Jeukende wimpers: oorzaken van jeuk aan de wimpers

Jeukende wimpers: oorzaken van jeuk aan de wimpers Geïrriteerde en jeukende wimpers of jeuk aan een ooglidrand, is een veel voorkomende klacht. Jeukende wimpers kan gepaard gaan met harde korstjes en schilfers bij de basis van de ooglidharen (rondom de wimpers). Vooral ontsteking van de ooglidranden komt erg vaak voor. De ooglidranden bevatten de wimperfollikels en verschillende soorten klieren die de wimpers en de plaatselijke huid vet houden, en bijdragen aan de traanfilm waardoor het oogoppervlak vochtig blijft. Verschillende oogaandoeningen kunnen leiden tot jeuk en irritatie van de randen van de oogleden en de wimpers, waaronder blefaritis, droge ogen-syndroom en oogallergieën. Soms komen aandoeningen gelijktijdig voor.
Jeukende wimpers / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Jeukende wimpers / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Wimpers

Wimpers zijn haartjes die uit de haarzakjes groeien die zich aan de randen van je oogleden bevinden. De oogleden en wimpers voorkomen dat vreemde deeltjes of vuil in je ogen terechtkomen. De dunne huid en het weefsel die de oogleden vormen, houden de oogbal en het hoornvlies vochtig en bieden bescherming tegen irriterende stoffen die in de omgeving aanwezig zijn. Wanneer een irriterende stof in contact komt met het oppervlak van het oog, reageren de ogen reflexmatig door te knipperen. De gespecialiseerde talgklieren (meibomklieren) die aan de rand van de oogleden bevinden, produceren traanvocht, welke het oog beschermt tegen uitdroging en beschadiging (bijvoorbeeld door de irriterende stoffen weg te spoelen). Omdat de huid rond je ogen erg gevoelig is, kunnen trauma, allergische reacties of ziekteverwekkers ontstekingen van de oogleden of de wimperfollikels veroorzaken.

Oorzaken van jeukende wimpers

De rand van het ooglid of de randen van de oogleden, waar de wimpers groeien, kunnen geïrriteerd of ontstoken raken door slechte ooglidhygiëne. Jeuk in de wimperfollikels kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals gezwollen ooglid, roodheid, wazig zien of schilferende huid rond de rand van het ooglid.

Slechte ooglidhygiëne

De randen van de oogleden of de follikels waaruit de wimpers groeien, kunnen ontstoken raken. Het gebruik van oogmake-upproducten of andere cosmetische producten, schoonmaakproducten zoals shampoo en haarkleurmiddelen, kan bij vrouwen (en mannen) ontstoken wimperfollikels veroorzaken. Als de wimpers niet schoon worden gehouden, kunnen de openingen van de klieren van Meibom aan de rand van de oogleden en de talgklieren aan de basis van de wimperfollikels verstopt raken. De wimperfollikels kunnen ontstoken of geïnfecteerd raken. Dit kan leiden tot de vorming van een strontje, een rood, pijnlijk bultje op het ooglid.

Gezwollen ooglid / Bron: ThamKC/Shutterstock.comGezwollen ooglid / Bron: ThamKC/Shutterstock.com

Jeuk aan ooglidrand door ontsteking

Dermatitis

Dermatitis betekent 'ontsteking van de huid'. Allergieën waarbij de ogen geïrriteerd raken, kunnen verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van ontsteking rond de oogleden en wimperzakjes. De termen 'allergisch contacteczeem' of 'irriterend contaceczeem' verwijzen naar een ontsteking van de huid als gevolg van contact met een allergeen of een irriterend middel. Dermatitis kan de huid op de oogleden aantasten. Hoewel sommige mensen een allergische reactie kunnen ontwikkelen wanneer ze in contact komen met allergenen in de lucht, zoals huidschilfers van huisdieren, pollen, stof en schimmels, kan het gebruik van cosmetische producten ook verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van gezwollen oogleden.

Blefaritis

Blefaritis verwijst naar de ontsteking van de wimperfollikels die zich op de randen van het ooglid bevinden. Blefaritis staat daarom ook bekend als ooglidrandontsteking. Het zorgt ervoor dat de oogleden rood, schilferig en opgezwollen worden.

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een andere aandoening die jeuk, schilfering of kortsvorming van de huid op de hoofdhuid (jeukende hoofdhuid), oogleden (jeukende oogleden), wenkbrauwen (jeukende wenkbrauwen) of gezicht kan veroorzaken. Het afweersysteem van het lichaam reageert met een ontstekingsreactie op het micro-organisme Pityrosporum ovale (een gistsoort), die van nature op je huid aanwezig is. Seborrhoïsch eczeem van hoofdhuid of gezicht kan iemand vatbaar maken voor blefaritis.

Demodex folliculitis

Demodex folliculitis is een andere aandoening die kan leiden tot blefaritis. Demodex folliculitis is een chronische infectieziekte van de haarzakjes van de huid, die optreedt als gevolg van een toename van het aantal Demodex folliculorum, dit zijn mijten die worden aangetroffen in de haarzakjes.

Strontje of hordeolum

Soms kunnen de talgklieren aan de basis van de wimpers ontstoken of geïnfecteerd raken, wat leidt tot de vorming van een hordeolum (in de volksmond een strontje genoemd). Een strontje is een zwelling of knobbel die zich langs de rand van het ooglid kan ontwikkelen. Het wordt meestal veroorzaakt door Stafylococcus-bacteriën. Het kan zich ontwikkelen naast een wimper of kan zich vormen aan de onderkant van het ooglid. Er kunnen ook roodheid en jeuk aanwezig zijn. Het bultje evolueert vaak in een puistje met een puskopje en zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over.

Chalazion op het ooglid / Bron: Kotek1986, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Chalazion op het ooglid / Bron: Kotek1986, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Chalazion

Een chalazion is een afgegrensde, pijnloze zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid. Het staat ook wel bekend als gerstekorrel of hagelkorreltje.

Droge ogen-syndroom

Het droge ogen-syndroom wordt veroorzaakt door het niet goed functioneren van de traanklieren. Deze toestand wordt gekenmerkt door een afname van de hoeveelheid tranen of verslechtering van de kwaliteit van tranen die door de traanklieren worden geproduceerd. Dientengevolge lijd je aan droge ogen en jeuk. De andere symptomen van het droge-ogen-syndroom is een gevoel van zandkorrels in de ogen, gepaard gaande met pijn, een branderig gevoel, vermoeide ogen of rode ogen. Door droge kun je ook last krijgen van tranende ogen als gevolg van irritatie. Droge ogen kunnen worden veroorzaakt door verkeerd gebruik van contactlenzen. Gebruikers van contactlenzen moeten daarom voorzichtig zijn.

Behandeling van jeukende wimpers

Als je last hebt van zwelling van het ooglid en jeuk, dan doe je er verstandig aan om niet in je ogen te wrijven. Wrijf of krab niet over het aangetaste gebied, want dat zou niet alleen de oogaandoening verslechteren, maar het kan er ook voor zorgen dat de wimpers uitvallen.

Oogleden schoonmaken met een babyshampoo / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.comOogleden schoonmaken met een babyshampoo / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.com

Ooglidhygiëne

Zorg voor goede ooglidhygiëne. Het is een goed idee om de oogleden schoon te maken met een babyshampoo. Het aanbrengen van warme kompressen zal helpen bij verstopte kliertjes. Neem een ​​schone doek en dompel deze in handwarm water. Sluit je ogen en veeg de randen van je oogleden en de wimpers af met deze doek. Dit zal helpen bij het verwijderen van de secreties en het vuil van de wimpers en oogleden.

Allergie

Allergie kan tegengegaan worden door het gebruik van antihistaminica (in pilvorm of oogdruppels) en ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Cosmetica

Als het gebruik van cosmetische producten ervoor zorgt dat je wimpers jeuken, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan. Vrouwen die worstelen met dit probleem, mogen alleen hypoallergene cosmetische producten gebruiken. Koop eyeliners of make-upproducten die gemakkelijk afwasbaar zijn. Je moet altijd voor het slapengaan je oogmake-up verwijderen en de make-upborstels schoonmaken zodat bacteriën er niet in opgesloten raken.

Kunstmatige tranen

Als je de diagnose droge ogen hebt gekregen, kunnen oogdruppels of kunstmatige tranen helpen om de klachten tegen te gaan. Als je aan ernstige uitdroging lijdt, kunnen je ogen lichtgevoelig worden, dus zorg ervoor dat je een zonnebril draagt ​​wanneer je naar buiten gaat. Dit voorkomt dat je ogen droog worden door blootstelling aan zon of wind.

Knipper regelmatig met je ogen als je beeldschermwerk doet en neemt frequent een korte pauze. Koude kompressen hebben een rustgevend effect op droge en rode, geïrriteerde, jeukende ogen.

Oogontsteking

Raadpleeg je huisarts als er sprake is van een oogontsteking, te herkennen aan onder meer roodheid van het oogwit of binnenste ooglid; verhoogde traanproductie (veel tranen); dikke gele afscheiding die korsten op de wimpers geeft, vooral na het slapen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wimpers verlengen / Wimpers dikker makenWimpers verlengen / Wimpers dikker makenVolle wimpers kunnen de ogen onmiddellijk mooier en glamoureuzer maken. Hoewel sommige vrouwen van nature gezegend zijn…
Beauty: Wimpers verlengenBeauty: Wimpers verlengenWe kunnen van alles aan onszelf laten veranderen, dus het was een kwestie van tijd dat ook de wimpers aan de beurt waren…
Beauty: wimpers krullenBeauty: wimpers krullenNiet iedereen is gezegend met mooie, lange en krullende wimpers. Gelukkig zijn er voor de mensen met lange of korte rech…
Wimpers, functioneel en mooiWimpers, functioneel en mooiWimpers kunnen de ogen ‘open’ doen lijken en je kunt door de manier van opmaken dat meegeven wat je uit wilt stralen. Mo…

Staphylococcus aureus-bacterie: Soorten bacteriële infectiesStaphylococcus aureus-bacterie: Soorten bacteriële infectiesStaphylococcus aureus is een belangrijke bacterie die in de omgeving en bij veel gezonde personen aanwezig is. De bacter…
Postherpetische neuralgie: Zenuwpijn door gordelroosPostherpetische neuralgie: Zenuwpijn door gordelroosPostherpetische neuralgie is een chronische pijnaandoening waarbij vooral oudere patiënten door schade aan de zenuwvezel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lkbbb, Pixabay
  • https://nationaalhuidcentrum.nl/behandelingen/seborroisch-eczeem/
  • https://healthhearty.com/itchy-eyelashes
  • https://www.livestrong.com/article/169308-itchy-eyelash-follicles/
  • https://www.thuisarts.nl/strontje-in-oog/ik-heb-strontje-in-mijn-oog
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: ThamKC/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Kotek1986, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Lakov Filimonov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.