Buikpijn na bevalling: oorzaken van buikpijn na zwangerschap
Zeurende of aanhoudende buikpijn na de bevalling is een vervelende klacht. Met alle pijntjes en ongemakken tijdens de zwangerschap en de weeën tijdens de bevalling, zijn de meeste moeders opgelucht dat ze na de bevalling vrij zijn van al die klachten. Maar sommige vrouwen kunnen ook na de bevalling last hebben van (blijvende) buikpijn. Deze heftige pijnen zijn over het algemeen een teken dat je lichaam aan het herstellen is van de zwangerschap. Dit fenomeen wordt ook wel aangeduid als 'ontzwangeren'.
Buikpijn na de bevalling /
Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comOorzaken van buikpijn na de bevalling
Enkele van de veel voorkomende oorzaken waarom je last kunt krijgen van
buikpijn na de bevalling zijn de volgende.
Naweeën
Herstellen na de bevalling vergt tijd. Dat is een gegeven. Meteen na de bevalling herbergt de baarmoeder geen kind meer dat ondersteuning nodig heeft en begint te krimpen naar de oorspronkelijke omvang. Dit leidt tot enige kramp in het abdominale gebied, aangeduid als 'naweeën'. Dit is nodig om de (krimpende) baarmoeder weer in de oude vorm te krijgen en je zult daarbij ook bloed verliezen omdat de baarmoeder wordt gezuiverd. De baarmoeder heeft bijna 6 weken nodig om terug te keren naar de oude vorm. Moeders die hun eerste kind baren, hebben vaak minder pijn in vergelijking met moeders die meerdere zwangerschappen hebben ondergaan, omdat de baarmoeder na meerdere zwangerschappen minder elastisch is en wat vaker en heviger moet samentrekken om te krimpen.
Pijn door obstipatie
Veel vrouwen kunnen na hun bevalling last hebben van
obstipatie; ze zitten verstopt en het poepen gaat dan moeilijk. Het hebben van
harde en droge ontlasting waarbij je hard moet persen om het te lozen, draagt verder bij aan deze pijn. Dit komt meestal door verhoogde niveaus van progesteron, de aanwezigheid van
aambeien (na de bevalling), vaginale scheurtjes of door lichamelijke inactiviteit na de bevalling. Bepaalde medicijnen, zoals pijnstillers, kunnen ook verstopping veroorzaken.
Pijn na een keizersnede
Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Deze pijn zal minder worden naarmate het genezingsproces vordert. Pijnmedicatie en rust zijn de beste manieren om de pijn te verminderen.
Hoe lang duurt buikpijn na de bevalling?
De pijn na de bevalling hangt af van het soort bevalling dat je hebt gehad. Als de bevalling een normale vaginale bevalling was, zijn de meeste pijnen binnen een paar weken na de bevalling verdwenen. De druk op het bekken kan extreem aanvoelen en je kunt het gevoel krijgen dat de baarmoeder eruit valt.
In het geval dat je een keizersnede hebt gehad, vervagen de pijnen in een paar weken. Bepaalde pijnen of gewaarwordingen kunnen echter nog langere tijd aanhouden. De medische geschiedenis van de moeder speelt hierin een belangrijke rol, zoals het aantal operaties dat eerder is ondergaan, of de bevalling extreem lang is geweest, of er complicaties zijn opgetreden tijdens de bevalling, etc. Iedere vrouw beleeft pijn op haar eigen manier. Dus wat voor de ene vrouw als matige pijn wordt ervaren, wordt door de andere vrouw als hevig gevoeld.
Behandeling van buikpijn na de zwangerschap
De buikpijn die je ervaart na je zwangerschap, heeft meestal te maken met het feit dat je lichaam moet wennen aan de abrupte verandering in fysiologie, gewicht en interne structuur, en is het gewoon een kwestie van tijd totdat de pijn is weggeëbd. Tot die tijd is kun je pijnstillers gebruiken. Ibuprofen of paracetamol zijn de beste pijnstillers om dergelijke pijn onder controle te houden. Het gebruik van een warme deken die wordt verwarmd of een zak met warm water kan ook helpen de pijn te verzachten. Alle medicijnen moeten altijd worden aanbevolen door de arts of alleen worden genomen na hun consultatie. Dit komt vooral omdat de pasgeboren baby
borstvoeding zou geven en alles wat de moeder consumeert ook doorgeeft aan de baby. Veel vrouwen vinden verlichting door verschillende adem- en ontspanningsoefeningen uit te voeren, die vergelijkbaar zijn met die tijdens de bevalling.
Zelfzorg en huismiddeltjes
Hier zijn enkele eenvoudige huismiddeltjes om buikpijn te verlichten.
Verse muntthee
Alle pijntjes en kwalen in de buikstreek kunnen ook de maag beïnvloeden. Als je klachten ervaart in de maag- of darmstreek, kan het nemen van wat
pepermunt je helpen het probleem op te lossen. De kalmerende vermogens van mint kunnen helpen de pijn te verlichten en de kans op obstipatie te verkleinen. Kook muntblaadjes met water en voeg citroensap toe aan het mengsel. Dit twee keer per dag drinken helpt de buikpijn te verminderen.
Limoensap
Je lichaam moet na de bevalling aansterken. Verbetering van je algehele gezondheid is de sleutel tot het verminderen van pijn en het herstel van je lichaam. Het verhogen van de hoeveelheid
vitamine C-inname kan je weerstand verbeteren. Het nemen van wat citroensap met gekookt water vermindert niet alleen de
maagpijn, maar biedt ook de mineralen die nodig zijn voor herstel.
Een warm bad
Warmte kan helpen om de
pijn rond de baarmoeder en de buik te verlichten. Vooral het nemen van een lekker ontspannend bad met warm water is heilzaam. Maak het bad niet te warm.
Kurkuma /
Bron: Ajale, PixabayKurkuma-melk
De kans op een ontsteking na de bevalling ligt op de loer, gezien je immuunsysteem is verzwakt. Het is noodzakelijk om boosters te gebruiken om de immuniteit te verhogen, en er is niets beter dan een natuurlijk antibioticum zoals
kurkuma het werk te laten doen. Het nemen van een lepel kurkumapoeder met een glas amandelmelk beschermt het lichaam tegen ontstekingen en voorkomt pijn.
Venkelzaad
Na de bevalling kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies ontstoken raakt. Kiezen voor natuurlijke remedies zoals venkelzaad helpt de ontsteking te verminderen. Het koken van venkelzaad met water en het toevoegen van honing aan het mengsel, vormt een thee die kan helpen de pijn aanzienlijk te verminderen, wanneer je het twee keer per dag consumeert.
Gemberthee
Gemberthee kan gedronken worden bij
misselijkheid en buikpijn. Gember is niet alleen een antisepticum, maar het verbetert ook de stemming. Snijd wat plakjes gember en voeg deze toe aan je thee. De plakjes gember kun je gewoon eten.
Rijstwater
Als je klaar bent met het koken van rijst, is het water dat overblijft uiterst nuttig om
maagproblemen te behandelen. Wat het doet is een gladde laag op de binnenste lagen van de maag creëren wat maagpijn helpt verminderen. Het verbetert de spijsvertering en vermindert obstipatie. Het is een goede manier om meer water binnen te krijgen. Gooi rijstwater dus nooit weg! Het is niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, maar het stimuleert ook de productie van moedermelk.
Warme kruik bij buikpijn /
Bron: Absolutimages/shutterstockWarme kruik
Na de bevalling ondergaan de spieren in het buikgebied veel kramp vanwege de uitzetting en samentrekking waarmee zij worden geconfronteerd. Je buik kan extreem gevoelig zijn en het onderste deel kan veel pijn doen. Het gebruik van warme kompressen of het gebruik van een warme kruik kan de pijn verlichten. Het verbetert de bloedcirculatie in het gebied, waardoor de baarmoeder ook wat losser kan worden. Wikkel de zak in een doek en houd deze over het gebied elke keer dat je een scherpe pijn voelt. Langzaamaan zal de pijn minder hevig worden.
Wanneer moet je een arts bezoeken?
Neem in de volgende gevallen direct contact op met een arts:
- het gebied rond de incisie van de keizersnede begint rood te worden
- koorts en pijn wordt nog ernstiger
- het bloed uit de vagina neemt toe en het bloed is helderrood van kleur
- hevige buikpijn
- misselijkheid en braken gaan niet over
Lees verder