InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Slecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situaties
nieuws uitgelicht

Slecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situaties

Slecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situaties Van 17 juni tot en met 1 juli 2015 voerden de belangenorganisatie ANBO en Specsavers een online onderzoek uit onder ruim 9.000 senioren (60 jaar en ouder). Hieruit blijkt dat zo’n 15% van de ouderen die niet goed zien, zich door hun beperking soms in gevaarlijke situaties bevinden. Slechthorende senioren zijn nog minder goed af, want daar komen ongeveer één op de vijf personen door hun beperking in gevaarlijke situaties terecht. Veel slechtziende of slechthorende senioren lopen eigenlijk onnodig risico omdat ze hun gehoor en gezichtsvermogen al meer dan twee jaar geleden niet meer hebben laten controleren.

Slecht zien: Niet willen begrijpen

Bij ruim 33% van de ondervraagden is het zicht niet optimaal. Zij zien dingen niet meer scherp, hebben problemen om de ondertiteling op de televisie te volgen, kunnen nog moeilijk teksten lezen en ook werken met de computer wordt een probleem. Hierdoor vindt zo’n twee op de tien van de slechtziende senioren dat hun verminderde zicht een sociale beperking is. Eén op de vier (23%) slechtziende senioren stelt nochtans een oogonderzoek uit of vindt het niet belangrijk, omdat ze in hun ogen maar lijden aan minimaal gezichtsverlies en daarom niet in willen grijpen. Daarom gaat één op de vier senioren (25%) pas naar een opticien als het zicht niet meer optimaal is. Nochtans is het goed om regelmatig een oogonderzoek te laten doen. Dit kan bijvoorbeeld ook in de OOGbus gebeuren die speciaal gericht is het opsporen van oogproblemen bij vijftigplussers in Nederland.

Lastige situaties voor slechtziende senioren

ANBO, een onafhankelijke organisatie die opkomt voor de belangen van de sterk groeiende groep senioren in Nederland, meldt dat deelnemers hierdoor mogelijk in gevaarlijke situaties komen. Het is namelijk moeilijk om deel te nemen aan het verkeer ’s nachts. Ook het oversteken kan lastig zijn omdat je niet kan inschatten hoe snel een voertuig nadert. Daarnaast is het voor slechtziende ouderen moeilijk om hoogteverschillen in huis of op- en afstapjes op straat in te schatten.

Tweejaarlijks oogonderzoek voor een oudere senior

Daarom pleit de ANBO voor een tweejaarlijks uitgebreid oogonderzoek bij de oogarts of eventueel opticien. Op die manier spoort de oogarts tijdig oogproblemen op en vermijdt een slechtziende senior overbodige risico’s. Meestal heeft een slechtziende senior namelijk reeds een groot stuk gezichtsvermogen verloren vooraleer hij naar de opticien of oogarts gaat en dan is het bijgevolg eigenlijk al te laat.

Slecht horen: Sociale beperking

Onder de onderzochte senioren geeft één op de drie toe dat zijn gehoorfunctie op dit moment niet optimaal functioneert. Hiervan moet de helft (53%) wel eens vragen om iets te herhalen in een gesprek. De sociale impact hiervan is enorm. Mensen houden zich snel afzijdig en geraken na verloop van tijd geïsoleerd, wat neerkomt op een grote sociale beperking. Ze geven bovendien toe dat ze veelal daarnaast de tv en radio steeds harder moeten zetten. Uiteindelijk blijkt dat maar liefst één op de vijf slechthorende senioren meldt dat er door de slechthorendheid wel eens gevaarlijke situaties ontstaan. Slechthorende deelnemers hebben bijvoorbeeld eveneens problemen in het verkeer dat ze niet tijdig horen aankomen. Communiceren is daarnaast ook vervelend en leidt tot misverstanden. Het kan bijvoorbeeld risico’s vormen wanneer mensen bij medische thema’s dingen fout oppikken. Dit leidt bij één op de vijf (20%) slechthorenden tot eenzaamheid waardoor de sociale impact van slecht horen sterker is dan bij het slecht zien.

Tweejaarlijks gehooronderzoek

Een uitgebreid gehooronderzoek vindt eveneens het beste om de twee jaar plaats en dit blijkt bij 22% van de 725 senioren niet gebeurd te zijn. Nochtans hebben zij wel eens een gevaarlijke situatie meegemaakt door hun slechte gehoor. ANBO meent dat sommige ouderen wellicht te laconiek omgaan met de achteruitgang van het gehoor. Soms willen mensen niet toegeven dat ze slechter horen, maar soms is de achteruitgang dermate miniem dat mensen het niet snel door hebben. Daarom pleit de ANBO voor een professioneel uitgevoerde gehoortest bij een audicien zeker niet uit te stellen en meteen te doen wanneer mensen vermoeden dat ze minder goed horen. Daarnaast is het eigenlijk aangeraden om dit onderzoek sowieso om de twee jaar te laten uitvoeren.

Een tweejaarlijks oog- en gehooronderzoek is aanbevolen bij alle mensen boven de veertig jaar.

Lees verder

© 2015 - 2018 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een hoorapparaat kiezen en kopen, tipsEen hoorapparaat kiezen en kopen, tipsWie een hoorapparaat gaat kopen kan wel tips gebruiken. Er zijn zoveel hoortoestellen. Een audicien geeft een gratis geh…
Vergelijking gehoorapparatenVergelijking gehoorapparatenJe kunt kiezen uit veel verschillende typen gehoorapparaten. Hoe kies je de juiste? En waar let je op? Nadat je een goed…
Slecht horen en gehoorapparatenSlecht horen en gehoorapparatenVolgens een onderzoek van TNS NIPO uitgevoerd in 2005 zijn er minstens 1,4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder met slech…
Aandoening: doofblindheidAandoening: doofblindheidNaar schatting zijn er in Nederland zo’n 35.000 doofblinden. De meeste mensen met deze aandoening zijn niet doofblind ge…
Home Instead Senior Care: thuiszorg voor zelfstandige seniorHome Instead Senior Care: thuiszorg voor zelfstandige seniorDe 'zilveren golf' komt eraan. De nieuwe senioren, die onafhankelijk willen én kunnen blijven wonen maar hier en daar wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.anbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid/nieuws/slechtziende-en-slechthorende-senioren-lopen-onnodig-risico, 20 juli 2015
  • http://www.anbo.nl/sites/default/files/uploads/rapportage_anbo_specsavers_zicht_en_gehoor.pdf

Reageer op het artikel "Slecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situaties"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 25-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Blinden en slechtzienden
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!