Niet-allergische rhinitis: Chronische symptomen aan neus

Niet-allergische rhinitis: Chronische symptomen aan neus Niet-allergische rhinitis is een aandoening die symptomen vertoont die vergelijkbaar zijn met allergische rhinitis en hooikoorts. De precieze oorzaak van deze aandoening is vaak onbekend. Bekende risicofactoren voor niet-allergische rhinitis zijn irriterende stoffen, voeding en drank, en hormonale veranderingen. Chronisch niezen en een verstopte neus zijn enkele veelvoorkomende symptomen. Diverse zelfzorgtips en medicijnen kunnen de chronische klachten verlichten die optreden bij deze neusaandoening. Niet-allergische rhinitis kan soms leiden tot complicaties zoals problemen met het reukvermogen en het obstructief slaapapneusyndroom.

Oorzaken van niet-allergische rhinitis

De exacte oorzaak van niet-allergische rhinitis is vaak onbekend. De aandoening ontstaat wanneer bloedvaten in de neus verwijden, wat leidt tot zwelling van de neusslijmvliezen. Dit veroorzaakt verstopping en slijmproductie in de neus.

Risicofactoren van niet-allergische rhinitis

Aandoeningen

Virale infecties zoals een verkoudheid of de griep kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van niet-allergische rhinitis.

Omgevingsfactoren

Niet-allergische rhinitis kan ontstaan door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, PixabayNiet-allergische rhinitis kan ontstaan door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Hormonale veranderingen
Niet-allergische rhinitis komt vaak voor tijdens perioden van hormonale onbalans, zoals tijdens de puberteit, menstruatie of zwangerschap. De aandoening begint meestal rond de tweede maand van de zwangerschap en kan aanhouden tot de bevalling. Hormonale aandoeningen zoals hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier) kunnen ook bijdragen aan de symptomen van niet-allergische rhinitis.

Illegale drugs
Het gebruik van cocaïne en andere illegale straatdrugs kan leiden tot chronische niet-allergische rhinitis.

Irriterende stoffen
Omgevingsirritanten zijn veelvoorkomende triggers voor niet-allergische rhinitis. Deze stoffen kunnen zowel thuis als op de werkplek aanwezig zijn. Irriterende stoffen die symptomen kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
  • chloor
  • haarlak
  • houtstof
  • latex
  • lijm
  • metaalzouten
  • parfum
  • reinigingsoplossingen
  • sigarettenrook
  • smog
  • uitlaatgassen
  • wasmiddelen

Sommige medicijnen kunnen niet-allergische rhinitis verergeren / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen kunnen niet-allergische rhinitis verergeren / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
Bepaalde medicijnen kunnen niet-allergische rhinitis veroorzaken, waaronder:

Voeding en drank
Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen niet-allergische rhinitis uitlokken. Voorbeelden zijn:
  • alcoholische dranken, met name bier en wijn
  • heet voedsel, zoals soep
  • pittig voedsel

Weersveranderingen
Plotselinge veranderingen in weer of temperatuur kunnen niet-allergische rhinitis veroorzaken. Bijvoorbeeld, skiërs ervaren vaak een loopneus door blootstelling aan koude lucht. Sommige patiënten ontwikkelen symptomen na het verlaten van een koude kamer met airconditioning.

Soorten niet-allergische rhinitis

Atrofische rhinitis

Atrofische rhinitis wordt gekenmerkt door het verdunnen en verharden van de neusslijmvliezen (turbinaatweefsel), wat leidt tot verwijding en uitdroging van de neusholtes.

Infectieuze rhinitis

Infectieuze rhinitis, ook wel virale rhinitis genoemd, ontstaat vaak door een virale infectie zoals verkoudheid of griep. Het slijmvlies in de neus en keel raakt ontstoken door het virus, wat leidt tot verhoogde slijmproductie, niezen en een loopneus.

Vasomotorische rhinitis

Vasomotorische rhinitis treedt op wanneer de bloedvaten in de neus overgevoelig reageren en abnormaal worden aangestuurd door zenuwen. Dit leidt tot ontsteking van de neusslijmvliezen. Factoren zoals chemische irriterende stoffen, parfums, verfdampen, rook, temperatuurveranderingen, alcoholgebruik, gekruid voedsel en mentale stress kunnen deze aandoening verergeren.

Symptomen: Niezen en een loopneus

Niet-allergische rhinitis ontwikkelt zich meestal bij volwassenen en kan het hele jaar door aanhouden.

Veel voorkomende symptomen van niet-allergische rhinitis zijn:

Niet-allergische rhinitis veroorzaakt meestal geen jeukende neus, jeukende ogen of een jeukende keel, die vaak voorkomen bij allergieën zoals hooikoorts.

Diagnose en onderzoeken

Omdat allergische en niet-allergische rhinitis veel symptomen delen, zijn specifieke allergietests en bloedonderzoeken nodig om beide aandoeningen te onderscheiden en infecties uit te sluiten. Om sinusinfecties uit te sluiten, kunnen een neusendoscopie en een CT-scan worden uitgevoerd.

Behandeling van niet-allergische rhinitis

Hoewel niet-allergische rhinitis niet volledig te genezen is, kunnen de symptomen worden beheerst met behulp van zelfzorgstrategieën en medische behandelingen.

IMAGE=238316977812=RIGHT roken moet worden vermeden#[/IMAGE]

Zelfzorg

Enkele huismiddeltjes die de klachten van niet-allergische rhinitis kunnen verlichten zijn:
  • neusspoelingen met zoutwater – een zoutoplossing – één of meerdere keren per dag
  • vermijden van chemische stoffen en materialen die symptomen veroorzaken
  • gebruik van huismiddeltjes zoals neusspoelingen
  • vermijden van kachels en open haarden die symptomen kunnen verergeren
  • niet roken of passief roken vermijden
  • vermijden van schoonmaakmiddelen, huishoudsprays, parfums en geurige producten die symptomen kunnen veroorzaken
  • uitlokkende factoren vermijden
  • gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen indien nodig

Medicijnen

Alternatieve medicijnen
Als de patiënt medicijnen gebruikt die bijdragen aan de symptomen, kan de arts alternatieve medicijnen voorschrijven. Dit dient altijd in overleg met de arts te gebeuren.

Nasale antihistaminica
Nasale antihistaminica kunnen snel verlichting bieden bij symptomen zoals postnasale drip, verstopte neus en niezen. Ze zijn het meest effectief bij regelmatig gebruik.

Nasale glucocorticoïden
Het dagelijks gebruik van nasale glucocorticoïden kan de symptomen verminderen, hoewel het vaak enkele dagen of weken duurt voordat de volledige effecten merkbaar zijn. Soms kunnen een combinatie van nasale antihistaminica en nasale glucocorticoïden nuttig zijn.

Nasale ipratropium
Ipratropiumbromide is effectief voor de behandeling van waterige neusafscheiding veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen en dranken.

Decongestiva
Orale decongestiva kunnen helpen bij een verstopte neus door de zwelling van het neusslijmvlies te verminderen, maar worden meestal niet aanbevolen tenzij andere behandelingen niet effectief zijn. Neussprays met oxymetazoline (Afrin) of fenylefrine (Neo-synephrine) mogen niet langer dan twee of drie dagen worden gebruikt om reboundcongestie te voorkomen.

Prognose

De prognose voor patiënten met niet-allergische rhinitis is meestal goed, vooral wanneer de aandoening goed wordt beheerd met zelfzorgstrategieën en geschikte medicatie. Hoewel de symptomen vaak chronisch kunnen zijn, kunnen de meeste mensen verlichting vinden en hun kwaliteit van leven verbeteren door een combinatie van aanpassingen in de levensstijl en medische behandelingen.

Slaperigheid kan optreden als bijwerking van de behandeling / Bron: Unsplash, PixabaySlaperigheid kan optreden als bijwerking van de behandeling / Bron: Unsplash, Pixabay

Complicaties van chronische niet-allergische rhinitis

Niet-allergische rhinitis kan net zo storend zijn als allergische rhinitis en kan leiden tot de volgende complicaties:

Andere mogelijke complicaties van niet-allergische rhinitis zijn:

Preventie

Preventie van niet-allergische rhinitis kan moeilijk zijn, vooral omdat de oorzaak vaak onbekend is. Echter, door bekende risicofactoren te vermijden, zoals irriterende stoffen en bepaalde voedingsmiddelen, kunnen sommige symptomen mogelijk worden voorkomen. Het vermijden van roken, zowel actief als passief, en het minimaliseren van blootstelling aan schadelijke stoffen kan ook helpen bij het verminderen van symptomen. Regelmatige controle door een arts en het volgen van aanbevolen behandelingen kan helpen bij het beheersen van de aandoening en het voorkomen van complicaties.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Allergie: allergieën in de neusSommige allergieën treffen voornamelijk de neus, en veroorzaken symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een verkoud…
Belangrijke tips om hooikoorts te voorkomenBelangrijke tips om hooikoorts te voorkomenAls je last van hooikoorts hebt kan het verstandig zijn om de stad, kust of bergen op te zoeken in plaats van in de boss…
NeusverkoudheidIedereen kent het wel niezen, hoesten en een loopneus. Een van de meest voorkomende ziektebeelden in Nederland, verkoudh…

Gewrichtsgezondheid: Tips voor behoud van gezonde gewrichtenGewrichtsgezondheid: Tips voor behoud van gezonde gewrichtenEen gewricht is de verbinding tussen twee botten. Dankzij gewrichten en hun omringende structuren kan een persoon de ell…
Beenkrampen: Oorzaken en tips bij pijnlijke krampen in beenBeenkrampen: Oorzaken en tips bij pijnlijke krampen in beenKrampen in de benen zijn een veelvoorkomend en meestal goedaardig symptoom waarbij de spieren in het been plotseling ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 23 september 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diagnosis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonallergic-rhinitis/diagnosis-treatment/drc-20351235
  • NONALLERGIC RHINITIS (VASOMOTOR RHINITIS) DEFINITION, https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/nonallergic-rhinitis-vasomotor
  • Nonallergic Rhinitis, https://www.webmd.com/allergies/nonallergic-rhinitis#1
  • Overview, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonallergic-rhinitis/symptoms-causes/syc-20351229
  • What is nonallergic rhinitis?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/177085.php
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.