Pijnlijke wenkbrauwen: oorzaken & behandeling pijn wenkbrauw

Pijnlijke wenkbrauwen: oorzaken & behandeling pijn wenkbrauw Pijnlijke wenkbrauwen of pijn rond de wenkbrauwen is een relatief veel voorkomende klacht. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor pijn rond, achter, tussen, boven of onder de wenkbrauw(en). Wenkbrauwpijn wordt meestal veroorzaakt door een bijholteontsteking of sinusitis of spanningshoofdpijn en soms door clusterhoofdpijn. Minder vaak voorkomende oorzaken van wenkbrauwpijn zijn onder meer nauwe of afgesloten kamerhoek glaucoom en arteriitis temporalis, een ontsteking van een slagader aan de zijkant van het hoofd, ter hoogte van de slaap. Trillende wenkbrauwen gaan meestal niet gepaard met pijnlijke wenkbrauwen. Trillende wenkbrauwen hebben vaak geen bekende oorzaak en is meestal van korte duur.

Oorzaken van pijnlijke wenkbrauwen

De meest voorkomende oorzaken van pijnlijke wenkbrauwen zijn bijholteontsteking of sinusitis, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Sinusitis wordt veroorzaakt door een ontsteking in de bijholte, waardoor pijn in de bovenkaak of kiezen, hevige pijn rond de ogen en wangen en hoofdpijn ontstaat. Daarnaast zijn er nog minder vaak voorkomende oorzaken van pijn rond de wenkbrauwen.

Medicatie kan clusterhoofdpijn uitlokken / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie kan clusterhoofdpijn uitlokken / Bron: Stevepb, Pixabay

Pijn aan of achter wenkbrauw: hoofdpijn

Clusterhoofdpijn

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn onder de wenkbrauwen is clusterhoofdpijn, een zeldzame, maar buitengewoon hevige vorm van hoofdpijn, die in aanvallen optreedt en is gelokaliseerd aan één kant van het hoofd, rond het oog. De pijn wordt gekenmerkt door een scherpe pijn die vele malen per dag optreedt. Het komt voor in periodes (zogeheten clusters) van weken tot maanden. Clusterhoofdpijn komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ze komen ook vaker voor tijdens de adolescentie en middelbare leeftijd.

De precieze oorzaak van clusterhoofdpijn is anno 2024 niet bekend. Wetenschappers vermoeden echter dat het kan worden geassocieerd met onjuiste regulatie van histamine en serotonine. Bekende triggers voor deze hoofdpijn zijn alcohol, fel licht, inspanning, hitte, sigaretten en medicatie.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt meestal voor rond de ogen en veroorzaakt pijn en ongemak. De pijn wordt ervaren als drukkend, knellend of als een strakke band om je hoofd. Hoewel de exacte oorzaak voor spanningshoofdpijn anno 2024 niet bekend is, zijn veelvoorkomende uitlokkende factoren stress, gebrek aan slaap en het begin van griep of verkoudheid.

Migraine

Migraine kan voorkomen in elk deel van het hoofd, inclusief het gebied rond de ogen. Acute pijn onder de wenkbrauwen kan het beste worden behandeld door in een donkere kamer te zitten met gesloten ogen.

Pijn rond de wenkbrauwen door bijholteontsteking

Een bijholteontsteking of sinusitis is een ontsteking van de sinussen (bijholten). Met name een voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt pijn/druk in het gezicht en pijn onder de wenkbrauwen. Ook kun je last hebben van verminderde reuk en kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Normaal gesproken gaat een bijholteontsteking meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.

Glaucoom

Glaucoom verwijst naar verhoogde druk in het oog, het veroorzaakt pijn onder de wenkbrauwen. Na verloop van tijd kan de verhoogde druk de oogzenuw aantasten, wat onbehandeld kan leiden tot blindheid. Glaucoom doet zich meestal aan beide ogen voor.

Symptomen van glaucoom

De symptomen van glaucoom variëren, afhankelijk van het type en het stadium van de aandoening. Open-kamerhoek glaucoom:
 • onregelmatige blinde bij perifeer of centraal zicht, vaak in beide ogen
 • tunnelzicht (tunnelvisie, kokerzicht)

Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
Acuut gesloten kamerhoekglaucoom:

Indien onbehandeld, zal glaucoom uiteindelijk blindheid veroorzaken. Zelfs met behandeling wordt ongeveer 15 procent van de mensen met glaucoom blind aan ten minste één oog binnen 20 jaar.

Oorzaken en risicofactoren van glaucoom

Glaucoom ontstaat door schade van de oogzenuw, wat leidt tot hoge vloeistofdruk op het voorste deel van het oog. Risicofactoren zijn:
 • verhoogde oogdruk (intraoculaire druk)
 • ouder zijn dan 60 jaar
 • Afrikaanse of Aziatische afkomst
 • een familiegeschiedenis van glaucoom hebben
 • bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, hartaandoeningen, hoge bloeddruk en sikkelcelanemie
 • bij hoornvliezen die dun zijn in het midden
 • extreem bijziend of verziend zijn
 • oogletsel of bepaalde soorten oogchirurgie hebben gehad
 • lange tijd corticosteroïden gebruiken, vooral oogdruppels

Spierspasmen aan een wenkbrauw

Spasmen die optreden in de wenkbrauw of het ooglid (trillend ooglid) of onvrijwillige tremoren in het gebied van de wenkbrauwen veroorzaken pijn. Ze worden benigne (goedaardige) essentiële blefarospasmen genoemd. Meestal komen ze een paar dagen voor en stoppen dan. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan slaap of onregelmatige slaappatronen.

Arteriitis temporalis

Pijn onder de wenkbrauwen kan ook worden veroorzaakt door arteriitis temporalis. Dit is een ontsteking van een slagader aan de zijkant van het hoofd. De ziekte kan pijn aan een of beide slapen veroorzaken.

Aneurysma

Dit verwijst naar abnormale verwijding van bloedvaten. Een aneurysma in het hoofd is een ballonvormige uitstulping aan de slagaders die aan de onderkant van de hersenen zit en deze kan voorkomen in de buurt van de zenuwen die het oog voeden. Zo'n , aneurysma veroorzaakt pijn onder de wenkbrauwen. Het vergrote bloedvat zet de zenuwen onder druk en kan het bloedvat doen barsten.

Verhoogde druk in de schedel

Pijn onder de wenkbrauwen kan worden veroorzaakt door een verhoogde druk in de schedel. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hersentumor. Een intracraniaal abces, een gelokaliseerde infectie in de schedel, veroorzaakt ook pijn onder de wenkbrauwen.

Wenkbrauwpijn door trauma

Blauwe plekken

Gekneusd worden rond de oogkas is vrij eenvoudig, omdat de vleesvulling veel minder is. Zwelling en pijn onder de wenkbrauwen zijn bijbehorende omstandigheden.

Piercing in wenkbrauw

Een wenkbrauwpiercing doet geen pijn om te laten zetten, maar bij een ontsteking kan het ter plaatse wel pijn gaan doen. Als het gebied rondom de piercing langere tijd gezwollen is, dan is de kans groot dat de piercing ontstoken is. Vaak gaat dit gepaard met pusvorming en is de plek warmer dan normaal.

Oogheelkundige afwijkingen

Hoofdpijn of pijn rond de wenkbrauwen kan een oogheelkundige oorzaak hebben. Deze ontstaat veelal in de loop van de dag na lang lezen of werken met een beeldscherm en is meestal gelokaliseerd boven de ogen of bij de slapen. Oogheelkundige afwijkingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken zijn onder meer een niet (goed) gecorrigeerde brilafwijking en een zwakke samenwerking tussen de ogen.

Allergie / Bron: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.comAllergie / Bron: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.com

Verkoudheid of allergie

Als je verkouden wordt of last heeft van een allergie, raken de sinussen of bijholten geblokkeerd. Druk bouwt dus in het hoofd en veroorzaakt pijn onder de wenkbrauwen.

Supra-orbitalis neuralgie

Supra-orbitalis neuralgie is een pijnlijke aandoening van de supra-orbitalis zenuw als gevolg van een beschadiging (door bijvoorbeeld een directe klap op het voorhoofd in het gebied van de zenuw) en/of het niet goed functioneren van deze zenuw.

Pijn aan wenkbrauw in vliegtuig

Tijdens het vliegen krijgen sommige mensen vlak voor het dalen last van hoofdpijn en pijnlijke steken boven hun oog c.q. wenkbrauw. De pijn kan echt hevig zijn en het stopt pas als het vliegtuig geland is. De onderdruk in het oor of voorhoofdsholte (terwijl de omgevingsluchtdruk tijdens de daling oploopt) laat zich voelen als hevige pijn. Een probleem met de holtes kan met name tijdens de landing tot veel pijn, vooral bij infecties van de bovenste luchtwegen waarbij het slijmvlies ter plaatse is opgezwollen, bijvoorbeeld in de (openingen naar) de holtes.

Behandeling van pijnlijke wenkbrauwen

De behandeling van pijnlijke wenkbrauwen hangt af van de specifieke oorzaak:
 • Een aanval van clusterhoofdpijn kan behandeld worden met zuurstoftherapie en het medicijn sumatriptan en ter voorkoming van aanvallen kan het medicijn verapamil helpen.
 • Spanningshoofdpijn kan door afleiding of ontspanning verminderen.
 • Bij bijholteontsteking kunnen de klachten worden verminderd met neusdruppels en paracetamol.
 • Glaucoom kan onder meer behandeld worden met oogdrukverlagende oogdruppels.
 • Spierspasmen aan een wenkbrauw gaan vanzelf over.
 • Arteriitis temporalis wordt behandeld met medicijnen.
 • Aneurysma wordt behandeld met medicijnen, vooral bedoeld om de bloeddruk binnen de grenzen te houden, teneinde het risico op scheuren door druk van binnenuit in te dammen.
 • Bij verhoogde druk in de schedel wordt de onderliggende oorzaak behandeld.
 • Blauwe plekken gaan vanzelf over.
 • Oogheelkundige afwijkingen: de orthoptist kan onderzoeken of de hoofdpijn oogheelkundig te verklaren is en vervolgens bekijken of een behandeling gewenst is.
 • Verkoudheid gaat vanzelf over.
 • Allergie kan behandeld worden met een antihistaminicum.
 • Migraine kan behandeld worden met medicijnen en het vermijden van uitlokkende factoren.
 • In het vliegtuig is het verstandig om voor het landen een neusspray of neusdruppels mee te nemen, die het slijmvlies laten slinken, zoals Xylometazoline (otrivin).
 • Als een ontstoken piercing niet overgaat met zelfzorgmaatregelen, is het verstandig je huisarts in te schakelen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Het epileren van de wenkbrauwHet epileren van de wenkbrauwBij het epileren van wenkbrauwen is het belangrijk om te weten wat de vorm van je gezicht is, zodat de vorm van je wenkb…
Mooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersMooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersGoed gevormde wenkbrauwen kunnen bijdragen aan een verzorgd uiterlijk. Hou de wenkbrauwen goed in vorm door ze regelmati…
Wenkbrauwen bepalen het gezichtWenkbrauwen bepalen het gezichtWenkbrauwen geven het gezicht zoveel expressie en toch maakt menig vrouw zich fraai op, maar neemt de wenkbrauwen er nie…

Hepatosplenomegalie: Zwelling (vergroting) van lever en miltHepatosplenomegalie: Zwelling (vergroting) van lever en miltHepatosplenomegalie is een aandoening waarbij zowel de lever vergroot is (hepatomegalie) als de milt gezwollen is (splen…
Macrocytaire anemie: Bloedarmoede met grote rode bloedcellenMacrocytaire anemie: Bloedarmoede met grote rode bloedcellenMacrocytaire anemie is een vorm van bloedarmoede waarbij de patiënt abnormaal grote rode bloedcellen heeft. De rode bloe…
Bronnen en referenties
 • https://www.omc-hanzekliniek.nl/oogheelkunde/oogaandoeningen-behandelingen/orthoptie-scheel-zien-lui-oog
 • http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/12-causes-for-pain-below-the-eyebrows/
 • https://safesymptoms.com/5-causes-of-eyebrow-pain/
 • http://www.wisegeek.org/what-are-the-common-causes-of-eyebrow-pain.htm
 • https://www.thuisarts.nl/hoofdpijn/ik-heb-spanningshoofdpijn-0
 • http://www.pijn.com/nl/patienten/oorzaak-pijn/diagnoses-per-regio/aangezicht-hoofd-nek/supra-orbitalis-neuralgie/
 • Mayo Clinic. Glaucoma: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/glaucoma/symptoms-causes/syc-20372839 (ingezien op 19-9-2019)
 • Telegraaf. Vliegen met een 'vol hoofd'. 21 maart 1998
 • Thuisarts. Ik heb glaucoom. https://www.thuisarts.nl/glaucoom/ik-heb-glaucoom (ingezien op 19-9-2019)
 • WikiHiow. Weten of een piercing ontstoken is. https://nl.wikihow.com/Weten-of-een-piercing-ontstoken-is (ingezien op 19-9-2019)
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.