Erythema infectiosum: Ziekte met huiduitslag & gewrichtspijn

Erythema infectiosum: Ziekte met huiduitslag & gewrichtspijn Erythema infectiosum is een milde virale infectie die doorgaans leidt tot een huiduitslag op de wangen, armen en benen. Bij volwassenen kunnen er soms ook gewrichtsklachten optreden. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een virus dat via druppelinfectie wordt overgedragen, vaak van een besmet kind naar een volwassene. Behandeling is meestal niet noodzakelijk, omdat de infectie vaak vanzelf verdwijnt. Er zijn echter medicijnen beschikbaar om pijn en jeuk te verlichten. De vooruitzichten zijn doorgaans goed, hoewel er bij volwassen vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem soms complicaties kunnen optreden.

Synoniemen van erythema infectiosum

"Erythema infectiosum" staat ook bekend als "vijfde ziekte", "(Megal)erythema infectiosum", en "erythema variabile". Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt om dezelfde aandoening te beschrijven.

Oorzaken: Humaan erythrovirus B19

Virus

Erythema infectiosum wordt veroorzaakt door het humaan erythrovirus B19, dat ook bekend staat als parvovirus B19. Dit virus veroorzaakt een veelvoorkomende infectie die vooral in het voorjaar voorkomt bij schoolkinderen tussen de vijf en vijftien jaar oud.

Overdracht

Het virus verspreidt zich via druppelinfectie, wanneer een besmet persoon hoest of niest (niezen). Het parvovirus B19 is specifiek voor mensen en verschilt van de parvovirussen die dieren, zoals honden, kunnen infecteren. Er is geen overdracht van dieren naar mensen of vice versa.

Besmettelijkheid

De besmetting is het meest besmettelijk in de vroege stadia van de ziekte, vaak voordat de typische huiduitslag verschijnt. De huiduitslag is namelijk het gevolg van een immuunreactie die optreedt nadat de infectie al aanwezig is, wat betekent dat kinderen meestal niet meer besmettelijk zijn wanneer de huiduitslag zichtbaar wordt.

Symptomen: Huiduitslag en gewrichtspijn

Geen symptomen

Ongeveer 20% van de mensen met erythema infectiosum vertoont geen symptomen. Vooral oudere kinderen, ouder dan tien jaar, hebben vaak geen symptomen.

Algemene symptomen en huiduitslag

De incubatietijd voor het parvovirus B19 bedraagt vier tot veertien dagen. Patiënten beginnen vaak met hoofdpijn, milde koorts, en een loopneus, wat symptomen zijn die lijken op een verkoudheid. Enkele dagen later verschijnt er een kenmerkende felrode huiduitslag op de wangen, die eruit ziet alsof iemand een klap op de wangen heeft gekregen. Soms gaat deze uitslag gepaard met een maculopapulaire uitslag (huiduitslag met zowel vlekken als bultjes). De uitslag verspreidt zich naar de strekzijden van de armen en benen en naar het midden van het lichaam (romp), vaak vergezeld van jeuk. Gewoonlijk zijn de handpalmen en voetzolen niet aangedaan. De huiduitslag kan fluctueren en terugkomen door factoren zoals zonlicht, warmte, lichaamsbeweging of stress. Na ongeveer twee weken verdwijnt de uitslag, vaak in een patroon waarbij het centrum verdwijnt en de rand zichtbaar blijft, wat een kantachtig uiterlijk geeft. Over het algemeen voelen patiënten zich verder niet ernstig ziek tijdens de uitslag.

Gewrichtspijn

Sommige patiënten ervaren pijn en zwelling in de gewrichten, vooral in de handen, polsen, knieën, of enkels. Dit komt vaker voor bij volwassen vrouwen. Meestal verdwijnt deze matige tot ernstige gewrichtspijn vanzelf.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Een arts kan vaak de diagnose stellen door de huiduitslag te onderzoeken. In sommige gevallen kan een bloedonderzoek worden uitgevoerd om te zoeken naar tekenen van het virus, hoewel dit meestal niet nodig is. Het bloedonderzoek is vooral nuttig bij zwangere vrouwen of patiënten met bloedarmoede (anemie), omdat deze groepen een hoger risico op complicaties hebben.

Differentiële diagnose

Aandoeningen met symptomen die lijken op erythema infectiosum zijn onder andere:

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor erythema infectiosum, aangezien het virus meestal vanzelf binnen enkele weken verdwijnt. Indien nodig kan de arts medicijnen voorschrijven om pijn en jeuk te verlichten. Paracetamol kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor het verlichten van gewrichtspijn bij kinderen.

Prognose

De meeste kinderen en volwassenen hebben milde symptomen en herstellen volledig van erythema infectiosum binnen zeven tot tien dagen na het begin van de symptomen.

Complicaties komen vaker voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayComplicaties komen vaker voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Complicaties van erythema infectiosum

Hoewel de meeste patiënten geen complicaties ondervinden, kunnen er bij bepaalde groepen risico’s zijn:
  • Zwangere vrouwen: Zij moeten hun arts raadplegen. De arts kan testen of de vrouw voldoende immuun is tegen het virus. Meestal zijn zwangere vrouwen goed beschermd, maar als dat niet het geval is, kunnen milde symptomen optreden. Het virus kan echter bloedarmoede bij de ongeboren baby veroorzaken en in zeldzame gevallen zelfs leiden tot een miskraam. Deze complicaties komen voornamelijk voor tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
  • Personen met een verzwakt immuunsysteem: Dit geldt voor mensen met kanker, leukemie, hiv, of andere aandoeningen die het immuunsysteem aantasten.
  • Bepaalde bloedproblemen: Mensen met aandoeningen zoals sikkelcelanemie kunnen ook een verhoogd risico hebben.
  • Miltinfarct: Dit is een zeldzame complicatie waarbij de bloedtoevoer naar de milt wordt belemmerd, wat kan leiden tot miltinfarct en buikpijn.

Preventie van virale infecties

Er bestaat geen vaccin tegen erythema infectiosum. De verspreiding van de ziekte voorkomen is lastig, aangezien de patiënt meestal niet meer besmettelijk is zodra de symptomen zich manifesteren. Desondanks kunnen algemene hygiënemaatregelen zoals regelmatig handen wassen helpen om de verspreiding van virale infecties te verminderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijfde ziekte, erythema infectiosum: symptomen & behandelingDe vijfde ziekte wordt ook wel erythema infectiosum genoemd. Deze ziekte komt vooral voor bij kinderen waarbij de ziekte…
Vijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingVijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingDe vijfde ziekte en de zesde ziekte. De namen klinken wat geheimzinnig, maar wat houden de ziekten nu eigenlijk in. Hoe…
Kinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindKinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindRode vlekjes en uitslag bij baby of kind? Er zijn meerdere kinderziekten met vlekjes. De belangrijkste kenmerken en symp…
Help, mijn kind heeft de vijfde ziekte!Help, mijn kind heeft de vijfde ziekte!Jonge kinderen hebben vaak nog onvoldoende weerstand opgebouwd tegen allerlei virussen. De vijfde ziekte is een vlekjesz…

Pijn aan de prostaat: oorzaken van een pijnlijke prostaatPijn aan de prostaat: oorzaken van een pijnlijke prostaatPijn aan de prostaat ofwel prostaatpijn of prostatodynie, wijst op een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn i…
Foetaal alcoholsyndroom: Afwijkingen bij baby’s door alcoholFoetaal alcoholsyndroom: Afwijkingen bij baby’s door alcoholBij het foetaal alcoholsyndroom (FAS), soms ook geschreven als het 'foetaal alcohol syndroom', ontstaan diverse mentale…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andrew Kerr, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Geraadpleegd op 13 februari 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Erythema infectiosum, https://wikem.org/wiki/Erythema_infectiosum
  • ERYTHROVIRUSES, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 109
  • Fifth Disease, http://kidshealth.org/en/parents/fifth.html
  • Fifth Disease, https://medlineplus.gov/ency/article/000977.htm
  • Fifth Disease, https://www.cdc.gov/parvovirusb19/fifth-disease.html
  • Splenic infarcts as a rare manifestation of parvovirus B19 infection., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213135
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.