Wratjes op de hand: weghalen en verwijderen van handwratten
Wratjes op je handen (handwratten) worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus (HPV). Als dit virus in contact komt met je huid, kun je een wratje krijgen. Wratten kunnen op elk gebied van het lichaam voorkomen, maar voorkeursplekken zijn handen gezicht, nek en voeten. Het virus dat de wrat veroorzaakt kan de huid infecteren via een huidbeschadiging, zoals snee, schaafwond, nagelbijten, gebarsten huid en eczeem. Vooral opengekrabde wratten zijn besmettelijk. Het virus wordt verspreid door huid-huid contact. Er zijn verschillende manieren om een (beginnende) wrat weg te halen of te verwijderen, zoals aanstippen, chirurgisch verwijderen en wegbranden. Wratten gaan zonder behandeling na verloop van tijd spontaan weg.
Wratten in vogelvlucht
- Wratten zijn besmettelijke huidafwijkingen.
- Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV).
- Wratten komen vaak voor op handen en voeten.
- Ze kunnen pijnlijk zijn en ongemak veroorzaken bij lopen of handelen.
- Wratten hebben meestal een ruw oppervlak en kunnen verschillende kleuren hebben.
- Ze worden vaak overgedragen door direct huidcontact of via geïnfecteerde oppervlakken, zoals vloeren in openbare ruimtes.
- Behandelingsopties voor wratten omvatten onder andere medicatie, bevriezing (cryotherapie), elektrische cauterisatie en chirurgische verwijdering.
- Het is belangrijk om wratten niet te krabben of eraan te pulken, omdat dit de verspreiding kan bevorderen.
- Preventieve maatregelen om wratten te voorkomen zijn onder andere goede handhygiëne, het vermijden van direct contact met geïnfecteerde wratten en het dragen van slippers in openbare doucheruimtes of zwembaden.
- Raadpleeg een arts als je wratten hebt die pijnlijk zijn, snel groeien, van kleur veranderen of als je andere symptomen ervaart die zorgwekkend zijn.
Wat zijn wratjes?
Gewone
wratten zijn kleine knobbeltjes die ruw en hard aanvoelen, er soms een beetje bloemkoolachtig uitzien en meestal op je vingers of handen voorkomen. Op de handen worden wratten 'handwratten' genoemd. Ze kunnen ook op je voeten voorkomen of op andere plaatsen van het lichaam. Onder je voeten worden ze
voetwratten genoemd. Door lopen worden voetwratten in het eelt van de voetzool gedrukt. Voetwratten doen soms pijn bij staan of lopen. Gewone wratten worden veroorzaakt door een virus en worden door middel van huid-huid contact doorgegeven. Kinderen en tieners hebben meer kans om wratten te krijgen, evenals mensen met een verzwakt immuunsysteem. Gewone wratten verdwijnen meestal vanzelf, maar veel mensen kiezen ervoor om ze te verwijderen omdat ze er last van hebben of omdat ze zich ervoor schamen.
Symptomen wratjes op de hand
Gewone wratten komen meestal voor op je vingers of handen en kunnen er als volgt uitzien:
- Kleine vlezige, korrelige bultjes;
- Vleeskleurig, wit, roze of bruin;
- Ruw aspect;
- Soms zien wratjes er een beetje bloemkoolachtig uit;
- Zwarte puntjes in de wrat wijst op gestold bloed (puntbloedingen), afkomstig van bloedvaatjes.
Oorzaak van handwratten
Gewone wratten worden veroorzaakt door een infectie met het
humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 soorten HPV, maar slechts een paar veroorzaken handwratten. Andere soorten HPV hebben meer kans op wratten op je voeten en andere gebieden van je huid en slijmvliezen. De meeste soorten HPV veroorzaken relatief onschuldige aandoeningen zoals gewone wratten, terwijl anderen ernstige ziekte kunnen veroorzaken, zoals
baarmoederhalskanker.
Zijn wratten besmettelijk?
Je kunt wratten krijgen van huid-huid contact met mensen die wratten hebben, bijvoorbeeld door iemand met handwratten een hand te geven. Als je wratten hebt, kan het virus zich verspreiden naar andere plaatsen op je eigen lichaam. Je kunt ook het wratvirus indirect krijgen door iets aan te raken wat een ander met wrat heeft aangeraakt, zoals een handdoek of fitnessapparatuur. Het virus verspreidt zich meestal door een huidbeschadiging, zoals snee,
schaafwond,
nagelbijten, gebarsten huid,
psoriasis en
eczeem. Nagelbijten kan ervoor zorgen dat wratjes zich verspreiden op je vingers en rond je nagels. Het kan na besmetting met het virus dat wratjes veroorzaakt, zo'n 2 tot 6 maanden duren en soms nog wel langer, voordat de wrat dermate groot is dat hij zichtbaar is. Het immuunsysteem van elke persoon reageert anders op het HPV-virus, dus niet iedereen die in contact komt met HPV ontwikkelt wratten.
Risicofactoren
Mensen met een hoger risico op het ontwikkelen van gewone wratten zijn onder meer:
- Kinderen en tieners;
- Mensen met verzwakte immuunsystemen, zoals mensen met hiv/aids of mensen die orgaantransplantaties hebben gehad.
Onderzoek en diagnose
In de meeste gevallen wordt diagnose gesteld op basis van het klinisch beeld, aangezien ze gemakkelijk zijn te herkennen. Je huisarts onderzoekt de wrat en bij twijfel kan de arts met een mesje wat huidschilfers wegsnijden of wegschrapen. Bij een wrat verschijnen er op een gegeven moment puntbloedingen, die vaak voorkomen bij wratten. De arts kan ook wat duidschraapsels opsturen naar het laboratorium voor onderzoek om andere
huidaandoeningen op de handen uit te sluiten.
Handwratjes behandelen
Bij grofweg tweederde van de mensen verdwijnen handwatten spontaan binnen twee jaar. Behandelen van handwratten is zinvol als de wratten klachten veroorzaken zoals pijn of ongemak, of de wratjes als cosmetisch storend zijn worden ervaren. Ook zal de wratten niet vanzelf weggaan, is behandeling aan te bevelen. Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen, is het sowieso verstandig je huisarts te raadplegen. Er zijn verschillende manieren om (beginnende) wratjes te verwijderen.
Wrat wegsnijden
Scherpe lepel
De arts kan een wrat uitsnijden met een mesje of uitlepelen met een scherpe lepel, na voorafgaande verdoving. Daarna wordt de wond dichtgebrand met een klein naaldje (elektrocoagulatie apparaat).
Voordelen en nadelen
Redelijk goede kans op succes (ongeveer 80%). Eventuele blijvende littekens zijn een nadeel.
Wratjes op de hand aanstippen
Aanstipvloeistof
Er zijn verschillende
wrattentinctuur op de markt om wratten mee aan te stippen. De meeste daarvan bevatten salicylzuur. Dit stofje verweekt de bovenste huidlaag, de hoornlaag, waardoor deze oplost. Het wordt aanbevolen om aanstipvloeistoffen iedere dag aan te brengen, waarna je de behandelde wrat moet afdekken met een pleister. Lees altijd eerst de bijsluiter voor gebruik.
Voordelen en nadelen
Voordeel is dat je de behandeling zelf ter hand kunt nemen dat het niet veel kost. Nadeel is dat het een week duurt voordat het effect sorteert.
Bevriezing met vloeibare stikstof
Gangbare methode
Het bevriezen van wratjes is een gangbare behandeling voor handwratten. De huisarts kan deze methode toepassen door vloeibare stikstof van 196 graden onder nul op de wrat aan te brengen. Hierdoor bevriest de wrat en een stukje huid eromheen, er ontstaat een vrieswond en een dikke blaar, die er na enkele dagen inclusief wrat afvalt. Je kunt zelf ook wratten bevriezen. Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je dit kunt doen. Wartner 2e generatie bijvoorbeeld, is een product voor het behandelen van wratten via de bevriezingsmethode. Het product is te koop bij apotheek of drogist.
Voordelen en nadelen
Bevriezing door de huisarts is snel en effectief. Zelf bevriezen is vaak iets minder effectief en je moet zelf de kosten ophoesten.
Wratten weghalen met de laser
Laserbehandeling
Door middel van een CO2-laser kan een wrat heel nauwkeurig en laagje voor laagje worden weggebrand. Het weglaseren van wratje dient wel onder verdoving te gebeuren en er kan een litteken achterblijven. Daarom wordt de lasermethode vrijwel alleen toegepast in geval van hardnekkige voetwratten.
Voordelen en nadelen
Nadelen zijn de kosten en het eventuele achterblijven van een littekentje. Bij hardnekkige voetwratten is dit soms de enige methode die (nog) soelaas biedt.
Wratten verwijderen met nagellak /
Bron: Martin SulmanWratten verwijderen met nagellak
Doorzichtige nagellak
Dit is een methode die je zelf kunt toepassen. Smeer doorzichtige nagellak op het wratje. De eerste keer absorbeert de wrat alle nagellak die je erop smeert en daarom dien je er nog een keer nagellak op te smeren als het droog is. Doe dit twee weken achterelkaar en de wrat zal dan als het goed is zijn verdwenen.
Voordelen en nadelen
Voordelen zijn de kosten en dat je het gemakkelijk thuis kunt toepassen. Nadeel is de duur van de behandeling.
Lees verder