Roze of rode wangen: Oorzaken van roodheid aan kaken

Roze of rode wangen: Oorzaken van roodheid aan kaken Roze wangen lijken een teken van een goede gezondheid, maar soms zijn ze echter een teken van een gezondheidsaandoening. Rode kaken zijn het gevolg van een verwijding van de bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak. Veelal doet het lichaam dit met een goede reden, bijvoorbeeld om de huid op te warmen in koude omstandigheden, maar soms wijzen de roze wangen op een ernstigere aandoening. Het is belangrijk om bij eventuele bijkomende symptomen een arts op te zoeken zodat hij zo snel mogelijk een behandeling kan inzetten.

Huidaandoeningen en roze wangen

Acne

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Deze huidziekte is het gevolg van verstopte poriën in de huid, wat dan mogelijk leidt tot een rode huid. Wanneer het lichaam dode huidcellen afwerpt, stijgen deze cellen meestal naar het huidoppervlak en vallen ze op natuurlijke wijze weg. Talg (olie dat de huid vochtig houdt) onderbreekt soms dit proces. De dode huidcellen en talg plakken dan aan elkaar in de poriën. Acne verschijnt wanneer de verstopte poriën ook bacteriën vasthouden en dan een infectie begint onder het huidoppervlak. De bacteriën vermenigvuldigen zich snel en zorgen er voor dat de huid een rode en gezwollen uiterlijk krijgt. Een patiënt ervaart dan soms ook roze of rode wangen. Een thuisbehandeling is vaak mogelijk bij acne met vrij verkrijgbare of natuurlijke remedies:
 • handen uit de buurt houden van het gezicht
 • indien nodig uit de zon blijven en bruinen vermijden waardoor de huid op natuurlijke wijze kan genezen als deze getroffen is
 • puistjes niet uitknijpen
 • regelmatig shampoo gebruiken, vooral op vettig haar
 • twee keer per dag de huid wassen met warm water
 • zacht zijn voor de huid en niet schrobben of agressieve huidproducten gebruiken
 • zich wassen na het zweten

Eczeem en rood gezicht

Eczeem is een chronische huidaandoening waarbij een rode, jeukende en gezwollen huiduitslag ontstaat, mogelijk ook op de kaken (gezichtseczeem). De aandoening verschijnt vaak voor het eerst bij jonge kinderen onder de leeftijd van vijf jaar, maar houdt mogelijk aan als een kind ouder wordt. Sommige volwassenen ontwikkelen ook eczeem naarmate ze ouder worden. Er is geen remedie voor eczeem anno oktober 2020. Er zijn echter veel crèmes en medicijnen om de symptomen te verminderen.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende en vaak niet-herkende aandoening. Een patiënt moet meestal blozen in het gezicht waarbij dan ook kleine, rode bultjes verschijnen die doen denken aan acne. De aandoening zorgt vaak voor verlegenheid en sociale en emotionele problemen voor de patiënt. De progressieve aandoening is niet te genezen maar enkele behandelingen verlichten de klachten, zoals uitlokkende factoren vermijden (zoals alcohol, koud weer, hete baden, ), antibiotica (soms), laserchirurgie en correctieve chirurgie.

Een overmatige blootstelling aan de zon resulteert in zonnebrand / Bron: Blueeve, PixabayEen overmatige blootstelling aan de zon resulteert in zonnebrand / Bron: Blueeve, Pixabay

Zonnebrand

Een langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht resulteert in een verbrande huid. Het gezicht is vaak getroffen door zonnebrand. Het dragen van zonnebrandcrème en het vermijden van de zon tijdens piekuren voorkomt zonnebrand.

Als zonnebrand optreedt, helpen de volgende stappen bij de genezing en verlichten ze het ongemak:

Lupus en kaken die roze gekleurd zijn

Lupus is een auto-immuunziekte die onder andere de huid aantast. Een roodbruine vlinderuitslag treedt mogelijk als één van de eerste symptomen op aan de wangen en de neusbrug. Het gezicht doet uiteindelijk denken aan zonnebrand. Medicamenteuze behandelingen voorkomen of verminderen opflakkeringen bij deze ongeneeslijke ziekte.

Omgevingsfactoren en rode kaken

Het drinken van alcohol leidt mogelijk tot roze wangen / Bron: Jarmoluk, PixabayHet drinken van alcohol leidt mogelijk tot roze wangen / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Alcohol

Een rood gezicht is soms het gevolg van alcoholgebruik. Wanneer het lichaam alcohol verwerkt, produceert het de verbinding acetaldehyde. Sommige patiënten zijn niet in staat om deze verbinding te verwerken, dus dan bouwt het zich op in het bloed, hetgeen resulterend in blozen in het gezicht.

Medicatie

Door specifieke medicijnen moet een patiënt mogelijk blozen in het gezicht. Dit symptoom is vaak te wijten aan histamine, een stof die het immuunsysteem afgeeft als reactie op het medicijn.

Verschillende medicijnen leiden tot blozen zoals:

Omdat histamine vaak de reactie veroorzaakt, zijn antihistaminica (medicatie tegen een allergische reactie) vaak inzetbaar. In andere gevallen gebruikt een patiënt best geen medicijnen die roodheid veroorzaken. Dit bespreekt de patiënt echter steeds met een arts.

Reacties op voedsel

Het eten van pittig voedsel zoals hete chilipepers en het eten van warm voedsel zoals zeer warme soep leidt soms tot een rode gezichtshuid. Verbindingen in deze voedingsmiddelen activeren mogelijk het centrale zenuwstelsel, waardoor bloedvaten in de huid verwijden zoals ze in de hitte zouden doen. Dezelfde reactie veroorzaakt ook het zweten. Het vermijden van pittig of zeer warm voedsel voorkomt de symptomen.

Opvliegers

Opvliegers komen vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Een opvlieger is een gevoel van intense hitte die dertig seconden tot tien minuten aanhoudt. Tijdens een opvlieger krijgt een vrouw een rode gezichtskleur inclusief roze kaken. Artsen weten anno oktober 2020 niet precies wat de opvliegers veroorzaakt. Sommige factoren die opvliegers activeren, zijn:
 • alcohol
 • cafeïne
 • gekruid of warm eten
 • roken
 • warm weer
 • warme douches of baden

Het eten van een voeding die rijk is aan plantaardig voedsel en het maken van veranderingen in de levensstijl om meer ontspanning en beweging te bieden, zijn nuttige tips om opvliegers te verminderen.

Alarmsymptomen

Medische hulp

In de meeste gevallen is medische hulp niet nodig bij roze wangen. Het is vaak mogelijk om de aandoening thuis te behandelen. Bij volgende tekenen is medische hulp nodig:
 • aanhoudende acne
 • roodheid die langer dan een week aanhoudt
 • roodheid die leidt tot problemen met zelfrespect of zelfvertrouwen en/of angst
 • roodheid in de vorm van een vlinder op het gezicht

Noodhulp

Het is ook van vitaal belang om op de hoogte te zijn van mogelijke tekenen van dreigend gevaar. Als een rood gezicht optreedt naast één of meer van de volgende symptomen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen:

Lees verder

© 2018 - 2023 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…
Beauty: Rood en roze in de make-upBeauty: Rood en roze in de make-upRood en roze in de make-up is over het algemeen terug te brengen tot de lippen of de nagels. Daar stopt het dan wel erge…
Rode bultjes op benen en armen: keratosis pilarisRode bultjes op de bovenbenen of armen: het is een onschuldige, cosmetische aandoening die vaak voorkomt. De aandoening…
Couperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose: rode bloedvaatjes in het gezichtCouperose komt vaak voor, vooral bij ouderen en dan met name vrouwen. Op de huid van het gezicht komen vele kleine zicht…

Autonome dysreflexie: Symptomen door ruggenmergletselAutonome dysreflexie: Symptomen door ruggenmergletselAutonome dysreflexie is een levensbedreigende aandoening waarbij bij patiënten met een ruggenmergletsel, iets gebeurt on…
Lipeczeem: Droge, rode, pijnlijke lippen door huidaandoeningLipeczeem: Droge, rode, pijnlijke lippen door huidaandoeningEczeem op de lippen (lipdermatitis of eczemateuze cheilitis) is een huidaandoening die rode, schilferende en droge lippe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Deb53, Openclipart (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 31 oktober 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Rosacea: Huidaandoening met roodheid en zwelling in gezicht, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/171372-rosacea-huidaandoening-met-roodheid-en-zwelling-in-gezicht.html#behandeling
 • What Causes Rosy Cheeks and How Is It Managed?, https://www.healthline.com/health/skin-disorders/rosy-cheeks
 • What causes rosy cheeks?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322808.php
 • When rosy red cheeks are a sign of serious problems, https://www.thenational.ae/lifestyle/wellbeing/when-rosy-red-cheeks-are-a-sign-of-serious-problems-1.516132
 • Afbeelding bron 1: Blueeve, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.