Neuralgische amyotrofie: veel pijn, atrofie en verlamming

Neuralgische amyotrofie: veel pijn, atrofie en verlamming Het hebben van stevige tot overheersende pijn in schouder en arm kan neuralgische amyotrofie inhouden. De aandoening staat ook bekend als het syndroom van Parsonage-Turner of acute brachiale neuropathie. In ons land komt het circa zeshonderd keer per jaar voor en kan een langdurige pijn, verzwakking van de spieren of verlamming inhouden. Wat zijn de symptomen met consequenties van deze aandoening en hoe kan het worden behandeld?

Neuralgische amyotrofie


Invloed van zenuwen

In het lichaam zitten overal zenuwen verantwoordelijk voor de communicatie tussen lichaamsdelen en hersenen. Bij het oplopen van een snee wordt een elektrisch signaal via de zenuw verstuurd, zodat het door de hersenen als pijn wordt geregistreerd. Oftewel weefsel is beschadigd, waardoor nociceptieve pijn wordt veroorzaakt. Door toedoen van ontstekingen of beschadigingen aan de zenuwen kan neuropatische pijn worden veroorzaakt. Omdat de veroorzaker inwendig zit, is het probleem oppervlakkig niet te herkennen. In het geval van neuralgische amyotrofie zijn zenuwen aangetast, waardoor onjuiste signalen worden verstuurd. Dat kan leiden tot pijnlijke steken, herhaalde aanvallen of juist het uitvallen van die zenuwen. In dit geval gaat het om de hoofdzenuw, welke vanuit de nek onder de bovenarmspier langs de oksel loopt (plexus brachialis) en in de arm met hand vertakt.

Ontsteking

Overal in het lichaam kunnen ontstekingen voorkomen. Een ontsteking resulteert in zwelling en druk op weefsels. In het geval van zenuwontsteking neemt de inwendige druk op de informatiebanen toe. De overdracht van elektrische impulsen via natriumionen wordt verstoord. Het kan overmatige signalen terug naar de hersenen sturen, maar kan ook de signaalversturing stopzetten. De ontsteking kan daarbij erfelijk zijn (relatief weinig voorkomend), het kan spontaan worden veroorzaakt (in negentig procent van de gevallen) en het kan door alcoholmisbruik worden getriggerd. Daarnaast wordt verondersteld, dat het afweersysteem de ontsteking veroorzaakt. Aan de zenuwbanen gerelateerde eiwitcellen worden in dat geval als lichaamsvreemd beschouwd en door het immuunsysteem aangepakt.

Overbelaste spieren

Binnen de groep patiënten is het opvallend dat het vaak mensen met overbelaste spieren treft. Het gaat daarbij om mensen die langdurig aan intensieve sport hebben gedaan of arbeiders met een zwaar beroep. Oftewel men heeft relatief sterke zware spieren gehad, waarbij de armen en schouders overmatig zijn gebruikt. Waarom het de ene persoon binnen deze groep wel of niet overkomt is onduidelijk, echter het lijkt gerelateerd aan hoe zwaar het lichaam is gebruikt.

Symptomen neuralgische amyotrofie

Het acuut voorkomen van een scherp stekende pijn in de schouder en arm is een opvallend signaal. De werking van de arm zal daardoor direct veel minder zijn, waarnaast meerdere complicaties kunnen optreden. Denk aan de volgende klachten.

Overheersende pijn en pijnaanvallen

Indien de aandoening voordoet start het met ernstige aanhoudende pijn in de schouder, waarna het in de arm trekt. De pijn zal meestal in opeenvolgende perioden van toepassing zijn, waarbij een aanval veel overlast veroorzaakt. Het gaat continu door echter de ernst kan bij bewegingloosheid afnemen. Toch zal het weken tot maanden pijnlijk zijn, waarbij de arm praktisch niet kan worden bewogen. Dat houdt in dat tillen, dingen vastpakken, boven het hoofd werken, veraf dingen pakken, ondoordachte bewegingen maken, schrijven, dingen openen enzovoorts zullen praktisch onmogelijk zijn. De arm dient dus voldoende rust te krijgen, waarbij men het bij voorkeur in een mitella draagt. De ontsteking gaat echter niet snel over, waardoor het lijkt alsof de arm langdurig werkeloos is.

Verzwakking spieren en atrofie

Bijkomend verschijnsel is dat de druk op de zenuwen dermate toeneemt, dat de ernstige pijn verdwijnt en gevoelloosheid ervoor in de plaats komt. Oftewel plaatselijk kan de arm of schouder ernstig krachtverlies hebben en het kan verlamd raken. Elektrische signalen worden niet meer via de zenuwbanen, axon en myeline verzonden of door spierreceptoren ontvangen. Het zorgt ervoor dat men de arm niet meer kan gebruiken tot er herstel optreedt. Daarnaast levert het een verslechterde doorbloeding van de huid en arm op. Het zal zwakte van de arm inhouden, waarbij ook atrofie optreedt. De arm kwijnt als het ware weg, doordat spieren niet meer worden geprikkeld en het lichaam er minder energie (zuurstofrijk bloed) aan geeft.

Kans op herhaling en herstel

Heeft men de erfelijke variant dan zal in driekwart van de gevallen recidive optreden, oftewel na herstel krijgt men wederom een periode van heftige aanvallen. Bij de niet erfelijke variant gaat het om een kwart van de gevallen. Er wordt verondersteld dat een herstel meerdere maanden tot soms jaren duurt. Toch zal het herstel niet compleet zijn. Meestal zal men in enige mate klachten blijven houden aan de schouder of arm. Pijn, vermoeidheid en weinig kracht hebben kunnen jarenlang aanhouden. Oftewel de vooruitzichten zijn minder goed, waarbij de persoon veel overlast kan blijven houden. Een combinatie van pijnstillers, ontstekingsremmers, immuunsysteem onderdrukkers tezamen met bepaalde lichaamsbewegingen en oefeningen moeten de overlast van de aandoening verzachten. Welke combinatie moet worden toegepast hangt dus per geval af. Laat u informeren door de behandelend arts omtrent de vooruitzichten en herstel van deze pijnlijke aandoening.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandende schouder: oorzaken van branderig gevoel schouderBrandende schouder: oorzaken van branderig gevoel schouderEen brandende schouderpijn kan zeer onaangenaam zijn. Een branderig gevoel in de schouder kan constant aanwezig zijn of…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Arm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm/schouder uit de kom: herstel en operatieArm oftewel schouder uit de kom, dit kan zeer plotseling ontstaan en erg pijnlijk zijn. Bij jonge kinderen wordt het vaa…

Wallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIAWallenberg-syndroom: hangend ooglid en lastig spreken na TIAHet hebben van een TIA of beroerte kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor het functioneren van de mens. Toch hangt he…
Kobaltvergiftiging door kunstheup: symptomen en behandelingKobaltvergiftiging door kunstheup: symptomen en behandelingWie een metaal-op-metaal-heupprothese (MoM-prothese) heeft kan een verhoogde concentratie kobalt in het bloed hebben. Di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tacluda, Rgbstock
  • http://www.spierziekten.nl/overzicht/neuralgische-amyotrofie/oorzaak-en-verschijnselen/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Parsonage-Turner
  • www.umcn.nl/Zorg/Ziektebeelden/Pages/neuralgischeamyotrofie.aspx
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.