Schouderpijn, tintelingen bleke huid arm met nek-, kaakpijn

Schouderpijn, tintelingen bleke huid arm met nek-, kaakpijn Het hebben van aanhoudende schouderpijn uitstralend naar de nek en armen, kan het schoudergordelsyndroom betreffen. Daarbij raken de zenuwen en/of bloedaders tussen de eerste rib en het sleutelbeen bekneld. Het geeft neurologische problemen, waarnaast de bloedtoevoer naar het ledemaat is aangetast. Wat houdt het schoudergordelsyndroom oftewel CCCS, TOS in, hoe vaak komt het voor en wat zijn de consequenties?

Schoudergordelsyndroom


Voorkomen CCCS of TOS

Aandoeningen welke door beknelde zenuwen of bloedbaan in de schouder worden veroorzaakt, vallen allemaal onder deze aandoening. Naast schoudergordelsyndroom wordt het ook wel CCCS oftewel CostoClaviculair CompressieSyndroom en TOS oftewel Thoracic Outlet Syndroom genoemd. De aandoening wordt veroorzaakt tussen de eerste rib en het sleutelbeen. Indien die ruimte onvoldoende is door een onjuiste botstand, vergroeiingen of een goedaardige neuroom, kunnen de zenuwen en bloedvaten bekneld raken. Deze aandoening komt voornamelijk na het volwassen worden voor, waarbij vier van de vijf gevallen vrouw is. Bij negen van de tien gevallen gaat het om neurologische pijnklachten, terwijl het overige deel bloeddoorstromingsklachten heeft. Wat zijn de gevolgen van het schoudergordelsyndroom en hoe kan het worden behandeld?

Oorzaak Schoudergordelsyndroom

De beknelling kan spontaan zijn ontstaan, maar het kan ook naar aanleiding van een verkeersongeval komen. Denk aan een whiplash. Een beknelling kan daarbij op drie posities voorkomen. Een beknelling tussen de schuinlopende halsspier en de eerste rib. De slagader als ook een belangrijke zenuw lopen daarlangs en kunnen bekneld raken. Deze variant komt het meest voor. Ten tweede een beknelling tussen de eerste twee ribben en het sleutelbeen. Ten derde kunnen problemen ontstaan tussen de kleine borstspierpees met de processus (het schouderbladaanhangsel). De beknelling kan komen door een vergroeiing aan het bot, een beperkte afstand tussen de verschillende weefsels met botten of juist weefselgroei. Soms wordt het veroorzaakt door toedoen van een extra rib geheten de halsrib.

Wat zijn de neurologische klachten?

Omdat het om een beknelling van zenuwen en/ of de bloedtoevoer gaat, zijn de klachten daaraan gerelateerd. Oftewel het houdt neurologische tintelingen of pijnen in, waarnaast ook de arm minder zuurstofrijk bloed krijgt aangevoerd. Afhankelijk van waar onder het sleutelbeen de beknelling in het schoudergebied ontstaat, kunnen uiteenlopende klachten ontstaan. Het gaat daarbij om onverklaarbare schouderpijn, waarnaast men armbewegingen boven het hoofd slecht kan uitvoeren. Daarnaast kunnen klachten ook tijdens de slaap voordoen. Het gaat om symptomen zoals aanhoudende tintelingen in of op het schouderblad en in de bovenarm. Omdat het om neurologische pijn gaat, zal het uitstralen in arm en hand. Verder kan het ook nek- of kaakpijn geven. Door druk op de zenuw kan het tot veel pijn of tot (lokale) gevoelloosheid leiden. Het zorgt ervoor dat men minder goed met de aangedane arm kan werken. De aandoening geeft vergelijkbare problemen, zoals bij het CTS syndroom.

Veneuze symptomen

Naast de zenuwen kunnen ook bloedvaten bekneld raken. Het zorgt ervoor dat de armen en handen onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen. Daarnaast kan door de beknelling plaatselijk vaatwandschade worden veroorzaakt. Wondjes en traagstromend bloed veroorzaken bloedpropjes. Deze tromboses kunnen losschieten en in de kleine adertjes van de vingers en/ of handen terechtkomen. Daardoor worden bloedopstoppingen veroorzaakt. Oftewel de handen krijgen sowieso te weinig bloedtoevoer, waarnaast de vingers door de bloedblokkade tijdelijk verstoken van bloed kunnen zijn. Enerzijds leidt een tekort aan zuurstof tot een witte huid en een duf of koud aanvoelende arm. Het kan lokaal invloed op de werking van arm of hand hebben, maar het kan ook tot een afnemende doorbloeding van de complete arm leiden. Anderzijds zorgt de bloedblokkade in de vingers ervoor dat het syndroom van Reynaud optreedt. Het houdt in dat de vingers en soms de tenen tintelen, erg wit wegtrekken, mogelijk iets zwellen en pijn doen. Vaak houdt het enige tijd aan, waarna het verkleurt naar rood of paarsblauw. In sommige gevallen kan het schouderbloedvat verwijden en eventueel scheuren. Bij acute bloedvatverwijding zal men heftige pijn ervaren en geen kracht in de armen hebben.

Behandeling

Hoe één en ander wordt behandeld hangt van de veroorzaker af. Soms kan het aannemen van een andere werkhouding al veel uitmaken. Denk aan voldoende ontspanning, waarbij men geregeld de schouders naar achteren trekt. Ook een goede stand van het lichaam is noodzakelijk, waarnaast kussens van de juiste hardheid worden toegepast. De nek moet netjes in het verlengde van de ruggengraat staan tijdens de slaap. Ook ontspanning en fysiotherapie kunnen goede resultaten geven. Soms worden ontstekingsremmers voorgeschreven, zodat de omstandigheid niet verergert en de pijn wordt onderdrukt. Gaat het om botvergroeiingen dan kan een operatie nodig zijn. Laat u voor de behandelingsmethode verder door de arts informeren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Costoclaviculair compressiesyndroomCostoclaviculair compressiesyndroomHet costoclaviculair compressiesyndroom, afgekort CCCS, is een aandoening waarbij de zenuwen en/of bloedvaten in de arm…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Thoracic outlet syndroom: pijn in hals, schouders en armenThoracic outlet syndroom: pijn in hals, schouders en armenHet Thoracic Outlet Syndroom, ook wel schoudergordelsyndroom genoemd is een verzamelnaam voor klachten aan het hoofd- en…
Schoudergordelsyndroom: Druk op zenuw en/of bloedvatenSchoudergordelsyndroom: Druk op zenuw en/of bloedvatenHet schoudergordelsyndroom is een aandoening die tot stand komt door een compressie (druk) van zenuwen en/of bloedvaten.…

Doorbloedingsstoornis (CVA)Doorbloedingsstoornis (CVA)In geval van een herseninfarct is er een uitval van de functies van het hersengebied dat geen bloed meer ontvangt. De oo…
Jicht: oorzaken en behandelingJicht: oorzaken en behandelingJicht is een pijnlijke reumatische ontsteking van de gewrichten. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door de vorming van u…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14473
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.