Trillende wenkbrauwen: oorzaken van zenuwtrek aan wenkbrauw

Trillende wenkbrauwen: oorzaken van zenuwtrek aan wenkbrauw Trekkende of trillende wenkbrauwen of een zenuwtrek aan je wenkbrauw is een hinderlijk fenomeen dat iedereen van tijd tot tijd overkomt. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van trillende wenkbrauwen en het is vaak moeilijk te achterhalen wat de precieze oorzaak is. Deze kleine spiertrekkingen staan bekend als fasciculaties: kleine, spiertrillingen onder de huid, in dit geval de wenkbrauw. Fasciculaties kunnen worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen, variërend van vermoeidheid en uitdroging tot infecties, bloedarmoede, spierdystrofie, nierfalen en hersentumoren. De meeste mensen ervaren spiertrekkingen in hun linker- of rechterwenkbrauw als gevolg van plaatselijke, lichte, onvrijwillige spiercontracties.
Trillende wenkbrauwen kunnen komen door stress / Bron: Odder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Trillende wenkbrauwen kunnen komen door stress / Bron: Odder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken van trillende wenkbrauwen

Waarom heb je last van spiertrekkingen rond de wenkbrauw? Welnu, er bestaat een goede kans dat de spieren rond je wenkbrauw onvrijwillig samentrekken of dat er een spiergroep is die wordt bediend door een enkele motorische zenuwvezel ongecontroleerd trilt. Als dit heel vaak gebeurt, kan het nodig zijn om de ​​onderliggende oorzaak vast te stellen. Trillende wenkbrauwen en ooglidtrekkingen kunnen worden veroorzaakt door allerlei factoren, zoals stress, vermoeidheid of een bepaalde aandoening.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan leiden tot onvrijwillige trekkingen van de wenkbrauwen. In wezen komt dit omdat de spieren in en rondom je ooggebied overbelast zijn. Overmatig gebruik van die spieren kan leiden tot spiertrekkingen en trillingen van de weefsels. Er zal geen permanente schade optreden bij trillende wenkbrauwen door vermoeidheid en het kan gemakkelijk worden behandeld met wat rust. Vermoeidheid is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van trillende wenkbrauwen.

Zenuwtrek aan wenkbrauw door Stress

Chronische of aanhoudende stress kan invloed hebben op veel van je lichaamssystemen en spieren, en trillende wenkbrauwen of een zenuwtrekje in de wenkbrauw is een veel voorkomend gevolg van stress. Bij aanhoudende stress kun je een zenuwtrek krijgen in de wenkbrauw en kan je wenkbrauw op dezelfde manier gaan trillen zoals bij vermoeidheid. De behandeling is even eenvoudig als doeltreffend: neem voldoende rust en ontspanning.

Trillende wenkbrauwen door alcohol / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.comTrillende wenkbrauwen door alcohol / Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com

Trillend wenkbrauwen door middelen

Cafeïne

Te veel cafeïne kan wenkbrauwtrekkingen veroorzaken. Probeer gedurende een tot twee weken wat minder koffie, thee, chocola en frisdranken of energiedranken te drinken of stap over naar cafeïnevrije versies, en kijk of het trillen van je wenkbrauw verdwijnt.

Alcohol

Alcohol kan ook trillende wenkbrauwen veroorzaken. Probeer een tijdje geen alcohol te drinken om te kijken of de klachten afnemen.

Uitdroging

Uitdroging kan ook trillende wenkbrauwen veroorzaken. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende vochtinname of het niet goed hydrateren na het verliezen van veel vocht tijdens een activiteit zoals hardlopen of zware inspanning, of te weinig vochtinname bij ziekte met braken en diarree. Uitdroging veroorzaakt een verstoring van de elektrolytenbalans, die op zijn beurt de spieren kan overbelasten. Dit kan spasmen in je benen, armen, rug en zelfs in je wenkbrauwen veroorzaken.

Trillende wenkbrauwen door aandoeningen

Een aantal medische aandoeningen kunnen leiden tot trillende wenkbrauwen. Het kan gaan om relatief onschadelijke aandoeningen, maar er ook een aantal vrij ernstige medische ziekten of aandoeningen waarbij je last kan krijgen van trillende wenkbrauwen.

Allergieën zijn een voorbeeld van een minder ernstige oorzaak van trillende wenkbrauwen. Als bepaalde allergenen tranende en jeukende ogen teweegbrengen waardoor je voortdurend in je ogen wrijft, kan dit de spieren in en rond de wenkbrauwzone vermoeien, wat spiertrekkingen veroorzaakt.

Verscheidene serieuze medische aandoeningen presenteren zich met onder andere trillende wenkbrauwen als een symptoom. In veel gevallen is het trillen van de wenkbrauw het gevolg van een hormonale disbalans: het lichaam creëert te veel van een hormoon of chemische stof of juist te weinig. Bij een aandoening zoals het syndroom van Cushing bijvoorbeeld, wordt er teveel cortisol aangemaakt, waardoor vermoeidheid en spierproblemen kunnen optreden. Andere medische aandoeningen die kunnen leiden tot trillende wenkbrauwen zijn:

Allergieën

Mensen met allergieën kunnen oogklachten krijgen als jeuk, zwelling en tranende ogen. Wanneer in de ogen wordt gewreven, wordt er histamine afgegeven in de oogleden en aan de tranen. Er zijn aanwijzingen zijn dat histamine ooglidtrekkingen kan veroorzaken. Om dit probleem te compenseren, worden antihistaminische oogdruppels of tabletten aanbevolen om ooglidtrillingen te helpen voorkomen. Maar vergeet niet dat antihistaminica droge ogen kunnen veroorzaken.

Aangezichtsverlamming symptomen / Bron: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Aangezichtsverlamming symptomen / Bron: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Aangezichtsverlamming van Bell

Aangezichtsverlamming van Bell veroorzaakt een tijdelijke zwakte of verlamming van de spieren in het gezicht. Dit gebeurt meestal wanneer de aangezichtszenuw opgezwollen is of samengedrukt wordt. De exacte oorzaak is anno 2024 onbekend, maar men verondersteld dat deze wordt veroorzaakt door een virus, zoals herpes simplex. Het kan ook worden geassocieerd met andere aandoeningen zoals oorontstekingen, hoge bloeddruk en diabetes.

Andere symptomen van de verlamming van Bell zijn:
 • hangend oog en mond aan één kant van het gezicht
 • een onvermogen om de ogen te openen of te sluiten
 • kwijlen
 • moeite met het maken van gezichtsuitdrukkingen of glimlachen
 • gezichtstrillingen
 • moeite met eten en drinken

Aangezichtsverlamming van Bell verdwijnt meestal vanzelf, maar er zijn ook verschillende medicijnen en oogdruppels die kunnen helpen bij het herstel.

Dystonie

Dystonie is een bewegingsstoornis die gekenmerkt wordt door aanhoudende of wisselend verhoogde spierspanning. Dystonie verwijst naar onbeheersbare spierspasmen die langzame, zich herhalende bewegingen veroorzaken. Het kan vele delen van het lichaam, inclusief de ogen, beïnvloeden. Dystonie is vaak een symptoom van een van deze aandoeningen:
 • Ziekte van Parkinson
 • encefalitis of hersenontsteking
 • encefalopathie, een verzamelnaam voor verschillende hersenziekten
 • beroerte
 • uitstulping van de wand van een hersenslagader
 • de ziekte van Huntington
 • hersenverlamming
 • alcoholische ketoacidosekketoacidose ten gevolge van chronisch alcoholgebruik)

Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) zorgt ervoor dat je immuunsysteem je centrale zenuwstelsel worden aangetast. Naast oogtrekkingen kan MS ook de volgende klachten veroorzaken:
 • vermoeidheid
 • moeilijk lopen
 • spraakstoornissen
 • tremoren
 • problemen met concentreren of geheugenproblemen
 • pijn

Hoewel er geen remedie is voor MS, zijn er verschillende medicatie- en therapieopties die je kunnen helpen de symptomen te beheersen en de voortgang van de ziekte te vertragen.

Georges Gilles de la Tourette (1857-1904), naamgever van het syndroom / Bron: Unknown / E. Pirou, Wikimedia Commons (Publiek domein)Georges Gilles de la Tourette (1857-1904), naamgever van het syndroom / Bron: Unknown / E. Pirou, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette (of kortweg 'Tourette') is een neuro-psychiatrische aandoening. Tourette wordt gekenmerkt door tics, waaronder oogtrekkingen. Het komt meestal voor bij mannen en verschijnt meestal tussen de leeftijd van drie en negen jaar. Het syndroom van Gilles de la Tourette hoeft niet altijd te worden behandeld. Medicijnen en therapie kunnen helpen bij de behandeling van ernstigere gevallen.

Oogaandoeningen

Bepaalde oogaandoeningen kunnen ook trillende wenkbrauwen veroorzaken. Oogspanning en droge ogen veroorzaken wenkbrauwentrillingen vergelijkbaar met vermoeidheid, maar om verschillende redenen.

Droge ogen

Voor degenen die veel op de computer werken, is droge ogen een veel voorkomende klacht. De hele dag naar het scherm staren, droogt je ogen uit. Wetenschappers hebben ontdekt dat meer dan 7 uur per dag werken aan de computer de natuurlijke smeermiddelen in tranen vermindert, wat resulteert in droge ogen. Sterker nog, degenen die zijn gediagnosticeerd met het droge-ogen-syndroom hebben ook meer kans op oogtrekkingen. Hoewel veel mensen denken dat trillende oogleden en wenkbrauwen worden veroorzaakt door stress of vermoeidheid, is vaak de echte verborgen oorzaak droge ogen. Wanneer de ogen te droog zijn, begin je onwillekeurig te knipperen om ze gehydrateerd te houden. Na een tijdje triggert het knipperen je zenuwen en reden er nog meer trillingen op. Gebruik vaker oogdruppels en kijk minstens één keer per 20 minuten weg van het scherm. Neem voldoende pauzes om je ogen rust te geven.

Vermoeide ogen

Oogspanning of oogvermoeidheid kan te maken hebben met stress, bijziendheid, leeftijd of leefwijze. Hierdoor kunnen er oogproblemen ontstaan. Dit is war anders dan droge ogen. Oogproblemen worden veroorzaakt doordat je ogen te hard moeten werken om scherp te stellen. Dit kan het gevolg zijn van slechte verlichting, moeite om woorden op het scherm te zien die te klein zijn of het niet dragen van een bril terwijl je deze wel nodig hebt.

Voedingstekort (vitaminetekort)

Het trekken van de wenkbrauw kan het gevolg zijn van een voedingstekort, dat wil zeggen het tekort aan een essentiële vitaminen of mineralen in de bloedbaan; een vitaminetekort of mineralentekort. Omgekeerd kun je ook te veel van een mineraal, vitamine of stimulerend middel door je systeem laten circuleren.

Een tekort aan vitamine D kan bijvoorbeeld spierspasmen in de handen, voeten en oogregio triggeren. Een onbalans of afwezigheid van mineralen zoals magnesium en kalium kan de ionenbalans in de spieren van je lichaam verstoren, waardoor ze gaan trillen. Dit kan zich voordoen in spieren in de armen, benen en gezicht.

Voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Trillende wenkbrauwen stoppen en behandelen

Als je wenkbrauw blijft trillen, kan dit irritante en sociale interacties verstoren. Er is geen directe behandeling voor dit soort spierspasmen. De meeste gevallen van trillende wenkbrauwen kunnen echter worden behandeld door de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Meestal zijn ooglidtrillingen te wijten aan stress, vermoeidheid en te veel cafeïne. Mensen kunnen proberen deze te verminderen door:
 • minder cafeïne drinken
 • meer rust te krijgen
 • gebruik van oogdruppels, die verkrijgbaar zijn bij de meeste apotheken
 • een warm kompres aan te brengen op de ogen
 • allergiemedicatie te nemen als er sprake is van een allergie
 • genoeg magnesium in te nemen via voeding of supplementen

De gemakkelijkste en snelste oplossing voor de meeste gevallen van trillende wenkbrauwen, is rust. Als je last hebt van vermoeidheid, stress of vermoeide ogen, neem dan even pauze van de computer, televisie of boek. Als je hele lichaam moe is, inclusief je ogen, overweeg dan een dutje te doen of vroeg naar bed te gaan. Jezelf gehydrateerd houden met veel water drinken kan ook problemen zoals uitdroging en droge ogen voorkomen.

Gevallen van voedingstekorten of deficiëntie kunnen minder eenvoudig zijn om aan te pakken. Het kan nodig zijn om een ​​arts of een geregistreerde diëtist te raadplegen om te bepalen of er sprake is van een tekort en wat de oorzaak ervan is. Een vitamine D-tekort kan simpelweg komen doordat je niet voldoende zonlicht krijgt en kan gemakkelijk worden verholpen door meer naar buiten te gaan of supplementen in te nemen.

Als een aandoening zoals diabetes of lupus je wenkbrauwen doet trillen of een voedingstekort veroorzaakt trillende wenkbrauwen, dan kan het adequaat behandelen van deze aandoening of dit tekort het euvel verhelpen. Afhankelijk van wat de onderliggende aandoening is, kan het soms lang duren om de onwillekeurige spiertrekkingen kwijt te raken.

Arts raadplegen

Mensen moeten hun arts raadplegen als ze een van de volgende symptomen ervaren:
 • trekkingen die langer dan een paar weken aanhouden
 • de oogleden of gelaatsspieren hangen
 • zwelling, roodheid of afscheiding ontwikkelt zich in of rond de ogen
 • spiertrekkingen komen ook voor in andere delen van het gezicht of lichaam
 • het ooglid sluit volledig wanneer het trekt

Prognose

Trillende wenkbrauwen is een klacht die meestal vanzelf verdwijnt. Als spiertrekkingen blijven bestaan, kun je proberen om bepaalde leefstijlwijzigingen aan te brengen om het probleem op te lossen. Als spiertrekkingen niet vanzelf of met huismiddeltjes verdwijnen, is het verstandig een afspraak te maken met een arts om onderliggende, ernstiger oorzaken uit te sluiten.

Wenkbrauw die trilt is irritant maar vaak ongevaarlijk

Terwijl sommige ernstige medische problemen zoals de ziekte van Parkinson trillende wenkbrauwen kunnen veroorzaken, is het voor de meeste mensen weinig meer dan een voorbijgaand onschuldig doch hinderlijk probleem Vaak gaan trillende wenkbrauwen over als je je ogen voldoende rust en ontspanning geeft. Goede hydratatie en een uitgebalanceerd dieet van verse groenten en fruit zullen de meeste spiercontracties verhelpen. Als je vermoedt dat trillende wenkbrauwen te wijten is aan een ernstiger gezondheidsprobleem, maak dan een afspraak met je huisarts zodat de onderliggende oorzaak geïdentificeerd en behandelde kan worden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Het epileren van de wenkbrauwHet epileren van de wenkbrauwBij het epileren van wenkbrauwen is het belangrijk om te weten wat de vorm van je gezicht is, zodat de vorm van je wenkb…
Mooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersMooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersGoed gevormde wenkbrauwen kunnen bijdragen aan een verzorgd uiterlijk. Hou de wenkbrauwen goed in vorm door ze regelmati…
Wenkbrauwen bepalen het gezichtWenkbrauwen bepalen het gezichtWenkbrauwen geven het gezicht zoveel expressie en toch maakt menig vrouw zich fraai op, maar neemt de wenkbrauwen er nie…

Pijn op de borst: Oorzaken en symptomen van borstpijnPijn op de borst: Oorzaken en symptomen van borstpijnPijn op de borst associëren mensen vaak met een probleem aan het hart. Ook problemen met de longen, het spijsverteringsk…
Koude neus: Oorzaken van koud aanvoelende neusKoude neus: Oorzaken van koud aanvoelende neusHet bloed bereikt als laatste de handen, de voeten, de neus en de oren en daarom zijn ze vaak kouder dan andere lichaams…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 729714, Pixabay
 • https://www.healthline.com/health/eyebrow-twitching
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321191.php
 • http://www.writingandwellness.com/2015/05/26/what-your-eye-twitching-is-telling-you-and-its-not-good/
 • https://www.allaboutvision.com/conditions/eye-twitching.htm
 • https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/eyebrow-twitching-causes-remedies/
 • Afbeelding bron 1: Odder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Marian Weyo/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 4: Unknown / E. Pirou, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.