Oraal allergiesyndroom: Symptomen aan mond na eten voeding

Oraal allergiesyndroom: Symptomen aan mond na eten voeding Het oraal allergiesyndroom is een allergische reactie in de mond veroorzaakt na het eten van bepaalde rauwe groenten en fruit en andere voedingsmiddelen. Patiënten die allergisch zijn voor pollen ervaren mogelijk het oraal allergiesyndroom omdat het eiwit in stuifmeel lijkt op het eiwit in deze voedingsmiddelen. De patiënt krijgt enkel met milde mondgerelateerde klachten te maken, zoals een jeuk en zwelling aan de mond. De symptomen komen niet tot stand wanneer de patiënt de uitlokkende voedingsproducten vermijdt, maar ook nog andere tips helpen bij het behandelen of voorkomen van de klachten. De aandoening kent tot slot een goede prognose daar de symptomen zelden ernstig zijn.

Synoniemen

Een aantal andere bewoordingen zijn bekend voor het oraal allergiesydroom (OSA):
 • oral allergy syndrome
 • pollen allergie syndroom
 • pollen-voedsel-allergiesyndroom

Epidemiologie van vorm van voedselallergie

Het oraal allergiesyndroom komt vooral voor bij volwassenen, al zijn kinderen mogelijk ook aangetast. Vrouwen zijn meer getroffen dan mannen. Omdat de voedingsmiddelen waarin het allergeen (uitlokkende stof van allergische reactie) meestal het hele jaar door verkrijgbaar zijn, is het orale allergiesyndroom niet seizoensgebonden.

Oorzaken van oraal allergiesyndroom

Het oraal allergiesyndroom is een milde vorm van voedselallergie. Bepaalde voedingsmiddelen zoals fruit, noten en groenten veroorzaken een allergische reactie in de mond. Deze groenten en fruit hebben een eiwit dat vergelijkbaar is met dat van polleneiwit. Het oraal allergiesyndroom komt bijgevolg voor bij patiënten met pollenallergie en bij patiënten met allergische rhinitis (hooikoorts). Bij volwassenen is het oraal allergiesyndroom de meest voorkomende allergische reactie die het gevolg is van het eten van voedsel. De aandoening is een kruisreactie tussen voedsel en geïnhaleerde allergenen zoals pollen. Het oraal allergiesyndroom-allergie behoort tot type 1-groep. Het is een allergische reactie veroorzaakt door immunoglobuline E (IgE).

Risicofactoren

De uitlokkende groenten en fruit zijn verschillend.
 • Patiënten met een allergie voor berkenpollen ervaren bijvoorbeeld mogelijk een allergie voor fruit zoals kiwi, perzik, appels, wortel, pinda’s enzovoort.
 • Wanneer patiënten allergisch zijn voor gras, ontstaat een voedselallergie voor perziken, sinaasappels, selderij, tomaten en meloenen.
 • Patiënten met een ambrosia-allergie vertonen symptomen bij het eten van meloen, komkommer, banaan en courgette.

Bepaalde onbewerkte voedingsmiddelen die leiden tot symptomen van het oraal allergiesyndroom zijn:
 • appel: jeuk en zwelling van de mondholte
 • banaan: jeukend gevoel in de keel
 • cashewnoten: een droge mond, uitslag in de mondholte, zwelling van de tong en braken
 • jackfruit: jeuk en branderig gevoel in mond, keel en lippen
 • mango: jeuk in de keel en mond, duizeligheid, zwelling op het gezicht
 • pistachenoten: jeuk en zwelling in de lippen en mond
 • tomaat: zwelling in mond en neus.

Maar nog vele andere voedingsproducten veroorzaken de klachten zoals onder andere:

Symptomen: Jeuk en zwelling aan mond

De meestal milde tekenen komen snel na het eten van groenten, fruit of andere voedingsmiddelen tot uiting, namelijk zodra het allergeen (uitlokkende stof, het eiwit) het slijmvlies van de mond raakt (enkele seconden tot enkele minuten). Heel af en toe ontstaan de symptomen pas enkele uren na het nuttigen van een maaltijd. De tekenen zijn variabel, maar komen enkel voor in de mondholte (mond, tong, lippen en keel).

De meest voorkomende symptomen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en eliminatiedieet

Doordat de tekenen meestal mild van aard zijn, is het niet nodig om een arts te raadplegen. Bij ernstigere symptomen bezoekt de patiënt de arts. De arts moet de aanwezigheid van hooikoorts in combinatie met jeuk en tintelingen diagnosticeren die ontstaat na het eten van vers fruit, verse groenten of andere voedingsmiddelen. In veel gevallen toont een accurate medische geschiedenis van de patiënt een verband tussen het eten van een bepaald type voedsel en het begin van tintelingen of zwellingen. Soms lukt het niet om de diagnose op deze manier te stellen en dan moet de arts een eliminatiedieet voorstellen. De patiënt vermijdt hierbij specifieke voedselgroepen die het orale allergiesyndroom gedurende een bepaalde tijd mogelijk veroorzaken. De patiënt registreert hierbij dan of hij dan wijzigingen merkt.

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een huidonderzoek uit via een huidpriktest. De arts markeert dan een raster op de rug of de onderarm en past extracten toe van pollen, fruit of groenten. Na vijftien minuten meet de arts de reactie van het lichaam op deze huidmarkeringen. Soms is een bloedonderzoek vereist waarbij de arts het totale niveau van antilichamen in het bloed bepaalt. Een andere test controleert vervolgens op specifieke antilichamen. Bloedonderzoeken zet de arts in wanneer huidtesten niet beschikbaar of praktisch zijn.

Differentiële diagnose

De vorm van een voedselallergie lijkt soms op andere aandoeningen zoals:

Yoghurt eten is nuttig / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Yoghurt eten is nuttig / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Behandeling

Medicatie

De conventionele behandeling bestaat uit antihistaminica (medicijnen voor de behandeling van een allergische reactie). Dit medicijn verlicht de symptomen. Ook krijgen patiënten soms immunotherapie (allergie-injecties voor behandeling allergie), al zijn de resultaten niet altijd effectief.

Voedsel

Om de symptomen van het oraal allergiesyndroom te voorkomen, vermijdt de patiënt het uitlokkende voedsel. In de meeste soorten fruit en groenten zijn de immunogene eiwitten onstabiel. De patiënt eet best gekookt of ingeblikt voedsel, omdat de uitlokkende eiwitten bij het verwerkingsproces vernietigd zijn. De patiënt verwijdert voorts de schil van fruit en groenten alvorens deze te consumeren. Het schadelijke allergeen komt namelijk vooral voor in de schil van groenten en fruit. Wrongel en yoghurt zijn gezonde voedingsmiddelen die de patiënt mag consumeren; deze bevatten namelijk gezonde bacteriën die een gezonde spijsvertering in stand houden.

Stress verminderen

Stress verminderen via meditatie en yoga is een andere tip. Stress verhoogt het ontstekingsproces in het lichaam waardoor de allergische reactie verergert.

Prognose

Zodra het voedsel in de maag gaat, vernietigt het maagzuur het allergeen en verdwijnt het effect. Dit is meestal circa een halfuur à één uur nadat de symptomen zijn opgetreden.

Complicaties

Complicaties komen vrijwel niet voor bij deze vorm van een voedselallergie.1-2% van de patiënten met het oraal allergiesyndroom vertoont extreme reacties, bijvoorbeeld anafylaxie (ernstige allergische reactie). Andere symptomen en complicaties die zelden optreden zijn:
 • astma (chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen) (zelden): treedt vaak op wanneer het voedsel wordt gemengd of verdampt zoals bij het roerbakken
 • een huiduitslag over het gehele lichaam in de vorm van netelroos (zeer zeldzaam): treedt vaak op wanneer het voedsel wordt geschild, gehakt of geraspt
 • een zwelling aan de keel (zeer zeldzaam, leidt dan tot ademhalingsproblemen of slikproblemen)

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomVoedselallergie; OAS, het oraal allergiesyndroomEen voedselallergie is een abnormale reactie van het lichaam op voedingsstoffen die voor ons lichaam eigenlijk gewoon no…
Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiAllergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwiJeuk in de mond, rode bultjes, misselijkheid, buikpijn, overgeven, obstipatie, zwelling in de keel: het zijn allemaal aa…
Paraberksyndroom: berkenpollengerelateerde voedselallergieParaberksyndroom: berkenpollengerelateerde voedselallergieVeel mensen met een berkenpollenallergie ontwikkelen ook een allergie voor een of meer voedingsmiddelen. De eiwitten van…
Wortelallergie: kruisallergische reactie door berkenallergieWortelallergie: kruisallergische reactie door berkenallergieEen wortelallergie is een vorm van voedselallergie. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem (overdreven) op e…

Achloorhydrie: Afwezig zoutzuur in maag met vitaminetekortenAchloorhydrie: Afwezig zoutzuur in maag met vitaminetekortenAchloorhydrie is een aandoening waarbij zoutzuur in de maag afwezig is of waarbij dit minder wordt afgescheiden. Zoutzuu…
Conversiestoornissen en dissociatieve stoornissenConversiestoornissen en dissociatieve stoornissenEen conversiestoornis is een psychisch aandoening waarbij een patiënt neurologische of fysieke symptomen ervaart die nie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Geraadpleegd op 22 februari 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Oral allergy syndrome, https://www.dermnetnz.org/topics/oral-allergy-syndrome
 • Oral allergy syndrome., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29336286
 • Oral allergy syndrome: Foods, symptoms, and treatments, https://www.medicalnewstoday.com/articles/316521.php
 • What is Oral Allergy Syndrome (OAS)?, https://www.hif.com.au/blog/general-medical/what-is-oral-allergy-syndrome-oas
 • What Is Oral Allergy Syndrome? Causes, Symptoms And Treatment, http://www.tandurust.com/allergies/oral-allergy-syndrome-symptoms.html
 • What Is Oral Allergy Syndrome?, http://jandonline.org/article/S2212-2672(17)30331-3/fulltext
 • Afbeelding bron 1: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.