Een beroerte krijg je altijd samen

Een beroerte krijg je altijd samen Een beroerte of herseninfarct zet niet alleen het leven van de patiënt op zijn kop, ook het leven van de partner of andere familieleden, wordt er drastisch door veranderd. Een beroerte krijg je altijd samen. Zaken die je vroeger samen deed zijn voorbij want alles moet worden afgestemd op de getroffen partner.

Het leven na de revalidatie samen weer oppikken

Soms loopt het met een sisser af maar meestal volgt er na een beroerte (of herseninfarct) een lange periode van revalidatie. Als die periode eenmaal achter de rug is, is het vooral belangrijk dat de patiënt iets creatiefs gaat doen om zijn bestaan geestelijk en motorisch weer op de rails te krijgen. Alles uiteraard voor zover lichaam en geest dat nog toelaten.

Bij een beroerte telt elke seconde

Maar niet alleen in de periode na revalidatie zullen partners samen moeten zoeken naar een nieuwe invulling van hun leven, ook op het moment dat het noodlot toeslaat, is men heel nadrukkelijk op elkaar aangewezen. Het is van cruciaal belang dat de partner van de patiënt de eerste voortekenen van een beroerte snel en op een juiste manier inschat, want snel handelen kan achteraf een wereld van verschil betekenen: het ziekenhuis weer lopend verlaten of overlijden in een verpleeghuis. Bij een herseninfarct telt immers elke seconde.

Snelle behandeling met sterke bloedverdunners van levensbelang

Een snelle behandeling met sterke bloedverdunners, ook wel trombolyse genaamd, kan achteraf veel narigheid voorkomen. Op die manier kan men het bloedpropje dat de beroerte veroorzaakte, oplossen. De trombolyse-therapie wordt nu al een reeks van jaren met veel succes toegepast en verbetert de kansen op volledig herstel aanzienlijk.

Als getroffen patiënten binnenkomen op een afdeling neurologie is het zaak dat alles daarvoor al in gereedheid is gebracht. Alle spullen voor het aanbrengen van de infusen, moeten als het ware grijpklaar liggen. Men blijft continu bezig om de snelheid te verhogen. Waar vroeger een verpleegkundige met behulp van een rekenmachine de juiste dosering moest bepalen, ligt er tegenwoordig een kant en klare tabel gereed met de medicijndosering naar lichaamsgewicht.

Naaste familie is erg belangrijk bij herstel

De gevolgen van een beroerte treffen, zoals hiervoor al opgemerkt, niet alleen de patiënt zelf, maar ook de mensen die hun leven met hem delen. Die naasten moeten veel tijd, geduld en inlevingsvermogen bezitten en hun leven vaak volledig omgooien. Reizen, hobby's en sociale contacten worden doorgaans sterk beïnvloed door de handicap van de partner. Want van de een op de andere dag is de partner of de ouder op hulp, ondersteuning en aanmoediging aangewezen, zaken die verpleegkundigen of therapeuten niet of niet blijvend kunnen leveren. Voor het succes van de revalidatie na een beroerte is de rol van de familie dus cruciaal.

Een vreemde in eigen huis

Bijzonder problematisch is het voor familieleden van patiënten, wanneer door het herseninfarct ook de persoonlijkheid van een vertrouwd iemand veranderd is. Sommige patiënten reageren op de hulpeloosheid en het plotseling wegvallen van eigen vaardigheden aanvankelijk met wanhoop en depressie, anderen reageren zelfs agressief. Vaak is als gevolg van een herseninfarct ook de emotionele controle in de hersenen aangetast, zodat de patiënt op ongepaste momenten lacht of huilt. Voor de naasten kan dit een aanzienlijke belasting zijn. Op zo'n moment is het belangrijk om de agressie en tranen niet al te zeer op jezelf in te laten werken.

Revalidatie alleen volstaat niet

Familieleden zijn de belangrijkste helpers van een getroffen persoon om na een beroerte de weg naar een zelfstandig leven weer mogelijk te maken. Revalidatietherapie alleen volstaat niet om de spraak of bewegingscontrole weer te herstellen. Partners en overige naaste familieleden moeten de verleiding weerstaan om de betrokkene te zeer te bemoederen, hem zaken uit handen te nemen of bijvoorbeeld onvolledige zinnen voor hem af te maken.

Aan partners wordt ook geadviseerd om geen besluiten over het hoofd van de betrokken persoon heen te nemen, maar hem voor zichzelf te laten spreken. Dat geldt vooral voor diegenen die hun gedachten door de beroerte moeilijk kunnen overbrengen. Laat aan anderen merken dat de patiënt voor u even gelijkwaardig, lief en waardevol is als mens is, dan vóór zijn ziekte.

Motiveren in plaats van corrigeren

Na een beroerte is het zowel voor de patiënt als voor zijn naasten van belang dat het leven verder gaat. Elk kleine stap en vooruitgang moet worden gewaardeerd. Mensen die een beroerte hebben gehad, moeten hun zelfstandigheid zo veel mogelijk herwinnen. En daarbij gaat het er niet om dat het resultaat perfect is. Dat geldt voor de spraak evenzeer als bijvoorbeeld voor het zelfstandig aankleden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trombolyse: behandelingen van herseninfarct binnen 4,5 uurMensen die worden getroffen door een herseninfarct zouden direct moeten worden behandeld met Trombolyse. Trombolyse is d…
Seksproblemen na beroerte komen veel voorVeel mensen die een beroerte hebben gehad krijgen daarna problemen in hun seksleven. Zeker 6 van de 10 personen heeft da…
Herseninfarct: symptomen, oorzaak, gevolgen en behandelingHerseninfarct: symptomen, oorzaak, gevolgen en behandelingHerseninfarct symptomen bestaan uit een scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm. Een herseninfarct staat ook beken…
Herseninfarct bij anticonceptiepilHerseninfarct bij anticonceptiepilBij een herseninfract zou je denken dat het alleen bij oudere mensen voorkomt. Integendeel. Ook jongeren, met name meisj…

Jicht: oorzaken en behandelingJicht: oorzaken en behandelingJicht is een pijnlijke reumatische ontsteking van de gewrichten. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door de vorming van u…
Maagpoliepen: symptomen en behandeling van een maagpoliepMaagpoliepen: symptomen en behandeling van een maagpoliepMaagpoliepen symptomen bestaan onder meer uit vage buikpijn, bloedverlies, bloedarmoede en problemen met de spijsverteri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Bijdrage Dagblad De Limburger 28 juni 2014: "Het ziekenhuis van binnenuit".
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 30-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.