Wilmstumor: Vorm van nierkanker bij kinderen met buikpijn

Wilmstumor: Vorm van nierkanker bij kinderen met buikpijn Een Wilmstumor (nefroblastoom, nephroblastoma) is een vorm van nierkanker die vooral voorkomt bij jonge kinderen en zelden op oudere leeftijd. Een opgezette buik, een verlies van eetlust en constipatie zijn enkele symptomen van de aandoening. Voor het stellen van de diagnose en het bepalen van het kankerstadium, zijn meerdere onderzoeken vereist. Diverse behandelingsmogelijkheden zijn nodig bij een Wilmstumor. Meestal kent de tumor een vrij goede prognose. M. Wilms, een Duits chirurg (1867–1918), beschreef voor het eerst de gelijknamige aandoening in de medische literatuur.

Epidemiologie nefroblastoom

Nierkanker bij kinderen komt het vaakst voor in de vorm van een Wilmstumor. De ziekte is de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Een Wilmstumor komt meestal bij kinderen tot achtjarige leeftijd voor, al zijn oudere kinderen en volwassenen af en toe ook getroffen. Meestal krijgen kinderen de diagnose rond driejarige leeftijd. Jongens en meisjes zijn even vaak getroffen door een Wilmstumor. Verdere epidemiologische gegevens zijn in de geraadpleegde medische literatuur niet gevonden.

Oorzaken Wilmstumor

Bij een Wilmstumor gaan abnormale cellen in het lichaam zich ongecontroleerd delen en vermenigvuldigen. Waarom dit precies gebeurt, is niet geweten, maar wel spelen genetische factoren een rol. Zo komt een Wilmstumor in ongeveer 1,5 procent van de kinderen in de familie voor, zoals een (tweeling)broer- of zus. Daarnaast dragen omgevingsfactoren bij aan de totstandkoming van deze vorm van nierkanker.

Genetische factoren

Sommige kinderen komen ter wereld met een genetische aandoening of een andere afwijking waardoor het risico op het ontwikkelen van deze tumor verhoogd is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij volgende aandoeningen:

Omgevingsfactoren

Mensen met een zwarte huidskleur zijn vaker aangetast door een nefroblastoom. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of de blootstelling aan chemische middelen leidt mogelijk ook sneller tot de ziekte. Tot slot zijn een aantal infecties mogelijk geassocieerd met een Wilmstumor.

Symptomen: Buikpijn

De symptomen van een Wilmstumor zijn vrij algemeen en duiden vaak op andere kinderkwalen, waardoor de diagnose niet altijd eenvoudig is. Deze vaste tumor is meestal in één nier te vinden maar in 4% van de gevallen zijn beide nieren getroffen. De tumor presenteert zich als een abdominale massa (zwelling in de buik) wat vaak (maar zeker in het beginstadium niet altijd) gepaard gaat met buikpijn, een opgezet gevoel, ongemak, diarree, constipatie en een verlies van eetlust. Zelden treedt bloed in de urine (hematurie) op of verschijnt gekleurde urine. Koorts, braken, misselijkheid en een hoge bloeddruk (hypertensie) zijn andere algemene symptomen die gepaard gaan met deze niertumor. De tumor vergroot vrij snel waardoor de patiënt geleidelijk verslechtert.

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een lichamelijk onderzoek van het kind uit en bekijkt de familiegeschiedenis van dit type nierkanker. Volgende beeldvormende- en andere onderzoeken zijn nuttig voor het opsporen van een Wilmstumor alsook om te kijken in welk stadium de nierkanker zich bevindt. Dit is nodig zodat de arts een goede behandeling in kan zetten:

Differentiële diagnoses


Behandeling tumor in nieren

De meeste kinderen krijgen een combinatie van behandelingen, waaronder een nefrectomie (chirurgische verwijdering van (een deel van) de nier), chemotherapie en radiotherapie. De totale behandelduur is vrij lang (ongeveer een half jaar), waardoor zowel de ouders als het kind vaak goede, professionele begeleiding nodig hebben.

Prognose vorm van nierkanker is goed

De behandeling van een Wilmstumor is meestal vrij effectief. De vijfjaarsoverleving bedraagt ongeveer 90%.

Complicaties kanker in nieren

Soms ontstaan wel complicaties als gevolg van een Wilmstumor, zoals metastasen (uitzaaiingen van de tumor in andere organen). Uitzaaiingen in de longen (longmetastasen), in de lever (levermetastasen), de hersenen (hersenmetastasen) en de botten (botmetastasen) zijn mogelijk bij deze vorm van nierkanker. Een meer agressieve behandeling is nodig wanneer verre metastasen gebeuren. Soms ontstaat een hoge bloeddruk en schade aan de nieren als gevolg van de tumor of de behandeling zelf. Chemotherapie, radiotherapie en chirurgie gaan namelijk ook gepaard met bijwerkingen. Soms komt de kanker ook terug, meestal binnen het jaar nadat de behandeling beëindigd is.

Preventie aandoening niet mogelijk

Een Wilmstumor is niet te voorkomen. Wanneer een Wilmstumor bij een broer of zus is vastgesteld, is het nuttig om regelmatig een echografie te laten nemen van de nieren van het kind om zo vroegtijdig de tumor op te sporen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomNieraandoening: Wilms tumor, NefroblastoomEen Wilms tumor, is een kwaadaardige tumor in de nieren. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 1 en…
Nierkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseNierkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBij nierkanker is er sprake van kwaadaardige gezwellen die zich in de nier hebben gevormd of ze komen van een tumor die…
Blastoom: Type kanker in voorlopercellen, vaak bij kinderenBlastoom: Type kanker in voorlopercellen, vaak bij kinderenBlasten zijn primitieve, onvolledig gevormde cellen (voorlopercellen) waaruit zich andere cellen vormen. Een blastoom is…

Ascites, een vochtophoping in de buik: behandelingAscites, een vochtophoping in de buik: behandelingAscites is een vochtophoping in de buik. Deze vochtophoping kan zeer vervelend zijn voor de patiënt. Als het om een grot…
Borstabces: symptomen en oorzaken van een abces in de borstBorstabces: symptomen en oorzaken van een abces in de borstBij een abces in de borst spreekt men van een 'borstabces'. Een borstabces duidt op een ontsteking in de borst van de me…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 5 april 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/989398-differential
  • Nephroblastoma (Wilms' tumour), boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 645
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wilms-tumor/basics/risk-factors/con-20043492
  • Wilms’ tumor, http://healthtools.aarp.org/health/wilms-tumor
  • Wilms’ tumor, https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/wilms-tumor
  • Wilms-tumor (nefroblastoom), http://www.nierkanker.nl/wilms-tumor-nefroblastoom/
  • Wilms-tumor (nefroblastoom); http://www.nierkanker.nl/wilms-tumor-nefroblastoom/
  • Wilms-tumor, http://www.merckmanual.nl/mmhenl/sec23/ch283/ch283b.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.