Hemicrania continua: symptomen, oorzaak en behandeling

Hemicrania continua: symptomen, oorzaak en behandeling Hemicrania continua wordt gekenmerkt door een continue hoofdpijn aan één kant van het hoofd van wisselende of fluctuerende intensiteit. Je hebt bij hemicrania continua dagelijks last van hoofdpijn aan een kant van het hoofd. Tijdens deze exacerbaties treden ook andere symptomen op, zoals een verstopte neus, overgevoeligheid voor licht, rode ogen, misselijkheid en braken. de oorzaak van hemicrania continua is anno 2024 onbekend, maar er wel factoren bekend die de hoofdpijn kunnen uitlokken. Hemicrania continua komt vaker voor bij vrouwen. De aandoening begint meestal in de volwassenheid, maar kinderen kunnen er ook last van krijgen. Het medicijn indomethacine zorgt voor een snelle verlichting van de klachten. Hemicrania continua reageert veelal niet goed op andere medicijnen die worden gebruikt om hoofdpijnklachten tegen te gaan.

Wat is hemicrania continua?

Hemicrania continua is een chronische en hardnekkige vorm van hoofdpijn gekenmerkt door continue hoofdpijn die varieert in ernst, altijd optreedt aan dezelfde zijde van het gezicht en hoofd, en gepaard gaat met andere symptomen. Je hebt bij deze vorm van hoofdpijn elke dag last van hoofdpijn, ofschoon de ernst van de klachten kan variëren, maar de hoofdpijnklachten zijn nooit helemaal weg. Er zijn periodes waarbij de hoofdpijnklachten verergeren en er kunnen ook korte periodes optreden waarbij je heftige steken aan één kant van het hoofd voelt.

Wie krijgt deze vorm van hoofdpijn?

Hoeveel mensen kampen met hemicrania continua is anno 2024 onbekend. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen. De aandoening begint meestal op volwassen leeftijd, maar het kan ook aanvangen bij (jonge) kinderen of ouderen.

Symptomen hemicrania continua

Hemicrania continua wordt gekenmerkt door een continue halfzijdige hoofdpijn, ofwel in de linkerkant ofwel in de rechterkant van het hoofd, van fluctuerende intensiteit. Vaak is de pijn gelokaliseerd aan de zijkant van het hoofd, bij de slaap, in het voorhoofd of rond het oog. Soms zit de hoofdpijn op andere plekken en de pijn kan uitstralen naar nek of schouders. De hoofdpijn wisselt meestal niet van kant.

Bijkomende symptomen

Hemicrania continua kan gepaard gaan met de volgende bijkomende klachten en symptomen:

Kenmerk (test)

Het kenmerk van dit syndroom is de absolute positieve respons op behandeling met het medicijn indomethacine.

Oorzaak hemicrania continua

Oorzaak niet bekend

De oorzaak van hemicrania continua is anno 2024 niet bekend. Het is niet duidelijk of er een genetisch component aanwezig is. Mogelijk speelt overprikkeling van de vijfde hersenzenuw een rol bij het ontstaan van hemicrania continua. Het is echter niet precies bekend waardoor deze overprikkeling ontstaat.

Alcohol kan een uitlokkende factor zijn van hemicrania continua / Bron: Istock.com/karelnoppeAlcohol kan een uitlokkende factor zijn van hemicrania continua / Bron: Istock.com/karelnoppe

Uitlokkende factoren

Er zijn factoren die kunnen zorgen voor verergering van de klachten, zoals:
 • intensief sporten;
 • stress en spanning;
 • ontspanning na een periode van stress;
 • slaapgebrek;
 • hormonale veranderingen bij vrouwen; en
 • (soms) het drinken van alcohol.

Hoofdpijndagboek

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek is belangrijk, aangezien de (huis)arts op deze manier kan beschikken over nauwkeurige informatie over de hoofdpijn ten behoeve van de diagnose. Maar het kan ook handig zijn om te bekijken hoe je reageert op medische behandelingen. In een hoofdpijndagboek kun je onder meer de volgende informatie bijhouden:
 • De locatie van de pijn.
 • Wanneer er een verergering of verbetering van de pijn optreedt.
 • Hoe vaak de exacerbaties hebben plaatsgevonden.
 • Hoe lang de exacerbaties duren.
 • Of er andere symptomen zijn tijdens een aanval, zoals waterig ogen, roodheid van het oog, verstopte neus, loopneus, ziek zijn en gevoeligheid voor licht, geluid, geur en beweging.

Diagnose hemicrania continua

Hieronder staan de huidige diagnostische criteria voor deze aandoening, zoals is te vinden in de International Classification of Headache Disorders (tweede editie 2004):

Omschrijving

Omschrijving: aanhoudende hoofdpijn welke heel goed reageert op het medicijn indomethacine

Diagnostische criteria

A. De hoofdpijn moet meer dan 3 maanden aanwezig zijn
B. De volgende kenmerken moeten allemaal aanwezig zijn:
 • unilaterale pijn waarbij de hoofdpijn niet van kant wisselt;
 • de pijn is dagelijks en continu aanwezig, zonder pijnvrije periodes;
 • matige intensiteit, maar met exacerbaties van ernstige pijn.
C. Ten minste een van de volgende autonome functies treden op tijdens periodes van verergering en aan dezelfde kant waar de pijn aanwezig is:
 • rode of tranende ogen;
 • verstopte neus en/of loopneus;
 • ipsilaterale (aan dezelfde zijde) miosis en/of ptosis (nauwere pupillen en/of laagstand van het bovenooglid).
D. Volledige respons op therapeutische doses indomethacine
E. De hoofdpijn kan niet toegeschreven worden aan een andere aandoening

Behandeling

Indomethacine

Indomethacine zorgt voor een snelle verlichting van de symptomen. Behandeling met indometacine 50-300mg per dag; vaak vindt er een opbouw plaats. Contole is nodig na 2 weken, waarbij de diagnose vervalt wanneer er geen respons is op indometacine. Behandelingsduur van ten minste drie maanden. Vaak verdwijnen de klachten grotendeels of helemaal. Gastro-intestinale klachten die kunnen optreden als bijwerking van indometacine, kunnen behandeld worden met ranitidine 2dd150mg, een maagbeschermer.

Andere medicijnen

Hemicrania continua reageert dikwijls niet goed op andere medicijnen die worden gebruikt om hoofdpijnklachten tegen te gaan, zoals paracetamol, aspirine, ibuprofen, diclofenac of naproxen. Wanneer het middel indomethacine niet goed verdragen wordt, kan bij volwassenen celecoxib mogelijk uitkomst bieden. Met kinderen is hier nog weinig ervaring mee opgedaan. Een enkele keer kunnen de medicijnen topiramaat of amytriptiline uitkomst bieden.

Prognose en beloop

De hoofdpijn gaat nooit helemaal weg. De pijn wordt normaal gesproken ervaren als mild tot matig in intensiteit, maar soms vinden er exacerbaties plaats. Dan zijn de hoofdpijnklachten gedurende enkele uren of dagen erger. Soms kun je dan ook gedurende korte tijd heftige steken ervaren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hemicrania continua: Constante eenzijdige hoofdpijnHemicrania continua: Constante eenzijdige hoofdpijnHemicrania continua is een vorm van hoofdpijn zonder bekende oorzaak en risicofactoren anno oktober 2020. De patiënt (me…
Steken in het hoofdSteken in het hoofdSteken in het hoofd: hoofdpijn, stekende pijn, clusterhoofdpijn, hersentumor. Een stekende hoofdpijn heeft iedereen wel…
Acrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau (ACH) is een zeldzame ontstekingsziekte waarbij steriele pustels op de vinger- en…
Eenzijdige hoofdpijn: Oorzaken van hoofdpijn aan één zijdeEenzijdige hoofdpijn: Oorzaken van hoofdpijn aan één zijdeBij sommige aandoeningen en ook door het medicatiegebruik, ontstaat hoofdpijn aan één zijde. De eenzijdige hoofdpijn (un…

Slijm in de keel: oorzaken en vastzittend slijm ophoestenSlijm in de keel: oorzaken en vastzittend slijm ophoestenSlijm in de keel kent meerdere mogelijke oorzaken. Keelslijm of slijm in de keel kan worden omschreven als een kleverige…
Koliek; koliekaanval en koliekpijnKoliek; koliekaanval en koliekpijnKoliek komt vaak bij baby's voor maar kan ook volwassenen en dieren treffen. Bij paarden is koliek een berucht verschijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/TanyaRozhnovskaya
 • http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/hoofdpijn/hemicraniacontinua.php
 • http://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/hemicrania-continua-symptoms-treatment
 • http://www.erasmusmc.nl/47445/674532/2253326/Hoofdpijn
 • http://www.symptomen-behandeling.nl/1/zeldzame_soorten_hoofdpijn_422766.html
 • http://www.ninds.nih.gov/disorders/hemicrania_continua/hemicrania_continua.htm
 • Migraine Trust. Hemicrania continua. https://www.migrainetrust.org/about-migraine/types-of-migraine/other-headache-disorders/hemicrania-continua/ (ingezien op 9-5-2018)
 • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/karelnoppe
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.