog een ander goed werkend supplement
Buiten de vitamine B12-tabletjes is er nog een ander middel dat zeer goed kan helpen bij een (slijmbeurs)ontsteking. Dat is het homeopathische middel Traumeel van de firma Heel. Het middel bevat meerdere homeopatische verdunningen zoals Arnica, Symphytum en Hypericum. Traumeel werkt ontstekingsremmend en is zeer geschikt, ook bij kneuzingen en verrekkingen. Het middel is verkrijgbaar in gel, tabletvorm, druppels en ampullen om te injecteren (door een arts). Traumeel kan er voor zorgen dat de pijn al binnen enkele dagen vermindert. Houd daarbij wel de nodige rust, dus ga het gewricht niet overbelasten omdat de pijn minder wordt. Een slijmbeursontsteking heeft gewoon een tijd rust nodig.
Lees verder