Dunne wenkbrauwen: oorzaken en wenkbrauwen dikker maken

Dunne wenkbrauwen: oorzaken en wenkbrauwen dikker maken Je kunt van nature dunne wenkbrauwen hebben, maar het kan ook zijn dat je wenkbrauwen in de loop der tijd steeds dunner worden, bijvoorbeeld door haaruitval van wenkbrauwhaar. Veel factoren kunnen haarverlies van de wenkbrauw veroorzaken, waardoor je dunne wenkbrauwen krijgt, waaronder hormonale onevenwichtigheden, voeding (een tekort aan vitaminen en mineralen) en sommige huidaandoeningen. Het bepalen van de oorzaak van haaruitval van de wenkbrauwen en dunne wenkbrauwen kan je helpen om de beste behandeling te vinden. Haarverlies van wenkbrauwhaar kan als cosmetisch storend worden ervaren en van invloed zijn op de kwaliteit van leven. Het kan zowel mannen als vrouwen treffen. Je kunt eenzijdig of bilateraal dunner wordende wenkbrauwen opmerken. Andere symptomen kunnen jeuk, droge huid en haaruitval of dunner worden van haar op andere delen van het lichaam zijn. Gewoonlijk wijst het dunner worden van de wenkbrauwen niet op iets ernstigs.
Wenkbrauwen hebben meerdere functies / Bron: StockSnap, PixabayWenkbrauwen hebben meerdere functies / Bron: StockSnap, Pixabay

Wenkbrauwen

Functie

De wenkbrauwen zijn een met haar bedekt, naar voren stekend gebied boven de ogen. Het gaat om een botrand boven het oog. De wenkbrauw heeft naar een esthetische - een beschermende functie; het moet voorkomen dat zweet, vuil en andere kleine voorwerpen in het oog terechtkomen. Ook spelen de wenkbrauwen een belangrijke functie in lichaamstaal.

Dunner wordende wenkbrauwen

Bij steeds dunner worden wenkbrauwen wordt bedoeld dat er bovengemiddeld veel haar op de wenkbrauwen verloren gaat, waardoor deze steeds dunner worden wat ook zichtbaar is. Dunner wordende wenkbrauwen kunnen op een gegeven ogenblik leiden tot volledige haaruitval van de wenkbrauwen. Verlies van wenkbrauwen kan genetisch bepaald zijn. Maar het kan ook voorkomen in verschillende levenssituaties en verschillende ziekten en stoornissen. De frequentie van wenkbrauwverlies is anno 2020 niet duidelijk Het is daarom onduidelijk of wenkbrauwverlies zelden of vaak voorkomt. In medische termen heet het uitvallen van wenkbrauwen en wimpers madarose.

Er zijn meerdere oorzaken van dunner wordende wenkbrauwen / Bron: Raafat1977, PixabayEr zijn meerdere oorzaken van dunner wordende wenkbrauwen / Bron: Raafat1977, Pixabay

Oorzaken van dunne wenkbrauwen

Het krijgen van dunnere wenkbrauwen kent meerdere mogelijke oorzaken.

Normale verouderingsprocessen

Naarmate je ouder wordt, kan het haar dunner worden, niet alleen op je hoofd maar ook op de wenkbrauwen, de wimpers en andere behaarde delen van het lichaam. Na verloop van tijd stoppen sommige haarzakjes met het produceren van haar en wordt de haarschacht (deel van het haar dat uit de huid steekt) fijner. Het haar begint ook zijn kleur te verliezen en wordt wit.

Ziekten en externe factoren

Wenkbrauwverlies en het krijgen van dunnere wenkbrauwen kan verschillende oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn meestal erfelijk of hormonaal. Mogelijke oorzaken van dunnen wenkbrauwen zijn:

Hormonale oorzaken van dunner worden wenkbrauwen

Schildklieraandoeningen

Grofweg de helft van alle vrouwen met een schildklieraandoening krijgt last van haaruitval, waaronder wenkbrauwverlies en dunner worden wenkbrauwen. Zowel een te trage schildklier als een overactieve schildklier kunnen deze storing veroorzaken. Bij een overactieve schildklier, ook wel hyperthyreoïdie of thyreotoxicose, wordt de haargroei versneld door de verhoogde schildklierhormonen. Door deze snellere groei vallen ze ook sneller uit. Bij een traag werkende schildklier of hypothyreoïdie wordt de groei van het wenkbrauwhaar belemmerd door een tekort aan schildklierhormonen. Dit kan ook tot haaruitval leiden. Soms kan medicamenteuze behandeling van een schildklieraandoening ook tot haarverlies bij de wenkbrauwen leiden.

Bij de ziekte van Hashimoto kun je ook last krijgen van haaruitval, waaronder de wenkbrauwen. Bij deze ziekte richt het eigen afweersysteem zich tegen schildkliercellen, waardoor deze cellen kapotgaan en de schildklier geleidelijk langzamer gaat werken en steeds minder schildklierhormoon produceert. Kenmerkend is dat er aanvankelijk een overactieve schildklier is en tenslotte een traag werkende schildklier en dus een tekort aan schildklierhormonen. Omdat de schildklierhormonen ook de haargroei regelen, kan dit de wenkbrauwen aantasten.

Overgang

Tijdens de overgang vinden er hormonale veranderingen plaats. Het oestrogeenniveau neemt af. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon en wordt gemaakt in de eierstokken bij de rijping van een eicel. Omdat dit ook een bepaalde rol speelt bij de haargroei, kan een dalende oestrogeenconcentratie wenkbrauwverlies en dunner wordende wenkbrauwen veroorzaken. Tijdens de overgang daalt ook de concentratie van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, wat ook wenkbrauwhaarverlies kan bevorderen. Aangezien de hormoonspiegel permanent verandert, kan een goed doordachte hormoontherapie indien nodig raadzaam zijn. Deze behandeling kan plaatsvinden met bepaalde hormoonpreparaten of met behulp van hormoonimplantaten of zogenaamde fytohormonen, dat wil zeggen kruidenhormoonpreparaten.

Na een zwangerschap

Het krijgen van dunne wenkbrauwen na een zwangerschap komt soms voor. Het zogenaamde steroïde hormoon progesteron bevordert de haargroei, zowel kwalitatief als kwantitatief. Kort voor de menstruatie en tijdens de zwangerschap is dit hormoon in verhoogde concentraties in het vrouwelijk lichaam terug te vinden. De oestrogeenconcentratie neemt ook toe, wat ook bijdraagt ​​aan een verbeterde haargroei. Een daling van deze twee hormonen na de bevalling kan haaruitval van de wenkbrauwen veroorzaken.

Anticonceptiepil / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Anticonceptiepil / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Anticonceptiepil

Maar het stoppen van de anticonceptiepil kan ook de hormonale omstandigheden aanzienlijk veranderen en kortstondig wenkbrauwverlies en dunnere wenkbrauwen veroorzaken. Het hormoon oestrogeen beïnvloedt de haargroei in het vrouwelijk lichaam. Plotselinge veranderingen en fluctuaties in de oestrogeenspiegels bij een vrouw kunnen leiden tot acuut wenkbrauwverlies.

Symptomen van dunnere wenkbrauwen

Er kunnen niet alleen haren uitvallen in de wenkbrauwen, maar er kan tegelijkertijd ook ander lichaamshaar uitvallen. Als de wimpers uitvallen, spreekt men van een zogenaamde madarosis of madorose. Dit is verlies van haren, met name van de oogharen en wenkbrauwen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kunnen er andere ook klachten optreden. De huid kan warmer/kouder, droger/natter zijn dan normaal. Overmatig zweten kan optreden. Het kan ook roodheid en jeuk veroorzaken. Seborroïsch eczeem kan zich ook ontwikkelen in de wenkbrauwhaar. De huid wordt in dat geval rood en er ontstaan gelige, vette schilfers. Als het wenkbrauwverlies aanhoudt en je wenkbrauwen steeds dunner worden, kan dit ook leiden tot schaamte, verdriet en zelfs depressie.

Verloop en duur

Afhankelijk van de oorzaak kan de duur van dunne wenkbrauwen zeer verschillend zijn, soms is het tijdelijk en soms is het permanent. Wenkbrauwhaarverlies veroorzaakt door stress of intolerantie en allergieën duurt meestal tijdelijk, mits je de oorzaak wegneemt of vermijdt. Datzelfde geld voor dunner worden wenkbrauwen na de zwangerschap. Dat euvel lost zich vaan vanzelf op zodra je weer hormonaal in balans bent. In de overgang ligt het anders, omdat de hormoonspiegel in deze periode permanent verandert. Als er sprake is van een schildklieraandoening is, kan dit leiden tot permanent wenkbrauwverlies en dunne wenkbrauwen als deze niet wordt behandeld. Bij een adequate behandeling duurt het haarverlies van de wenkbrauwen totdat er een evenwichtige stofwisseling is bereikt.

Bloedonderzoek / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.comBloedonderzoek / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Je neemt meestal zelf als eerst waar dat je wenkbrauwharen uitvallen en dunner worden. Als je daarmee naar de huisarts gaat, zal deze eerst vragen stellen over je gezondheid en de klachten die je ervaart. Hij kijkt naar de wenkbrauwen, de omringende huid, maar ook naar het haar op het hoofd en je nagels. Vaak laat het patroon van wenkbrauwverlies al mogelijke oorzaken zien. Daarnaast kan de arts testen of de wenkbrauwharen gemakkelijk met de vingers kunnen worden uitgetrokken. Dit kan aanwijzingen geven voor de mogelijke oorzaak. De arts kan ook een bloedonderzoek en haaranalyse uitvoeren en indien nodig een hoofdhuidbiopsie indien de huisarts of huidarts meer zekerheid wil hebben over de diagnose die hij met het blote oog heeft gesteld. Een bloedtest kan informatie geven over het gehalte aan verschillende vitamines en voedingsstoffen, de aanwezigheid van bepaalde zogenaamde auto-immuunantistoffen en algemene ontstekingswaarden. Stofwisselingsziekten of functiestoornissen van de schildklier kunnen zo worden uitgesloten.

Behandeling van dunne wenkbrauwen

Onderliggende oorzaak behandelen

De behandeling van wenkbrauwverlies en dunne wenkbrauwen is afhankelijk van de oorzaak. Als het niet lukt om de oorzaak zelf te achterhalen en weg te nemen, is een doktersbezoek aan te raden. Afhankelijk van de oorzaak kan een (medicamenteuze) behandeling gericht op de onderliggende oorzaak zinvol zijn. Als de oorzaak niet bekend is, is het niet aan te raden om dure producten te kopen die verlichting beloven maar uiteindelijk geen effect sorteren.

Voeding

Het is belangrijk om bij een voedingstekort je eigen dieet onder de loep te nemen en zo nodig aan te passen. De huisarts kan (tijdelijk) suppletie aanbevelen. Een uitgebalanceerd en gezond dieet met voldoende vitaminen en mineralen kan kunnen wenkbrauwen als gevolg van een voedingstekort verhelpen.

Olie

Cosmetica en shampoos die de wenkbrauwen kunnen irriteren, moeten worden geïdentificeerd en vermeden. Bij een zeer droge huid (waardoor je steeds aan je wenkbrauwen krabt en pulkt) kan in sommige gevallen een beetje sesamolie of amandelolie de huid ondersteunen en daarmee de wenkbrauwgroei.

Wenkbrauwen dikker maken

Bimatoprost 0,03%

Eenmalig gebruik van bimatoprost kan bij sommige mensen veelbelovende resultaten opleveren. Artsen schrijven dit middel voor aan patiënten met glaucoom (verhoogde oogboldruk). Bimatoprost is een synthetisch nagemaakt hormoon, een zogenaamde prostaglandine. Er zijn anno 2020 echter ook onschuldiger varianten van prostaglandinehoudende producten op de markt gekomen.

Corticosteroïden

Het aanbrengen van corticosteroïdencrèmes of -zalven op recept en indien geïndiceerd door een arts kan haaruitval vertragen. Mensen kunnen ook corticosteroïde-injecties krijgen om de haargroei te stimuleren. Artsen geven deze injecties vaak om alopecia areata te behandelen.

Minoxidil

Minoxidil vermindert haaruitval en bevordert soms ook haargroei. Mensen gebruiken minoxidil en corticosteroïden vaak samen om alopecia areata te behandelen.

Haartransplantatie of microblading

Een andere optie om dunne wenkbrauwen te behadelen is wenkbrauwtransplantatie of microblading, een semi-permanente make-up techniek, waarmee je mooie wenkbrauwen kunt creëren. Hierdoor kan het haar niet teruggroeien, maar het kan de wenkbrauwen wel een vollere uitstraling geven.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenkbrauwen aanvullen met haartransplantatieDe mode verandert snel. Was het in het verleden mode om de werkbrauwen te epileren en in plaats daarvan een potloodstree…
Mooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersMooie wenkbrauwen zijn echte blikvangersGoed gevormde wenkbrauwen kunnen bijdragen aan een verzorgd uiterlijk. Hou de wenkbrauwen goed in vorm door ze regelmati…
Deel van het gezicht: De wenkbrauwEen wenkbrauw is het makkelijkst te omschrijven als een dun reepje haar op een ietwat uitstekende botrand. Ze helpen je…
Wenkbrauwen verzorgenWenkbrauwen verzorgenWenkbrauwen zijn er om je ogen te beschermen. Maar rond 1920 is het scheren, afknippen of epileren van wenkbrauwen bij v…

Baard laten glanzen of glimmen: hoe bereik je dat?Baard laten glanzen of glimmen: hoe bereik je dat?Een mooie glimmende of glanzende baard: hoe bereik je dat? Er is een aantal voedingsmiddelen dat kan bijdragen aan een g…
Gezichtsstomer of gezichtssauna voor gebruik thuisGezichtsstomer of gezichtssauna voor gebruik thuisMet een gezichtsstomer of gezichtssauna haal je de beautyspa een beetje in huis. Een gezichtsstomer kan je helpen om wat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SofieZborilova, Pixabay
 • https://idealbody.nl/blog/dunne-wenkbrauwen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wenkbrauw
 • https://www.movehs.nl/haarverlies/wenkbrauwen-wimpers.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alopecia_areata
 • https://www.andc.tv/item/fashion-beauty-beauty-dus-dit-is-de-reden-waarom-je-wenkbrauwen-ineens-dunner-worden
 • https://www.encyclo.nl/begrip/haarschacht
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/overactieve-schildklier
 • https://www.lumc.nl/patientenzorg/praktisch/patientenfolders/ziekte-van-Hashimoto
 • https://vrouwenpoliboxmeer.nl/oestrogeendominantie/
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/progesteron
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908443/
 • https://www.zwangerenportaal.nl/haaruitval-na-zwangerschap
 • https://www.haarstichting.nl/actueel/nieuws/haaruitval-door-de-pil
 • https://www.encyclo.nl/begrip/Madarose
 • https://www.thuisarts.nl/seborrho%C3%AFsch-eczeem/ik-heb-seborrho%C3%AFsch-eczeem
 • https://www.24baby.nl/baby/ontwikkeling/baby-nesthaartjes/
 • https://www.optimahealth.nl/haaranalyse/
 • https://aedit.com/concern/sparse-eyebrows
 • https://www.byrdie.com/reasons-for-thinning-brows
 • https://alleyebrows.com/12-causes-of-eyebrow-thinning-and-loss
 • https://www.huidarts.com/huidbehandelingen/huidbiopsie/
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ondervoeding.aspx
 • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/b/bimatoprost
 • https://www.esthetichealth.nl/bimatoprost
 • https://www.dr-jetskeultee.nl/wimperverlengers/
 • https://www.healthline.com/health/eyebrow-hair-loss
 • https://www.beautyjournaal.nl/2014/07/20/groeimiddelen-voor-je-wenkbrauwen/
 • https://www.apotheek.nl/medicijnen/minoxidil-op-de-huid?product=minoxidil-lotion
 • https://www.acuramedischcentrum.nl/wenkbrauwtransplantatie/
 • https://www.womenshealthmag.com/beauty/a29095692/thinning-eyebrows/
 • https://www.wellnessacademie.com/en-nadelen-microblading/
 • https://www.self.com/story/thinning-eyebrows
 • https://www.pmuhub.com/thinning-eyebrows-causes-and-fixes/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/325416
 • Afbeelding bron 1: StockSnap, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Raafat1977, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Alexander Raths/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 39
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.