Bultje gehemelte: oorzaken van knobbeltje op het gehemelte
Een bultje in je gehemelte of verhemelte kan erg storend zijn. Het bultje kan zich op alle plekken van je gehemelte voordoen, zowel voorin als achterin. Veel mensen maken zich zorgen als ze een vreemd bultje of knobbeltje ergens in het lichaam opmerken, vooral als het bultje verschijnt in de mond of in je gehemelte. Een bultje in je gehemelte kan onschuldig zijn en gaat het vanzelf over, maar soms wijst het op een onderliggende aandoening die behandeling behoeft. Als je aan afwijking opmerkt in je mond of gehemelte, dan kun je dit na laten kijken door de tandarts of huisarts. Als de oorzaak is vastgesteld van het bultje in je gehemelte, kan de arts bepalen welke behandeling noodzakelijk is. Niet altijd is behandeling nodig bij een bultje of knobbeltje op je gehemelte. Soms volstaat zelfzorgbehandeling.
Oorzaken van een bultje op gehemelte
Er kunnen verschillende mogelijke oorzaken zijn van het verschijnen van een bultje of meerdere bultjes of knobbeltjes op je gehemelte. Vaak gaat het om een onschuldig verschijnsel, maar soms is er sprake van een ernstige onderliggende aandoening die behandeling behoeft.
Vergrote papil
Als je last hebt van bultjes achter je voortanden, dan kan dit wijzen op vergrote papillen. Deze hobbeltjes komen vaak voor. De papillen kunnen iets zijn vergroot of tijdelijk geïrriteerd zijn, bijvoorbeeld door het eten van hard voedsel dat tegen je verhemelte is aangekomen of door te heet voedsel.

Roken kan afwijkingen veroorzaken aan je gehemelte /
Bron: Lindsay Fox, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Roken en afwijkingen aan verhemelte
Roken is een mogelijke oorzaak van afwijkingen aan je gehemelte. Dit gebeurt vooral als je pijp of sigaar rookt. Uiteindelijk kan dit resulteren in wat wordt aangeduid als 'nicotine
stomatitis'. Het gaat hierbij om een diffuse witte vlek op het harde gehemelte.
Knobbeltje in gehemelte door een abces
Peritonsillair abces of keelabces
Bij een
peritonsillair abces of
keelabces vormt zich een abces in de weefsels van de keel naast een van de keelamandelen. Dit abces zorgt ervoor dat het gehemelte en de
huig naar het midden van de mondholte wordt geduwd. Andere symptomen zijn
eenzijdig keelpijn,
pijn bij het slikken en
koorts en
rillingen.
Tandabces
Een tandabces is een etterophoping die veroorzaakt wordt door bacteriën in of rond een tand. Dit kan een bultje of zwelling rond je tand veroorzaken. Een tandabces kan allerlei symptomen tweegbrengen, waaronder koorts, pijn bij het kauwen, een
slechte of
bittere smaak in de mond en een
stinkende adem. Daarnaast kun je last krijgen van
gezwollen halsklieren, gezwollen tandvlees.
pijnlijk tandvlees en gevoeligheid van de tanden voor warmte en koude.

Koortslip symptomen bestaan uit pijn en blaasjes /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Koortsblaasjes in gehemelte
Een
koortslip geeft symptomen zoals
tintelingen, pijn,
jeuk of een brandend gevoel. Er ontstaan bij een koortslip
blaasjes en later korstjes op de lip. Deze worden ook wel 'koortsblaasjes' genoemd. Koortsblaasjes tref je meestal aan buiten de mond en op of rond de lippen. Bevinden ze zich toch in de mond, dan zijn ze veelal aanwezig op het tandvlees of het gehemelte.
Bultje op gehemelte door een cyste
Mucocele of slijmcyste
Soms kunnen knobbeltjes of bultjes op je gehemelte wijzen op een
mucocele of slijmcyste. Dit is een knobbel die lijkt op een cyste en onschadelijk is. Deze knobbel op je harde verhemelte ontstaat doordat de afvoergang van een speekselklier geblokkeerd raakt. Hierdoor komt het
speeksel vast te zitten en dit leidt uiteindelijk tot een zachte en pijnloze bobbel die blauwachtig of parelachtig van kleur is. Een belangrijke oorzaak van deze obstructie van de speekselklier is frequent zuigen of bijten en soms komt het door een tongpiercing.

Parels van Epstein bij een baby van vijf weken oud /
Bron: Sghael, Wikimedia Commons (Publiek domein)Parels van Epstein
Parels van Epstein duidt op kleine verdikte inclusiecysten op het gehemelte of op het tandvlees. Deze bultjes komen voor bij bijna 80% van de kinderen en zijn vrij normaal, onschadelijk en pijnloos. Ze bestaan uit een geelachtige of witte bult op het gehemelte of het tandvlees. Meestal vereisen ze geen speciale behandeling en vervagen ze binnen enkele weken. Het is echter mogelijk dat je een kinderarts moet raadplegen als de bultjes blijven bestaan.
Torus palatinus
Een torus palatinus is een exostose (een benige uitwas van het bot, bedekt met een kraakbeenkap) van het zachte verhemelte of velum. Deze groei is geen ernstig probleem en je hoeft je er geen zorgen over te maken. Het is heel normaal en veroorzaakt geen schade of complicaties. In de meeste gevallen heeft deze groei een diameter van 2 cm., hoewel de omvang kan variëren van persoon tot persoon. In de loop der jaren kan het iets groter worden.
Bultje op gehemelte door kanker
Mondkanker
Wanneer je langdurig last hebt van een zwelling, zweertje of wondje in de mond, dan kan dit een aanwijzing zijn voor
mondkanker. Dit is een levensbedreigende situatie. Als het niet vroeg genoeg wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan het zich ook naar andere delen van je lichaam verspreiden. Het kan de amandelen, lippen, wangen, sinussen, het gehemelte, de mondbodem,
klieren,
keel en
tong ernstig beïnvloeden.
Speekselklierkanker
Het gehemelte of het bovenste gedeelte van de mond bestaat uit kleine speekselklieren.
Speekselklierkanker is een vorm van kanker, waarbij er een kwaadaardig gezwel in één of meer speekselklieren groeit. Naast
pijn, ontstaat er vaak ook een zwelling in de wang of onder de kaak. De omvang en locatie van de tumor bepaalt mede de verschijnselen.

Meerdere aften op het zachte verhemelte /
Bron: RudolfSchreier, Wikimedia Commons (Publiek domein)Aften op het gehemelte
Aften zijn zweertjes in de mond, vaak aan de binnenkant van de wangen en de lippen. Aften zijn kunnen ook op de tong of onder de tong en zelfs op het gehemelte zitten. Deze zweertjes kunnen verschijnen als gele, rode of witte bultjes. Mogelijke oorzaken van aften zijn:
Jeukende bultjes als gevolg van allergieën
Soms kunnen
jeukende bultjes in je mond verschijnen door allergische reacties. Deze allergische reacties kunnen worden veroorzaakt door voedsel, medicijnen en zelfs vaccins.
Soa's: herpes en hiv
Bultjes of knobbeltjes op je gehemelte kunnen ook het gevolg zijn van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) zoals
hiv en
genitale herpes.
Bult na wortelkanaalbehandeling of vanwege een beugel
Na een wortelkanaalbehandeling of een ingreep in de mond, kun je last krijgen van een harde knobbel op je gehemelte, in de buurt van het tandvlees van je boventanden. Het begint vaak als een bult op je tandvlees en het blijft een tijdje bestaan. Dit type bultjes treedt meestal op als gevolg van een
schimmelinfectie in de mond als gevolg van slechte mondhygiëne.
Trauma door tongpiercing
Als je een keer op je
tong bijt, kun je een pijnlijke plek of bult krijgen. Je kunt soms ook een bult op je gehemelte krijgen als gevolg van een tongpiercing die je draagt. Dit kan als volgt worden uitgelegd. De tong in je mond rust met een beetje druk tegen het gehemelte als je mond gesloten is. Een tongpiercing is een 'vreemd voorwerp' in je mond dat je gehemelte kan irriteren. Dit kan resulteren in een bultje of bobbel in je gehemelte.

Boventallige tanden (hyperdontie) /
Bron: Albert, Wikimedia Commons (Publiek domein)Boventallige tanden
Bij hyperdontie heb je een of meer tanden te veel. Meestal zien we dit bij de laterale snijtand of bij de verstandskiezen. Hyperdontie veroorzaakt veelal meestal plaatsgebrek voor de tanden. De behandeling bestaat daarom vaak uit extractie of chirurgisch verwijderen van het te veel aangelegd element.
Wanneer tandarts raadplegen?
Er zijn gevallen waarin een knobbeltje of bultje in je gehemelte zonder duidelijk reden verschijnt en vanzelf weer verdwijnt. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts of tandarts:
- het bultje wordt groter in omvang
- het bultjes bloedt
- het bultje veroorzaak (extreme) pijn
- het bultje zit er na twee weken nog steeds
- het knobbeltje verstoort het dagelijks leven
- een knobbel die van vorm verandert
- een slecht passend kunstgebit of andere tandheelkundige problemen
- een vieze smaak in de mond
- ernstige brandwonden
- kauwpijn
- moeite met slikken
- pijn bij het slikken
- moeite met ademhalen
- pijn die langer dan een paar dagen aanhoudt
- ernstig verkleurde plekken in de mond

Radiotherapie (bestraling) bij mondkanker /
Bron: Adriaticfoto/Shutterstock.comBehandeling van knobbeltje op gehemelte
De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
Bestraling, chemotherapie en chirurgie
In het geval van mondkanker of speekselklierkanker is een goede chirurgische behandeling vereist om de tumor te verwijderen. Het wordt meestal gedaan met behulp van lokale anesthesie. Vaak is bestraling (radiotherapie) na de operatie nodig.
Excisie (wegsnijden)
Sommige bultjes op je gehemelte verdwijnen zonder enige behandeling, zoals mucoceles. Als ze echter lang blijven bestaan en blijven terugkomen, kunnen ze desgewenst worden weggesneden. Hierbij worden tevens de onderliggende speekselklieren meegenomen.
Antibiotica en antivirale medicijnen
In het geval van een infectie kunnen antivirale middelen of antibiotica voorgeschreven worden om je te ontdoen van de ziekteverwekkers die de bultjes op het verhemelte veroorzaken.

Stoppen met roken /
Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken
Stoppen met roken is een van de meest voor de hand liggende maatregelen die je kunt nemen om bultjes in je gehemelte te voorkomen en te bestrijden. Matig alcoholgebruik is ook aan te raden.
Lees verder