Maagpoliepen: symptomen en behandeling van een maagpoliep
Maagpoliepen symptomen bestaan onder meer uit vage buikpijn, bloedverlies, bloedarmoede en problemen met de spijsvertering. Een maagpoliep is een goedaardig gezwel van de maag. Het is vaak niet duidelijk hoe een maagpoliep is ontstaan. Waarschijnlijk is een chronische maagontsteking de belangrijkste oorzaak. Het ontstaan van poliepen wordt ook geassocieerd met een Helicobacter pylori-infectie. Maagpoliepen hoeven niet altijd symptomen of klachten te geven. Een maagpoliep kan middels een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) aangetoond en tegelijk verwijderd worden. De vooruitzichten hangen af van de aard van de poliepen, of ze potentieel kwaadaardig zijn, en je algehele gezondheid.
Wat is een maagpoliep?
Een
maagpoliep is een goedaardige woekering van slijmvlies (mucosa), waarmee de binnenkant van de maag is bedekt. De meeste poliepen blijven goedaardig en meestal niet levensbedreigend. Een enkele keer kan een poliep uitgroeien tot een kwaadaardige tumor, waardoor
maagkanker ontstaat.
Verschillende soorten maagpoliepen
Er zijn verschillende soorten maagpoliepen. Hyperplastische poliepen komen het meeste voor in de maag. Deze poliepen bestaan uit weefsel van gewoon maagslijmvlies. Hyperplastische poliepen zijn veranderingen in het normale maagslijmvlies op plekken waar te veel weefsel groeit. Zij ontwikkelen zich in gebieden die chronisch ontstoken zijn en waar een beschadiging van het slijmvlies is opgetreden door bijvoorbeeld een
maagzweer, vaak in verband gebracht met een
Helicobacter pylori-infectie. Deze lastpak leeft in het slijmvlies van de maag en is ongevoelig voor het agressieve maagzuur. Hyperplastische poliepen komen vaker voor naarmate mensen ouder worden en ze worden iets vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. De kans is zeer klein dat hyperplastische poliepen kwaadaardig worden. Poliepen daarentegen die bestaan uit klierweefsel, de zogenaamde adenomateuze poliepen (of adenomen), kunnen op een gegeven ogenblik wel uitgroeien tot kanker, vooral wanneer er meerdere adenomen in de maag voorkomen, of als een adenoom groter is dan 2 cm.
Oorzaken van poliepen in de maag
Maagpoliepen vormen zich in reactie op schade aan de maagwand. De meest voorkomende oorzaken van de maagpoliepen zijn:
Chronische maagontsteking
Maagontsteking, ook bekend als gastritis, kan de vorming van hyperplastische poliepen en adenomen veroorzaken. Hyperplastische poliepen worden waarschijnlijk niet kwaadaardig, alhoewel ze een risico vormen als ze groter zijn dan 1 cm. Adenomen zijn de minst voorkomende vorm van maagpoliepen, maar dit type kan uitgroeien tot kanker. Daarom worden ze gewoonlijk verwijderd.
Familiaire adenomateuze polyposis
Familiaire adenomateuze polyposis (FAP) is een erfelijke aandoening waarbij honderden poliepen in de dikke darm voorkomen. Ook gaat FAP vaak samen met een aantal andere, meer onschuldige verschijnselen, zoals poliepen in de maag
Regelmatig gebruik van bepaalde maagmedicijnen
Bepaalde type poliepen komen veel voor bij mensen die regelmatig protonpompremmers nemen om maagzuur te verminderen. Deze poliepen zijn over het algemeen klein en zijn geen reden tot bezorgdheid. Als ze groter worden dan 1 cm bestaat er een klein risico op kanker.
Risicofactoren
Factoren die de kansen op het ontwikkelen van maagpoliepen verhogen, zijn:
Leeftijd
Maagpoliepen komen vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen.
Bacteriële maaginfectie
Helicobacter pylori (H. pylori) bacteriën zijn een veelvoorkomende oorzaak van de gastritis die bijdraagt aan hyperplastische poliepen en adenomen.
Familiaire adenomateuze polyposis
Dit zeldzame, erfelijke syndroom verhoogt het risico van
darmkanker en andere aandoeningen, waaronder maagpoliepen.
Bepaalde medicijnen
Langdurig gebruik van protonpompremmers, medicijnen voor de behandeling van
gastro-oesofageale reflux ziekte, wordt geassocieerd met een bepaald type maagpoliep.
Symptomen maagpoliepen
De meeste maagpoliepen zijn asymptomatisch. Slechts zelden veroorzaakt een maagpoliep de volgende klachten:
Huisarts met patiënt /
Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts inschakelen bij aanhoudende maagklachten
Het is verstandig om bij aanhoudende maagklachten naar de huisarts te gaan, zodat deze kan onderzoeken wat er aan de hand is of je zo nodig kan verwijzen naar een specialist. Als je
bloed in je ontlasting aantreft of als je bloed opgeeft, is een bezoek aan de huisarts zeker noodzakelijk.
Onderzoek en diagnose
Onderzoeken die kunnen worden gebruikt om maagpoliepen te diagnosticeren zijn onder meer:
- Gastroscopie, een kijkonderzoek van de maag; en
- Weefselmonster (biopt) tijdens het kijkonderzoek kan worden verwijderd om te worden geanalyseerd in het laboratorium.
Behandeling: maagpoliep verwijderen
Een maagpoliep kan middels een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) aangetoond worden. De arts brengt hierbij een endoscoop (een flexibele slang met daaraan een camera, via je mond en slokdarm, in je maag. Voa deze slang kunnen allerlei chirurgische instrumenten in de maag gebracht worden. Tijdens dit onderzoek kan de arts meteen kleine hapjes weefsel (biopten) wegnemen om in het laboratorium te laten onderzoeken. Zo kan bepaald worden om wat voor een poliep het gaat. Tijdens een gastroscopie kunnen kleine poliepen verwijderd worden door middel van een klein grijpertje dat op de endoscoop zit. Bij één of meerdere grotere poliepen, is een operatie nodig om deze te verwijderen.
Hoe gaat een gastroscopie in zijn werk?
Tijdens een gastroscopie lig je op je zij op de behandeltafel. Een keelverdoving (met een spray) of zelfs een roesje als je erg gespannen bent, is mogelijk. Je krijgt vervolgens een bijtring tussen je kaken, waarna de scoop achterop je
tong wordt gelegd. Met een paar keer slikken glijdt de scoop via je keel in je slokdarm de maag in. Nu kan de binnenkant van de maagwand bekeken worden en en daar waar nodig stukjes weefsel weggenomen worden voor nader microscopisch onderzoek. Dit doet geen pijn. Tijdens het onderzoek kun je gewoon ademen; de slang in je keel belemmert je niet bij de ademhaling. Het is mogelijk dat de arts bij het maagonderzoek wat lucht in je maag pompt om de maagwand beter te kunnen onderzoeken. Dat geeft een wat onaangenaam en 'opgeblazen' gevoel. Wat kleinere poliepen kunnen tijdens een gastroscopie verwijderd worden met behulp van een klein grijpertje die op de endoscoop wordt bevestigd. Een andere mogelijkheid is om de maagpoliepen te vernietigen door ze via de endoscoop bloot te stellen aan hitte, elektrische stroom of een krachtige lichtstraal.
Prognose
De behandelend arts zal de vooruitzichten in jouw specifieke situatie bespreken. De prognose hangt af van de aard van de poliepen, of ze potentieel kwaadaardig zijn, en je algehele gezondheid. Bij goedaardige poliepen is meestal niets aan de hand, maar je arts kan voorstellen om ze uit voorzorg te verwijderen.
Lees verder