Jeukende wenkbrauwen: oorzaken, symptomen en behandeling

Jeukende wenkbrauwen: oorzaken, symptomen en behandeling Jeukende wenkbrauwen is een vervelend probleem waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Het hebben van jeukende wenkbrauwen is meestal geen reden tot bezorgdheid en vaak is het een tijdelijke klacht die vanzelf verdwijnt. Maar als je merkt dat je wenkbrauwen vaak jeuken of als de jeuk niet weggaat, is het verstandig om deze klacht in de gaten te houden. Het noteren wanneer je wenkbrauwen jeuken, kan je helpen de oorzaak te achterhalen. De jeuk kan optreden aan één wenkbrauw of beide wenkbrauwen, dus zowel de linker- als de rechterwenkbrauw. De meeste aandoeningen die leiden tot jeukende wenkbrauwen zijn niet erg gevaarlijk. Ze zijn niet van invloed op het gezichtsvermogen als je er goed omgaat. Sommige aandoeningen zijn gemakkelijk te behandelen met zelfzorgmaatregelen. Soms is het echter verstandig een afspraak te maken met je huisarts, vooral bij aanhoudende of verergerende klachten.
Jeukende wenkbrauwen / Bron: Giuliamar, PixabayJeukende wenkbrauwen / Bron: Giuliamar, Pixabay

Wenkbrauwen

De wenkbrauwen hebben niet alleen een esthetische functie, maar ze zijn ook functioneel. De wenkbrauwen beschermen de ogen tegen water en zweet. Net als elk ander deel van de huid, met of zonder haar, kunnen de wenkbrauwen en de onderliggende huid getroffen worden door letsel, beschadiging of een huidziekte. Dit kan zwelling, roodheid, uitslag, haaruitval en sensaties zoals pijn of jeuk veroorzaken.

Symptomen van jeuk aan een wenkbrauw

Jeukende wenkbrauwen kunnen gepaard gaan met een of meerdere van de volgende symptomen:

Jeukende wenkbrauwen

Jeukende wenkbrauwen is een gevolg van activering van gespecialiseerde receptoren in de huid, zoals jeuk elders op het lichaam ook is. Deze receptoren sturen signalen naar de hersenen die worden waargenomen als jeuk. Jeuk zet aan tot krabben, maar krabben maakt de jeuk vaak nog erger. Jeuk kan een symptoom zijn van verschillende huidziekten, waarbij er verder geen huidafwijkingen zichtbaar zijn. In deze gevallen kunnen ontstekingsstoffen (cytokines) de jeukende receptoren stimuleren.

Er zijn gevallen waarin jeuk misschien te wijten is aan andere oorzaken, zoals nervositeit, stress en angst. Bij sommige mensen kan het krabben van de wenkbrauw een automatisme zijn als ze veel stress ervaren. Het komt meestal voor tijdens een periode van psychologische stress, vergelijkbaar met wanneer mensen de neiging hebben op hun hoofd te krabben wanneer ze intens nadenken. Het krabben van de wenkbrauwen kan ook een gewoonte zijn.

Jeukende wimpers / Bron: PublicDomainPictures, PixabayJeukende wimpers / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Het is belangrijk om jeukende oogleden en jeukende wimpers te onderscheiden van jeukende wenkbrauwen. De oorzaken van jeuk in deze gebieden zijn grotendeels hetzelfde.

Oorzaken van jeukende wenkbrauwen

Als je regelmatig last hebt van jeukende wenkbrauwen, kan er een specifieke oorzaak zijn. Veelvoorkomende oorzaken van jeukende wenkbrauwen zijn de volgende.

Harsen en andere schoonheidsbehandelingen

Schoonheidsbehandelingen zoals harsen en epileren (al dan niet met draad en pincetten) kunnen de tere huid rond de wenkbrauwen irriteren. Er kunnen bultjes verschijnen en er kan wat milde jeuk ontstaan. Vaak zijn deze klachten binnen één tot twee dagen verdwenen. Als de symptomen aanhouden, kun je een oppervlakkige huidinfectie hebben.

Wenkbrauwen verven

Ook kan er jeuk en irritatie optreden na het verven van de wenkbrauwen. Hierbij kán er sprake zijn van contacteczeem, dat zich kenmerkt door een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfering.

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem hangt nauw samen met roos. Het betreft een vrij milde vorm van eczeem waarbij jeuk, roodheid en schilfertjes ontstaan in het gelaat, vooral in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Seborrhoïsch eczeem kan ervoor zorgen dat de huid enigszins rood is. De specifieke oorzaak van Seborrhoïsch eczeem wordt anno 2024 niet volledig begrepen, maar bij volwassenen wordt het waarschijnlijk veroorzaakt door irritatie van de huid door een gist die op de huid leeft. De aandoening vlamt meestal op in de winter en het vroege voorjaar. Het is niet besmettelijk.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte gekenmerkt door rode plekken en witte schilfers. Als je psoriasis in het gezicht hebt, kan dit je wenkbrauwen beïnvloeden, samen met je voorhoofd, haarlijn en de huid tussen neus en bovenlip. Deze aandoening is vaak chronisch van aard, met perioden dat de klachten op de achtergrond verdwijnen en perioden dat de klachten opflakkeren. Psoriasis is niet besmettelijk.

Hoofdluis kan zich in de wenkbrauwen ophouden / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Hoofdluis kan zich in de wenkbrauwen ophouden / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoofdluis

Hoofdluis kan leven in de wenkbrauwzone en jeuk veroorzaken. Ze houden zich in leven door het zuigen van bloed. Ze hebben niets te maken met slechte hygiëne. Het beestje is ongeveer 3 mm groot en is grijsblauw van kleur en als het bloed heeft opgezogen, is het roodbruin van kleur.

Gordelroos

Gordelroos (ook wel herpes zoster genoemd) is een zeer pijnlijke huidziekte, die je krijgt door hetzelfde virus waarvan je eerder waterpokken kreeg. Er ontstaan bij gordelroos doorzichtige blaasjes en een rode huid. Totdat de blaasjes zijn ingedroogd, is deze huidaandoening besmettelijk. Door huid-op-huid contact met de open blaren van gordelroos kan het zich verspreiden.

Diabetes

Slecht gereguleerde diabetes type 1 en type 2 kunnen huidproblemen en jeuk veroorzaken op verschillende delen van je lichaam, inclusief de wenkbrauwen. Dit komt vaak omdat structureel verhoogde bloedsuikers je immuunsysteem kunnen onderdrukken. Hierdoor kunnen schimmel- of bacteriële huidinfecties optreden.

Neuropathie

Neuropathie is het niet goed functioneren van een of meer zenuwen. Het is een zenuwstoornis die soms voorkomt bij mensen met slecht gecontroleerde diabetes (diabetische neuropathie). Met deze aandoening kan je last krijgen van jeuk, maar je merkt daarbij dat krabben geen verlichting of alleen tijdelijke verlichting oplevert. Sommige mensen die jeuken van neuropathie kunnen zoveel krabben dat ze er wondjes van krijgen.

Droge huid

De wenkbrauwhuid kan extreem droog worden wat kan leiden tot jeuk. Meestal is dit gebied goed gehydrateerd vanwege de hoge concentratie haarzakjes en talgklieren. Droge huid aan de wenkbrauwen kan echter om een ​​aantal redenen ontstaan. Een droge huid kan een symptoom zijn van verschillende huidziekten. Mensen die om cosmetische redenen hun wenkbrauwen verwijderen, kunnen bijzonder gevoelig zijn voor droge huid in de wenkbrauwzone.

Acne

Acne heeft de neiging zich voor te doen op delen van de huid waar er meer talgklieren zijn. Acne wordt namelijk veroorzaakt door overmatig veel talg op de huid. Daarom wordt het gezicht het vaakst aangetast, hoewel acne ook vaak verschijnt op de hoofdhuid, rug, schouders en borst. Acne ontstaat om een ​​aantal verschillende redenen, maar wordt meestal geassocieerd met een verandering in de geslachtshormoonspiegels, wat resulteert in actievere talglieren. De kenmerkende laesie die bekend staat als puistjes kunnen ook op de wenkbrauwen voorkomen. Het kan jeuken en zelfs pijnlijk worden naarmate het puistje groter wordt.

Schimmelinfectie

Schimmelinfecties kunnen soms de wenkbrauwen treffen. Een schimmelinfectie van de wenkbrauwen kan een uitbreiding zijn van een infectie elders, zoals de hoofdhuid (hoofdschimmel) die vaak wordt aangetast door schimmels. Deze infecties zijn meestal oppervlakkig en jeuken. Soms is er ook haaruitval.

Verwonding aan de wenkbrauw

Verwonding aan de wenkbrauwen kan tijdens de herstelfase tot jeuk leiden. De wenkbrauwhuid kan verwond raken door het gebruik van een pincet of hete was, evenals door andere ontharingsmethoden. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan eczeem en zelfs infecties van de wenkbrauwhuid.

Wenkbrauw-folliculitis

Folliculitis is een aandoening waarbij het haarzakje ontstoken raakt. Meestal komt dit door een infectie veroorzaakt door bacteriën. Stafylokokken zijn veel voorkomende bacteriën die oppervlakkige infecties zoals folliculitis veroorzaken. Pseudomonas aeruginosa is een andere bacterie die verantwoordelijk kan zijn. Meestal is er enige irritatie of verwonding van de huid. In de wenkbrauwregio komt deze infectie vaker voor bij activiteiten zoals ontharing van de wenkbrauwen.

Ingegroeide haren

Je wenkbrauwharen kunnen, zoals elk haar op het lichaam, ingroeien. Dit kan leiden tot een bultje die jeukt en vaak rood is.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Huisarts raadplegen

Als je last blijft houden van jeukende wenkbrauwen, maak dan een afspraak met de huisarts. De arts zal vragen stellen over je klachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De huisarts kan onder meer de volgende vragen stellen:
 • Wanneer begonnen de symptomen?
 • Hoe ernstig is de jeuk?
 • Welke thuisbehandelingen heb je geprobeerd voor dit probleem?
 • Lijkt er iets te helpen?
 • Maakt iets je symptomen erger?
 • Welke medicijnen, vitaminen en supplementen neem je in?
 • Ben je recent ziek geweest?
 • Heb je de laatste tijd meer stress gehad?
 • Wat is je slaapschema geweest?

Zo nodig zal de huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog of een andere specialist voor nader onderzoek en behandeling.

Kies een goede shampoo bij seborroïsch eczeem / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.comKies een goede shampoo bij seborroïsch eczeem / Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.com

Behandeling van jeukende wenkbrauwen

Behandelingen van jeukende wenkbrauwen kunnen variëren, afhankelijk van wat de oorzaak is. Als je last van jeuk hebt naar aanleiding van een schoonheidsbehandeling, dan kan een koud kompres helpen. Dit kan de jeuk verzachten en de huid kalmeren. Als je luizen of neten in het haar ontdekt, is het verstandig om gedurende twee weken dagelijks het haar zorgvuldig uit te kammen met de luizenkam. Een antiluizenlotion kan daarnaast ook zinvol zijn. Bij psoriasis in het gezicht is het belangrijk om zachte huidproducten te gebruiken die niet irriteren en die speciaal zijn samengesteld voor een gevoelige huid. De huisarts kan verder een zalfje voorschrijven die je twee keer daags op de plekjes moet aanbrengen. Bij seborroïsch eczeem kun je desgewenst een speciale shampoo, gel, lotion en crème gebruiken.

Prognose

In de meeste gevallen zullen de klachten verbeteren met adequate behandeling. Hoe lang de behandeling duurt, hangt af van de oorzaak. Jeukende wenkbrauwen als gevolg van psoriasis kunnen een landerige behandeling vereisen, aangezien psoriasis hardnekkig kan zijn. Hoewel jeukende wenkbrauwen meestal geen symptoom zijn van een ernstige medische aandoening, kunnen ze wel degelijk een bron van irritatie zijn, vooral als de aandoening terugkeert.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Het epileren van de wenkbrauwHet epileren van de wenkbrauwBij het epileren van wenkbrauwen is het belangrijk om te weten wat de vorm van je gezicht is, zodat de vorm van je wenkb…
Mooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersMooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersGoed gevormde wenkbrauwen kunnen bijdragen aan een verzorgd uiterlijk. Hou de wenkbrauwen goed in vorm door ze regelmati…
Jeukende wenkbrauwen: Oorzaken van jeuk aan wenkbrauwJeukende wenkbrauwen: Oorzaken van jeuk aan wenkbrauwJeukende wenkbrauwen zijn een vervelend symptoom maar in de meeste gevallen verdwijnt de wenkbrauwjeuk spontaan. Jeuk aa…

Vlinderuitslag: Oorzaken van uitslag op wangen en neusbrugVlinderuitslag: Oorzaken van uitslag op wangen en neusbrugSommige patiënten kampen met een typische vlinderuitslag. Dit is een huiduitslag waarbij de huid op de wangen en de neus…
Osteofyten: Benige botuitsteeksels rond gewrichtenOsteofyten: Benige botuitsteeksels rond gewrichtenEen osteofyt, vaak aangeduid als een benige uitwas of botuitsteeksel, is een glad, benig en puntig aangroeisel dat zich…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SofieZborilova, Pixabay
 • https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/seborroisch-eczeem.htm
 • https://www.healthline.com/health/itchy-eyebrows
 • https://www.healthhype.com/itchy-eyebrows-causes-of-itching-of-the-hair-above-the-eyes.html
 • https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/itchy-eyebrows-causes-treatments/
 • Afbeelding bron 1: Giuliamar, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/monkeybusinessimages
 • Afbeelding bron 5: Lakov Filimonov/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.