Keelontsteking behandeling: antibiotica, medicatie & kruiden
Keelontsteking behandeling: zelfzorg, antibiotica, medicijnen en keelontsteking behandelen met kruiden. Een keelontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de keelholte. Bij een keelontsteking zijn meestal de keelamandelen gezwollen. Een keelontsteking gaat vaak gepaard met een algemeen ziektegevoel, slikklachten, benauwdheid, hoesten, hese stem, pijn in de keel en koorts. Er worden twee soorten keelontsteking onderscheiden: acute keelontsteking en chronische keelontsteking. De acute variant komt plotseling opzetten en is meestal binnen 10 tot 14 dagen weer over. Acute keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Chronische keelontsteking duurt daarentegen lang en is lastiger om vanaf te komen, vooral door de combinatie van een infectie met roken en/of (veelvuldig) drinken van alcohol. Hoe kan een keelontsteking het beste behandeld worden?
Keelontsteking behandeling
Algemene adviezen bij keelontsteking
Algemene
adviezen en tips bij
keelontsteking zijn:
- Niet roken (in verband met irritatie van het keelslijmvlies).
Alcohol irriteert het keelslijmvlies /
Bron: Istock.com/karelnoppe
- Geen alcohol drinken (ook alcohol irriteert het keelslijmvlies).
- Zorg voor een goede weerstand door onder meer gezond en gevarieerd te eten, voldoende rust en ontspanning en lichamelijke beweging.
- Geef je stem voldoende rust door zo weinig mogelijk te praten en als je wel praat, doe dit dan gewoon en ga niet fluisteren.
- Keelpijn kun je verlichten door worden door het drinken van zeer hete en koude dranken, of door een (water)ijsje te eten of te zuigen op een dropje. Gorgelen met zout water of met kamillethee kan ook helpen. Voeg aan een glas warm water één theelepeltje zout toe en laat dit oplossen. Daarna gorgelen.
- Zorg dat je voldoende drinkt, ook al staat dat je tegen omdat het pijn doet. Wanneer je niet genoeg drinkt, kan je langzaamaan uitdrogen, wat de hoofdpijn en vermoeidheid veel erger kan maken.
Antibiotica bij keelontsteking /
Bron: Stevepb, PixabayKeelontsteking behandelen met antibiotica
Bacteriële keelontsteking
Meestal heb je geen antibioticum nodig als je keelontsteking hebt. Keelontsteking wordt in verreweg de meeste gevallen veroorzaakt door een virus en antibiotica doden bacteriën, geen virussen. Veelal zal je immuunsysteem erin slagen om de boosdoener adequaat te bestrijden. Soms zijn bacteriën de oorzaak van een keelontsteking. Een antibioticakuur kan worden aangeraden als de ontsteking ernstig is, de klachten na een paar dagen niet afnemen of je immuunsysteem niet naar behoren werkt. Antibiotica blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor sterft de bacterie af.
Soorten antibiotica
Er zijn verschillende soorten
antibiotica die de huisarts kan voorschrijven bij keelontsteking:
- Penicilline, zoals feneticilline, fenoxymethylpenicilline en amoxicilline met clavulaanzuur.
- Macrolide, zoals azitromycine, claritromycine en erytromycine.
- Tetracycline, zoals doxycycline, minocycline en tetracycline.
- Cefalosporine, zoals cefaclor, cefalexine, ceftibuten en cefuroxim.
Paracetamol bij keelontsteking /
Bron: Martin SulmanKeelontsteking behandeling met andere medicijnen
Als je heel erg veel last hebt van de pijn, dan kan een
pijnstiller helpen.
Paracetamol is pijnstiller eerste keus, aangezien deze goed werkt en de minste bijwerkingen kent. Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend. Paracetamol met coffeïne kan ook; coffeïne versterkt (mogelijk) het pijnstillende effect. Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) hebben meer bijwerkingen dan paracetamol. NSAID's werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn
ibuprofen,
diclofenac en
naproxen.
Spiegel opbouwen
Om de klachten zoveel mogelijk te onderdrukken is het verstandig om deze medicijnen op gezette tijden in te nemen, zoals te lezen in de bijsluiter. Ook bij gebruik van paracetamol is het zo dat je een spiegel moet opbouwen. Neem daarom vier keer per dag paracetamol totdat de klachten significant zijn afgenomen.
Keelontsteking behandelen met kruiden
Bij keelontsteking kunnen onder meer de volgende
geneeskrachtige planten gebruikt worden:
Kamille
Kamille heeft een licht ontsmettende werking. Bovendien werkt het verzachtend voor de keel.
Anijs
De antimicrobiële en ontstekingsremmende werking van
anijszaad is aangetoond. Je kunt thee maken van anijszaad (10 minuten afgedekt laten trekken) of een stoombad nemen met anijszaad.
Echte salie
Echte
salie heeft een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking. Gorgelen met saliethee wordt aangeraden.
Zoethout
Vooral zijn werking tegen virussen en bacteriën maakt de zoethoutwortel interessant. De ontstekingsremmende en antioxidatieve werking van
zoethout zijn bij experimenten aangetoond.
Andere kruiden
Andere geneeskrachtige kruiden die ingezet zouden kunnen worden bij keelontsteking zijn den,
eucalyptus, gulden sleutelbloem,
echte heemst, linde,
mirre, moerasspirea, Pelargonium sidoides, spar, echte
tijm en
venkel. In dit artikel worden geen homeopathische middelen besproken tegen keelontsteking, aangezien er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van
homeopathie.
Lees verder