Bultjes op handen: oorzaken pijnlijke of jeukende bultjes

Bultjes op handen: oorzaken pijnlijke of jeukende bultjes Bultjes op de handen of kleine bultjes op de handpalm kent meerdere mogelijke oorzaken. Bij bultjes op de handen kan het gaan om een vorm van eczeem. Dit is een jeukende huiduitslag waarbij roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, vochtblaasjes, kloofjes of korstjes optreden. Vooral handeczeem is een veel voorkomende aandoening. Eczeem aan de handen doet zich vooral voor bij de 'natte beroepen': huishoudelijk werk, schoonmaakwerk, kappersvak, etc. Bultjes op de handen kunnen ook worden veroorzaakt door zeldzamere aandoeningen, waar je misschien nog wel nooit van gehoord hebt. Bultjes op de handen kan gepaard gaan met andere symptomen en klachten, zoals pijn en jeuk. Vooral pijnlijke of jeukende bultjes kunnen erg vervelend zijn en moeilijk te negeren. Je wilt dan weten wat er aan de hand zodat je er wat tegen kunt doen. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten altijd je huisarts.

Bultjes op handen

Heb je ooit een bultje op je hand opgemerkt dat je met elke beweging irriteerde? Een klein, ongewenst gezwelletje dat, hoe klein ook, plotseling de hoofdrol speelt in je dagelijkse bezigheden? Bultjes op de handen zijn vaak klein van formaat, maar kunnen een enorme impact hebben, zowel op fysiek als op esthetisch vlak. Van jeukende bultjes tot harde knobbels die met elke aanraking voelbaar zijn, deze ongemakkelijke indringers kunnen je flink afleiden. Of je nu aan het typen bent, een kop koffie vasthoudt of iemand een hand geeft, je voelt het. En zelfs als het niet zichtbaar pijnlijk is, zorgt zo’n bultje vaak voor ongemak en onzekerheid. Maar wat zijn deze mysterieuze bultjes eigenlijk? En waarom lijken ze soms zomaar uit het niets op te duiken?

Soms zijn het onschuldige blaasjes of wratjes, tijdelijk van aard en eerder cosmetisch dan schadelijk. Denk aan een wrat die komt en gaat, of blaasjes die voortkomen uit eczeem, die je handen even lastig maken maar niet per se gevaarlijk zijn. Maar er zijn ook momenten waarop een bultje meer is dan een toevallige gast. Wat als dat bultje eigenlijk een teken is van iets diepers? Een onderliggende aandoening zoals reumatoïde artritis, waarbij je gewrichten zelf tegen je lijken te werken? Of misschien is het een ganglioncyste, die lijkt op een zacht ballonnetje vol vocht, ontsproten door overbelasting van je handen. En dan is er altijd het kleine risico dat het bultje op je hand iets serieuzer is, zoals een fibroom of – in zeldzame gevallen – huidkanker.

Elke bult op je hand vertelt een verhaal. Sommige zijn het resultaat van een simpele reactie op een allergie of insectenbeet, andere komen door langdurige druk, overbelasting of zelfs een infectie die onderhuids woekert. En terwijl veel van deze bultjes vanzelf verdwijnen, zijn er gevallen waarbij een behandeling nodig is om het probleem op te lossen en je handen weer soepel en comfortabel te maken.

Wat het ook mag zijn, de sleutel tot herstel begint met bewustwording. Als je een bultje opmerkt dat niet weggaat of je dagelijks hindert, is het belangrijk om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Soms is het probleem eenvoudig op te lossen met een beetje zelfzorg, zoals een hydraterende crème of een behandeling tegen schimmelinfecties. Andere keren vraagt het om meer gerichte medische aandacht, zoals een chirurgische ingreep of medicatie.

Dus, of je nu last hebt van een jeukend plekje of een knobbel die maar niet verdwijnt, het goede nieuws is dat er voor bijna elk bultje op de hand een oplossing bestaat. Je handen zijn immers je meest waardevolle gereedschap – tijd om ze de zorg te geven die ze verdienen, zodat ze je weer zonder zorgen door het dagelijks leven kunnen leiden!

Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)Pompholyx op de hand / Bron: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)

Blaasjes en blaren door pompholyx (blaasjeseczeem)

Pompholyx of blaasjeseczeem is een bijzondere vorm van eczeem dat vooral aan de handen en/of voeten voorkomt. Bij deze vorm van eczeem ontstaan intense jeukende blaasjes en blaren, die meestal zijn gelokaliseerd aan de zijkanten van de vingers, de handpalmen en voetzolen. Deze aandoening kan op alle leeftijden optreden, maar het komt vooral voor bij mensen jonger van 40 jaar. De huid is aanvankelijk zeer jeukend met een brandend gevoel en prikkeling in de handpalmen en/of voetzolen. Dit wordt gevolgd door het plotselinge ontstaan van kleine blaasjes, die tot grotere blaren ontwikkelen. Er kan tevens roodheid, pijn en zwelling ontstaan. Pompholyx eczeem kan ook de nagels beïnvloeden. De precieze oorzaak van pompholyx eczeem is niet bekend, hoewel men denkt dat factoren zoals emotionele spanning, gevoeligheid voor metaalverbindingen (zoals nikkel, kobalt of chroom), hitte en zweten deze conditie kunnen verergeren.

Wat te doen?
Bij milde vormen van pompholyx zal de huisarts een (sterke) hormooncrème of -zalf voorschrijven. Soms is een kortdurende stootkuur prednison nodig. Nattend eczeem kan worden behandeld met natte kompressen of omslagen. Bij een secundaire bacteriële infectie is antibiotica nodig.

Handeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.comHandeczeem / Bron: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com

Rode bultjes en vochtblaasjes door handeczeem

Handeczeem is een courante en vaak chronische, moeilijk behandelbare aandoening. Eczeem aan de handen kenmerkt zich door roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding, korstjes en krabwondjes. Handeczeem komt vooral voor bij jongvolwassen vrouwen en is goed voor 20-35% van alle vormen van eczeem. Het kan optreden op elke leeftijd, ook tijdens de kindertijd. Het komt vooral voor bij mensen met een voorgeschiedenis van atopisch eczeem. Eczeem aan de handen komt vooral voor in de schoonmaakbranche, de horeca, metaalwerk, kappers, gezondheidszorg, huishoudelijk werk en schilders. Dit komt voornamelijk door contact met irriterende en uitdrogende stoffen, maar specifieke contactallergieën kunnen er ook aan bijdragen.

Wat te doen?
Zelfzorg bestaat uit het één tot twee keer per dag aanbrengen van een zalf of crème, waarmee de huid meer vocht vasthoudt en beschermd wordt tegen uitdrogen. Bij hardnekkige of aanhoudende klachten van handeczeem kan de huisarts een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven.

Hand-, voet- en mondziekte op de hand van een volwassene / Bron: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hand-, voet- en mondziekte op de hand van een volwassene / Bron: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte wordt meestal veroorzaakt door een virus en kan worden overgedragen via aanhoesten en niezen, direct contact met slijm uit neus of keel, vocht uit blaren en poep van besmette personen, en via besmette voorwerpen (zoals een deurklink of een toiletbril). Jonge kinderen hebben het grootste risico om hand-, voet- en mondziekte te krijgen, maar volwassen personen kunnen er ook door getroffen worden. De symptomen beginnen drie tot zeven dagen nadat je besmet bent met het virus. Deze periode staat bekend als de incubatieperiode. Je kunt last krijgen van de volgende symptomen:
  • Koorts;
  • Slechte eetlust;
  • Keelpijn;
  • Hoofdpijn;
  • Prikkelbaarheid;
  • Pijnlijke rode blaren in de mond;
  • Een rode uitslag op de handen en de zolen van de voeten.

Koorts en zere keel zijn meestal de eerste symptomen van hand-, voet- en mondziekte. De karakteristieke blaren en uitslag steken later de kop op, meestal een of twee dagen nadat de koorts begint.

Wat te doen?
In de meeste gevallen zal de infectie binnen 7 tot 10 dagen zonder behandeling overgaan. Bij koorts kan men (kinder)paracetamol geven.

Beet van een bedwants op een hand / Bron: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Beet van een bedwants op een hand / Bron: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bultjes op de handen door bedwantsen

De bedwants stond vroeger bekend als 'wandluis'. Het is een kleine, bloedzuigende parasiet dat vooral in bedden en matrassen van hotelkamers leeft.’s Nachts kruipt deze lastpak uit zijn schuilplaats op je huid om bloed te zuigen. Op de beetplek ontstaat een jeukend bultje.

Wat te doen?
De bultjes van een bedwantsbeet verdwijnen vanzelf. Het bestrijden van bedwantsen in je huis gebeurt door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Deze kan iemand naar je huis sturen om de bedwants adequaat te bestrijden.

Roodbruine bultjes op de hand door granuloma annulare / Bron: Mierlo, Wikimedia Commons (CC0)Roodbruine bultjes op de hand door granuloma annulare / Bron: Mierlo, Wikimedia Commons (CC0)

Vlakke bultjes door granuloma annulare

Granuloma annulare is een onschuldige, niet-besmettelijke, chronische huidaandoening, waarvan de oorzaak onbekend is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de gelokaliseerde en de uitgebreide vorm. De gelokaliseerde vorm is het meest gangbaar en hierbij ontstaat de karakteristieke ring van vlakke onderhuidse huidkleurige tot rode bultjes. Ze kunnen overal opduiken, maar voorkeursplekken zijn op de ruggen en zijkanten van handen en voeten.

Wat te doen?
Granuloma annulare verdwijnt meestal binnen 1 tot 2 jaar vanzelf. Behandeling heeft vaak weinig effect. Behandeling kan bestaan uit onder meer een corticosteroïdenzalf of -crème.

Hevig jeukende huiduitslag door contact-urticaria

Contact-urticaria (ook bekend als netelroos of galbulten) ontstaat door contact op de huid met bepaalde stoffen, zoals planten, rubber, latex, dierlijke eiwitten en crèmes, zalfjes en andere smeerseltjes. Het is een vaak voorkomende huidreactie. Het gaat bij urticaria om hevig jeukende huiduitslag die plotseling de kop opsteekt. Het begint vaak met scherp begrensde rode vlekken, welke overgaan in verdikte plekken, die in het midden vaak bleker zijn.

Wat te doen?
Het is belangrijk om eventuele achterhaalbare oorzaken weg te nemen en uitlokkende factoren te vermijden. Zo nodig kunnen geneesmiddelen voorgeschreven worden door de arts.

Verhardingen van de vingers door knuckle pads

Knuckle pads zijn verhardingen op de strekzijde van de vingers en de tenen, over de gewrichten. Vaak is de oorzaak niet bekend. Ze kunnen geïsoleerd voorkomen of in het kader van een syndroom.

Wat te doen?
Het gaat om een goedaardige aandoening. Behandeling is niet vereist.

Wratjes op de handen

Wratten komen vaak op vingers en handen voor, vooral bij kinderen. Een wrat wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en is besmettelijk, vooral als je een wrat open krabt. Soms komen er meerdere wratjes voor in één gebied.

Wat te doen?
Wratten gaan meestal vanzelf over. alhoewel dit jaren kan duren. Je kan een wrat zelf verwijderen met onder meer wrattentinctuur, welke zonder recept verkrijgbaar is bij drogist of apotheek.

Schurft op de handen / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Schurft op de handen / Bron: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Rode bultjes op de handen door scabiës of schurft

Scabiës of schurft wordt veroorzaakt door mijten die zich onder de bovenste laag van de menselijke huid bevinden, zich voeden met bloed en eitjes leggen. Scabiës zijn extreem jeukend en veroorzaken grijze lijnen op je huid, samen met rode bultjes. Scabiësmijten worden overgedragen door contact met een geïnfecteerde persoon of door uitgebreid contact met kleding, beddengoed of handdoek van een geïnfecteerde persoon.

Wat te doen?
Bij gewone schurft is behandeling met een scabicide middel (een schurftmiddel) vaak voldoende.

Bultjes op de handpalmen door lichen nitidus

Lichen nitidus is een huidaandoening, die vooral voorkomt bij kinderen en jongvolwassenen. Het wordt gekenmerkt door roze tot huidkleurige 1-2 mm grote bultjes, verspreid over de huid en soms komt het ook voor op de handpalmen.

Wat te doen?
Vaak verdwijnt de aandoening binnen één of meerdere jaren. Behandeling is daarom niet nodig. Jeuk kan desgewenst bestreden worden met een milde hormooncrème.

Ringworm aan de handpalm

Tinea corporis of ringworm is een oppervlakkige schimmelziekte, met een typische ringvormige verschijningsvorm: een scherp begrensde plek, die langzaam groter wordt tot wel 10 cm doorsnee of meer en dus een ringvorm, vandaar de naam 'ringworm'. De aangedane huid is vaak wat verdikt en er treedt schilfering op, vooral aan de rand van de plek. Bij ringworm aan de handpalm kan er een witte fijne schilfering zijn, welke de huidlijnen wit kleurt.

Wat te doen?
Ringworm wordt behandeld met een antischimmelcrème. Bij ernstige of hardnekkige infecties zal de arts tabletten of capsules voorschrijven (terbinafine en itraconazol).

Pijnlijke en jeukende bultjes door erysipelothrix (vlekziekte)

Erysipeloid of vlekziekte is een infectie veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae. Via contact met besmette dieren — de bacterie kom bij nagenoeg alle diersoorten voor — kan ook de mens besmet raken. Dit gebeurt vooral via wondjes of krassen op de huid. Besmetting wordt vooral gezien bij personen die met rauwe vis- of vleesproducten werken en veehouders, dierenartsen en vissers. Bij vlekziekte ontstaan er blauw-rode vlekken op de huid, vaak op de handen. Dit gaat vaak gepaard met hevige pijn en jeuk, en soms ook zwelling.

Wat te doen?
De infectie is bij de mens self-limiting. Toch zal de huisarts vaak antibiotica voorschrijven.

Andere oorzaken van pijnlijke of jeukende bultjes op handen

Hier zijn nog enkele oorzaken die ook tot bultjes op de handen kunnen leiden:

Contacteczeem

  • Oorzaak: Contacteczeem ontstaat wanneer de huid in direct contact komt met een irriterende stof of allergeen, zoals chemische reinigingsmiddelen, parfum, nikkel of latex.
  • Symptomen: Rode, jeukende, schilferende bultjes of uitslag op de handen.
  • Wat te doen: Vermijden van de trigger en gebruik van verzachtende crèmes of een zalf met corticosteroïden kan helpen bij het verminderen van de symptomen.

Dyshidrotisch eczeem

  • Oorzaak: Een type eczeem dat vaak op handen en voeten voorkomt, waarbij kleine, jeukende blaasjes ontstaan. De oorzaak kan te maken hebben met stress, allergieën, of vochtophoping.
  • Symptomen: Blaasjes die vaak jeuken en schilfering of barsten veroorzaken.
  • Wat te doen: Gebruik van vochtinbrengende crèmes en corticosteroïden om ontsteking en jeuk te verlichten.

Psoriasis

  • Oorzaak: Psoriasis vulgaris is een chronische auto-immuunziekte die een versnelde opbouw van huidcellen veroorzaakt, wat leidt tot dikke, schilferende plekken op de huid, inclusief de handen.
  • Symptomen: Roodheid, schilfers en jeukende bultjes of plaques op de handen.
  • Wat te doen: Behandelingen zoals corticosteroïden, lichttherapie en systemische medicijnen kunnen helpen de symptomen te verminderen.

Allergische reacties

  • Oorzaak: Allergische reacties op voedingsmiddelen, medicijnen, insectenbeten of andere allergenen kunnen bultjes op de huid veroorzaken.
  • Symptomen: Jeukende, rode bultjes of netelroos kunnen optreden na blootstelling aan een allergeen.
  • Wat te doen: Antihistaminica of cortisoncrèmes kunnen helpen om de reactie te beheersen.

Insectenbeten

  • Oorzaak: Bultjes op de handen kunnen worden veroorzaakt door beten van muggen, vlooien, mieren of een andere insectenbeet.
  • Symptomen: Roodheid, zwelling en jeuk of pijn op de plaats van de beet.
  • Wat te doen: Het gebruik van kalmerende lotions zoals calamine of antihistaminica kan helpen om jeuk en zwelling te verminderen.

Keratosis pilaris

  • Oorzaak: Keratosis pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij keratine haarfollikels blokkeert, wat leidt tot kleine, ruwe bultjes.
  • Symptomen: Kleine, harde, ruwe bultjes die vooral voorkomen op de handen, armen en dijen.
  • Wat te doen: Regelmatige exfoliatie en het gebruik van vochtinbrengende crèmes met ureum of salicylzuur kan de symptomen verminderen.

Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Huidkanker

  • Oorzaak: In zeldzame gevallen kunnen bultjes op de handen een teken zijn van huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom of melanoom.
  • Symptomen: Vreemde, nieuwe bultjes die veranderen van kleur of vorm, niet genezen, of bloeden.
  • Wat te doen: Raadpleeg onmiddellijk een arts als je een verdacht bultje opmerkt dat niet geneest of verandert.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een stille, maar hardnekkige vijand die je handen kan teisteren. Het begint vaak met pijnlijke gewrichten, maar na verloop van tijd kunnen er knobbeltjes verschijnen rond de gewrichten, alsof je lichaam kleine waarschuwingsvlaggetjes omhoog zet. Deze knobbeltjes, ook wel "reumanoduli" genoemd, zijn harde onderhuidse bultjes die de strijd van je immuunsysteem tegen je eigen weefsels onthullen. Ze mogen dan onschuldig ogen, maar elke aanraking herinnert je eraan dat er iets groters gaande is.

Trigger finger (tendovaginitis stenosans)

Het klinkt als een term uit een actiefilm, maar trigger finger is verre van heroïsch. Dit is een aandoening waarbij de pezen in je vingers ontstoken raken, wat leidt tot zwelling en kleine bultjes in de handpalm. Deze bultjes lijken onschuldig, totdat je probeert je vinger te bewegen en merkt dat het blijft hangen of ‘klikt’ alsof er een verborgen mechanisme in zit. Dit is geen misverstand, maar een pijnlijk signaal dat je pezen wat extra zorg nodig hebben.

Fibromen

Fibromen zijn als kleine, stugge gasten die zich zonder uitnodiging onder je huid nestelen. Deze goedaardige bindweefselwoekeringen kunnen zomaar op je handen verschijnen, en hoewel ze zelden kwaad doen, kunnen ze behoorlijk vervelend aanvoelen. Het zijn harde, vaste bultjes die niet weg te masseren zijn en vaak in de loop van de tijd groter kunnen worden. Ze komen zonder waarschuwing, en blijven zonder reden – een stoorzender in de alledaagse soepelheid van je handen.

Lymfangitis: Rode strepen vol ongemak

Lymfangitis presenteert zich niet alleen als een bultje, maar vaak als rode, pijnlijke strepen die over je hand lopen, als een ongemakkelijke wegwijzer naar een dieper probleem. Dit gebeurt wanneer je lymfevaten geïnfecteerd raken, vaak na een wond of huidbeschadiging. Wat begint als een klein bultje kan snel uitgroeien tot een grotere zwelling die ongemak en soms koorts veroorzaakt. Je lichaam werkt in overdrive om de infectie aan te pakken, en deze rode lijnen vertellen het verhaal.

Cyste of ganglion: Zachte zwellingen

Een ganglioncyste is als een klein ballonnetje dat zonder waarschuwing op je hand of pols verschijnt. Dit met vocht gevulde zakje komt meestal uit het niets opzetten, veroorzaakt door overbelasting of herhaalde bewegingen. Hoewel ze vaak onschuldig zijn, kunnen ganglia pijnlijk zijn of in de weg zitten als ze op een pees of zenuw drukken. Ze voelen zacht aan en kunnen in grootte fluctueren, als een ongrijpbare geheimzinnige indringer die niet altijd zo snel weer vertrekt.

Syndroom van Raynaud: Kleurenspel met je vingers

Het syndroom van Raynaud geeft je handen een compleet nieuwe look, maar helaas niet op een goede manier. Bij blootstelling aan kou of stress verandert de doorbloeding van je vingers en worden ze bleek, blauw of rood – soms zelfs met kleine bultjes die door de slechte circulatie ontstaan. Dit aandoening zorgt voor een ongecontroleerd kleurenspel in je handen en een onaangenaam gevoel van gevoelloosheid of tintelingen. De bultjes zijn slechts een bijproduct van wat er gebeurt als je doorbloeding letterlijk een halt wordt toegeroepen.

Sarcoïdose

Sarcoïdose is een zeldzame aandoening die zijn sporen nalaat in de vorm van granulomen – kleine, ontstoken knobbeltjes die zich overal in je lichaam kunnen vormen, inclusief op je handen. Het is alsof je immuunsysteem te hard probeert te beschermen en in de war raakt, waardoor het zich op onschuldige weefsels richt. Deze harde, vaak rode of huidkleurige bultjes kunnen jeuken of pijn doen, en herinneren je eraan dat je lichaam een interne strijd voert, ook al voel je verder misschien geen symptomen.

Onderzoek en diagnose

De eerste blik: wat valt er op?

Het onderzoek begint met een grondige inspectie door de arts. Het is als het onderzoeken van een mysterieuze kaart: de vorm, grootte, kleur en locatie van het bultje geven al veel prijs. Is het een zachte zwelling, een harde knobbel, of misschien een jeukende uitslag? De arts zal ook vragen naar wanneer je het bultje voor het eerst opmerkte en of er specifieke triggers waren, zoals insectenbeten, contact met irriterende stoffen of een eerdere verwonding. Alles kan een aanwijzing zijn in de zoektocht naar de oorzaak.

Voelen en testen: wat verbergt zich onder de oppervlakte?

Nu komt het tastwerk. Door het bultje te voelen, kan de arts meer te weten komen over de textuur en de diepte ervan. Is het soepel en beweegt het met de huid mee, zoals bij een ganglioncyste, of voelt het stevig aan, zoals bij een fibroom? Soms worden simpele tests gedaan, zoals zachtjes drukken op het bultje om te zien of het verdwijnt bij druk, wat kan wijzen op een goedaardige aard. Elk detail helpt om het mysterie verder te ontrafelen.

De ultieme blik: beeldvormingstechnieken

Als het bultje niet direct duidelijk is, kan de dokter de hulp inroepen van beeldvorming. Echografie of röntgenfoto's kunnen helpen om te zien wat er zich onder het huidoppervlak afspeelt. Een ganglioncyste bijvoorbeeld, gevuld met vloeistof, is perfect zichtbaar op een echografie. Voor hardere knobbels of verdikkingen kan een röntgenfoto uitwijzen of het bultje te maken heeft met het bot of de gewrichten, zoals bij reumatoïde artritis.

Bloedonderzoek: wat zegt je lichaam?

Soms zit het geheim in je bloed. Bij vermoeden van een onderliggende infectie of een aandoening zoals reumatoïde artritis, kan een bloedonderzoek uitwijzen of er sprake is van verhoogde ontstekingswaarden of tekenen van een auto-immuunziekte. Dit kan een cruciale aanwijzing zijn om verder te zoeken naar de oorzaak van het bultje en eventuele bijkomende symptomen.

Biopsie: de laatste openbaring

Wanneer er sprake is van een bultje dat niet direct te verklaren is, of wanneer er zorgen zijn dat het mogelijk kwaadaardig is, kan de arts een biopsie aanraden. Een klein stukje weefsel wordt uit het bultje gehaald en onder de microscoop bekeken. Hier komt de grote waarheid aan het licht: is het een goedaardig gezwel, een cyste, of iets dat meer aandacht vraagt, zoals huidkanker?

Specialisten aan het woord

Als het bultje complexer is dan gedacht, kan de arts je doorverwijzen naar een specialist. Een dermatoloog kan meer gedetailleerde onderzoeken doen, zoals een huidbiopsie, terwijl een reumatoloog inspringt als er tekenen zijn van een onderliggende reumatische aandoening. Ook een chirurg kan erbij worden gehaald voor een eventuele verwijdering van het bultje, vooral als het storend of pijnlijk is.

Behandeling van pijnlijke of jeukende bultjes op je handen

Behandeling van bultjes op je handen is afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit:
  • Pompholyx (blaasjeseczeem) – Kalmerende vochtinbrengende crèmes en cortisonezalven zijn de eerste stap. Voeg koele kompressen toe om de ontsteking te verzachten en vermijd irriterende stoffen. Rustig aan, en je handen zullen zich snel herstellen.
  • Handeczeem – Vermijden van triggers is cruciaal. Hydraterende zalven en steroïdencrèmes zijn jouw trouwe bondgenoten in de strijd tegen eczeem, terwijl barrièrecrèmes je huid beschermen tegen verdere irritatie.
  • Hand-, voet- en mondziekte – Vaak lost het zichzelf op binnen een paar weken. Tot die tijd zorgen pijnstillers, rust en voldoende hydratatie ervoor dat je je zo comfortabel mogelijk voelt.
  • Bedwantsenbeten – De oplossing ligt in het bestrijden van de insecten zelf. Reinig je omgeving grondig, was beddengoed op hoge temperatuur en behandel de bultjes met jeukstillende crèmes zoals calamine.
  • Granuloma annulare – Meestal is er geen behandeling nodig, maar steroïde-injecties of crèmes kunnen helpen om het genezingsproces te versnellen als de bultjes hinderlijk worden.
  • Contact-urticaria – Antihistaminica en kalmerende crèmes kunnen de jeuk en zwelling verminderen. Het vermijden van triggers zoals nikkel of latex helpt om toekomstige uitbraken te voorkomen.
  • Knuckle pads – Hoewel vaak onschuldig, kunnen deze harde verdikkingen worden behandeld met injecties of cryotherapie als ze storend zijn.
  • Wratjes – Behandeling varieert van salicylzuur tot bevriezing met cryotherapie. Pak ze snel aan om te voorkomen dat ze zich verder verspreiden.
  • Scabiës (schurft) – Sterke medicinale crèmes zoals permetrine zijn essentieel om de schurftmijt te doden. Vergeet niet je kleding en beddengoed goed te wassen om herbesmetting te voorkomen.
  • Lichen nitidus – Deze aandoening verdwijnt vaak vanzelf, maar steroïdecrèmes of lichttherapie kunnen helpen als de bultjes blijven zitten.
  • Ringworm (tinea manuum) – Gebruik een antifungale crème of orale medicatie om de schimmelinfectie te bestrijden en zorg voor een goede hygiëne om verdere infecties te voorkomen.
  • Erysipelothrix (vlekziekte) – Antibiotica zijn essentieel om deze bacteriële infectie te behandelen en verdere complicaties te voorkomen.
  • Contacteczeem – De gouden regel is: vermijd de irriterende stof. Kalmerende crèmes en soms steroïdencrèmes helpen om de ontsteking snel onder controle te krijgen.
  • Dyshidrotisch eczeem – Kalmeren is hier de sleutel. Gebruik vochtinbrengende crèmes, corticosteroïden en, indien nodig, lichttherapie om verlichting te bieden bij hardnekkige blaren.
  • Psoriasis – Een combinatie van hydratatie, steroïden, lichttherapie of systemische medicatie kan helpen om de schilferige en jeukende plekken te verzachten en terug te dringen.
  • Allergische reacties – Antihistaminica en kalmerende crèmes verminderen de symptomen. Bij ernstigere allergieën kan een arts injecties of orale medicatie voorschrijven.
  • Insectenbeten – Jeukstillende crèmes en antihistaminica helpen om de reactie van het lichaam te kalmeren, terwijl een milde steroïdecrème de ontsteking vermindert.
  • Keratosis pilaris – Regelmatig exfoliëren en hydrateren met crèmes die ureum of salicylzuur bevatten, helpt de huid glad te houden en de bultjes te verzachten.
  • Huidkanker – Behandeling hangt af van de ernst en aard van de kanker. Chirurgische verwijdering is vaak de eerste stap, gevolgd door eventuele aanvullende therapieën zoals bestraling of chemotherapie.
  • Reumatoïde artritis – Ontstekingsremmende medicatie en DMARD's zijn essentieel om de ontsteking te beheersen. Soms is een chirurgische ingreep nodig om de knobbeltjes te verwijderen.
  • Trigger finger – Injecties met corticosteroïden kunnen ontstekingen verminderen, maar als het probleem blijft, kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn om de pees vrij te laten bewegen.
  • Fibromen – Deze kunnen worden verwijderd via cryotherapie, chirurgische excisie of lasertherapie. Een kleine ingreep en het knobbeltje is weg.
  • Lymfangitis – Antibiotica zijn de sleutel tot genezing. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn om de infectie onder controle te krijgen.
  • Ganglioncyste – Aspiratie kan helpen om de cyste leeg te zuigen, maar als het terugkomt, kan een chirurgische verwijdering de beste oplossing zijn.
  • Syndroom van Raynaud – Warme handschoenen en het vermijden van kou helpen om de symptomen te verlichten. Medicatie die de bloedvaten verwijdt kan ook helpen om de doorbloeding te verbeteren.
  • Sarcoïdose – Afhankelijk van de ernst kunnen corticosteroïden of andere immuunonderdrukkende medicatie worden voorgeschreven, maar in milde gevallen is soms geen behandeling nodig.

Met deze behandelopties voor de diverse oorzaken van bultjes op de handen, kun je met vertrouwen de juiste stappen zetten om van je klachten af te komen!

Prognose

De prognose van bultjes op je handen is over het algemeen gelukkig positief – alsof je handen weer een frisse start krijgen. De meeste bultjes, of het nu gaat om onschuldige wratjes, eczeem of zelfs een ganglioncyste, verdwijnen met de juiste behandeling of soms zelfs vanzelf. Je handen, die dagelijks alle klappen opvangen, zijn opmerkelijk veerkrachtig. Een insectenbeet die een jeukend bultje veroorzaakte, een allergische reactie of een tijdelijke irritatie? Die zijn vaak binnen een paar dagen verdwenen, alsof ze er nooit geweest zijn.

Voor aandoeningen zoals reumatoïde artritis of fibromen, waar de bultjes deel uitmaken van een dieper liggend probleem, vraagt het soms wat meer geduld en zorg. Maar ook dan kun je met de juiste aanpak verlichting verwachten. Een goede behandeling kan de pijn en zwelling verminderen, waardoor je handen weer soepel functioneren. Zelfs hardnekkige cysten kunnen met een kleine ingreep worden verwijderd, en de kans op terugkeer is meestal klein.

Bij zeldzamere, serieuzere oorzaken, zoals huidkanker, hangt de prognose sterk af van een vroege diagnose en snelle behandeling. Maar zelfs dan is de vooruitgang in de medische wereld zo ver gevorderd dat er vaak doeltreffende oplossingen zijn om de bultjes te behandelen en je gezondheid te herstellen.

Kortom, of je nu te maken hebt met een klein ongemak of een bultje dat wat meer aandacht vraagt, de kans is groot dat je handen weer hun oude, vertrouwde glorie terugvinden. Met een beetje zorg, geduld en, indien nodig, medische hulp, zal dat vervelende bultje op je hand snel verleden tijd zijn. Je handen zijn veerkrachtig en klaar om weer probleemloos aan het werk te gaan!

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Kleine, witte bultjes op de (boven)lipKleine, witte bultjes op de (boven)lipAls je je lip strak trekt, zijn er bij sommige mensen kleine, witte stipjes zichtbaar. Wat zijn dit voor stipjes en zijn…
Strophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus: symptomen jeukende bultjes door insectenbetenStrophulus, soms ook wel 'papulaire urticaria' genoemd, is een acute uitbarsting van rode, sterk jeukende bultjes op de…
Last van galbulten (netelroos), hoe komt het?Last van galbulten (netelroos), hoe komt het?Galbulten kunnen zomaar ineens tevoorschijn komen. Ze geven veel jeuk, maar verdwijnen meestal ook weer vanzelf.

Mucormycose (agressieve schimmelinfectie) in oog (oogkas)Mucormycose (agressieve schimmelinfectie) in oog (oogkas)Ongeveer 1,7 gevallen per miljoen inwoners per jaar krijgen de zeldzame aandoening mucormycose (ook wel zygomycose genoe…
Beroerte: Onvoldoende bloedtoevoer naar hersenenBeroerte: Onvoldoende bloedtoevoer naar hersenenElke twee seconden krijgt iemand ergens ter wereld een beroerte. Bij een beroerte krijgen de hersenen te weinig zuurstof…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Astrid Gast
  • DermNet New Zealand. Hand dermatitis. https://www.dermnetnz.org/topics/hand-dermatitis/ (ingezien op 16-7-2017)
  • Healthline. Hand, Foot, and Mouth Disease. http://www.healthline.com/health/hand-foot-mouth-disease#overview1 (ingezien op 16-7-2017)
  • Healthline. Scabies Bites: Have I Been Bitten? Relieving Pesky Bites. http://www.healthline.com/health/scabies-bites#overview1 (ingezien op 16-7-2017)
  • Huidconsult. Ringworm (schimmel). http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-P-t/m-R/Ringworm-schimmel.html?cpage=20#.WWs7mIjyiM8 (ingezien op 16-7-2017)
  • Huideczeem. Handeczeem. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/handeczeem/ (ingezien op 25-8-2024)
  • Huidinfo.nl. Pompholyx. http://www.huidinfo.nl/pompholyx.html (ingezien op 16-7-2017)
  • Huidziekten.nl. Erysipeloid. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/Erysipeloid.htm (ongezien op 16-7-2017)
  • Huidziekten.nl. Knuckle pads.https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ktxt/knuckle-pads.htm (ingezien op 16-7-2017)
  • Martin Sulman. Ringworm: symptomen en behandeling tinea corporis. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/83282-ringworm-symptomen-en-behandeling-tinea-corporis.html (ingezien op 16-7-2017)
  • National Eczema Society. Pompholyx. http://www.eczema.org/pompholyx (ingezien op 16-7-2017)
  • Thuisarts. Ik heb blaasjeseczeem. https://www.thuisarts.nl/eczeem/ik-heb-blaasjeseczeem (ingezien op 22-9-2024)
  • Thuisarts.nl. Ik heb een beet van een bedwants. https://www.thuisarts.nl/bedwantsen/ik-heb-beet-van-bedwants (ingezien op 16-7-2017)
  • Afbeelding bron 1: Chalco, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 2: Fedorov Ivan Sergeevich/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Mrradiostar82, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: KEBman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Mierlo, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 6: Cixia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 7: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 22-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.