Winderigheid na bevalling: darmklachten en stinkende scheten

Winderigheid na bevalling: darmklachten en stinkende scheten Veel vrouwen hebben last van winderigheid, stinkende winden en darmklachten na de bevalling. Je lichaam heeft veel te verduren gehad en veel veranderingen doorgemaakt tijdens de zwangerschap en daarna. Winderigheid na de bevalling en het onbedoeld laten van windjes en scheetjes is een veel voorkomende klacht nadat je bent bevallen van je kind. De meeste vrouwen die zijn bevallen, op natuurlijk wijze of door een keizersnede, zullen darmgas, een opgeblazen gevoel en zelfs ontlastingsincontinentie ervaren. Ontlastingsincontinentie wijst op het verliezen van dunne of vaste ontlasting of het niet kunnen ophouden van scheetjes en windjes. Dit is heel normaal en vaak herstelt het zich in de periode na de bevalling.
Buikpijn en winderigheid na d ebevalling / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn en winderigheid na d ebevalling / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Winderigheid na bevalling symptomen

Andere klachten

Een van de meest voor de hand liggende tekenen van gasvorming is winderigheid of boeren. Dit kan vrijwillig of onvrijwillig zijn. De meeste mensen laten 12 tot 25 windjes per dag, maar na je bevalling kan dit meer zijn. Als je onbedoeld windjes laat, kun je je erg ongemakkelijk voelen. Ook kan het gepaard gaan met andere klachten zoals buikpijn, buikkrampen, darmkrampen en een opgeblazen gevoel.

Krampen door baarmoeder

Omdat je baarmoeder ook zal samentrekken om terug te keren naar zijn normale grootte, realiseer je je misschien niet dat de pijnen die je voelt door gasvorming komen en kun je ze onterecht toeschrijven aan normale postnatale krampen. Dit zijn contracties en samentrekkingen en deze treden op omdat je baarmoeder aan het inkrimpen is tot zijn normale grootte.

Ligging van de baarmoeder / Bron: Marochkina Anastasiia/Shutterstock.comLigging van de baarmoeder / Bron: Marochkina Anastasiia/Shutterstock.com

Oorzaken van stinkende scheten na de bevalling

Bekkenbodemspieren

De medische benaming voor het verliezen van dunne of vaste ontlasting of het niet kunnen ophouden van scheetjes en windjes, is ontlastingsincontinentie. Deze klachten kun je tot maximaal 6 maanden na de bevalling ervaren. Eén op de vier vrouwen zal hier last van hebben, denk dus niet dat jij de enige bent. Ontlastingsincontinentie wordt veroorzaakt door de manier waarop de zwangerschap en de bevalling van invloed zijn geweest op de bekkenbodemspieren en zenuwen. De aandoening kan ook vaak voorkomen bij vrouwen die tijdens de bevalling schade aan de kringspier hebben opgelopen. In dat geval zal het ontlastingsverlies aanhouden en is medische behandeling nodig. Deze letsels doen zich meestal voor als je een geassisteerde vaginale bevalling (met vacuümextractie of forceps) of episiotomie ('inknippen') had.

Andere factoren

Winderigheid en gasvorming kan ook worden veroorzaakt door niet-zwangerschapsgerelateerde factoren, waaronder:

Risicofactoren

De meeste vrouwen hebben meestal maar een paar weken last van ontlastingsincontinentie, tot zes maanden na de geboorte. Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen of verergeren van winderigheid na de bevalling vergroten:
  • vrouwen die lactose-intolerant zijn of coeliakie hebben, hebben een grotere kans op gasvorming en een opgeblazen gevoel
  • het eten van een dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en bonen
  • koolzuurhoudende dranken drinken
  • lijden aan chronische darmstoornissen

Als gasvorming, een opgeblazen gevoel en winderigheid interfereren met je dagelijkse bezigheden, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Schakel bij een van de volgende symptomen direct een arts in:

Behandeling van darmklachten en opgeblazen gevoel

ER zijn diverse manieren om winderigheid en darmklachten na de bevalling tegen te gaan.

Medicijnen die gasvorming tegengaan

Als je pijn ervaart door gasvorming of een opgeblazen gevoel, zijn er diverse behandelingsopties beschikbaar. Er zijn medicijnen die de gasvorming in maag en darmen verminderen en daardoor het laten van winden en boeren tegengaan. De huisarts kan dergelijke middelen voorschrijven, maar er zijn ook zelfzorgmiddelen beschikbaar zoals:
  • Aero-OM met als werkzame stof 'simeticon'. Kauwtablet met 42 mg simeticon per tablet.
  • Dimeticon (drank/tabletten), wat gastro-intestinaal ongemak effectief verlicht.

Lactase-enzymensupplement

Voor degenen die lactose-intolerant zijn. Dit middel helpt bij het verteren van lactose en is nodig voor het verteren van lactose bij mensen die lactose moeilijk verteren.

Geactiveerde houtskool tegen winderigheid / Bron: Self (en:Ravedave), Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Geactiveerde houtskool tegen winderigheid / Bron: Self (en:Ravedave), Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Geactiveerde houtskool

Tabletten met geactiveerde houtskool zijn effectief bij het elimineren van overmatige darmgas. Houtskool absorbeert gassen en helpt daarmee tegen winderigheid. Het is een vrij verkrijgbaar middel.

Probiotica
Probiotica zijn ook een uitstekende manier om een ​​goede darmgezondheid te behouden. De gezonde bacteriën en gisten kunnen je lichaam helpen om weer een goed intern evenwicht te bereiken. Probiotica zullen je immuunsysteem versterken.

Dieet en levensstijl

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarvan bekend zijn dat ze problemen met gasvorming en winderigheid kunnen veroorzaken. Probeer (tijdelijk) de volgende veranderingen in het dieet aan te brengen om gasvorning te verminderen.

Vermijd frisdrank / Bron: Leemonton/Shutterstock.comVermijd frisdrank / Bron: Leemonton/Shutterstock.com

Vermijd gasvormende voedingsmiddelen

Eet niet teveel eieren, bonen, kool, zuivel en uien. Deze voedingsmiddelen staan erom bekend dat ze winderigheid kunnen veroorzaken. Vermijd tevens koolzuurhoudende dranken (frisdrank maar ook bier).

Verminder inname van vet en gebakken voedsel

Voedsel met een hoog vetgehalte geeft je langer een vol gevoel, omdat vet je maag vertraagt ​​bij het ledigen, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Probeer meerdere keren per dag vetarme maaltijden in kleinere porties te eten in plaats van drie grotere maaltijden per dag.

Langzaam eten

Snel eten en grote happen nemen verhoogt de hoeveelheid lucht die je doorslikt. Als je rustig de tijd neemt en je voedsel volledig te kauwen, zal dit helpen bij de spijsvertering.

Gebruik geen rietjes

Dit is een andere manier om te voorkomen dat te veel lucht wordt aangezogen. Je moet ook kauwgom vermijden en niet op snoepjes zuigen.

Meer bewegen

Iedere dag voldoende bewegen kan bij een pasgeborene moeilijk zijn, maar dit zal je energieniveau helpen verhogen en bewegen is goed voor de darmfunctie.

Prognose (stinkende) scheten laten

Onthoud goed, hoewel (stinkende) scheten laten en winderigheid een gênant en ongemakkelijk probleem is, is dit een normaal en slechts tijdelijk symptoom van na de bevalling en maakt het deel uit van het herstelproces van je lichaam.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winden, scheten of winderigheid: een bekend probleemWinderigheid is een fenomeen waar de meeste dieren last van hebben. Winderigheid ontstaat door het inhaleren van lucht e…
Waarom stinken scheten?Waarom stinken scheten?Iedereen laat scheten. Vrouwen niet? Fout, vrouwen laten net zoveel scheten als mannen. De meeste scheten worden ' s nac…
Flatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsFlatulentie of winderigheid: oorzaken, behandeling & tipsHet laten van scheten of winden is voor sommigen een handeling die met heel wat humor gepaard gaat. Maar voor wie last h…
Winderigheid hinderlijk en onwelriekend probleemWinderigheid hinderlijk en onwelriekend probleemHoewel een mens gemiddeld minstens zo'n 15 scheten per dag laat, kan winderigheid soms nog erger vormen aannemen. En een…

Jongdementie: Vormen van dementie met vroeg beginJongdementie: Vormen van dementie met vroeg beginPatiënten die voor hun 65e levensjaar te maken krijgen met dementie, worden gediagnosticeerd met jongdementie. Deze vorm…
Leerstoornissen: Oorzaken en soorten leerproblemenLeerstoornissen: Oorzaken en soorten leerproblemenEen leerling met leerstoornissen ondervindt aanzienlijke moeilijkheden bij het verwerven van kennis en vaardigheden. Dez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
  • https://jebentmama.nl/gezondheid/8-soorten-postnatale-zorg-elke-moeder-nodig/
  • https://katherinerosman.com/postpartum-gas-bloating/
  • https://www.mamaenzo.nl/ontlastingverlies-na-de-bevalling-hoe-wat/
  • https://consumed.nl/medicijnen/groepen/gasvorming-verminderende-middelen-anti-meteorisme-middelen
  • https://www.gezondheidsnet.nl/medicijnen/aero-omr
  • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Marochkina Anastasiia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Self (en:Ravedave), Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 4: Leemonton/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 30-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.