Erythema infectiosum: Ziekte met huiduitslag & gewrichtspijn

Erythema infectiosum: Ziekte met huiduitslag & gewrichtspijn Erythema infectiosum is een milde ziekte die leidt tot een huiduitslag op de wangen, armen en benen. Vooral bij volwassenen treden ook gewrichtsklachten op. Deze aandoening is het gevolg van een virus dat via druppelinfectie bij de patiënt (meestal een kind) terechtkomt. Een behandeling is gewoonlijk niet echt nodig omdat de patiënt spontaan herstelt, maar enkele geneesmiddelen zijn wel voorhanden om de pijn en jeuk te verlichten. De vooruitzichten zijn voor de meeste patiënten erg goed. Vooral bij volwassen vrouwen en patiënten met een zwak immuunsysteem brengt de ziekte soms complicaties met zich mee.

Synoniemen erythema infectiosum

“(Megal)erythema infectiosum, “erythema variabile” en “de vijfde ziekte” zijn synoniemen voor erythema infectiosum.

Oorzaken: Humaan erythrovirus B19

Virus

Het humaan erythrovirus B19 (ook bekend als het parvovirus B19) veroorzaakt erythema infectiosum, een gebruikelijke infectie die veel in het voorjaar voorkomt bij schoolkinderen tussen de vijf en vijftien jaar.

Overdracht

De ziekte verspreidt zich via druppelinfectie wanneer een patiënt hoest of niest (niezen). Het parvovirus B19 is niet hetzelfde als het parvovirus dat dierenartsen tegenkomen bij honden of andere dieren. Ook is dit virus niet verspreidbaar van dieren op mensen of omgekeerd.

Besmettelijkheid

De patiënt met het humaan erythrovirus B19 is het meest besmettelijk voordat de typische huiduitslag verschijnt, namelijk in de incubatieperiode (de tijd tussen infectie en het begin van de symptomen). De huiduitslag die gepaard gaat met de virale ziekte is namelijk het gevolg van de reactie van het immuunsysteem die optreedt nadat de infectie is gepasseerd, zodat kinderen meestal niet besmettelijk zijn wanneer de symptomen van de infectie verschijnen.

Symptomen: Huiduitslag en gewrichtspijn

Geen symptomen

Ongeveer 20% van de patiënten met erythema infectiosum zijn asymptomatisch; zij hebben dus geen symptomen. Kinderen ouder dan tien jaar krijgen veelal geen symptomen.

Algemene symptomen en huiduitslag

De incubatietijd van het parvovirus B19 bedraagt vier tot veertien dagen. Symptomatische patiënten presenteren zich eerst met hoofdpijn, geringe koorts en een loopneus, waardoor de symptomen doen denken aan een lichte verkoudheid. De ziekte veroorzaakt enkele dagen later een typische felrode huiduitslag op de wangen, wat doet denken aan iemand die een mep op de wangen gekregen heeft. Soms is ook sprake van een maculopapulaire uitslag (huiduitslag met vlekken en bultjes). De huiduitslag verspreidt zich verder naar het lichaam zoals op de strekzijden van de armen en benen en het midden van het lichaam (romp), wat gepaard gaat met jeuk. Meestal zijn de handpalmen en voetzolen gespaard door de huiduitslag. De huiduitslag komt en gaat, en verschijnt soms weer door bijvoorbeeld zonlicht, warmte, lichaamsbeweging en stress. Uiteindelijk verdwijnt de uitslag na ongeveer twee weken. De huiduitslag verdwijnt van het centrum naar buiten, waardoor dit een kantachtig uiterlijk krijgt. De patiënt is verder niet echt ziek bij de huiduitslag.

Gewrichtspijn

Sommige patiënten ervaren tevens pijn en zwelling in de gewrichten, vooral van de handen, de polsen, de knieën of de enkels. Dit gebeurt vaker bij volwassen vrouwen. Meestal verdwijnt deze matige tot ernstige gewrichtspijn eveneens spontaan.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De arts onderzoekt de huiduitslag en meestal is hij op basis hiervan al in staat om de diagnose te stellen. Soms voert hij nog wel een bloedonderzoek uit waarbij hij op zoek gaat naar tekenen van het virus, hoewel hij meestal dit onderzoek niet hoeft uit te voeren. Wel is dit bloedonderzoek nuttig bij zwangere vrouwen of patiënten met bloedarmoede (anemie) omdat bij hen vaker complicaties optreden.

Differentiële diagnose

Wikipedia maakt melding van een aantal aandoeningen met een gelijkaardig klinisch beeld als de vijfde ziekte met name:

Behandeling

Een bekende behandeling is niet voorhanden voor erythema infectiosum. Het virus verdwijnt spontaan binnen enkele weken. Als het kind pijn heeft in de gewrichten of een jeukende huiduitslag heeft, dan zet de arts mogelijk wel medicijnen in. Paracetamol voor kinderen verlicht de gewrichtspijn.

Prognose

De meeste kinderen en volwassenen hebben slechts milde symptomen en herstellen volledig van de vijfde ziekte binnen zeven tot tien dagen nadat de symptomen zijn opgetreden.

Complicaties komen vaker voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayComplicaties komen vaker voor bij zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Complicaties vijfde ziekte

Erythema infectiosum veroorzaakt bij de meeste patiënten geen complicaties. Zwangere vrouwen nemen best contact op met de arts. De arts test of de vrouw voldoende immuun (beschermd) is tegen het virus. Meestal zijn zwangere vrouwen echter wel beschermd tegen het virus. Vrouwen die niet immuun zijn, ervaren meestal slechts milde symptomen bij de uitbarsting van de vijfde ziekte. Het virus veroorzaakt echter bloedarmoede bij een ongeboren baby en in sommige gevallen veroorzaakt dit zelfs een miskraam. Deze complicaties komen zelden voor en verschijnen vrijwel uitsluitend bij vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap. Voorts treden bij bepaalde patiëntengroepen vaker complicaties op, zoals bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem zoals patiënten met kanker, leukemie of een hiv-infectie, of bij patiënten met bepaalde bloedproblemen zoals sikkelcelanemie. Tot slot is een miltinfarct (belemmerde bloedtoevoer naar milt met buikpijn) een andere (zeldzame) complicatie van erythema infectiosum.

Preventie virale infectieziekte

Voor erythema infectiosum is geen vaccin voorhanden. Een echte manier om de verspreiding van de vijfde ziekte te voorkomen, bestaat niet. Wanneer de symptomen van de ziekte namelijk aanwezig zijn, is de patiënt meestal niet meer besmettelijk.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijfde ziekte, erythema infectiosum: symptomen & behandelingDe vijfde ziekte wordt ook wel erythema infectiosum genoemd. Deze ziekte komt vooral voor bij kinderen waarbij de ziekte…
Vijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingVijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingDe vijfde ziekte en de zesde ziekte. De namen klinken wat geheimzinnig, maar wat houden de ziekten nu eigenlijk in. Hoe…
Kinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindKinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindRode vlekjes en uitslag bij baby of kind? Er zijn meerdere kinderziekten met vlekjes. De belangrijkste kenmerken en symp…
Erythema toxicum: Goedaardige huidaandoening bij baby’sErythema toxicum: Goedaardige huidaandoening bij baby’sErythema toxicum is een veel voorkomende huidaandoening die bij pasgeborenen in de eerste levensuren of na één tot drie…

Pijn aan de prostaat: oorzaken van een pijnlijke prostaatPijn aan de prostaat: oorzaken van een pijnlijke prostaatPijn aan de prostaat ofwel prostaatpijn of prostatodynie, wijst op een brandende, trekkende, zeurende of bijtende pijn i…
Foetaal alcoholsyndroom: Afwijkingen bij baby’s door alcoholFoetaal alcoholsyndroom: Afwijkingen bij baby’s door alcoholBij het foetaal alcoholsyndroom (FAS), soms ook geschreven als het 'foetaal alcohol syndroom' ontstaan diverse mentale e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andrew Kerr, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Geraadpleegd op 13 februari 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Erythema infectiosum, https://wikem.org/wiki/Erythema_infectiosum
  • ERYTHROVIRUSES, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 109
  • Fifth Disease, http://kidshealth.org/en/parents/fifth.html
  • Fifth Disease, https://medlineplus.gov/ency/article/000977.htm
  • Fifth Disease, https://www.cdc.gov/parvovirusb19/fifth-disease.html
  • Splenic infarcts as a rare manifestation of parvovirus B19 infection., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213135
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.