Knopenvrees: geen knoop kunnen zien of aanraken

Knopenvrees: geen knoop kunnen zien of aanraken Door het zien van knopen kunnen sommige mensen een overreactie krijgen, waarbij angsten de overhand nemen. Het zweet staat men in de handen, de hartslag is hoog en het geeft een zeer beklemmend gevoel. Het kan tot een teruggetrokken leven en/ of depressiviteit leiden. Wat houdt knopenvrees in, hoe wordt deze fobie veroorzaakt, hoe kan het aan een onverwerkt verleden gerelateerd zijn en waarom moeten de psychische problemen worden behandeld?

Knopenvrees


Fobieën

Het hebben van angsten, vrees of fobieën zijn van toepassing op iedere generatie. Het lijkt echter wel zo dat het aandeel angsten onder de bevolking toeneemt zonder dat er een werkelijke reden aan ten grondslag ligt. Mogelijk komt het omdat we meer in een beschermde omgeving opgroeien waarbij verhalen of bijgeloof eerder de geest van de mens kunnen beïnvloeden. Men raakt de normale controle over zichzelf kwijt juist doordat de angst altijd op de loer ligt. Dit heeft op zijn beurt weer een negatieve invloed op de algehele stemming en tevredenheid. Zo ook bij de angst voor knopen. Wat houdt knopenvrees in?

Knopen vermijden

Heeft men eenmaal een angst dan komt men er niet snel vanaf. Denk aan smetvrees of arachnofobie waarbij men overmatige angst voor spinnen heeft. Het leven wordt er compleet door in beslag genomen. Iedere keer als men een knoop ziet dan bekruipt het gevoel zich weer. Oftewel men wordt er geregeld door lastig gevallen. In de meeste gevallen zal het een relatief oppervlakkige aandoening zijn waarbij men nog wel een normaal sociaal en werkend bestaan heeft. In het meest extreme geval kan het eveneens dat leven compleet verstoren waardoor men in een sociaal isolement geraakt.

Waar komt knopenvrees vandaan?

In de meeste gevallen is er bewust of onbewust iets gebeurd waardoor het een en ander in gang is gezet. Een klein of onschuldig voorval in het verleden kan een continue angst voor de knoop geven waarbij die angst ook steeds erger wordt. De angst wordt groter juist doordat men het niet begrijpt. Het kan zijn dat men als baby per ongeluk een knoop heeft ingeademd en bijna is gestikt. Anderzijds kunnen andere ervaringen grote impact hebben waarbij mogelijk een derde partij kleding met knopen droeg. Denk aan misbruik door iemand met knopen aan de kleding. De herinnering daaraan is inmiddels compleet verdrongen echter de knoop blijft continu als herkenningspunt of angstaandrijver door het hoofd zwerven. Oftewel dat beeld is een eigen leven gaan leiden waardoor de persoon heftige angsten krijgt.

Bewuste angst en dalende tevredenheid

Het hebben van aanhoudende angst zorgt ervoor dat men veel spanningen heeft. Men moet als het ware continu op de hoede zijn om geen enkele knoop tegen te komen. Door die oplettendheid zal men juist veel eerder knopen vinden waardoor de angst aanvullend wordt gestimuleerd. Probleem van veel angst, stress en spanningen is dat men veel van de stof serotonine verbruikt. Het is een neurotransmitter welke verantwoordelijk is voor de stemming, lust (aan seks en eten) en tevredenheid. Veel angsten hebben zorgt ervoor dat het serotoninegehalte sterk daalt waardoor de lichaamstevredenheid snel afneemt. Die omstandigheid kan aanleiding zijn voor ernstige neerslachtigheid.

Teruggetrokkenheid en depressiviteit

Omdat praktisch iedereen kleding draagt met knopen is de kans ook zeer groot dat men buiten knopen tegenkomt. Oftewel buiten de huishoudelijke kring zal men altijd grote angst hebben om er weer mee geconfronteerd te worden. Daarnaast zorgt het negatieve gevoel ervoor dat men in een depressie terechtkomt. Men sluit zich steeds verder van de omgeving af ook om de kans op het tegenkomen van knopen te minimaliseren. Er kan sprake zijn van een teruggetrokken leven.

Behandeling

Zoals bij vele psychische problemen en angsten is het van belang om ermee geconfronteerd te worden. Enerzijds gaat het erom dat men wel in contact komt met knopen zodat men er weer gewend aan raakt. Het helpt daarbij zeker als er geestelijke steun en toeverlaat is. Anderzijds is het van belang om te ontdekken waarom men een bepaalde angst heeft. Onverwerkte gebeurtenissen in het verleden kunnen grote invloed hebben op de geest. Door bijvoorbeeld regressietherapie toe te passen kan men een beter beeld krijgen waardoor bepaalde problemen zijn ontstaan. Het kan inhouden dat men pas laat in het leven ontdekt dat er “iets” op jeugdige leeftijd is voorgevallen.

Een knoop is een onschuldig iets en kan niemand kwaad doen. Toch kan knopenvrees heftige vormen aannemen waardoor het leven ontregeld raakt. Het is van belang om psychische hulp of steun te zoeken zodat men er wel mee leert leven.
© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tien meest voorkomende fobieën in NederlandDe tien meest voorkomende fobieën in NederlandIedereen is wel ergens bang voor. Dat is nog niet hetzelfde als een fobie. Maar bepaalde fobieën komen behoorlijk vaak v…
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Arachnofobie: angst voor spinnenArachnofobie is een overmatige angst voor spinnen. Naar verluidt is arachnofobie de meest voorkomende 'dierenfobie'. Ara…
Wat is een fobieWat is een fobieEen fobie is een extreme, irrationele angst voor een situatie, plaats, object, persoon of dier. Mensen met een fobie zul…

Verstandskies, pijn en verwijderenVerstandskies, pijn en verwijderenDe verstandskies of wijsheidstand komt op latere leeftijd door: gemiddeld met 18 jaar. Soms komt deze zelfs nog later do…
Knobbeltje voor het oor: verwijderen gezwel oorspeekselklierKnobbeltje voor het oor: verwijderen gezwel oorspeekselklierVoor een goede vochtigheid en hygiëne in de mond zorgen klieren voor speekselaanmaak. De grootste klier zit bij het oor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TACLUDA, Rgbstock
  • http://www.moorsmagazine.com/lijstebrij/fobie.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.