Maagpoliepen: symptomen en behandeling van een maagpoliep

Maagpoliepen: symptomen en behandeling van een maagpoliep Maagpoliepen symptomen bestaan onder meer uit vage buikpijn, bloedverlies, bloedarmoede en problemen met de spijsvertering. Een maagpoliep is een goedaardig gezwel van de maag. Het is vaak niet duidelijk hoe een maagpoliep is ontstaan. Waarschijnlijk is een chronische maagontsteking de belangrijkste oorzaak. Het ontstaan van poliepen wordt ook geassocieerd met een Helicobacter pylori-infectie. Maagpoliepen hoeven niet altijd symptomen of klachten te geven. Een maagpoliep kan middels een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) aangetoond en tegelijk verwijderd worden. De vooruitzichten hangen af van de aard van de poliepen, of ze potentieel kwaadaardig zijn, en je algehele gezondheid.

Wat is een maagpoliep?

Een maagpoliep is een goedaardige woekering van slijmvlies (mucosa), waarmee de binnenkant van de maag is bedekt. De meeste poliepen blijven goedaardig en meestal niet levensbedreigend. Een enkele keer kan een poliep uitgroeien tot een kwaadaardige tumor, waardoor maagkanker ontstaat.

Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)Helicobacter pylori / Bron: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)

Verschillende soorten maagpoliepen

Er zijn verschillende soorten maagpoliepen. Hyperplastische poliepen komen het meeste voor in de maag. Deze poliepen bestaan uit weefsel van gewoon maagslijmvlies. Hyperplastische poliepen zijn veranderingen in het normale maagslijmvlies op plekken waar te veel weefsel groeit. Zij ontwikkelen zich in gebieden die chronisch ontstoken zijn en waar een beschadiging van het slijmvlies is opgetreden door bijvoorbeeld een maagzweer, vaak in verband gebracht met een Helicobacter pylori-infectie. Deze lastpak leeft in het slijmvlies van de maag en is ongevoelig voor het agressieve maagzuur. Hyperplastische poliepen komen vaker voor naarmate mensen ouder worden en ze worden iets vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. De kans is zeer klein dat hyperplastische poliepen kwaadaardig worden. Poliepen daarentegen die bestaan uit klierweefsel, de zogenaamde adenomateuze poliepen (of adenomen), kunnen op een gegeven ogenblik wel uitgroeien tot kanker, vooral wanneer er meerdere adenomen in de maag voorkomen, of als een adenoom groter is dan 2 cm.

Oorzaken van poliepen in de maag

Maagpoliepen vormen zich in reactie op schade aan de maagwand. De meest voorkomende oorzaken van de maagpoliepen zijn:

Chronische maagontsteking

Maagontsteking, ook bekend als gastritis, kan de vorming van hyperplastische poliepen en adenomen veroorzaken. Hyperplastische poliepen worden waarschijnlijk niet kwaadaardig, alhoewel ze een risico vormen als ze groter zijn dan 1 cm. Adenomen zijn de minst voorkomende vorm van maagpoliepen, maar dit type kan uitgroeien tot kanker. Daarom worden ze gewoonlijk verwijderd.

Familiaire adenomateuze polyposis

Familiaire adenomateuze polyposis (FAP) is een erfelijke aandoening waarbij honderden poliepen in de dikke darm voorkomen. Ook gaat FAP vaak samen met een aantal andere, meer onschuldige verschijnselen, zoals poliepen in de maag

Regelmatig gebruik van bepaalde maagmedicijnen

Bepaalde type poliepen komen veel voor bij mensen die regelmatig protonpompremmers nemen om maagzuur te verminderen. Deze poliepen zijn over het algemeen klein en zijn geen reden tot bezorgdheid. Als ze groter worden dan 1 cm bestaat er een klein risico op kanker.

Risicofactoren

Factoren die de kansen op het ontwikkelen van maagpoliepen verhogen, zijn:

Leeftijd

Maagpoliepen komen vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen.

Bacteriële maaginfectie

Helicobacter pylori (H. pylori) bacteriën zijn een veelvoorkomende oorzaak van de gastritis die bijdraagt aan hyperplastische poliepen en adenomen.

Familiaire adenomateuze polyposis

Dit zeldzame, erfelijke syndroom verhoogt het risico van darmkanker en andere aandoeningen, waaronder maagpoliepen.

Bepaalde medicijnen

Langdurig gebruik van protonpompremmers, medicijnen voor de behandeling van gastro-oesofageale reflux ziekte, wordt geassocieerd met een bepaald type maagpoliep.

Symptomen maagpoliepen

De meeste maagpoliepen zijn asymptomatisch. Slechts zelden veroorzaakt een maagpoliep de volgende klachten:

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts inschakelen bij aanhoudende maagklachten

Het is verstandig om bij aanhoudende maagklachten naar de huisarts te gaan, zodat deze kan onderzoeken wat er aan de hand is of je zo nodig kan verwijzen naar een specialist. Als je bloed in je ontlasting aantreft of als je bloed opgeeft, is een bezoek aan de huisarts zeker noodzakelijk.

Onderzoek en diagnose

Onderzoeken die kunnen worden gebruikt om maagpoliepen te diagnosticeren zijn onder meer:
 • Gastroscopie, een kijkonderzoek van de maag; en
 • Weefselmonster (biopt) tijdens het kijkonderzoek kan worden verwijderd om te worden geanalyseerd in het laboratorium.

Behandeling: maagpoliep verwijderen

Een maagpoliep kan middels een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) aangetoond worden. De arts brengt hierbij een endoscoop (een flexibele slang met daaraan een camera, via je mond en slokdarm, in je maag. Voa deze slang kunnen allerlei chirurgische instrumenten in de maag gebracht worden. Tijdens dit onderzoek kan de arts meteen kleine hapjes weefsel (biopten) wegnemen om in het laboratorium te laten onderzoeken. Zo kan bepaald worden om wat voor een poliep het gaat. Tijdens een gastroscopie kunnen kleine poliepen verwijderd worden door middel van een klein grijpertje dat op de endoscoop zit. Bij één of meerdere grotere poliepen, is een operatie nodig om deze te verwijderen.

Hoe gaat een gastroscopie in zijn werk?

Tijdens een gastroscopie lig je op je zij op de behandeltafel. Een keelverdoving (met een spray) of zelfs een roesje als je erg gespannen bent, is mogelijk. Je krijgt vervolgens een bijtring tussen je kaken, waarna de scoop achterop je tong wordt gelegd. Met een paar keer slikken glijdt de scoop via je keel in je slokdarm de maag in. Nu kan de binnenkant van de maagwand bekeken worden en en daar waar nodig stukjes weefsel weggenomen worden voor nader microscopisch onderzoek. Dit doet geen pijn. Tijdens het onderzoek kun je gewoon ademen; de slang in je keel belemmert je niet bij de ademhaling. Het is mogelijk dat de arts bij het maagonderzoek wat lucht in je maag pompt om de maagwand beter te kunnen onderzoeken. Dat geeft een wat onaangenaam en 'opgeblazen' gevoel. Wat kleinere poliepen kunnen tijdens een gastroscopie verwijderd worden met behulp van een klein grijpertje die op de endoscoop wordt bevestigd. Een andere mogelijkheid is om de maagpoliepen te vernietigen door ze via de endoscoop bloot te stellen aan hitte, elektrische stroom of een krachtige lichtstraal.

Prognose

De behandelend arts zal de vooruitzichten in jouw specifieke situatie bespreken. De prognose hangt af van de aard van de poliepen, of ze potentieel kwaadaardig zijn, en je algehele gezondheid. Bij goedaardige poliepen is meestal niets aan de hand, maar je arts kan voorstellen om ze uit voorzorg te verwijderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpoliepen: Goedaardige gezwellen op maagslijmvliesMaagpoliepen: Goedaardige gezwellen op maagslijmvliesMaagpoliepen zijn goedaardige gezwellen die zich vormen op het maagslijmvlies. Veelal veroorzaken deze goedaardige woeke…
Familiale polyposis coli: Erfelijke ziekten met darmpoliepenFamiliale polyposis coli: Erfelijke ziekten met darmpoliepenFamiliale polyposis coli is een syndroom van erfelijke aandoeningen waarbij de patiënt een zeer groot aantal poliepen in…
Maagabces (abces in de maag): symptomen en behandelingMaagabces (abces in de maag): symptomen en behandelingEen maagwandabces, of kortweg 'maagabces', duidt op een abces in de maagwand. Een abces is een met pus (etter) gevulde h…
Maagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn: oorzaak en behandelingMaagpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals een maagzweer, maagkanker of stress en spanning. In de meeste gevallen…

Een beroerte krijg je altijd samenEen beroerte krijg je altijd samenEen beroerte of herseninfarct zet niet alleen het leven van de patiënt op zijn kop, ook het leven van de partner of ande…
Narcolepsie: angstaanjagende hallucinaties en krachtsverliesNarcolepsie: angstaanjagende hallucinaties en krachtsverliesDiepe slaap, lastig wakker worden of nooit goed in slaap kunnen komen, waarbij men veel dagdroomt kan narcolepsie beteke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/monkeybusinessimages
 • Healthline. What Are the Symptoms, Types, and Treatments for Polyps? http://www.healthline.com/health/polyps#Overview1 (ingezien op 27-2-2017)
 • Mayo Clinic. Stomach polyps: Causes. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-polyps/basics/causes/con-20025488 (ingezien op 16-2-2017)
 • Mayo Clinic. Stomach polyps: Risk factors. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-polyps/basics/risk-factors/con-20025488 (ingezien op 16-2-2017)
 • Mayo Clinic. Stomach polyps: Tests and diagnosis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-polyps/basics/tests-diagnosis/con-20025488 (ingezien op 26-2-2017)
 • www.avl.nl
 • www.mayoclinic.org
 • www.mlds.nl
 • www.nationalezorggids.nl
 • Afbeelding bron 1: Yutaka Tsutsumi, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.