Knopenvrees: geen knoop kunnen zien of aanraken
Door het zien van knopen kunnen sommige mensen een overreactie krijgen, waarbij angsten de overhand nemen. Het zweet staat men in de handen, de hartslag is hoog en het geeft een zeer beklemmend gevoel. Het kan tot een teruggetrokken leven en/ of depressiviteit leiden. Wat houdt knopenvrees in, hoe wordt deze fobie veroorzaakt, hoe kan het aan een onverwerkt verleden gerelateerd zijn en waarom moeten de psychische problemen worden behandeld?
Knopenvrees
Fobieën
Het hebben van angsten, vrees of fobieën zijn van toepassing op iedere generatie. Het lijkt echter wel zo dat het aandeel angsten onder de bevolking toeneemt zonder dat er een werkelijke reden aan ten grondslag ligt. Mogelijk komt het omdat we meer in een beschermde omgeving opgroeien waarbij verhalen of bijgeloof eerder de geest van de mens kunnen beïnvloeden. Men raakt de normale controle over zichzelf kwijt juist doordat de angst altijd op de loer ligt. Dit heeft op zijn beurt weer een negatieve invloed op de algehele
stemming en tevredenheid. Zo ook bij de angst voor knopen. Wat houdt knopenvrees in?
Knopen vermijden
Heeft men eenmaal een
angst dan komt men er niet snel vanaf. Denk aan smetvrees of arachnofobie waarbij men overmatige angst voor spinnen heeft. Het leven wordt er compleet door in beslag genomen. Iedere keer als men een knoop ziet dan bekruipt het gevoel zich weer. Oftewel men wordt er geregeld door lastig gevallen. In de meeste gevallen zal het een relatief oppervlakkige aandoening zijn waarbij men nog wel een normaal sociaal en werkend bestaan heeft. In het meest extreme geval kan het eveneens dat leven compleet verstoren waardoor men in een sociaal isolement geraakt.
Waar komt knopenvrees vandaan?
In de meeste gevallen is er bewust of onbewust iets gebeurd waardoor het een en ander in gang is gezet. Een klein of onschuldig voorval in het verleden kan een continue angst voor de knoop geven waarbij die angst ook steeds erger wordt. De angst wordt groter juist doordat men het niet begrijpt. Het kan zijn dat men als baby per ongeluk een knoop heeft ingeademd en bijna is gestikt. Anderzijds kunnen andere ervaringen grote impact hebben waarbij mogelijk een derde partij kleding met knopen droeg. Denk aan misbruik door iemand met knopen aan de kleding. De herinnering daaraan is inmiddels compleet verdrongen echter de knoop blijft continu als herkenningspunt of angstaandrijver door het hoofd zwerven. Oftewel dat beeld is een eigen leven gaan leiden waardoor de persoon heftige angsten krijgt.
Bewuste angst en dalende tevredenheid
Het hebben van aanhoudende angst zorgt ervoor dat men veel spanningen heeft. Men moet als het ware continu op de hoede zijn om geen enkele knoop tegen te komen. Door die oplettendheid zal men juist veel eerder knopen vinden waardoor de angst aanvullend wordt gestimuleerd. Probleem van veel angst, stress en spanningen is dat men veel van de stof serotonine verbruikt. Het is een neurotransmitter welke verantwoordelijk is voor de stemming, lust (aan seks en eten) en tevredenheid. Veel angsten hebben zorgt ervoor dat het serotoninegehalte sterk daalt waardoor de lichaamstevredenheid snel afneemt. Die omstandigheid kan aanleiding zijn voor ernstige neerslachtigheid.
Teruggetrokkenheid en depressiviteit
Omdat praktisch iedereen kleding draagt met knopen is de kans ook zeer groot dat men buiten knopen tegenkomt. Oftewel buiten de huishoudelijke kring zal men altijd grote angst hebben om er weer mee geconfronteerd te worden. Daarnaast zorgt het negatieve
gevoel ervoor dat men in een
depressie terechtkomt. Men sluit zich steeds verder van de omgeving af ook om de kans op het tegenkomen van knopen te minimaliseren. Er kan sprake zijn van een teruggetrokken leven.
Behandeling
Zoals bij vele psychische problemen en angsten is het van belang om ermee geconfronteerd te worden. Enerzijds gaat het erom dat men wel in contact komt met knopen zodat men er weer gewend aan raakt. Het helpt daarbij zeker als er geestelijke steun en toeverlaat is. Anderzijds is het van belang om te ontdekken waarom men een bepaalde angst heeft. Onverwerkte gebeurtenissen in het verleden kunnen grote invloed hebben op de
geest. Door bijvoorbeeld regressietherapie toe te passen kan men een beter beeld krijgen waardoor bepaalde problemen zijn ontstaan. Het kan inhouden dat men pas laat in het leven ontdekt dat er “iets” op jeugdige leeftijd is voorgevallen.
Een knoop is een onschuldig iets en kan niemand kwaad doen. Toch kan knopenvrees heftige vormen aannemen waardoor het
leven ontregeld raakt. Het is van belang om psychische hulp of steun te zoeken zodat men er wel mee leert leven.