Vruchtwaterembolie: symptomen, behandeling en prognose

Vruchtwaterembolie: symptomen, behandeling en prognose Een vruchtwaterembolie is erg zeldzaam maar ook zeer gevaarlijk. Er komen dan bij de bevalling vruchtwater, cellen van de foetus en/of haar in de bloedbaan van de vrouw terecht. In veel gevallen zal de vrouw hieraan overlijden in het kraambed als de symptomen niet op tijd worden herkend. Het staat op nummer vijf van meest voorkomende oorzaken van kraambedsterfte in de wereld. Een vruchtwaterembolie kan ook schadelijk zijn voor het kindje doordat het bijvoorbeeld te maken krijgt met een zuurstoftekort tijdens de bevalling.

Vruchtwaterembolie


Wat is een vruchtwaterembolie?

Een embolie is de afsluiting van een slagader of een ader. Dit komt voor in meerdere vormen. Zo is er de trombo-embolie, waarbij trombose optreedt op de ene locatie, welke loslaat en elders in de bloedcirculatie voor een verstopping zorgt. Ook kan een vet-embolie optreden wanneer kleine bolletjes vet uit het beenmerg in de bloedbaan terecht komen.

Bij een vruchtwaterembolie (Engels: amniotic fluid embolism) komen er bij de bevalling vruchtwater, cellen van de foetus en/of haar in de bloedbaan van de vrouw terecht. Dit geeft een allergische reactie die zo ernstig is dat hij in veel gevallen fataal blijkt. Deze levensgevaarlijke situatie kan ontstaan wanneer tegelijk een scheur ontstaat in de vliezen waarin het kindje zit en in de veneuze bloedvaten van de baarmoeder of baarmoederhals van de vrouw. Blootstelling aan materiaal van de foetus is op zich niet zeldzaam, maar het kan een ketting van allergische reacties in gang zetten.

Cijfers over het voorkomen van een vruchtwaterembolie zijn niet heel precies. Geschat wordt dat het voorkomt bij 1 op de 8.000 tot 80.000 bevallingen wereldwijd. Een recente Noorse studie schat de kans op circa 1 op 20.000, oftewel 0,005%. De kans op overlijden aan een vruchtwaterembolie in de westerse wereld (en dus in Nederland) wordt geschat op circa 26 tot 37%. In ontwikkelingslanden is die kans veel groter. Een Britse studie bracht naar voren dat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen uit etnische minderheden.

Factoren die de kans op een vruchtwaterembolie vergroten

Het proces dat een dergelijke embolie tot gevolg heeft komt niet vaak voor. De volgende situaties kunnen de kans erop echter vergroten:
 • Een keizersnede
 • Een kunstverlossing
 • Het loslaten van de placenta
 • Het bij de bevalling kunstmatig doorbreken van de vliezen
 • Het inleiden van de bevalling met Misoprostol
 • Het bevallen op hogere leeftijd (35+)
 • Multipariteit (het bevallen van het zoveelste kind)
 • Pre-eclampsie (een combinatie van te hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine)
 • Polyhydramnion (een te veel aan vruchtwater tijdens de zwangerschap)
 • Placenta praevia (laagliggende moederkoek)
Wanneer een van de volgende situaties zich voordoet dan zal een gynaecoloog extra waakzaam zijn voor het ontstaan van een vruchtwaterembolie.

Symptomen van een vruchtwaterembolie

Bij het optreden van een vruchtwaterembolie kunnen de volgende symptomen mogelijk worden waargenomen:
 • Verhoogde hartslag en ademhaling
 • Benauwdheid of snakken naar adem
 • Lage bloeddruk
 • Hartritmestoornissen met pijn op de borst
 • Cyanose (blauw worden van huid en lippen)
 • Rillingen
 • Bronchospasme / hoesten
 • Overgeven
 • Vieze smaak in de mond
 • Wegraken of bewusteloosheid
 • Epileptische aanvallen
 • Veel bloedverlies door problemen met de bloedstolling

Behandeling

Wanneer door het optreden van een van de onder het kopje 'Factoren die de kans op een vruchtwaterembolie vergroten' genoemde situaties de kans op een vruchtwaterembolie groter wordt geschat dan normaal, dan kan een waarschijnlijkheidsdiagnose worden gesteld. Op dat moment moet snel worden gehandeld. De baby zal in dat geval altijd met een spoedkeizersnede gehaald worden en de moeder zal worden opgenomen op de intensive care. Hier zal extra zuurstof worden toegediend en zal alles in het werk worden gesteld om stollingsproblemen te voorkomen en te behandelen zoals het toedienen van extra vloeistoffen. Mogelijk zal ook gereanimeerd moeten worden.

Gevolgen voor het kind

Bij baby's die geboren worden bij een bevalling waarbij de moeder te kampen heeft met een vruchtwaterembolie, komt een zuurstoftekort in de hersenen en hersenverlamming (Ziekte van Little) vaker voor dan gemiddeld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vruchtwaterembolie: Vruchtwater in bloedbaan van moederVruchtwaterembolie: Vruchtwater in bloedbaan van moederEen vruchtwaterembolie is een zeldzame zwangerschapscomplicatie. Bij deze ernstige aandoening komen vruchtwater, foetale…
Wat zwangerschapsdiabetes isWat zwangerschapsdiabetes isZwangere vrouwen kunnen na de 24e week last krijgen van (meestal) tijdelijke zwangerschapsdiabetes. Naar schatting krijg…
Bevallen na 42 weken zwangerschapBevallen na 42 weken zwangerschapAls de bevalling na 42 weken zwangerschap plaatsvindt spreekt men van serotiniteit. Wat houdt dit in? Wat kunnen de even…
Luchtembolie, oorzaak en symptomenLuchtembolie, oorzaak en symptomenEmbolie is een afsluiting van een ader of slagader waardoor de doorstroming van het bloed stagneert. Dit kan ernstige ge…

Septische shock op de loerSeptische shock op de loerShock is altijd ernstig. De bloeddruk is laag en de hartslag snel om de bloedcirculatie nog enigszins op peil te houden…
Gebroken rug: ruggengraat fractuur, herstel of benen verlamdGebroken rug: ruggengraat fractuur, herstel of benen verlamdDe ruggengraat vormt de drager van het lichaam, waarbij het stoten opvangt en bewegingen kan maken. Het bestaat uit een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tasha, Pixabay
 • Medicinfo - http://www.medicinfo.nl/%7Ba13b13e3-1280-4f3f-b497-4f54edfabe83%7D
 • Patient - http://www.patient.co.uk/doctor/amniotic-fluid-embolism
 • Resuscitation Journal - http://www.resuscitationjournal.com/article/S0300-9572(07)00097-4/abstract
 • Wikipedia
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 29-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.