Rode vlekken (plekken) op gezicht: Oorzaken van vlekjes

Rode vlekken (plekken) op gezicht: Oorzaken van vlekjes Sommige patiënten kampen met één of meer rode vlekken op het gezicht die bij de geboorte zijn ontstaan of later in het leven tot stand zijn gekomen. Deze vlekjes kennen diverse mogelijke oorzaken die meestal mild van aard zijn, zoals een insectenbeet, een warmte-uitslag of een moedervlek. Soms is de oorzaak van deze plek of plekken achter ernstiger, zoals een huidinfectie of huidkanker, en dan is een medische behandeling nodig. De rode plekken op de gezichtshuid veroorzaken verder mogelijke andere symptomen zoals jeuk en pijn. Soms gaan ook andere symptomen gepaard met de rode gezichtsvlekken zoals koorts of hoofdpijn.

Aandoeningen en rode gezichtsvlekken

Acne

Bij acne ontstaan kleine verhoogde bultjes op het gezicht. Deze huidaandoening ontstaat vaak tijdens de puberteit. Deze goedaardige aandoening is het gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam. Soms raakt acne geïnfecteerd door bacteriën of schimmels en ontwikkelt zich een pijnlijke rode bult. De milde aandoening behoeft in principe geen behandeling. Eventueel zet de arts crèmes in wanneer de puistjes hinderlijk zijn.

Contact met cosmetica leidt mogelijk tot rode vlekjes op het gezicht / Bron: WerbeFabrik, PixabayContact met cosmetica leidt mogelijk tot rode vlekjes op het gezicht / Bron: WerbeFabrik, Pixabay

Contactdermatitis

Contactdermatitis (allergisch eczeem) is een huidaandoening die optreedt wanneer het lichaam in contact komt met schadelijke stoffen of chemicaliën. Veel voorkomende allergenen (uitlokkende stoffen van allergische reactie) die leiden tot rode vlekken op het gezicht zijn de blootstelling aan agressieve schoonmaakmiddelen, gifsumak, agressieve cosmetische producten of andere huishoudelijke chemicaliën. De patiënt voorkomt allergische contactdermatitis door een direct contact met de huid met het potentieel allergeen te vermijden. De behandeling van allergische contactdermatitis en rode vlekken op de huid omvat het gebruik van voorgeschreven antiallergische geneesmiddelen (antihistaminica). Als alternatief mag de patiënt verzachtende crèmes zoals Aloë Vera aanbrengen op het aangetaste huidgebied.

Huidinfecties

Diverse huidinfecties leiden tot rode stippen, vlekjes of bultjes op de gezichtshuid zoals onder andere:

Huidinfecties behandelt de patiënt met behulp van door de arts voorgeschreven medicatie. In het geval chronische rode vlekken aanwezig zijn in het gezicht, is medisch advies noodzakelijk.

Huidkanker

Huidkanker leidt mogelijk tot chronische rode vlekken op het gezicht die niet gemakkelijk geneest. Meestal is een chirurgische verwijdering van de aangetaste huid nodig.

Insectenbeten

Insectenbeten veroorzaken mogelijk jeukende rode vlekken op het gezicht. Muggen, bedwantsen, vlooien, luizen, mijten, bijen, wespen, spinnen en rode mieren veroorzaken mogelijk gezichtsvlekken.

Kersrood bloedvatgezwel

Kersenangiomen (cherry angiomen) zijn kleine rode bultjes die op de huid verschijnen wanneer de bloedvaten samenklonteren. Ze hebben meestal een koepelvormige vorm en komen voor onder het huidoppervlak. Angiomen kunnen overal op het lichaam verschijnen, inclusief het gezicht. De huidangiomen zijn pijnloos en onschuldig en daarom is een behandeling onnodig. De bultjes verdwijnen spontaan. Grote angiomen laat de patiënt best controleren door een dermatoloog zodat hij mogelijk een behandeling kan inzetten.

Letsel

Lichamelijke letsels zijn veelvoorkomende oorzaken van rode vlekken op de huid. Verwondingen of aan de huid van het gezicht leiden mogelijk tot schade aan de bloedvaten. Dit resulteert in inwendige bloedingen onder het huidoppervlak die dan rode vlekken en met bloed gevulde bultjes in het gezicht veroorzaken. Ook brandwonden op de huid zijn een belangrijke oorzaak van rode huidvlekken. Dit omvat chemische brandwonden, thermische brandwonden en zonnebrand. Kneuzingen, snijwonden en slagen zijn andere soorten verwondingen die mogelijk rode gezichtsvlekken tot gevolg hebben.

Moedervlek

Bij de geboorte ontstaat mogelijk een pijnloze en goedaardige moedervlek op het gezicht. Een behandeling is niet nodig maar bij cosmetische problemen kan een arts de rode plek op het gezicht verwijderen.

Onderliggende infecties

Sommige lichaamsinfecties veroorzaken rode plekken op het gezicht. De meest voorkomende onderliggende infecties die leiden tot rode vlekken op de huid zijn:
 • Herpes: Het herpesvirus veroorzaakt een koortslip. Deze pijnlijke plekken zijn meestal rood van kleur, maar ze zijn mogelijk ook geel of wit gekleurd.
 • Roodvonk: Dit is een bacteriële infectie die een huidzweer veroorzaakt, maar soms ontstaan ook rode huidplekken.
 • Soa’s: Syfilis, hiv en genitale wratten (veroorzaakt door het humaan papillomavirus) zijn enkele van de seksueel overdraagbare onderliggende infecties die leiden tot rode vlekken op het gezicht, meestal op de lippen.

Tekort aan voedingsstoffen

Op de huid (van het gezicht) ontstaat mogelijk een rode stip door het tekort aan vitaminen en mineralen.

Warmte-uitslag op het gezicht

Op het gezicht ontstaat mogelijk een huiduitslag als een patiënt heeft gezweet door warmte. Zweetuitslag is niet ernstig en verdwijnt spontaan.

Omgevingsfactoren en rode plekken in gezicht

Bijwerkingen van medicatie

Het gebruik van sterke medicatie om een onderliggende infectie te genezen, leidt soms tot kleine dikke puntjes op de huid.

Overmatige lichaamsinspanning

Overmatige lichaamsinspanning leidt mogelijk tot de vorming van kleine rode vlekken op het gezicht, de borst of andere lichaamsdelen. Dit komt voor tijdens het tillen van zware gewicht en de bevalling. Een overmatige spanning van de lichaamsspieren leidt tot kleine barstjes van bloedvaten onder het huidoppervlak, met rode stippen of vlekken tot gevolg.

Symptomen

Locatie

Rode vlekken op het gezicht verschijnen op mogelijke verschillende delen zoals op de wangen, de kin, het voorhoofd, de neus, de lippen, de oogleden, andere gezichtsgebieden en ook rond de ogen. Daarnaast tasten de rode vlekken mogelijke andere lichaamsdelen aan.

Rode gezichtsvlekken gaan af en toe gepaard met hoofdpijn / Bron: Geralt, PixabayRode gezichtsvlekken gaan af en toe gepaard met hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay

Tekenen

De patiënt heeft één of meer kleine puntjes of grote vlekken op het gezicht. De vlekken zijn meestal droog en veroorzaken al dan niet jeuk. Verder zijn de vlekken vlak of anders is sprake van verhoogde plekken. De rode vlekken gaan mogelijk gepaard met bultjes, met vocht gevulde blaren en zweren.

De ontwikkeling van rode vlekken op het gezicht kenmerkt zich vaak door de volgende tekenen:
 • geen jeukende, pijnloze rode vlekken op de huid van het gezicht
 • jeukende of brandende rode vlekken op het gezicht
 • kleine of grote rode vlekken op het gezicht
 • met bloed gevulde blaren en zweren op de huid van het gezicht
 • roodheid, gevoeligheid en ontsteking van de huid op het gezicht
 • verhoogde rode vlekken of bultjes op het gezicht
 • vetrode stippen of vlekken op het gezicht
 • weinig of veel rode vlekken op de huid van het gezicht

Rode vlekken op het gezicht gaan mogelijk gepaard met andere vreemde symptomen zoals onder andere rode ogen, jeukende ogen, koorts, hoofdpijn, een bloedneus.

Alarmsymptomen

Wanneer één of meer van volgende tekenen optreden, is het belangrijk om een arts te raadplegen:
 • bijkomende symptomen zoals een harde bult, koorts, een bloedneus, …
 • chronische of ernstige jeukende rode vlekken op het gezicht die ongemak veroorzaken
 • een zorgelijk en minder aantrekkelijk uiterlijk
 • rode vlekken op het gezicht houden langer aan dan drie weken

Behandeling van rode vlekken op gezicht

Zelfzorg

Huismiddeltjes behandelen of verminderen kleine, enkele of milde rode vlekken op het gezicht. Deze zijn enkel bruikbaar bij niet-ernstige oorzaken zoals allergische reacties, acne, moedervlekken, angiomen en kleine verwondingen. Patiënten gebruiken hiervoor bijvoorbeeld op de huid toegepaste middelen zoals aloë vera, citroensap, olijfolie, suikerscrub of zuiveringszout

Soms zijn medicijnen nodig om de rode gezichtsplekken te behandelen / Bron: Stevepb, PixabaySoms zijn medicijnen nodig om de rode gezichtsplekken te behandelen / Bron: Stevepb, Pixabay

Professionele medische behandeling

Bij chronische rode vlekken die het gevolg zijn van ernstige huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, kanker en anderen, is een medische behandeling nodig. De arts stelt de juiste diagnose en kiest het geschikte behandelplan om rode vlekken op het gezicht te verwijderen. De arts zet volgende mogelijke behandelingen in:
 • een laserbehandeling waarbij een bundel sterk licht wordt gebruikt om een kwaadaardige kankercellen te verwijderen die leiden tot chronische rode vlekken op het getroffen gebied
 • een voorschrift van orale (via de mond ingenomen) medicatie wat nodig is om de onderliggende infectie zoals roodvonk te genezen
 • een voorschrift voor op de huid toegepaste bleekcrèmes die rode vlekken op het gezicht verminderen of verwijderen
 • het staken van medicijnen die leiden tot de rode gezichtsvlekjes

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Rode vlekken of couperoseWie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken v…
Rode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenRode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenEen rode, brandende huid op je gezicht kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de oorzaak. Je kunt last hebbe…
Oorzaken van rode vlekken na het douchenOorzaken van rode vlekken na het douchenHeeft u na het douchen last van rode vlekjes en/of jeuk? In dit artikel worden mogelijke oorzaken hiervan besproken.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kjerstin Michaela, Pixabay
 • Geraadpleegd op 21 april 2019:
 • Causes of red spots on the face: https://www.skinvision.com/articles/red-spots-on-skin-but-not-itchy-find-out-the-common-causes
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How remedies for red spots on the face: https://www.rewardme.in/beauty/skin-body/article/home-remedies-to-get-rid-of-red-spots-and-patches-of-skin
 • How to get rid of red spots on the face: https://www.rewardme.in/beauty/skin-body/article/home-remedies-to-get-rid-of-red-spots-and-patches-of-skin
 • Red spots and patches on face: https://foreheadcare.com/red-spots-on-face/
 • Red spots and patches on face: https://www.livestrong.com/article/168077-tiny-red-bumps-all-over-your-face/
 • Red Spots on Face, Baby, Small or Tiny, Dry, Itchy, Causes, Get Rid, Treatment & Home Remedies, https://www.treatcure.org/red-spots-on-face-baby-small-tiny-dry-itchy-causes-get-rid-treatment-home-remedies/
 • Red spots on the face cause: https://www.allure.com/story/red-skin-spots-and-what-they-mean
 • Signs and symptoms of red spots on the face: https://www.medicinenet.com/red_spots_on_the_skin/symptoms.htm
 • Afbeelding bron 1: WerbeFabrik, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.