Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) bij kinderen

Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) bij kinderen Diabetes mellitus type 2 is een chronische aandoening die zich op elke leeftijd kan ontwikkelen. Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) komt steeds vaker voor bij kinderen, omdat meer en meer kinderen lijden aan overgewicht, wat een grote risicofactor is voor suikerziekte. De aandoening is moeilijk te detecteren en te diagnosticeren bij kinderen doordat de ziekte vaak heel geleidelijk optreedt. Anno oktober 2020 is er geen remedie beschikbaar. Het is belangrijk dat kinderen gezonde leefstijlgewoonten hebben, zoals een evenwichtige en gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Hierdoor is het mogelijk om diabetes mellitus type 2 bij kinderen te voorkomen en behandelen. Diabetes mellitus type 2 is een chronische ziekte die tot ernstige complicaties leidt als een patiënt geen behandeling krijgt; zoals oog- en nierproblemen.

Wat is diabetes mellitus type 2?

Diabetes mellitus type 2 is een chronische aandoening waarbij een patiënt hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) heeft. De alvleesklier (pancreas) produceert het hormoon insuline dat helpt bij het regelen van de hoeveelheid suiker in het bloed. Bij een patiënt met diabetes mellitus type 2 produceert het lichaam onvoldoende insuline, of reageert het niet op het hormoon (insulineresistentie).

Oorzaken en risicofactoren van suikerziekte bij kinderen

Diabetes mellitus type 2 komt mogelijk bij iedereen tot uiting, ook bij kinderen. Obesitas verhoogt het risico van diabetes mellitus type 2 door insulineresistentie te veroorzaken. Hierbij reageren organen en weefsels niet op de juiste wijze op insuline en absorberen ze niet genoeg suiker uit het bloed. Insulineresistentie resulteert in hoge bloedsuikerspiegels, een lagere tolerantie voor glucose, meer ontstekingen en een overproductie van glucose in de lever.

Andere risicofactoren voor diabetes mellitus type 2 bij kinderen zijn:
een ouder of broer of zus hebben met de aandoening, omdat suikerziekte soms een genetische component heeft
 • tekenen van insulineresistentie hebben, zoals acanthosis nigricans (verdikte en verkleurde huid)
 • van Aziatische, Pacific Islander, Afrikaanse, Indiaanse of Latino afkomst zijn
 • van het vrouwelijke geslacht zijn

Symptomen

De symptomen van diabetes mellitus type 2 kennen een zeer langzame, geleidelijke aanvang.

Donkere huid
Insulineresistentie zorgt ervoor dat bepaalde huidgebieden verdonkeren en ook verdikken (acanthosis nigricans). Vooral de oksels en de achterkant van de nek zijn aangetast.

Meer dorst (polydipsie)
Meer urineren leidt mogelijk tot uitdroging. Daarom zijn patiënten met diabetes mellitus type 2 vaak dorstig en drinken ze meer dan normaal.

Meer plassen (pollakisurie)
Wanneer te veel suiker in het bloed aanwezig is, moeten de nieren harder werken om dit te absorberen en te filteren. Dit leidt tot meer urineren, en dan vooral ’s nachts (nycturie).

Trage wondgenezing
Hoge bloedsuikerspiegels leiden tot langere genezingstijden voor zweren (een langzame wondgenezing) en huidinfecties.

Vermoeidheid
Wanneer het lichaam minder goed in staat is om bloedsuiker te gebruiken, leidt dit vermoeidheid.

Kinderen met diabetes mellitus type 2 krijgen een wazig gezichtsvermogen door uitgedroogde lenzen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Kinderen met diabetes mellitus type 2 krijgen een wazig gezichtsvermogen door uitgedroogde lenzen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Wazig zicht
Hoge bloedsuikerspiegels trekken vloeistof uit de ooglenzen, waardoor het moeilijker is om scherp te stellen, met een wazig gezichtsvermogen tot gevolg.

Andere symptomen
Andere mogelijke tekenen van suikerziekte bij kinderen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Om diabetes mellitus type 2 te diagnosticeren bij kinderen, stelt de arts eerst vragen over de symptomen aan het kind en/of de ouders. Vervolgens kijkt de arts of het kind te zwaar is op basis van de leeftijd, het gewicht en de lengte. Verder is een bloedonderzoek nodig om de glucosespiegels te controleren op de aanwezigheid van diabetes of prediabetes (alarmsignaal van diabetes). Een glucosetolerantietest of een A1C-test zijn bovendien belangrijk. Ook een eenvoudig urineonderzoek detecteert suiker in de urine (glucosurie). Het stellen van de diagnose bij kinderen neemt soms meerdere maanden in beslag.

Medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

De behandeling van diabetes mellitus type 2 bij kinderen is vergelijkbaar met de behandeling voor volwassenen. Leefstijlgewoonten vormen de belangrijkste pijler. Verder schrijft de arts ook insuline of andere medicijnen voor die het lichaam helpen om beter op insuline te reageren. Het kind moet voorts ook regelmatig zijn bloedglucosewaarden controleren. De arts stemt het behandelplan af op de leeftijd van het kind, de behoeften van het kind en de ernst van de aandoening. Het is belangrijk voor ouders en verzorgers om het behandelplan te communiceren aan andere mensen uit de omgeving die in contact komen met het kind (verzorgers, leraren, coaches enzovoort).

Prognose

De diagnose van diabetes is lastig te diagnosticeren en behandelen bij kinderen, en daarom zijn de resultaten niet gemakkelijk te voorspellen. Verder is diabetes mellitus type 2 een relatief nieuw probleem bij kinderen en jongeren anno oktober 2020. Wetenschappers buigen zich nog over de oorzaken, uitkomsten en behandelingsstrategieën. Verdere onderzoeken zijn dan ook nodig om een beeld te krijgen van de langetermijneffecten van suikerziekte type 2 bij kinderen.

Complicaties van verhoogde bloedsuikerspiegel bij kind

Kinderen met diabetes mellitus type 2 krijgen soms te maken met complicaties door de ziekte zoals:

Preventie: Overgewicht voorkomen

Gezonde levensstijlgewoonten verminderen het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2.

Een gezonde en evenwichtige voeding is essentieel / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en evenwichtige voeding is essentieel / Bron: Jill111, Pixabay

Evenwichtige voeding consumeren

Een voeding voor een kind mag maar beperkte hoeveelheden toegevoegde suikers en eenvoudige koolhydraten bevatten. Brood en gebak gemaakt met witte bloem zijn problematisch. De voeding moet veel fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen bevatten. Een gezonde voeding vermindert immers het risico op obesitas en diabetes mellitus type 2.

Gezond gewicht behouden

Een gezond gewicht verlaagt het risico op diabetes mellitus type 2. Een arts of diëtist adviseert een patiënt over mogelijkheden om een gezond gewicht te bereiken. Indien nodig zijn hiervoor speciale programma’s beschikbaar.

Lichaamsbeweging uitoefenen

Het uitoefenen lichaamsbeweging is van essentieel belang voor het behoud van een gezond gewicht en de algehele gezondheid. Kinderen tussen vijf en zeventien jaar hebben dagelijks minstens zestig minuten matige of krachtige fysieke activiteit nodig. Buiten spelen en deelnemen aan sport zijn dan ook aanbevolen. De schermtijd moet dan ook beperkt worden tot maximaal twee uur per dag.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verband tussen diabetes type 2 en gewichtsverliesOvergewicht, of obesitas, verhoogt de kans op diabetes type 2 (suikerziekte) en kan tevens de ziekte verergeren voor men…
Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…

Huiduitslag bij baby door kwijlen: Uitslag door speekselHuiduitslag bij baby door kwijlen: Uitslag door speekselKwijlen (sialorroe) is een vaak voorkomend symptoom bij jonge gezonde baby’s en jonge kinderen. Dit symptoom start meest…
Wespensteek: Oorzaken, symptomen, behandeling en preventieWespensteek: Oorzaken, symptomen, behandeling en preventieWespensteken komen vaak voor, vooral in de (late) zomer. Vrouwelijke wespen gebruiken hun angel om aan te vallen en zich…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 31 augustus 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diabetes in Children and Teens, https://medlineplus.gov/diabetesinchildrenandteens.html
 • How Does Type 2 Diabetes Affect Children?, https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes-guide/type-2-diabetes-in-children#1
 • Type 2 Diabetes in Children, https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes-children
 • What are symptoms of diabetes mellitus type 2 in children?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322919.php
 • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.